Kantat Virke: Vad är Det? Vad är Skillnaden Från Obearbetat Virke? Virkefördelar, Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Kantat Virke: Vad är Det? Vad är Skillnaden Från Obearbetat Virke? Virkefördelar, Egenskaper

Video: Kantat Virke: Vad är Det? Vad är Skillnaden Från Obearbetat Virke? Virkefördelar, Egenskaper
Video: Bredsjö Brädgård - avsnitt fem - Uffe berättar om försöket att vintertorka blocksågat timmer 2024, Maj
Kantat Virke: Vad är Det? Vad är Skillnaden Från Obearbetat Virke? Virkefördelar, Egenskaper
Kantat Virke: Vad är Det? Vad är Skillnaden Från Obearbetat Virke? Virkefördelar, Egenskaper
Anonim

Trä är mycket efterfrågat inom konstruktion. Samtidigt kan timmer vara annorlunda - någon bygger hus av stockar, medan andra föredrar att använda kantat virke. Valet beror på det specifika för ett visst projekt och budget. Det är värt att lära sig mer om barens funktioner för att förstå om det är lämpligt för dina ändamål.

Bild
Bild

Vad det är?

Materialet är en stock som bearbetas från fyra sidor. Barken avlägsnas från den och en produkt med en fyrkantig eller rektangulär sektion erhålls. Endast fasta stockar används som ämnen. Balken, som är gjord av individuella plankor, kallas limad, detta är en annan typ av virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används tall eller gran för produktion, dessa trädslag är billiga, lätta att bearbeta och har goda driftsegenskaper. Lärket kantat virke är mindre vanligt eftersom det är dyrare. Ask- eller aspprodukter tillverkas vanligtvis på beställning.

Virket erhålls med cirkelsågar genom längsgående skärning. Arbetsstycket får de mått som krävs, som inte får vara mindre än 100 mm i bredd eller höjd.

Produkter behandlas också med antiseptiska och insektsmedel . Vanligtvis torkas inte virket i kamrarna, vilket innebär att det bibehåller sin naturliga fuktnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är populärt inom industri- och byggsektorer på grund av dess fördelar:

  • miljösäkerhet och naturligt ursprung;
  • lätt vikt jämfört med sten eller tegel - det är bekvämt att montera och transportera;
  • enkel dockning på grund av geometriska former, närvaron av plan och vinklar;
  • bra värmeisolering, andningsbar struktur;
  • hållbarhet på grund av behandling med antiseptiska medel.

Men det finns också nackdelar. Materialet kräver speciella lagringsförhållanden, och om de kränks kan träet förlora sin kvalitet . Det är också nödvändigt att utföra behandling med en skyddande förening för att förhindra ruttnande. Det rekommenderas också att använda en brandsäker impregnering, eftersom trä har en hög tendens att brinna.

Bild
Bild

Vad är dem?

Produkterna är indelade i grupper, beroende på deras egenskaper. Det finns flera klassificeringar som hjälper dig att välja rätt alternativ. Behandlingstypen kan vara följande:

På båda sidor . En sådan bar kallas en vagn.

Bild
Bild

På tre sidor . På ett av planen finns en remsa av avtagande kvar, en kant;

Bild
Bild

På fyra sidor . Ett populärt alternativ, efterfrågat inom konstruktion.

Bild
Bild

Virkets längd kan variera inom 1-5 meter, för barrträd är det tillåtet upp till 6 meter. Andra parametrar är möjliga med individuell produktion på beställning.

Bild
Bild

Oftast köps produkter på 3 meter, de är lämpliga för olika jobb och ändamål. Bredden och tjockleken bör överstiga 100 mm, de maximala parametrarna är inte standardiserade, men om de är mindre än den nedre stången är det redan andra typer av virke - en stång eller en bräda.

Det finns också en klassificering efter träslag:

  • Vald . Produkterna är fria från brister, sprickor, hartsfickor och andra defekter av naturligt eller artificiellt ursprung. En sådan stång används för installation av strukturer avsedda för höga belastningar eller för dekorativa ändamål.
  • Först . Små knutar är tillåtna, minimalt med chips och nedskärningar är möjliga inom de normer som fastställs av standarderna. Det bör inte förekomma råtta, svampar eller andra skador på trä, som bidrar till snabb förstörelse.
  • Andra . För denna klass är kravet lägre, skadan kan vara större. Det används för hushållsbehov, där motståndskraft mot stress och estetiska egenskaper inte är viktiga.
  • Tredje och fjärde . Trä har många defekter. Det används vanligtvis för hjälparbete, till exempel vid installation av formning för gjutning av betong. Dessa sorter är de billigaste.

I vilket fall som helst regleras produktionen av timmer av GOST. Samtidigt finns det flera standarder, därför är det bättre att ta reda på vilka av dem produkterna är märkta med för att jämföra parametrarna vid köp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden mellan kantvirke och oavverkat virke?

Det finns olika typer av materialbearbetning. Unedged på en eller flera sidor har en remsa av avtagande, en liten kant, det är det som gör det annorlunda. Fördelarna med en sådan bar är ett lägre pris jämfört med kantade och möjligheten till vidare bearbetning . Om du har de rätta verktygen kan du köpa oslaggt virke och sedan ta bort barken från det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer sådana produkter måste du först titta på träets skick . Det ska inte finnas råtta, svampar, knutar. Det är också värt att uppmärksamma den avtagna tjockleken, ibland kan den vara inom det normala intervallet å ena sidan, men å andra sidan är det inte längre. Det ska inte finnas några rester av bark på kanten, eftersom det tenderar att ackumulera fukt, vilket påverkar träets kvalitet negativt. Om du inte vill slösa tid på bearbetning kan du köpa kantat virke. Dess kanter är avsågade från fyra sidor, så det krävs ingen ytterligare åtgärd med den.

Bild
Bild

Valbara kriterier

När du köper kantvirke måste du titta på noggrannheten i snittet. Strålen måste ha rätt geometrisk form - rektangulär eller fyrkantig . Krökning eller vridning är inte tillåten - allt detta är en följd av kränkningar av produktionstekniken. Sådana defekter är synliga för blotta ögat, så det är bäst att noggrant undersöka varugruppen för att se till att den är i ordning. Du kan ta en kvadrat och ett måttband för att kontrollera kvaliteten på snittet.

Luftfuktighet är en lika viktig aspekt. Optimala indikatorer ligger inom intervallet 18-22%.

Ett för torrt virke deformeras och mäter dess geometri . Om luftfuktigheten överskrids, framkallar detta ruttning om den lagras på fel sätt, och produkterna blir också tyngre, det är svårare att transportera dem.

Bild
Bild

När det gäller rasen beror allt på målen och budgeten . I de flesta fall används tillgänglig tall, den är lämplig för byggande av hus, bad, garage och andra föremål på platsen. Om medel tillåter kan du uppmärksamma dyrare trädslag eller selektivt använda dem för dekoration och dekoration.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Virket är ett ganska populärt material som aktivt används inom olika områden:

selektiv används under takarbete, för installation av stödkonstruktioner, när man lägger stockar för golvet

Bild
Bild
Bild
Bild

förstklassiga produkter är efterfrågade inom jordbruk, industriell bilbyggnad, skeppsbyggnad

Bild
Bild
Bild
Bild

andra klass används aktivt inom civil och privat konstruktion

Bild
Bild
Bild
Bild

Uthus byggs av detta material, med dess hjälp förstärks ihåliga väggar, låda görs. Virket används vid tillverkning av fönster, dörrar, staket, trappor . Det är också efterfrågat inom möbelindustrin. Rätt valt material gör sitt jobb bra och kommer att tjäna länge.

Rekommenderad: