Naturlig Fuktstång: Vad är Det? Antiseptisk För Virke Och Dess Krympning. Hur Länge Torkar Virket Och Vilket är Bättre - Naturlig Fukt Eller Torr?

Innehållsförteckning:

Video: Naturlig Fuktstång: Vad är Det? Antiseptisk För Virke Och Dess Krympning. Hur Länge Torkar Virket Och Vilket är Bättre - Naturlig Fukt Eller Torr?

Video: Naturlig Fuktstång: Vad är Det? Antiseptisk För Virke Och Dess Krympning. Hur Länge Torkar Virket Och Vilket är Bättre - Naturlig Fukt Eller Torr?
Video: Möt Apotekschefen Mikaela Öbrink Stefansson 2024, April
Naturlig Fuktstång: Vad är Det? Antiseptisk För Virke Och Dess Krympning. Hur Länge Torkar Virket Och Vilket är Bättre - Naturlig Fukt Eller Torr?
Naturlig Fuktstång: Vad är Det? Antiseptisk För Virke Och Dess Krympning. Hur Länge Torkar Virket Och Vilket är Bättre - Naturlig Fukt Eller Torr?
Anonim

Naturligt trä har varit och förblir ett av de mest populära byggmaterialen på grund av dess miljövänlighet, styrka och utseende estetik. Trä har negativa egenskaper som måste beaktas vid konstruktion. Låt oss titta närmare på träet av naturlig fuktighet, materialets fördelar och nackdelar, eftersom dess användning ger en speciell teknik för att skapa träbyggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Profilerat virke av naturlig fukt används för att bygga privata hus och lantliga byggnader. Sådant material ser ut externt ut som en fyrkantig eller rektangulär massivträskiva och antar 18-20% träfuktighet, det vill säga att virket inte torkar, i motsats till den torra versionen . Enligt standarden måste byggmaterialet vara slätt och jämnt, detta gäller dess främre ytor, vilket utesluter ytterligare efterbehandling.

Omedelbart efter det grova arbetet är det dock omöjligt att gå vidare till efterbehandling - på grund av vattenhalten.

Bild
Bild

Dess mängd påverkas av miljön - trä är mycket absorberande . Men virket behåller sin procentandel av fukt endast under en viss tid och förlorar därefter denna egendom under drift, särskilt om huset ofta värms upp. För byggandet av ett trähus används vanligtvis en sådan balk med en begränsad budget, eftersom den är mer än överkomlig i kostnad jämfört med liknande material. I sin kategori värderas vinterved högre, men träslag, typ av profil och dess sektion påverkar också priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Våt konstruktionsvirke har vissa fördelar för att bygga ett hus

  • Det är billigare och billigare än rundade stockar och virke som limmas från brädor.
  • Perfekt för byggandet av sommarstugor, eftersom det anses vara mer tillförlitligt än ramkonstruktion.
  • Barrträets desinfekterande egenskaper är välkända, dessutom är det svalt i ett timmerhus under den varma årstiden.
  • Byggmaterialet har andra användbara egenskaper - trots krympningen är installationen ganska enkel, och den kan hanteras utan ingripande av proffs. Även utan klädsel ser materialet vackert och estetiskt tilltalande ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i bostadsbyggande är det lämpligt att veta om bristerna i en våt bar

  • Konsekvenserna av en ökad mängd fukt är utseendet på svamporganismer - mögelfläckar och bakterier som orsakar ruttnande av materialet. Om träet inte ventileras försämras det snabbt, ruttnar och tappar presentationen. För att undvika detta problem är det viktigt att tänka över ventilationssystemet till minsta detalj.
  • Från 6 månader till ett år krymper strukturen, vilket uppgår till cirka 5%. På grund av detta är det omöjligt att bo i huset (utan efterbehandling).
  • En betydande nackdel med en våtstav är att den torkar, och detta kan påverka byggnadsmaterialets form och storlek - dess bredd och tjocklek reduceras. Krympning leder till sprickbildning av trädet, och ägaren måste tänka på användningen av avjämningar i form av speciella stift och spikar i början av konstruktionen. Ett annat problem, om virket har blivit torrt, är vridning på grund av stress som sträcker ut trädet i tre riktningar.
Bild
Bild

Baserat på bristerna är det lätt att dra slutsatsen att det är bättre att använda torrkammartorkande byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

En förortsbyggnad kan uppföras från en enkel bar med minimal bearbetning. Sådana profiler har inga fästelement och används vanligtvis för konstruktion av takbjälkar, stockgolv eller används för pålskruvfundament som band.

Bild
Bild

Det används också för konstruktion av väggar, men detta kräver kostnaden för att vända och slipa träets ytor, som skiljer sig åt i viss grovhet . Därför är det lämpligt att ta en profilerad typ av material av naturlig fukt för byggandet av bostadslokaler. Förutom att profilernas framsidor är släta är de utrustade med speciella spikar och spår.

Bild
Bild

Det säregna med att använda vått trä är montering för krympning . Eftersom denna naturliga process kan störas av ytterligare strukturer, till exempel dörrar och fönster, installeras de inte omedelbart. Taket stör inte detta, så det kan installeras, men det är viktigt att ge ventilation för väggarna för att förhindra utveckling av svamp och mögel. Samtidigt bör det komma ihåg att väggarna endast är monterade med hjälp av träpluggar, eftersom metallklämmorna rostar och bidrar till utseendet av kalla broar.

Professionella byggare rekommenderar att man bygger ett hus av blött material på vintern.

Bild
Bild

Hur behandlas med ett antiseptiskt medel?

Desinfektionsbehandling utförs med början av stabilt, varmt väder, när lufttemperaturen inte faller under + 10-12 grader på natten. Antiseptiska medel som "Neomid-440", "Fenilaks", "Biosept" är utformade för att förhindra åldrandet av trädet och dess ruttnande , behålla materialets skönhet och struktur. Vissa föreningar, till exempel "Senezh", dessutom blekved.

Bild
Bild

Råvirkebearbetning omfattar flera steg

  • Först är ytan förberedd - den rengörs från smuts och damm, slipas.
  • Först och främst appliceras kompositionen på hörnen, träets ändar.
  • Antiseptikumet kan appliceras med en rulle eller pensel, minst två lager tjocka, med flera timmars mellanrum.

Intern och extern behandling kommer att skydda huset från en våt bar i 15-20 år, men detta beror på noggrannheten i det utförda arbetet.

Rekommenderad: