Lärkträ: Hyvlat Torrt Och Annat Virke 50x50 Och 100x100, 150x150 Och 200x200, 100x150x6000 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Tallvirke?

Innehållsförteckning:

Video: Lärkträ: Hyvlat Torrt Och Annat Virke 50x50 Och 100x100, 150x150 Och 200x200, 100x150x6000 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Tallvirke?

Video: Lärkträ: Hyvlat Torrt Och Annat Virke 50x50 Och 100x100, 150x150 Och 200x200, 100x150x6000 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Tallvirke?
Video: Logs to Lumber - An aerial journey through the sawmill 2024, April
Lärkträ: Hyvlat Torrt Och Annat Virke 50x50 Och 100x100, 150x150 Och 200x200, 100x150x6000 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Tallvirke?
Lärkträ: Hyvlat Torrt Och Annat Virke 50x50 Och 100x100, 150x150 Och 200x200, 100x150x6000 Och Andra Storlekar. Hur Skiljer Man Från Tallvirke?
Anonim

Lärke är ett sibiriskt barrträd, som i sin styrka inte på något sätt är sämre än cederträ. Lövvirke har funnit stor tillämpning i byggandet av hus, liksom bad och uthus. Byggnader av detta material håller i flera decennier och lockar med sitt snygga utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lärk är mycket populärt i konstruktionen på grund av den ökade hållfastheten hos detta material, motståndskraft mot spån, böjning, kompression och spänning. Enligt denna indikator överträffar lärken alla andra barrträd, inklusive cederträ, med 40-60% och ligger nära ek.

Trä kännetecknas av höga brandmotståndsparametrar. Detta är ett av få byggmaterial som under påverkan av fukt inte ruttnar, krymper, sväller och inte påverkas av mögel och mögel . Dessutom blir materialet ännu starkare och mer hållbart.

Lärk är miljövänligt . Det avger inga giftiga ämnen, därför är det helt säkert för människor och husdjur. Tack vare hartser har det dessutom en positiv effekt på mikroklimatet. Det är ingen slump att lärk ofta används för att bygga ekohus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har en attraktiv konsistens och finns i en mängd olika trämönster och nyanser . Tillväxtringar är tydligt synliga på alla sektioner (tvärgående, radiella och tangentiella). Lärksbyggnader är inte rädda för starka vindar eller frost. Barer av detta träd är tekniskt avancerade, de kan ha två eller tre kanter. Den färdiga strukturen skiljer sig inte från en klassisk stockstruktur i utseende, medan innerväggarna förblir släta och anpassade för alla finish.

På grund av alla dess fördelar kan lärk användas för byggande av byggnader i alla klimatregioner . Den enda nackdelen med materialet är det höga priset. Och eftersom lärk inte växer överallt och levereras till Rysslands centrala regioner på avstånd, läggs imponerande transportkostnader till kostnaden.

Dessutom kräver materialets höga densitet användning av specialverktyg, och detta ökar också den totala byggnadsbudgeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man från tallvirke?

Människor som inte har någon erfarenhet av trä kan ha svårt att visuellt skilja lärk från vanlig tall. Dessa raser ser likadana ut. Trots att du känner till de olika parametrarna för varje byggmaterial kan du enkelt bestämma rasen.

  • Lukt . Tall har en mer framträdande barrträd. I lärk är den ganska tunn, knappt märkbar.
  • Färgton . Färska lärkplankor är vanligtvis mörka; under solens strålar får träet en rödaktig nyans. Tall är alltid ljus, under påverkan av ultraviolett strålning blir den gulaktig.
  • Vikt . Lärken är mycket mer massiv. Om du tar arbetsstycken av samma storlek kan du omedelbart känna skillnaden i vikt.
  • Styrka . Om du kör ett spetsigt föremål över lärken finns inga märken kvar. Tall är mindre hållbar, så repor syns omedelbart på den.
  • Brandmotstånd . Om vi jämför båda typerna av material när det gäller brandmotstånd, är tall mindre lämplig för beklädnad.
Bild
Bild

Både löv- och tallbalkar är resistenta mot förfall, därför används de framgångsrikt för inredning . Skillnader i tekniska och operativa parametrar avgör dock särdragen i deras tillämpning. Så för utomhus- och golvbeklädnad är det bättre att köpa hållbar lärk.

Tall är mer seg och lättare att hantera, varför den huvudsakligen används för vägg- och takdekorationer.

Bild
Bild

Översikt av arter

Profilerad

Lärkprofilerat virke erhålls genom fräsning och ytterligare hyvling. Endast massivt trä används för produktion, så materialet är av hög kvalitet och hållbarhet . Att såga sådana balkar är inte lätt. Kostnaden för att bygga hus från profilerade stockar är lika dyr som en premiumkonstruktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trimmad

En sådan stång används vanligtvis när det är nödvändigt att resa en särskilt stark struktur. Denna typ av byggmaterial är torr efter konstgjord torkning eller har naturlig fukt . Beroende på bearbetningsalternativet är det dessutom uppdelat i hyvlade och icke-hyvlade. Det första alternativet är dyrare, men användningen eliminerar helt sprickor och det ser mycket snyggare ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmad

Tillverkningsteknik för laminerat fanervirke innebär forcerad torkning av sågat virke, på grund av vilket det får hög motståndskraft mot UV -strålning och vatten. De torkade lamellerna hålls ihop med ett speciellt lim som inte avger giftiga ångor . Färdiga produkter har en plan yta och deras utseende är inte på något sätt sämre än andra timmer, eftersom träets naturliga nyans och konsistens är helt bevarad här. Tack vare en speciell produktionsteknik har limmat laminerat virke en minsta andel defekter vid användning under ogynnsamma förhållanden. Under påverkan av höga temperaturer, frost och nederbörd behåller den sin integritet, strukturen utsätts inte för sprickor eller vridningar.

Bild
Bild

Dimensioner

Den typiska längden på virket är 6 meter, för en individuell ordning är det möjligt att göra balkar från 2 till 9 meter långa, storleken på limmat sågat virke kan vara upp till 18 meter. Tjockleken varierar vanligtvis från 100 till 250 mm i steg om 25 m. Bredd är 100-275 mm. De flesta tillverkare erbjuder staplar med parametrarna 100x100, 200x200, 150x150, 100x150, 50x100, 80x80, 60x60, 50x70, 100x200.

I bostadsbyggande används vanligtvis produkter med ett tvärsnitt på 150 mm. En sådan byggnad har förmågan att behålla värme, men skapar samtidigt inte en överdriven belastning på grunden. De mest populära är:

  • 100x150x6000;
  • 200x200x6000;
  • 100x200x6000;
  • 100x100x6000;
  • 150x150x4000.
Bild
Bild

Produkter med en sektion på 50x50 mm kallas halvbalkar. Oftast köper användare 50x50x3000 och 50x50x2000 . Du kan också hitta en bar i butiker - det här är en typ av bar. Den representerar tunna stockar, sågade och bearbetade från alla sidor. På ett snitt kan de ha en rektangulär eller kvadratisk form, mindre ofta lockiga.

Längden på sådana stänger varierar från 3000 till 6000 mm . Skillnaden mellan dessa virvar kommer ner i storlek - stavarna är vanligtvis gjorda med en tjocklek på mindre än 100 mm. I enlighet med föreskrifterna bör deras bredd inte överstiga tjockleken mer än två gånger. De mest efterfrågade produkterna är 50x50, 40x40, 30x70, 20x40.

Bild
Bild

Populära tillverkare

För byggande av hus bör du bara välja timmer av högsta kvalitet, annars blir strukturen kortvarig. För att förhindra att detta händer bör du föredra pålitliga tillverkare.

Les Moroi . Företaget är specialiserat på tillverkning av byggmaterial, inklusive lövträ. Användare erbjuds flera sorter - rundat, limmat, bänk och icke hyvlat virke. Limmat laminerat virke av detta märke är tillverkat med en giftfri och stark limkomposition, detta säkerställer den mest täta vidhäftningen av lamellerna. Som ett resultat är den strukturella hållfastheten inte på något sätt sämre än profilerade produkter.

Sådana produkter fungerar i flera decennier, de är inte rädda för nederbörd och temperaturförändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

" UfaStroySnab ". Företaget erbjuder balkar av hög kvalitet, vars styrka och densitet bekräftas av certifikat. Efter tillverkningen genomgår alla staplar en noggrann undersökning, under vilken brister och defekter identifieras och elimineras - endast naturmaterial med en vacker konsistens säljs. Strukturen hos en sådan bar ger maximalt termiskt skydd och ljudisolering. Virke från denna tillverkare har en lång livslängd.

Bild
Bild

" SnabGroup ". Erbjuder balkar av rejäla stockar. Material av detta märke används i stor utsträckning inom konstruktion, efterbehandling och tillverkning. Användningen gör att du kan uppnå betydande besparingar i reparations- och efterbehandlingsarbeten.

Bild
Bild

" Pilomarket ". Företaget äger en egen produktionsverkstad och säljer varor "från tillverkaren", därför har det möjlighet att erbjuda varor till överkomliga priser. Det säregna med arbetet med "Pilomarket" är snabb leverans av varor till alla regioner i Ryssland.

Bild
Bild

" StroyPostavka ". Företaget erbjuder lövträ med en sektion på 150x150, 100x150 eller 150x200. Sågtekniken används vid tillverkningen, detta gör det möjligt att säkerställa säkerheten för den dekorativa typen av lärk.

Bild
Bild

Ansökningar

Teknik för tillverkning av lärkbalkar gör det möjligt att i stor utsträckning använda materialet för kapitalbyggnad och invändig beklädnad av lokaler. Strålen används för installation:

  • parkett;
  • fönsterkarmar och dörröppningar;
  • steg;
  • stödstrukturer;
  • arbors;
  • möbel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För varje sfär är vissa träslag lämpliga. Så, träprodukter 100x150 är efterfrågade när man planerar takkonstruktioner, terrasser och ramkonstruktioner, samt golv. Sådana produkter är hållbara och sega medan de serveras under lång tid.

Baren 150x150 är lämplig för konstruktion av träkonstruktioner . Materialet har bra ljudisolering, hållfasthet och hållbarhet. Ett 150x200 timmer är oumbärligt för konstruktion av bad och andra uthus på en eller två våningar.

Inuti hus av detta material härskar alltid en trevlig tallarom och en mysig atmosfär.

Rekommenderad: