Koppskärmaskiner: För Tillverkning Av Profilerat Virke. Hur Skär Man En Skål? Mobil Koppskärare, CNC -maskin, Diamantkoppslipare Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Koppskärmaskiner: För Tillverkning Av Profilerat Virke. Hur Skär Man En Skål? Mobil Koppskärare, CNC -maskin, Diamantkoppslipare Och Andra

Video: Koppskärmaskiner: För Tillverkning Av Profilerat Virke. Hur Skär Man En Skål? Mobil Koppskärare, CNC -maskin, Diamantkoppslipare Och Andra
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Koppskärmaskiner: För Tillverkning Av Profilerat Virke. Hur Skär Man En Skål? Mobil Koppskärare, CNC -maskin, Diamantkoppslipare Och Andra
Koppskärmaskiner: För Tillverkning Av Profilerat Virke. Hur Skär Man En Skål? Mobil Koppskärare, CNC -maskin, Diamantkoppslipare Och Andra
Anonim

Koppskärmaskin - utrustning för rundade stockar eller profilerade balkar. Den är avsedd för tillverkning av fästelement på virke i form av en halvcirkel eller rektangel. Sådana "koppar" är nödvändiga för tillförlitlig anslutning av stockar till varandra vid uppförande av en vägg eller annan byggnadskonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

När man bygger ett timmerhus är det viktigt att tillhandahålla en tillförlitlig anslutning av balkarna i hörnen. För detta finns olika låsfogar i byggmaterialet.

Den vanligaste, pålitligaste och enklaste typen av ett sådant fäste är skålar. Tidigare användes improviserade verktyg för att rista skålen på egen hand.

Nackdelarna med denna monteringsmetod inkluderar:

  • överdriven tid och energikostnader;
  • behovet av upprepad justering av spåren;
  • oestetisk typ av anslutning;
  • risker för övervakning, på grund av vilket fästelementet förlorar sin tillförlitlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av specialutrustning undviker dessa problem. Koppskärare för sågning av förreglingar i stockar eller virke bidrar till en ökning av antalet bitar av bearbetat sågat virke under en viss tidsperiod. Verktygsmaskiner köps ofta för produktions- eller dotterbolag. Fördelarna med deras användning inkluderar hög precision vid skärning, vilket ger en stark fixering av balkarna, minskning av avslag och erhållande av estetiska spår.

Bild
Bild

Funktionsprincip

Specificiteten för olika typer av muggar är olika . Till exempel, för att skära en skål på en handhållen enhet, måste du fästa styrningarna på stången och installera skäret (arbetskroppen). På ramen, med hjälp av begränsarna, ställs de nödvändiga värdena för djup och bredd för den framtida infästningen. Slitsskäraren för trä kan röra sig längs och över stocken. Efter att ha ställt in de nödvändiga parametrarna tvättas det sågade virket ner.

Maskinverktyg med numerisk styrning (CNC) utför arbete enligt angivna program. Tack vare modern utrustning är det möjligt att producera T-formade eller fyrvägsanslutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Koppskärare för virke eller stockar är manuell (mobil) eller stationär . Mobila maskiner inkluderar maskiner där fräsen är fixerad på det bearbetade virket med hjälp av skruvmekanismer. I detta fall justeras spindelns läge manuellt - för detta finns handratt på enheten. Om det är nödvändigt att välja en ny anslutning, omarrangeras maskinen, parametrarna ställs in på nytt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast köps handmodeller för skärskålar på en byggarbetsplats . Samtidigt kan installationen användas både för att tvätta ner skålarna från grunden och för att göra justeringar av befintliga anslutningar (med ett acceptabelt äktenskap för att säkerställa full vinkelrätt struktur som uppförs).

Stationära modeller, till skillnad från manuella, har en fast säng. I detta fall utförs timmerrörelsen längs ett rullbord.

Dessutom kan den enkelt läggas på sängen och säkras med klämmor. Det finns också avancerade och produktiva typer av numeriskt styrda koppskärare på marknaden. De inkluderar:

  • program för bearbetning av virke;
  • anordning för att ange driftsparametrar;
  • enhet för styrning av utrustning.

Dessa enheter har en helautomatisk matning av arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellöversikt

Koppskärmaskiner tillverkas av många inhemska tillverkare. Maskinerna skiljer sig åt vad gäller tekniska egenskaper, designfunktioner och funktionalitet.

  • SPB-2 . Kompakt utrustning med möjlighet till dubbelsidig bearbetning av arbetsstycket. Kutternas diameter är 122-137 mm, elmotorns effekt är 2x77 kW, det bearbetade profilens maximala djup är 30 mm. Enhetens mått - 9000х1100х1200 mm, vikt - 1200 kg.
  • Koppskärare SZU . En maskin utformad för att skapa koppformade spårfogar i en stång med en diameter på upp till 320 mm i en vinkel på 45-135 ° mot arbetsstyckets axel. Utrustad med ett höjdjusterbart bord för timmerarrangemang. Rotationshastigheten för enhetens fräs är 4000 rpm, matningshastigheten är 0,3 m / min. Tiden för att skära 1 förening är cirka 1 minut. Maskinmått - 1,5x1, 5x1,5 m, vikt - 600 kg.
  • " Bålgeting ". Manuell maskin, med hjälp av vilka lås skapas i virket med ett djup av 74 mm med ett arrangemang i en vinkel på 45-135 °. Utrustningens effekt är 2, 3 kW, dimensioner - 650x450x400 mm.

Populära modeller av koppskärare inkluderar verktygsmaskiner MCHS-B och MCHS-2B, VKR-7 och VKR-15, ChB-240 och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

För små byggnadsarbeten rekommenderar experter att ge företräde manuella muggar . De är små i storlek, enkla i design och låg vikt, vilket gör dem praktiska att använda direkt på byggarbetsplatser. Mobila enheter är enkla att använda och har en tydlig driftsprincip . De kan ersätta professionell industriutrustning, vilket är svårt att leverera till byggarbetsplatsen eller om det är opraktiskt att köpa endast för att korrigera äktenskapet från att skära skålar med ett improviserat verktyg.

För permanent placering av koppskärare i specialverkstäder är det bäst att ge stationära lösningar företräde. De är mer effektiva.

För stora avverkningskomplex rekommenderas det att välja massiva maskiner med en uppsättning extra alternativ och CNC.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett utrustningstyp måste följande kriterier beaktas:

  • drivkraft - ju mer det är, desto mer produktivt är verktyget;
  • möjligheten att luta munstyckets rotationsaxel;
  • högsta tillåtna mått på arbetsstycken som kan bearbetas på maskinen (diameter och längd på en stång eller stock);
  • hastighetsindikatorer för fräsmatningen;
  • tillgänglighet av CNC för stationär utrustning.

Det är också viktigt att uppmärksamma ytterligare funktioner . Till exempel anses enhetens förmåga att arbeta med en tandemskärare vara ett viktigt alternativ.

Bild
Bild

Koppskärmaskiner kan dessutom utrustas med trimaggregat, pneumatiska klämmor, mätverktyg, ett slipsystem med diamantkopp. Kvaliteten och bekvämligheten i arbetet, liksom produktiviteten, beror på hur många alternativ som erbjuds.

Driftsregler

När du arbetar med valfri fräsmaskin är det viktigt att följa tillverkarens bruksanvisning. Innan du börjar arbeta behöver du:

  • byt till en speciell kostym , använd personlig skyddsutrustning (glasögon, masker, andningsskydd);
  • kontrollera användbarheten utrustning vid tomgång, slå på och av spakarna, korrekt funktion av blockerarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är förbjudet att göra mätningar av virke när det bearbetas på maskinen, du får inte luta dig på utrustningen … För att undvika elektriska stötar måste maskinen jordas. Allt arbete måste utföras i ett välventilerat område. Det är inte tillåtet att använda elverktyg i fuktiga verkstäder.

Lämna inte utrustningen påslagen utan uppsikt - om du behöver lämna arbetsplatsen, stoppa elmotorn. Efter att skålarna har skurits måste du städa upp arbetsområdet, rengöra enheten från spån med speciella borstar.

För att koppskäraren ska fungera smidigt, det är viktigt att göra schemalagda och oplanerade reparationer och smörjning av rörliga mekanismer i tid . För att göra detta måste du inspektera maskinen varje månad, rengöra den från olika föroreningar och utföra förebyggande justeringar.

Rekommenderad: