Gör-det-själv-cirkelsågkniv: Hur Man Gör En Träsnidskniv Från En Cirkelsågcirkel Enligt Ritningarna? Steg För Steg Tillverkning

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-cirkelsågkniv: Hur Man Gör En Träsnidskniv Från En Cirkelsågcirkel Enligt Ritningarna? Steg För Steg Tillverkning

Video: Gör-det-själv-cirkelsågkniv: Hur Man Gör En Träsnidskniv Från En Cirkelsågcirkel Enligt Ritningarna? Steg För Steg Tillverkning
Video: How to make a knife out of a circular saw blade 2024, Maj
Gör-det-själv-cirkelsågkniv: Hur Man Gör En Träsnidskniv Från En Cirkelsågcirkel Enligt Ritningarna? Steg För Steg Tillverkning
Gör-det-själv-cirkelsågkniv: Hur Man Gör En Träsnidskniv Från En Cirkelsågcirkel Enligt Ritningarna? Steg För Steg Tillverkning
Anonim

En hantverkskniv från ett cirkelsågblad, ett sågklinga för trä eller från en såg för metall kommer att fungera i många år, oavsett användnings- och lagringsförhållanden. Låt oss prata om hur man gör en kniv av fabrikstillverkade stålelement, vad som krävs för detta och vad som måste ägnas stor uppmärksamhet. Vi kommer också att berätta hur du gör hantverkare för träsnider.

Bild
Bild

Arbetsverktyg och material

Råvaran för att skapa en hantverkskniv kan vara vilken begagnad eller ny skärkomponent som helst av härdat stål. I rollen som en halvfabrikat är det lämpligt att använda såghjul för metall, för betong, såghjul för pendeländsågar och handsågar. Anständigt material skulle vara en begagnad bensinsåg. Det är möjligt att smida och göra ett blad från sin kedja, vilket i dess egenskaper och utseende inte kommer att bli sämre än de legendariska Damaskusbladen.

Bild
Bild

För att skapa en kniv från en cirkulär skiva med egna händer kommer följande utrustning och material att bli nödvändigt:

  • vinkelslip;
  • smörjmaskin;
  • elektrisk borr;
  • linjal;
  • en hammare;
  • sandpapper;
  • skärpblock;
  • filer;
  • mittstans;
  • epoxi;
  • koppartråd;
  • tuschpenna;
  • behållare med vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom måste du överväga frågan med pennan. Det tillverkade föremålet ska passa bekvämt i din handflata.

För att skapa ett handtag är det att föredra att använda:

  • legeringar utan järn (silver, mässing, brons, koppar);
  • trä (björk, al, ek);
  • plexiglas (polykarbonat, plexiglas).

Materialet för handtaget ska vara fast, utan sprickor, ruttnande och andra brister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallhanteringsteknik

För att hålla bladet starkt och tätt under dess skapande krävs det att man följer reglerna för hantering av järn.

  • Den halvfärdiga produkten ska inte ha märkbara och outtryckta defekter. Innan arbetet påbörjas måste ämnena undersökas och knackas. Ett holistiskt element låter klangfullt och ett defekt element är dämpat.
  • Undvik hörn när du skapar ett projekt och ritar av skärkonfigurationen. I sådana områden kan stål gå sönder. Alla övergångar måste vara släta, utan skarpa svängar. Avfasningarna på rumpan, skyddet och handtaget måste slipas av i en vinkel på 90 grader.
  • Vid skärning och bearbetning får metallen inte överhettas. Detta leder till en minskning av styrkan. Ett överkokt blad blir skört eller mjukt. Under bearbetningen måste delen kylas regelbundet, helt doppas i en behållare med kallt vatten.
  • När du skapar en kniv från ett sågblad får du inte glömma att detta element redan har klarat härdningsförfarandet. Fabrikssågar är konstruerade för att arbeta med mycket tuffa legeringar. Om du inte överhettar produkten under fräsning och bearbetning behöver den inte härdas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladets svans behöver inte vara alltför tunn. När allt kommer omkring kommer huvudbelastningen att appliceras specifikt på detta område av kniven.

Att göra en kniv

Om sågklingan är stor och inte särskilt sliten, kommer det att vara möjligt att göra flera blad för olika ändamål av den. Ansträngningen är värd det.

En kniv från en cirkulär cirkel är gjord i en specifik ordning

  • En form placeras på skivan, bladets konturer är skisserade. Repor eller prickade linjer dras ovanpå markören med en mittstans. Därefter försvinner inte bilden i processen med att klippa ut delen och justera den för den önskade konfigurationen.
  • Vi börjar klippa bladet. För detta ändamål är det värt att använda en vinkelslip med en skiva för järn. Det är nödvändigt att klippa med en marginal på 2 millimeter från linjen. Detta är nödvändigt för att sedan slipa bort materialet som brinner av en vinkelslip. Om du inte har en vinkelslip till hands kan du skära en grov del med hjälp av en skruvstycke, en mejsel och en hammare eller en hacksåg för metall.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Allt onödigt tas bort på en smörjmaskin. Detta bör göras försiktigt och långsamt, försök att inte överhetta metallen. För att förhindra att detta händer måste delen doppas med jämna mellanrum i vatten tills det har svalnat helt.
  • När du kommer närmare konturen för det framtida bladet måste du vara mer försiktig för att inte tappa knivens form, inte att bränna den och behålla en vinkel på 20 grader.
  • Alla plana ytor är utjämnade. Detta kan göras bekvämt genom att placera delen mot sidan av stenstenen. Övergångarna är rundade.
  • Arbetsstycket rengörs från grader. Skärbladet slipas och poleras. För detta används flera olika stenar på en smörjmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knivhärdning

Slå på den största brännaren på din gasspis till max. Detta räcker inte för att värma bladet till 800 grader Celsius, så använd dessutom en blåslampa. Denna uppvärmning avmagnetiserar delen. Tänk på att härdningstemperaturen är olika för olika ståltyper.

När delen värms upp så mycket att magneten slutar fastna på den, håll den i värmen i ytterligare en minut för att se till att den värms upp jämnt. Doppa delen i solrosolja, uppvärmd till ca 55 grader, i 60 sekunder.

Torka av oljan från bladet och ställ in den i en ugn på 275 grader i en timme . Delen blir mörkare i processen, men 120 sandpapper kommer att hantera det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en penna

Separat måste du fokusera på hur handtaget är gjort. Om trä används, tas ett enda stycke där ett längsgående snitt och genomgående hål görs. Sedan spänns bulten på bladet, hålen för fästelementen är markerade i den. Handtaget fästs på bladet med hjälp av skruvar och muttrar. I versionen med skruvmontering är hårdvaruhuvudena infällda i trästrukturen och fyllda med epoxi.

När handtaget är monterat av plast används 2 symmetriska plattor . Vi bildar handtaget. Beväpnad med filer av olika kornstorlekar börjar vi bilda handtagets kontur. Minska grovheten så småningom när du skapar den. I slutändan, istället för en fil, kommer sandpapper som stöd. Med handtaget är handtaget helt format, det måste göras helt slätt. Avsluta med 600 sandpapper.

Kniven är nästan klar. Vi mättar handtaget (om det är av trä) med linolja eller liknande lösningar för att skydda det mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knivslipning

Om du vill ha en riktigt vass kniv, använd vattensten för slipning. Som i varianten med slipning måste vattenstenens grovhet gradvis minskas, vilket gör att duken blir perfekt. Glöm inte att ständigt blöta stenen så att den rengörs från järndamm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man skapar hemgjorda träsniderier

Trämejslar är handverktyg som används för konstnärligt träsnideri, vars kostnad inte är överkomlig för alla. Som ett resultat har många en önskan att göra dem på egen hand.

Kuttern har i sin struktur en skärande stålkomponent och ett trähandtag. För att göra en sådan kniv behöver du en elementär uppsättning verktyg.

Verktyg och armaturer:

  • smörjmaskin;
  • vinkelslip för skärning av ämnen;
  • kontursåg;
  • cirkulär skärare;
  • sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom behöver du själva materialet, i synnerhet - kol eller legerat stål för att skapa ett skärverktyg.

Källmaterial:

  • rund träkloss med 25 mm tvärsnitt;
  • en remsa av stål (0,6-0,8 mm tjock);
  • borrar (för gänga);
  • skivor för en cirkulär skärare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En slipskiva är också en förbrukningsvara, genom vilken skäret slipas. Använda cirkulära skivor är användbara som ett nyckelmaterial för att skapa framtänder.

Steg-för-steg-guide för att skapa en träplock

Framställning av halvfabrikat för ett skärblad

Element för skärbladet är gjorda av en använd cirkulär skiva. För detta skärs skivan enligt markeringen med hjälp av en vinkelslip i flera rektangulära remsor på cirka 20x80 millimeter i storlek. Varje remsa är en skärare i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formning av de viktigaste tänderna

Varje skär måste bearbetas till önskad konfiguration. Processen kan implementeras på två sätt: genom att slipa på en maskin och smida. Smide är nödvändigt för att skapa en avböjning, och svarvning är nödvändig för att bilda en enhetlig bladkonfiguration.

Skärpning

För att slipa bladet behöver du en smörjmaskin med en liten kornsten. Slipning utförs i en lutning av cirka 45 grader, och längden på den spetsiga delen är någonstans mellan 20-35 millimeter, med hänsyn till skärarens totala längd. Själva bladet kan slipas både för hand och på en rigg.

Bild
Bild

Skapar ett handtag för bekväm snidning

För att göra verktyget extremt bekvämt måste du göra ett trähandtag. Handtaget utförs på specialutrustning eller för hand, genom hyvling och efterföljande slipning med sandpapper.

Bild
Bild

Docka bladet med handtaget

Stålbladet sätts in i trähandtaget. För att göra detta borras ett hål inuti handtaget till ett djup av 20-30 millimeter. Skärets blad kommer att vara på utsidan, och själva basen hamras i handtaget.

Bild
Bild

Det bör noteras att för pålitlig fixering vid spetsen av ståldelen måste det finnas en skarp spets i formen av en nål. Vid hammare är det nödvändigt att använda en kudde av tätt tyg för att inte störa skärpningen av bladet.

Montering av kronan

En stålhållarring placeras för att säkra bladet. En specialiserad kontur skärs på trähandtaget exakt till ringens storlek. Sedan skärs en tråd och själva kronringen fixeras på den redan gjorda tråden. Som ett resultat bör trähandtaget pressas från alla sidor och bladet ska vara ordentligt fixerat i produktens "kropp".

Bild
Bild

Slipa bladet

För att träsnideriet ska vara av högsta kvalitet måste du finjustera bladet. För detta används en fin brynsten eller vanlig keramik. Lite olja hälls på bladets plan (det är möjligt att använda en motorolja), och sedan skärs skäret i en vinkel på 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat kommer en skarp borttagen enhet att komma ut, och vid en framgångsrik slipning kommer träsnideriet att bli extremt lätt och bekvämt.

Rekommenderad: