Tallbrädor: Torra Tallbrädor. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran? Okantad Och Kantad. Hur Bearbetas För Gatan? Mått På Snickeri Och ändbrädor

Innehållsförteckning:

Video: Tallbrädor: Torra Tallbrädor. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran? Okantad Och Kantad. Hur Bearbetas För Gatan? Mått På Snickeri Och ändbrädor

Video: Tallbrädor: Torra Tallbrädor. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran? Okantad Och Kantad. Hur Bearbetas För Gatan? Mått På Snickeri Och ändbrädor
Video: Allt om hur du bygger trall i rekordfart med EDGEFAST | ESSVE 2024, April
Tallbrädor: Torra Tallbrädor. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran? Okantad Och Kantad. Hur Bearbetas För Gatan? Mått På Snickeri Och ändbrädor
Tallbrädor: Torra Tallbrädor. Hur Skiljer Man Från Cederträ Och Gran? Okantad Och Kantad. Hur Bearbetas För Gatan? Mått På Snickeri Och ändbrädor
Anonim

Barrvirke är nästan alltid mycket populärt på byggmarknaden. Bland de mest billiga brädorna i motsvarande klass som erhållits från denna grupp av växtråvaror anses furu. Samtidigt utmärks de av sin hållbarhet och miljövänlighet, så det är mycket lönsamt att köpa dem.

Bild
Bild

Särdrag

Tallen i sig är ett stort träd som växer upp till 30-40 m i höjd. Stammen är mycket jämn, på avverkningsplatsen är träet målat gult eller gulrött. På grund av denna färg är produkter från detta träd särskilt populära.

Bild
Bild

Träet har också en behaglig barrträd.

Tallskiva har andra fördelar:

  • acceptabelt pris;
  • god värmeisolering;
  • enkel bearbetning;
  • styrka - på en hög nivå;
  • vacker och uttalad konsistens;
  • säkerhet för människors hälsa.
Bild
Bild

Men tall har också nackdelar. Först och främst är det förmågan att antända spontant under vissa förhållanden . Faktum är att tall innehåller för många hartser, som vid höga temperaturer börjar släppas för aktivt. Och detta, som ni vet, kan leda till eld. Denna brist kan dock snabbt åtgärdas genom behandling av tallvirke med speciella brandskyddsmedel som kallas brandskyddsmedel.

Bild
Bild

En annan nackdel som inte kan ignoreras är ett för stort lager av träved (lös del av virket) . Vid sågning kvarstår detta lager mycket ofta på stockarna och brädorna, vilket bidrar till att olika obehagliga defekter uppträder.

Hur skiljer det sig från andra material?

Att skilja tall från cederträ eller gran är inte så svårt.

Dess huvudsakliga skillnad är den randiga träkornen. Dessutom finns det mycket färre knop i tallen.

Tillväxtringar är perfekt synliga på snittplatserna, men kärnstrålarna är praktiskt taget osynliga. Och tall är väldigt mjuk, så den är lätt att hantera. Trädet spricker praktiskt taget inte när det torkas.

Bild
Bild

Ekskivor är ganska svåra att skära, eftersom de har en mycket stark struktur. Denna omständighet skiljer också mjuk tall från lövträ.

Gran har en låg densitet, dessutom är den inte lika stark som tall . Trädets bark är ljusgul och nålarna är tjocka och små. Tallnålar är mycket större och längre. Dessutom producerar gran mindre harts än tall.

Bild
Bild

Björkträ skiljer sig från tall: det är vitt med en rödaktig eller gul nyans. Årringar är knappt synliga . Björk används i en mängd olika industrier, till exempel för tillverkning av möbler, plywood eller faner.

Aspen kännetecknas av sin höga hållfasthet och elasticitet . Av denna anledning anses det vara det bästa materialet för att göra balkar. Ett annat särdrag hos asp är dess vithet. Av denna anledning används brädor ofta för att dekorera tak. Och det här trädet avger inte hartser, vilket gör det möjligt att använda det för konstruktion av bastur eller bad.

Vyer

Tallskivor kan vara av flera typer, beroende på bearbetning av deras kanter

Kantad . Det är en bräda med kanter som har sågats av vinkelrätt mot ansiktet. Sådana brädor tillverkas på en cirkelsåg eller fräs. Kantade brädor kan vara torra, med en fukthalt på mindre än 22%, eller våta, med en fukthalt på mer än 22%.

Bild
Bild

Okantad bräda . Detta virke har delvis sågade eller helt intakta kanter. Unedged snickeri bräda skiljer sig från den vanliga unedged brädan genom att den genomgår teknisk torkning. Därför är snickerimaterialet av högre kvalitet.

Bild
Bild

Ensidig kantad bräda . Har en kant sågad av vinkelrätt mot ansiktet.

Dessutom skiljer sig brädorna från varandra i bearbetningsgraden.

Bild
Bild

Skivade skivor har släta (maskinslipade) kanter. De icke-hyvlade får ingen ytterligare behandling.

Tallskivor är indelade i flera sorter

  • Extra betyg . Oftast tillverkas sådana brädor för export från kanadensisk tall. De visar sig vara nästan perfekta, utan torra eller ruttna knutar. När det gäller sprickor bör det inte vara mer än 11% av den totala ytan. Premiumskivor visar inga tecken på svampinfektioner. Ganska ofta görs sömlösa foder av sådana brädor.
  • 1: a klass . Här är 10% av friska knutar och upp till 25% av små rumpsprickor från hela området tillåtna. Dessutom är förekomsten av ljudfläckar möjlig. De kan inte uppta mer än 10% av den totala ytan. Det ska inte finnas några spår av röta och sjukdom.
  • 2: a klass . Sådant sågat virke skiljer sig från tidigare sorter till ett lägre pris. Brädorna kan ha små blåaktiga fläckar. Dessutom är avtagna och ruttna knutar tillåtna.
  • årskurs 3 . Varje del av denna typ av timmer kan ha ett maskhål. Antalet ruttna knop är tillåtet 2 gånger mer än för brädor i 2: a klass. Sprickor kan inte bara vara döva, utan också genom.
  • 4: e klass . Sådana brädor kan köpas mycket billigt. Antalet defekter är dock ganska stort här. Virkets yta kan påverkas av röta, men den totala påverkade ytan bör inte överstiga 10%. Brädor kan ha ett massivt avtagande område.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

GOST 24454-80 definierar att tallkantad bräda kan ha följande parametrar:

  • bredd: 75, 100, 150, 200, 250 eller 275 mm;
  • tjockleken på en tunn skiva bör vara 16, 19 eller 22 mm, i genomsnitt - 25, 32 eller 40 mm och en tjock - 44, 55 eller 75 mm;
  • brädans längd kan ligga i intervallet från 1 till 6 meter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvbrädor i tall kan ha en bredd på 6,4 till 14 cm, en tjocklek på 2, 1 till 4 cm och en längd på 2 till 6 m . När det gäller fodret ligger dess tjocklek i intervallet 10-20 mm, bredden är i intervallet 95-140 mm och längden är från 1, 2 till 5, 7 m. Den mest populära brädan är 200x20 mm.

Ansökningar

Tallskivan är väldigt mjuk och lätt att arbeta med. Av denna anledning används den inom en mängd olika verksamhetsområden. Till exempel, trappor är gjorda av det, tak är täckta, möbler är gjorda.

Fasader . Oftast används skivor för efterbehandling av fasader, hyvlade från fyra sidor, som kallas fasadskivor. De är av hög kvalitet och vackert utseende.

Robusta tallplankor är väl lämpade för hem som ligger i fuktiga klimat.

Bild
Bild

Golv . Tallskivor används bäst för att göra golv i vardagsrum eller sovrum, eftersom dessa rum vanligtvis inte har stora temperaturfall och hög luftfuktighet.

Med korrekt drift kan dessa virke tjäna mycket länge.

Bild
Bild

Dessutom är det ganska enkelt att lägga golven, eftersom brädorna har både en spik och ett spår på båda sidor, vilket gör att de passar mycket tätt till varandra.

Möbel . Oftast används tallskivor i möbelindustrin. Först utsätts alla ämnen för en avhartsningsförfarande och sedan behandlas de med speciella antiseptika. Detta gör att du kan applicera färg eller lack på produkten ytterligare.

Bild
Bild

Tallmöbler ser väldigt eleganta och vackra ut, så att de kan passa in i alla interiörer i rummet.

Stråle och bräda . Idag är furuträ det mest uppskattade byggmaterialet. Tillverkare försöker bearbeta virket med speciella medel som kan öka livslängden, samt skydda det från råttor.

Tallbjälkar eller plankor kan göra ett underbart hus på landet. Även en person utan speciella färdigheter kan bygga den.

Bild
Bild

Fönster och dörrar . Fönster- och dörrkonstruktioner av furu kännetecknas av högpresterande egenskaper. De visar sig vara ganska lätta, så det är bekvämt och enkelt att arbeta med dem. Den porösa trästrukturen gör att du kan skapa luftutbyte mellan gatan och rummet inuti. Både dörrar och fönster kan ha olika former.

Bild
Bild

Eftersom strukturen i tall är för mjuk, rekommenderar experter inte att använda brädor från den för att göra dörrar och fönster på balkongen.

Sammanfattningsvis kan vi säga det tallplankor är ett utmärkt byggmaterial som kan användas på olika sätt . Om de görs korrekt kommer de att tjäna sina ägare under lång tid.

Rekommenderad: