Cylinder: Utrustning För Att Cylindera Stockar Med Egna Händer Hemma, Hemmagjorda Maskiner Och För Produktion

Innehållsförteckning:

Video: Cylinder: Utrustning För Att Cylindera Stockar Med Egna Händer Hemma, Hemmagjorda Maskiner Och För Produktion

Video: Cylinder: Utrustning För Att Cylindera Stockar Med Egna Händer Hemma, Hemmagjorda Maskiner Och För Produktion
Video: Gremo 1058 H5 - Världspremiär för ny skördare 2024, Maj
Cylinder: Utrustning För Att Cylindera Stockar Med Egna Händer Hemma, Hemmagjorda Maskiner Och För Produktion
Cylinder: Utrustning För Att Cylindera Stockar Med Egna Händer Hemma, Hemmagjorda Maskiner Och För Produktion
Anonim

Den rundade stocken är identisk i storlek och perfekt yta. Vanligtvis används lärk- eller tallnålar för tillverkning. Det mest efterfrågade är tall. Loggarna bearbetas på speciella maskiner, vilket resulterar i att kanterna är släta och stammarna är identiska i form och radie . Att lägga materialet tar mindre tid och ansträngning, byggnaden ser mer raffinerad och elegant ut.

Bild
Bild

Vad finns det för utrustning?

Logavrundningsmaskiner gör att du kan ändra materialet på bara en bearbetningscykel . Denna utrustning är ganska seriös och dyr, den används i produktionen. Nybörjare hantverkare använder ofta hemlagade träbearbetningsmaskiner. Detta är också ganska bekvämt i de fall stockarna skördas endast för personliga behov. Dessa typer av maskiner används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vändning

Delen läker och rör sig axiellt, skäret bearbetar ytan längs hela längden … Formen är helt platt. Du kan arbeta med en stor diameter. Dekorativ bearbetning är tillgänglig. Svarvar måste ständigt övervakas så att diametern inte går vilse. Processen är ganska långsam, men detta är tillräckligt för personliga ändamål.

Ytterligare slipning av den färdiga stocken kommer att krävas.

Bild
Bild

Roterande svarv

Loggen är placerad i klämman, routern rör sig runt materialet. Den installerade ringen låter dig få en färdig produkt med en viss diameter. Bearbetningen är av hög kvalitet, maskinen tillåter inte snedvridningar. Utrustningen är ganska energikrävande och långsam. Det kräver ständig övervakning och bra förstärkning. Annars genereras stora vibrationer - detta kan skapa en farlig situation för operatören .… Varje maskin installeras i ett separat rum. Detta är nödvändigt för att underlätta underhållet, liksom för leveransen av den färdiga stocken.

Bild
Bild

Kontrollstation

Den används för att dekorera råvaror med en liten diameter, högst 24 cm. Fräsarna är fixerade och rör sig inte, arbetsbänken matar arbetsstycket. Den roterande maskinen låter dig flytta materialet kontinuerligt. Klämmor används inte, rörelsen utförs av en rullmekanism. Resultatet är ett snyggt material med högkvalitativ slipning.

Med denna maskin kan du göra stockar upp till 6 m långa . Det är sant att i detta fall kan en liten krökning observeras. Bland nackdelarna finns det ett ojämnt läggningsspår och en godtycklig förändring av kompensationsspetsbredden.

Det är värt att notera att konstant övervakning och periodisk justering gör att du kan bli av med utrustningsbrister.

Bild
Bild

Positional

Svängutrustning tillhör cyklisk. I denna typ rör sig stocken medan skäret förblir stillastående. Materialet är fixerat i mitten av maskinen. Sedan rör sig stocken rakt tack vare de interna styrningarna. En spindel används som skärverktyg.

Bild
Bild

Hur väljer man en maskin?

Det är värt att överväga alla nyanser innan du köper ganska dyr utrustning . Maskinen kan mekaniseras eller automatiseras. I det första fallet måste operatören självständigt ladda och hämta loggen, ställa in och justera utrustningens funktion. Det är viktigt att kontrollera alla steg i behandlingen.

I en automatiserad maskin är operatörens roll mindre . Det räcker bara att följa processen. Det finns också en halvautomatisk cylindermaskin. I detta fall ingår mastern i processen efter att maskinen har utfört varje bearbetningscykel.

Elektrisk utrustning kan bara fungera utan avbrott om det finns en extra strömkälla eller pålitliga kraftledningar . Bensinmodellen blir ett alternativ. Det är helt oberoende av yttre faktorer.

En sådan maskin kräver emellertid regelbunden tankning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör också bestämma vilken typ som är mer lämplig . Genomgående utrustning fräsning typ ger hög produktivitet, men bearbetningskvaliteten kan drabbas. De flesta modellerna kan inte tillhandahålla den nödvändiga slipningen. Cyklisk maskiner har lägre produktivitet, men högre kvalitet. De är kompakta och robusta och klarar alla funktioner.

Kostnaden för utrustningen beror på tillverkaren . Idag finns det ett stort antal modeller som passar olika budgetar. Hela cykeln är ganska viktig för professionell produktion av rundade stockar. I det här fallet är det värt att uppmärksamma modeller som t.ex. " Cedar", "Terem", "Taiga" och "Termite ".

Om du köper en delcykelmodell behöver du också en geringssåg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rundar man en stock hemma?

Du kan göra sådant virke själv. Några av processerna görs för hand, till exempel slipning och efterbehandling. För andra kommer en hemlagad maskin till nytta. Att montera utrustning kräver erfarenhet och kunskap. Du bör förstå driftsprincipen och vikten av varje enskild nod.

Självgjorda maskiner är billigare, men med korrekt montering är de inte sämre i kvalitet än köpta. Det är bara viktigt att göra dem enligt alla regler för att inte riskera hälsa och liv . I bästa fall kommer ägaren till felmonterad utrustning helt enkelt inte att få en logg av hög kvalitet vid utgången.

Bild
Bild
Bild
Bild

De grundläggande kraven är följande

  1. Stor säng över 1 ton. Annars visas vibrationer och stocken kan flyga av.
  2. Gott om plats för att stapla och flytta dukar. Området kan kompenseras av en roterande mekanism.
  3. Platsen måste betongas i enlighet med alla säkerhetskrav. Hänsyn bör tas till dämpning, formning, gjutning och armering. Plattformen har åldrats i minst 3 veckor. Utrustning på marken beter sig oförutsägbart. Det finns en risk för en farlig situation.
  4. Den färdiga maskinen kontrolleras genom att balansera skärdelen. Annars kan all utrustning gå sönder, eller själva stocken kan försämras.
  5. Endast ingredienser av hög kvalitet kan användas. Det är särskilt viktigt att välja skär eller knivar. Annars kommer maskinen inte att klara behandlingen.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör rundade stockar med egna händer en viss handlingsordning bör följas … Först anskaffas och torkas materialet. Först då kan bearbetningen utföras. Själva maskinen kräver förberedelse. Justeringen görs baserat på stockens diameter, du bör också kontrollera att alla element fungerar.

Bild
Bild

Tom

Endast de stockar som har minimal krökning används. Diameter och villkorlig styrka är också viktiga. Defekta arbetsstycken är inte lämpliga för cylinder. Norra virke kännetecknas av sin speciella kvalitet och densitet .… Använd inte träd som växer i våtmarker. De kan krypa med tiden. Sådant trä med en hög andel fukt torkar ut för mycket.

I vissa situationer observeras stockruttning alls.

Bild
Bild

Torkning

De flesta stockarna torkas naturligt. Denna process tar lång tid, cirka 2-3 år. Alternativt används en konvektionskammare, men detta är endast möjligt i en industriell miljö .… Torkning tar cirka 1, 5-2 månader.

Kompensationsspår förhindrar träsprickor vid fuktförlust. Om du börjar bygga med vått material, kommer själva strukturen sedan att sätta sig med cirka 20-30 cm. Detta bör inte tillåtas, särskilt i de fall stockarna skördas för personliga ändamål.

Det är bättre att torka ved på ett atmosfäriskt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cylinder

Varje logg bearbetas på maskinen. Dessutom är det viktigt att justera utrustningen till en viss diameter .… Tekniska standarder tillåter skillnader på högst 2-4 mm. Klipp ut månspåret och kompensationen. Den senare lindrar spänningen från fibrerna och undviker sprickor och krympning efter montering av strukturen. Skärningen ska göras längs ytan med ett jämnt spår ca 8-10 mm tjockt och ¼ djupt.

Du måste lägga de färdiga stockarna med spår uppåt så att fukt inte kommer in.

Bild
Bild

Trimning

Loggarna måste delas. En tvärgående maskin hjälper till att klara denna uppgift. Du kan också klippa för hand med en såg. Spår och spikar bör göras i ändarna .… Detta gör att du kan öka längden, göra öppningar för fönster och dörrar.

Koppar skärs för det valda projektet . Ett sådant element i tvärfästningen ger en tillförlitlig fixering av de rundade stockarna. Koppar kan göras på en speciell maskin. Samma alternativ finns i fullcykelutrustning.

Vid självskärning krävs en lasernivå och ett precisionsinstrument.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Trä är ett levande material. Det är mycket mottagligt för yttre faktorer och skadedjur. Det kan bara sparas om det behandlas med speciella skyddande föreningar . Kategorier av produkter för rundade stockar kan vara följande.

Bild
Bild

Antiseptiska läkemedel

Ämnen finns vanligtvis i kompositionen av impregneringar. Används för att skydda mot skalbaggar, mögel, svamp. För förbehandling används svaga lösningar, koncentrat för behandling. Kända tillverkare: Belinka, Neomid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Transportantiseptika

De används omedelbart efter ansiktet. Ge skydd mot mögel och sönderfall i sex månader. Andra skyddande och dekorativa föreningar kan appliceras ovanpå. Tillverkare: OgneBioZashchita och Neomid är särskilt populära.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brandskyddsmedel ingår i sammansättningen av brandskyddsmedel, vilket gör att materialet inte tar eld på flera timmar

Produkter från fabriker "NORT", "Rogneda " visar det bästa resultatet. Huset kan stå ett tag även under påverkan av öppen eld.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktsäkra föreningar

En tätskiktande film bildas på stockens yta, som stänger porerna. Som ett resultat blir materialet inte blött och ruttnar inte. Produkter från NEO + och Biofa är särskilt effektiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexa förberedelser

Universella medel för ett komplett utbud av skydd. Dessa produceras av företag " Rogneda" och "FireBioProtection ". De kan spara loggen över alla hot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Instruktionerna för varje komposition anger egenskaperna hos applikationen. Du kan behandla stocken med en transportantiseptisk lösning omedelbart efter slutet av den senaste behandlingscykeln . Resten av kompositionerna appliceras vanligtvis efter montering av timmerhuset och förseglingen av sömmarna. I detta fall utförs bearbetningen endast för de stockar som har en fuktnivå på högst 25%. En fuktmätare används för kontroll.

För bearbetning hemma bör du först slipa ytan av mörkt trä, rester av bark och damm . En kvast och en borste med styva borst, en hushållsdammsugare används. Du behöver också en pensel eller rulle, spray för att applicera kompositionen. I produktionen används ofta en autoklav.

Bearbetningen utförs endast i en skyddsdräkt, en extra mask krävs … Kompositionen skakas noggrant eller blandas före applicering. Behandlingsvillkoren är också viktiga. Lufttemperaturen bör inte vara lägre än + 5 ° C, inget direkt solljus. Frysta rundade stockar får inte bearbetas.

Rekommenderad: