Rökgenerator För Ett Rökhus: Kompressor För En Rökgenerator, Design Med En Rökgenerator För Kallrökning

Innehållsförteckning:

Video: Rökgenerator För Ett Rökhus: Kompressor För En Rökgenerator, Design Med En Rökgenerator För Kallrökning

Video: Rökgenerator För Ett Rökhus: Kompressor För En Rökgenerator, Design Med En Rökgenerator För Kallrökning
Video: DYMBOX, rökhus, rökgenerator 2024, April
Rökgenerator För Ett Rökhus: Kompressor För En Rökgenerator, Design Med En Rökgenerator För Kallrökning
Rökgenerator För Ett Rökhus: Kompressor För En Rökgenerator, Design Med En Rökgenerator För Kallrökning
Anonim

Rökgeneratorn är en favorit för dem som älskar rökt mat, eftersom det ger ett brett utbud av smaker av samma rökta produkt. Du kan hitta många olika smaker av en, till exempel kött, med olika marinader och, viktigast av allt, med olika träslag.

Vad består den av?

Basen för rökgeneratorn är en cylinder eller låda, deras väggtjocklek kan variera. Det finns två huvudkrav för ett hölje: täthet och tillräcklig volym. Päron, äpple, al brukar användas som bränsle. Dessa raser ger ganska bra rök för rökning. För att få största möjliga mängd bränsle bör det tätas och tändas genom hålet i botten av själva huset. Enheten är klar att användas om några minuter.

Lufttillförsel utförs med någon form av fläkt eller kompressor att anslutas korrekt. Du kan ofta se i konstruktionen en konventionell pump för uppblåsning av en uppblåsbar båt eller madrass, vilket också passar bra i denna situation. Rök tränger in snabbare med denna ström i produktkammaren, eftersom denna ström bokstavligen trycker in röken i kammaren.

Bild
Bild

Automation används oftast. Det är fullt möjligt att göra en hemlagad ånggenerator med egna händer. För att göra detta måste du göra ritningar, köpa allt nödvändigt material och följa rekommendationer från specialister.

Hur fungerar det?

Arbetsordningen är ganska enkel. Röken pressas bokstavligen in i rökaren under trycket från den tillförda luften. Trycket genereras av en pump eller en fläkt, beroende på den anslutna enheten. Denna rök- och luftström tvingas ut ur generatorn direkt in i skåpet. En termometer kan byggas in i skåpet, vilket gör att du kan övervaka processen.

Bild
Bild

Om rökning

Idag finns det två typer av rökning, skillnaden mellan som är mycket signifikant.

Varmrökning med en rökgenerator . Den viktigaste skillnaden är naturligtvis temperaturen vid vilken processen sker (från +45 till +100 grader). Förutom temperaturen röks produkten mindre tid i jämförelse med den andra typen (från 40 minuter till 2 timmar, ibland kan proceduren ta upp till en dag). Den färdiga produkten har en trevlig gyllene nyans. En lika viktig skillnad är själva produkten. När det röks varmt blir det mjukt och saftigt. Efter att köttet eller fisken är tillagad är det inte föremål för några förfaranden efter, det kan konsumeras direkt från rökeriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kall rökning . Det utförs vid en lägre temperatur (+30 grader). Processen kan ta ganska lång tid, i vissa fall - upp till en månad. Oftast röks produkten i tre till fem dagar. Kött eller fisk bör tillagas i förväg, till exempel saltat. Den viktigaste skillnaden är att denna metod torkar köttet mer så att det inte förstörs. Röken kompletterar produkterna perfekt med sin doft och ger en viss pikant. Vid utgången har kött eller fisk en nyans från ljus beige till brun. Det rekommenderas inte att äta mat direkt efter rökning.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om den tekniska delen av processen har varmrökning en klar fördel, eftersom det tar flera gånger mindre tid och ansträngning att förbereda råvaror och produkten kan ätas omedelbart efter tillagning. Trots detta är en viktig nackdel med denna metod den kortare hållbarheten i jämförelse med den andra typen (högst en vecka vid temperaturer från 0 till +5 grader).

Varmrökning har naturligtvis fler fördelar än kallrökning ., men fördelarna med det senare är fortfarande mer betydande. Kall rökning bevarar alla vitaminer och mikroelement, vilket är förknippat med en låg rökningstemperatur, och ger också dubbelt så lång hållbarhet. En separat fördel kan anses vara det faktum att produktens användbarhet inte försvinner under två veckor. Det rekommenderas också att förvara det i kylskåpet vid en temperatur av 0 till +5 grader.

Det är omöjligt att peka ut det otvetydigt bästa sättet att röka, eftersom var och en av dem på något sätt är bättre och på något sätt sämre. Du kan inte laga kallrökt kött lika snabbt som kallrökt, men du kommer inte att kunna göra fisk lika hälsosam som varm.

Bild
Bild

Egenskaper

Generatorn har följande tekniska egenskaper:

  • den fungerar på ett 220V -nätverk;
  • gör inte sågspånfacket för stort, du bör beräkna dess storlek för 2 kilo bränsle;
  • värmeelementets effekt är 1 kW. Generatorn använder vanligtvis upp till 4 kW per dag, värms upp och stängs av automatiskt;
  • förbränningskammarens volym är ungefär lika med en kubikmeter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur monterar man själv?

Beredningsprocessen kan delas in i flera steg: beredning av kammaren, förberedelse av generatorn, anslutning av strukturen och dess testning.

Förbereder kameran

Faktum är att du kan hitta ganska många kameralternativ på Internet, så det är viktigt att vara uppmärksam på de viktigaste funktionerna.

  • Kammaren måste förseglas så att röken förblir inuti, detta är nödvändigt för att röka produkten.
  • Det måste finnas plats för produkten i kammaren. Dess närvaro kommer att vara avgörande, och hur det kommer att genomföras beror på fantasi.
  • Den måste också innehålla en öppning för rök från generatorn.
  • Du bör gå tillbaka från 6 till 10 centimeter från locket och svetsa skorstensröret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Generatorförberedelse

Generatorförberedelse inkluderar följande steg:

  • för fallet måste du ta cirka 70 centimeter av ett rör med en diameter på 10 cm;
  • på en ny metallplåt måste du markera för skärningar under locket och botten, det är värt att komma ihåg om tillägg för tillverkning av sidoplattor;
  • över sidan är det nödvändigt att göra flera hål med en diameter mindre än 10 mm, genom vilka syre strömmar och bränsle antänds;
  • för konstruktionens stabilitet rekommenderas det starkt att svetsa ben 15 centimeter höga;
  • det rekommenderas inte att göra hål på topplocket för ventilation. Sidorna ska svetsas så att de sitter säkert, och för att underlätta att öppna enheten bör en konsol skäras in;
  • det är nödvändigt att ansluta skorstenen genom svetsning. Innan du svetsar beslaget måste du göra en tråd för tee vid dess yttre ände;
  • det återstår att ansluta beslaget med tee.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av strukturen

Det är nödvändigt att utföra följande steg för att installera rökgeneratorns struktur:

  • Det rekommenderas att installera skåp och generator på en icke brännbar plan yta. Injektorn bör kontrolleras, liksom dess lämpliga storlek;
  • Fyll eldstaden tätt med bränsle, använd endast sågspån i lövträ, inga nålar. Du måste förbereda cirka 1 kg sågspån, spån eller flis. Efter att hela utrymmet är igensatt bör apparaten stängas tätt med ett lock;
  • du måste ansluta ett rökskåp till skorstenen och en pump till tee;
  • sätta eld på bränsle;
  • slå på pumpen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Inledningsvis bör allt vara förberett för arbete. Denna stund kan villkorligt delas in i flera steg.

Förberedelse av bränsle . Det består i att välja sågspån eller flis. Det är mycket avskräckt att använda sågspån av tall, eftersom produkten kommer att få en bitter smak när den röks. Det är värt att uppmärksamma alternativ som alder, päron, äpple, som finns att köpa. Färgen och lukten på produkterna kan skilja sig från bränslevalet. Ofta läggs rosmarinkvistar, mandelskal och andra örter med en behaglig lukt till för en pikant doft. Medan du röker kan du använda både våta och torra chips, det förra ger mer rök, medan det senare är det klassiska alternativet. Nackdelen med våtflis är en stor mängd förbränning, vilket kompenseras av installationen av ett speciellt galler eller en fuktig trasa. Det rekommenderas starkt inte att använda ett målat material eller material belagt med lack eller andra kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utrustning förberedelse . Det är nödvändigt att rengöra kammaren, skorstenen och rökgeneratorn noggrant från spår av tidigare användning. Håll utrustningen ren hela tiden. Efter rengöring bör den tomma strukturen värmas upp till en temperatur på +200 grader och sedan kylas till önskad temperatur. Nu kan du fylla i förbränningsprodukterna. Experter rekommenderar att du lägger till 2 till 6 matskedar först, sedan ser du efter utbrändhet och lägger till efter behov.
  • Produktberedning . Vanligtvis används kött eller fisk för rökning, men ister, ostar, brisket, grönsaker och frukt kan också röks. Innan du börjar röka måste köttet fortfarande saltas. Om det med varmrökning bara är en rekommendation, då med kallrökning är det en obligatorisk artikel. Vanligtvis saltas från flera timmar till flera dagar. Det finns lika många variationer som det finns recept.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rökning

Förberedelse följs av en lika viktig del av processen, rökning. Det viktigaste är att försöka förhindra övermättnad med rök, att inte använda för många flis, eftersom överflödig rök måste avlägsnas genom en speciell skorsten. Man bör överväga hur produkterna ska placeras. Röken ska omsluta hela satsen jämnt. Fördela köttet jämnt på galler eller häng upp det. Lägg en droppbricka under maten för att samla den. I framtiden kan du ibland öppna skåpet för smörjning av kött eller fisk med marinad.

Bild
Bild

När du använder en ånggenerator bör följande punkter beaktas:

  • när du bygger en hemrökgenerator rekommenderas det att se till att den inte bryter mot brandsäkerhetsreglerna;
  • automatisk avstängning av enheten bör tillhandahållas vid problem;
  • alla element som kan spontan förbränna och olika trådar måste placeras så långt som möjligt från punkter med hög temperatur;
  • prioriteten bör göras på ett metallmaterial med en värmebeständig beläggning;
  • strukturen kan endast installeras på en brandbeständig yta, till exempel på en metallplatta, men inte i något fall på ett trägolv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Huvudönskan är att laga mat med nöje.

För att göra processen trevlig bör du följa flera rekommendationer från specialister

  • Så effektivt som möjligt bör du skydda dig från problem som uppstår i samband med designen. Först och främst måste du tänka noga på brandsäkerhet: enheten måste stå tryggt på en brandsäker yta. Om strukturen har elektriska element måste du göra dem så säkra som möjligt.
  • Det rekommenderas att endast använda bränsle av hög kvalitet som skyddar dig själv och dina nära och kära.
  • Du måste ständigt övervaka renheten hos alla komponenter i strukturen.
  • Under tillagningen ska produkten vara jämnt omsluten av rök från alla håll. Om du inte är säker på systemets tillförlitlighet kan du alltid köpa en färdig version till ett rimligt pris, för nu finns det ett stort antal olika rökgeneratorer på marknaden: från sommarstugor till hem, från stora till stora liten, från elektrisk till gas.
  • Du behöver bara använda färska produkter för betning och glöm inte slutproduktens hållbarhet.

Rekommenderad: