Tallvirke: Furuträ 100x100 Och 50x50, 100x150 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran, Vilket är Bättre? Densitet Kg Per M3 Och Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Tallvirke: Furuträ 100x100 Och 50x50, 100x150 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran, Vilket är Bättre? Densitet Kg Per M3 Och Vikt

Video: Tallvirke: Furuträ 100x100 Och 50x50, 100x150 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran, Vilket är Bättre? Densitet Kg Per M3 Och Vikt
Video: HORROR COOKING - MAKING SEA LAMPREY STEAK @Big School 2 2024, Maj
Tallvirke: Furuträ 100x100 Och 50x50, 100x150 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran, Vilket är Bättre? Densitet Kg Per M3 Och Vikt
Tallvirke: Furuträ 100x100 Och 50x50, 100x150 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran, Vilket är Bättre? Densitet Kg Per M3 Och Vikt
Anonim

Utvecklaren av sitt eget hem står alltid inför många frågor. Och en av dem - den mest relevanta - vilka byggmaterial att välja för konstruktion av väggar, golv, takar, skiljeväggar. Jag vill att materialet ska vara prisvärt, mångsidigt och ha hållfasthetsegenskaper. Tallvirke uppfyller dessa behov, och många byggare föredrar det. Tall är lätt tillgängligt, distribueras i alla regioner och har en låg kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Tallvirke är hållbart, dess densitet är 500 kg per m3. På grund av dessa egenskaper används den i arrangemanget av stödstrukturer. Tallvirke har andra egenskaper som gjorde det så populärt.

  • Lätt att bearbeta . Tall är löst, det är lätt att slipa och såga.
  • Hög värmeisolering . Ett timmerhus behåller värmen länge.
  • Fuktmotstånd . Hartserna i träet håller vattnet ute och förhindrar ruttning och mögel.
  • Trä kan torkas naturligt , eftersom det är motståndskraftigt mot sprickbildning, inte vrider sig och ändrar inte dess parametrar.
  • Mindre avfall efter bearbetning av tall på grund av bristen på knutar.
  • Trä absorberar olika föreningar väl som ger skydd mot olika skadedjur.
  • Materialet är hållbart . Ett hus byggt av tallbjälkar kommer att hålla i många år.
  • Miljövänlighet och estetik . Naturligt naturmaterial med ett vackert uttryckt mönster lockar alltid uppmärksamhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man från cederträ och gran?

Virke från olika trädslag presenteras på byggmarknaden. Dessa är tall, cederträ och gran. Och varje träslag har sina anhängare och motståndare. Du kan jämföra egenskaperna hos träet för dessa trädslag och bestämma vilket som är bättre, vad du ska föredra.

Tall, cederträ och gran har mycket mer gemensamt än skillnader. Vissa skrupelfria tillverkare säljer till och med timmer från dessa trädslag tillsammans och till samma pris, för att försöka släppa bort billigare virke som dyrt. Men mästare i sitt hantverk kan enkelt hitta skillnaderna mellan cederträ, gran och tall. Träet i dessa träd skiljer sig i:

  • miljövänlighet;
  • praktiskhet;
  • värmebesparing;
  • varaktighet;
  • Färg;
  • lukt;
  • vikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tallar har bakteriedödande egenskaper. Doften av tallnålar lugnar och ger njutning, ger styrka och ger energi . Färgen på tallstocken är ljusgrå, den kan blekna med tiden. Gran har en struktur och kvalitet av trä som liknar tall, den kännetecknas av sitt lägre hartsinnehåll och en ljusare nyans, nästan vit. Gran har högre knuthet, men små knutar. Granvirke är svårt att bearbeta på grund av det stora antalet hårda knutar.

Eftersom tall har en högre densitet än gran, har den hög slitstyrka och motståndskraft mot fysisk stress . Därför är det bättre att välja tall för att bygga ett hus. Det är mer motståndskraftigt mot naturliga faktorer. Och det är mer ändamålsenligt att använda gran för interiörarbete, vita träprodukter kommer att se estetiskt tilltalande ut. Både tall och gran har höga värmeisoleringsegenskaper.

När det gäller träkvalitet och struktur kombinerar ceder egenskaperna hos både tall och gran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cederträ släpper ut fytoncider, har en positiv effekt på välbefinnandet och är ett naturligt antiseptiskt medel. En behaglig doft som påminner om pinjenötter och ren luft kommer att skapa en härlig atmosfär i huset. Cedar är resistent mot skador, fukt och insekter, praktisk och hållbar. Det är lätt att bearbeta och har en plaststruktur.

Cederträets färger är mycket vackra - från bärnsten till mörkt kaffe . Färgen tappar inte sin mättnad med tiden. I vikt är cederträ lättare än tall, och strukturen är mjukare och mer enhetlig. Cederträ skapar ett effektivt mikroklimat på grund av hög luftgenomsläpplighet, så på sommaren är det svalt i ett sådant hus och varmt på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och storlekar

Tallvirke är indelat i flera kategorier

Hela - detta är en stång sågad från alla 4 sidor. Kan vara rektangulär eller fyrkantig. Den finner tillämpning vid konstruktion av väggar, skiljeväggar och installation av fackverkssystemet. Det anses vara multifunktionellt, det är lätt att arbeta med det även för en inte särskilt erfaren byggare.

Bild
Bild

Profilerad - har tydliga geometriska parametrar, den innehåller spikar, spår, snitt för enklare läggning av virket. Detta virke är det dyraste, men användningen i konstruktion är ett riktigt nöje.

Bild
Bild

Limmad - mödosamt att tillverka, men den mest hållbara och populära. Materialet är helt torrt, ingen ytterligare slipning krävs. Byggnadens utsida är mycket attraktiv. När du köper en sådan bar är det nödvändigt att ta hänsyn till vilka föreningar den limmas med, så att detta inte påverkar hälsan negativt.

Bild
Bild

Tallbalkar finns i både fyrkantiga och rektangulära sektioner. Båda typerna har lika stor efterfrågan på byggmarknaden.

Träets längd kan ändras beroende på behoven under konstruktionen, men när du väljer sektionens storlek måste du tänka igenom alla nyanser. Den klassiska längden för en solid bar är 6 m, och räckvidden kan vara från 2 till 9 meter. Längden på den prefabricerade timmerstrukturen når 18 m. Standardstorleken på fyrkantiga balkar är följande:

  • 30x30 och 50x50 mm - kallas halvljus;
  • 80x80 mm;
  • 100x100 mm;
  • 120x120 mm;
  • 150x150 mm är den mest föredragna storleken, med en sådan tjocklek har huset ökad värme- och ljudisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Standardstorlekar på rektangulär stång:

  • 50x100 mm;
  • 100x150 mm;
  • 200x250 mm - ett virke med denna storlek är svårt att använda, eftersom det ökar belastningen på fundamentet.

Fyrkantiga balkar används ofta för montering av bygglådor, medan rektangulära balkar används för fackverk. För väggar och stödkonstruktioner är det nödvändigt att använda en stång av en större sektion och för efterbehandling och golv - en mindre. Virket kan vara normalt, naturligt fuktigt eller torrt. Man bör komma ihåg att tallvirke väger olika beroende på luftfuktighet:

  • torr (fuktighet 10-18%) väger 500 kg per 1 cu. m;
  • våt (fuktighet 24-45%) väger 600 kg per 1 kubikmeter. m.

Vid förhållanden med naturlig fuktighet ändrar timret inte storlek och vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Tallvirke har använts för byggande av hus i många århundraden. Det är lätt att arbeta med en sådan bar, konstruktionen är snabb och effektiv. Man bör komma ihåg att det är omöjligt att bygga bad av tall, eftersom det avger harts vid uppvärmning till höga temperaturer. Förutom att bygga hus används tallträ för:

  • installation av innertak, golv, tak;
  • tillverkning av snickerier, fönster och dörrar;
  • inredning, dekoration med snidade element;
  • tillverkning av möbler;
  • tillverkning av delar för konstruktion av broar, järnvägsslipar, plywood och andra träprodukter.

Användningen av tallvirke i byggandet av ett hus är ganska motiverat. Tallvirke är hållbart, mångsidigt och budgetvänligt. Huset ser attraktivt och bekvämt ut, det håller samma luftfuktighet och temperatur, och doften av trä skapar mysighet.

Rekommenderad: