Ugntorkat Virke: Vilket Timmer är Bättre-ugnstorkat Eller Naturlig Fukt? Hur Skiljer Man Torrt Virke Och Vad är Det? Vakuumtorkstång

Innehållsförteckning:

Video: Ugntorkat Virke: Vilket Timmer är Bättre-ugnstorkat Eller Naturlig Fukt? Hur Skiljer Man Torrt Virke Och Vad är Det? Vakuumtorkstång

Video: Ugntorkat Virke: Vilket Timmer är Bättre-ugnstorkat Eller Naturlig Fukt? Hur Skiljer Man Torrt Virke Och Vad är Det? Vakuumtorkstång
Video: Can you trust lumber you cut and dry yourself? (Kiln vs. air-drying) 2024, April
Ugntorkat Virke: Vilket Timmer är Bättre-ugnstorkat Eller Naturlig Fukt? Hur Skiljer Man Torrt Virke Och Vad är Det? Vakuumtorkstång
Ugntorkat Virke: Vilket Timmer är Bättre-ugnstorkat Eller Naturlig Fukt? Hur Skiljer Man Torrt Virke Och Vad är Det? Vakuumtorkstång
Anonim

På hyllorna på byggmarknader och stormarknader hittar du två erbjudanden - ugnstorkat virke eller naturlig fukt. En egenskap hos sådana förslag är bevarande av naturlig fukt i den eller avlägsnande av den på olika sätt. Den andra har en tveklös fördel i en mer demokratisk kostnad, även om det också finns nackdelar. Men genom att titta igenom all information om råvaror för konstruktion kan du hitta andra skillnader som orsakar svårigheter när du väljer ett föredraget objekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Användningen av detta byggmaterial har varit fruktbart i årtusenden. Förekomsten och efterfrågan i tidigare tider förklaras av dess närvaro på nära håll, relativ uthållighet och enkel bearbetning. Tidigare togs en loggversion för konstruktion, i moderna förhållanden används limmade oftare, vilket har behållit alla fördelar med sin föregångare, men är billigare och har några obestridliga fördelar. En av dem är mångsidighet: utvecklare kan använda timmer för byggandet av ett bostadshus, en herrgård, uthus (en ladugård, ett badhus, en koststall, ett hönshus eller ett stall). Därav indelningen i tre huvudtyper.

Byggnad - en stock bearbetad från alla sidor för att ge den en rektangulär form, som har allt du behöver för enkel konstruktion - styrka, värmekapacitet, snabb passform och enkel installation av hörnfogar. För problemfri drift behövs dock inte bara ytterligare bearbetning, utan också med hänsyn till den troliga krympningen, vilket skjuter upp väggarnas slutliga efterbehandling under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilerad efterfrågad i byggandet av säsongshus. Den har ett utmärkt utseende, en varierad profilstruktur, det finns ingen anledning att täta, men för kapitalbyggnad används en mezhventsovy -värmare, annars i kallt väder finns det svårigheter med att värma byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmad , där den kombinerade, tall och lärk uppskattas, kombinerar fördelarna med två träslag - motståndskraft mot sönderfall, styrka, ingen krympning och möjligheten att börja avsluta arbetet direkt efter byggandet av huset.

Bild
Bild

Enligt experter behåller den senare kategorin alla fördelar med naturligt trä, exklusive den oundvikliga krympningen och ger ytterligare egenskaper - och motståndskraft mot fukt och insektsattacker. GOST definierar trämaterialets torrhet som närvaron av högst 20% fukt i det, och för ytterväggar anses 12-18% vara den optimala indikatorn . Aktiva och passiva metoder används för att avlägsna överflödig fukt.

I det första fallet torkas virket i staplar, under ventilerade markiser. Detta är en mindre kostsam metod, men svår att förutse när det gäller tid och resultat.

Den aktiva metoden har sina fördelar - tillverkningshastighet och uppnående av önskad luftfuktighet. Nackdelarna inkluderar den högre kostnaden för kammartorkning av virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden?

Utan en nålfuktighetsmätare är det svårt för en oinformerad person att skilja ett väl torkat passivt virke från ett industriellt bearbetat. Deras kostnad är annorlunda, och en skrupelfri säljare kan sälja produkter till ett uppblåst pris. Experter är säkra på att för sin egen konstruktion, som räknar med en längre operation, är det bättre att köpa inte naturlig, utan kammartorkning.

Skillnaden i byggtid är också märkbar - trä som framställs med den passiva metoden kan isoleras och avslutas tidigast sex månader senare tills det krymper. Virket torkat i kammaren, i motsats till det billigare virket, frigjort från naturlig fukt under ett öppet skjul, kräver ingen paus för detta. Utvecklaren kan börja slutföra omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra värdefulla egenskaper som skiljer det ugnstorkade virket:

  • hög fuktbeständighet även i klimat med frekvent nederbörd;
  • minimal deformation, inga stora sprickor;
  • ruttnar inte och är praktiskt taget inte utsatt för mögels destruktiva verkan;
  • rätt geometrisk form, vilket underlättar installationsprocessen avsevärt;
  • ser ganska dekorativt, pittoreskt ut även med minimal bearbetning.

Användbara egenskaper beror också på vilken typ det förvärvade byggmaterialet tillhör, men byggare noterar också den minimala krympningen (för ett bra virke är det mindre än 3%) och möjligheten att spara på grunden, lättare vikt på konstruktionen och frånvaron av behovet av konstant underhåll (behandling med ett antiseptiskt medel, tätning av sprickor, utmärkt värmeledningsförmåga och dekorativ effekt även utan ytterligare beklädnad).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I de produkter som presenteras i denna handelslinje utmärker sig flera funktioner genom vilka differentiering görs. Konsumentens val kan bestämmas av sådana parametrar.

Framsida - rätlinjig, med släta sidor, böjda, där en av sidorna är konvex, som liknar en rundad stock när den läggs utifrån och en konvex O-formad profil, vilket gör det möjligt att uppnå samma illusion i inredningen av rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Profilering - med en ås , inte tillräckligt isolerande, men lätt att använda, dubbel, för att lägga ett isolerande lager mellan sömmarna. Det finns ett annat sätt att uppnå en permanent torr vägg: om profilen är fasad kommer det inte att komma vatten mellan åsarna. Och den mest populära är en kam, med flera tänder, pålitlig vid sammanfogning och ganska svår att montera.

Nyligen har produktionen av Scandinavian etablerats - med 2 kammar, utrymme för tätningsmedel och avfasningar, vilket rekommenderas för att bygga ett stort bostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

En vanlig skillnad är barens storlek , ytbehandlingsmetoden är hyvlad eller slipad, antiseptisk eller kräver en desinficerande impregnering. Våta brädor är mer benägna att ruttna, medan dammsugning kommer att ta bort även bunden fukt och detta kan få timret att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

De huvudsakligen använda råvarorna är barrträd, som länge och väl bevisat sig i konstruktionen. En fyrkantig stång är gjord av en stock, som efter torkning profileras på en speciell maskin . För massivt används trä med en intakt struktur, för profilerade - speciella delar med spikar och spår, lim tillverkas av flera lager. Ibland är det olika trä - till exempel tall och lärk, men det kan också vara liknande, det är bara att det i varje lager läggs i olika riktningar, vilket ger minimal deformation under torkning.

Kvaliteten på laminerat fanerträ beror på hållfastheten och vidhäftningsegenskaperna hos den komposition som används vid tillverkningen . Torkning, fräsning och förpackning utförs efter att träämnena med varierande dimensioner erhållits.

En stapel av valfri storlek kan torka i en kammare, naturlig och elektrisk strömmetod, men när du köper måste du ta hänsyn till att en stor del med vilken metod som helst sällan torkar ut i kärnan till önskad uttorkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Parameterintervallet bestäms till viss del av behovet av att tillämpa redan utvecklade projekt, men det finns vissa standardiseringsåtgärder som den färdiga produkten styrs av. Standardlängden på arbetsstycket anses vara 6 och 2 och 3 meter . Vid ett icke-standardiserat projekt ges företräde till det längsta, som skärs på plats enligt projektkraven. 100x100 anses vara en standardsektion, liksom andra fyrkantiga - till exempel 200x200.

Det är bara det första som används för säsongsbyggnader - hus på landet, verandor eller lusthus, och det andra används för att bygga höghållfasta stugor med viktelement . I det här fallet är det bättre att ta stora satser märkta 200x200x6000 (där den sista siffran är arbetsstyckets längd). 45, 275, 50 x 150, rektangulära 100x150-mindre vanliga produkter som klassificeras som icke-standardiserade, men de kan krävas under vissa klimatförhållanden eller genomförande av ett icke-standardiserat byggprojekt för ett specifikt ändamål. 150x150 anses vara det optimala byggmaterialet för bad och bostäder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Den praktiskt taget obegränsade möjligheten att använda torrt virke förklaras av dess utmärkta egenskaper - i konstruktion, drift och hälsofördelar. Hus och stugor, trädgård och pensionat, tvättstugor - från ett badhus och ett garage till en ladugård och ett hönshus byggs av det . Tillväxten av skandinaviskt virke och moderna värmare har tagit bort klimatrestriktioner, och närvaron av ett stort antal projekt ger ibland till och med möjlighet att få färdig dokumentation gratis när du köper ett stort parti sågat virke.

Det finns alternativ för byggandet av inte bara bostadslokaler, utan även industriella, cateringföretag, med sin inneboende dekorativitet och ekonomi . Detta progressiva byggmaterial gör att du snabbt och smidigt kan genomföra projektet på grund av en liten andel krympning, ingen deformation och sprickor, ruttnande, mögel. Det behöver inte en massiv grund, permanent tätning av mål.

Den har utmärkt värmeledningsförmåga, hög stabilitet och ett mycket dekorativt utseende, om ytterligare isolering från utsidan inte krävs.

Rekommenderad: