Reproduktion Av Fioler: Hur Man Förökar Inomhusfioler Hemma? Hur Man Planterar Saintpaulia Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Fioler: Hur Man Förökar Inomhusfioler Hemma? Hur Man Planterar Saintpaulia Korrekt?

Video: Reproduktion Av Fioler: Hur Man Förökar Inomhusfioler Hemma? Hur Man Planterar Saintpaulia Korrekt?
Video: African Violet Propagation| Saintpaulia|Nilgiri Garden Nursery 2024, Maj
Reproduktion Av Fioler: Hur Man Förökar Inomhusfioler Hemma? Hur Man Planterar Saintpaulia Korrekt?
Reproduktion Av Fioler: Hur Man Förökar Inomhusfioler Hemma? Hur Man Planterar Saintpaulia Korrekt?
Anonim

Odla inomhusgrödor, förr eller senare kommer frågan om reproduktion av en favoritväxt att dyka upp före varje trädgårdsmästare. Detta gäller även inomhusfioler (Saintpaulias), som mycket ofta pryder fönsterbrädor i lägenheter och hus. Idag finns det flera av de mest effektiva sätten att få en ny blommande gröda hemma.

När är den bästa tiden att sprida violer?

Blommande örtväxter från Gesneriaceae -familjen kombineras till ett separat släkte som heter Saintpaulia. Florister kallar dessa kulturer för uzambar viol, som i vanliga människor kallas helt enkelt en violett. Saintpaulia har länge odlats som en prydnads inomhuskultur. Idag har många sorter av denna växt blivit konstgjorda, varav huvuddelen representeras av hybrider som odlas under korsningen av interspecifika grödor, liksom andra typer av violer. Mot bakgrund av plantans stora popularitet, väldigt ofta erfarna och nybörjare blomsterhandlare sätter sig själva målet att sprida sin favoritblomma på egen hand … För att lösa ett sådant problem finns det flera metoder som kan implementeras hemma.

Uzambara -violen är dock en ganska nyckfull blomma, därför bör du skapa optimala förutsättningar för avel före avel. Ett lämpligt inomhusklimat gör att odlaren kan odla när som helst på året, utan att vara bunden till en specifik säsong. Professionella som har varit aktivt involverade i odling av fioler hemma i flera år rekommenderar fortfarande att välja vår-sommarmånaderna för att få nya grödor. Som regel slår den violetta roten ganska snabbt och bildar frodiga rosetter. Valet av denna eller den där växtförädlingsmetoden beror på de personliga preferenser som ägaren av grödan har, liksom på olika fioler.

Bild
Bild

En kompetent plantering av det erhållna materialet garanterar också en hälsosam växt.

De nödvändiga förutsättningarna

Det finns flera grundläggande kriterier som gör att du framgångsrikt kan reproducera violer.

Tid

Förutom tips för att utföra arbete under de varmare månaderna är det värt att notera att att få nya blommor blir mer korrekt att hantera under dagen. Närvaron av långa dagsljus, som blir minimal på vintern, är en ytterligare tillväxtstimulator för unga grödor. Dessutom, efter en vilande period, börjar moderplantan att växa aktivt på våren. Varaktigheten för dagsljus för att föröka fioler måste vara minst 12 timmar. Om du planerar att odla en gröda i december eller under en annan vintermånad, kommer det att vara korrekt att dessutom organisera kompletterande belysning med speciella fytolampor.

Luftfuktighet inomhus

Inomhusfioler reagerar negativt på torr luft, detta är särskilt smärtsamt under häckningssäsongen. Och även detta gäller plantor, vare sig det är ett blad, en peduncle eller frön från en växt. Violer bör planteras i speciella mini-växthus, där luftfuktigheten kommer att ligga på 60%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturindikatorer

För en blommande gröda är det värt att ge en stabil avläsning på termometern. Vissa växtarter kan behålla sin livskraft även vid värden på + 10 ° C, samt växa vid en temperatur på cirka + 35 ° C, men den optimala luften kommer fortfarande att värmas upp till + 22– + 24 ° C.

Under reproduktionen ska den violetta vara i ett rum där temperaturen ständigt hålls från +24 till + 27 ° C.

Jordtyp för reproduktion

Det rekommenderas att plantera violer i jord med närvaro av vissa komponenter, i de angivna proportionerna. Det är viktigt att jorden har en neutral pH -nivå, ger god luftning för växtrotsystemet och är lös. För att göra det lättare för dig själv att välja mark för violer kan planteringsmaterial planteras i en specialiserad jordblandning som säljs i blomsteravdelningar och butiker. För mer erfarna trädgårdsmästare finns det möjlighet att förbereda jorden med egna händer. Marken för violer kommer att bestå av följande komponenter:

  • 1 del flodsand;
  • 3 delar torv med neutral syra;
  • 2 delar grön mossa;
  • 1 del humus;
  • 1 del torvmossa.

Och även kompositionen bör innehålla 1 del torvjord och hälften av kol, vilket ger växten skydd mot bakterier och bibehåller den optimala fuktnivån i jordblandningen. I botten av behållaren för plantering läggs expanderad lera eller annat valfritt material som dränering.

Behållare för plantering

För plantor, använd en liten behållare med flera hål i botten. Krukans diameter bör inte överstiga 4 centimeter. I framtiden kan en mer mogen växt redan rotas i en behållare, vars dimensioner kommer att vara dubbelt så många som de tidigare dimensionerna.

Bild
Bild

Sätten

Idag använder blomsterodlare i praktiken flera metoder för att få violer hemma.

Frön

För att få en hälsosam kultur som behåller alla funktioner och egenskaper hos moderplantan är det värt att välja ett par med lämpliga egenskaper som moderblommor. Det är viktigt att båda fiolerna är helt friska och i en aktiv blomningsfas. Odlarens uppgift i detta fall är att samla pollen från en Saintpaulia och pollinera pistillarna i den andra blomman med den. Som regel, efter 3-4 månader mognar fröskalarna helt i den pollinerade grödan, som ska samlas torr och lämnas för att förvaras separat från den violetta i flera dagar.

Frömaterial planteras i marken, före sådd ska det blandas med en liten mängd sand . Det är inte värt att fördjupa och strö fröna med jord, jorden måste fuktas och behållaren måste täckas med glas för att skapa ett visst mikroklimat inuti. Fröna bör förvaras på en varm plats, för spiring är det nödvändigt att installera en bakgrundsbelysning för växterna. Befuktning utförs genom sprutning.

I fasen när kulturens rosetter når en höjd av 0,5 centimeter måste de dykas och planteras i separata krukor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stepsons och peduncles

Relevansen av ett sådant alternativ för att få en ny kultur beror på förmågan att bevara alla egenskaper hos modersorten i en ny violett, vilket är oerhört viktigt för vissa erfarna blomsterhandlare. Stegbarns uppfödningsmetod används mycket ofta för kimärfioler. Den sticker ut för sin ovanliga färg på blommor, som du vill behålla maximalt. Principen att arbeta med styvbarn reduceras till separationen av sidoutlopp, som sedan skickas för att växa i marken analogt med en växts förökning av ett blad. När löv börjar bildas på de separerade utloppen rotas de i en separat liten behållare med jord avsedd för violer.

När det gäller att få en ny kultur från en peduncle, kommer det i detta fall att vara nödvändigt att separera en blommande eller redan bleknad knopp från växten. Det ska skäras av från moderns Saintpaulia med en vass kniv eller med sax, tidigare desinficerad. För att få en ny blomma måste knoppen användas tillsammans med dess stipuler. Röta sker i en behållare med mossa, vilket skapar ett litet växthus för växten i den.

Efter utseendet på ett nytt utlopp kan violetten redan transplanteras i en kruka med jordblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

En ny violett kan fås från ett blad som rotar sig i marken eller först odlas i vatten. Vissa arter av Saintpaulia kan förökas med endast en del av bladplattan. Denna metod för att skaffa nya växter används oftast, eftersom den sticker ut med större effektivitet, dessutom kan den realiseras även av nybörjare. Steg för steg är uppfödningsprocessen enligt följande:

  1. först måste du välja det mest lämpliga materialet för plantering; ofta tas bladen från en gammal växt, vilket gör att du kan få en liknande och ung blomningskultur över tiden;
  2. baserat på personliga preferenser kan en blomsterhandlare välja alternativet att odla fioler från ett blad i vatten eller mark;
  3. när fiolerna växer måste du separera barnen och plantera dem i de valda behållarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt blad för arbete är det värt att ge företräde åt den mellersta raden av växtens gröna massa. Det är också nödvändigt att fokusera på bladets utseende - det måste ha en hälsosam och rik färg, bibehålla elasticitet, inte innehålla fläckar och putrefaktiva processer på båda sidor. Mycket gamla lakan kommer sannolikt inte att tillåta dig att få en ny kultur med deras hjälp. Materialet skärs från moderkulturen med en välslipad kniv, skalpell eller blad. Innan arbetet påbörjas måste själva verktyget dekontamineras med antiseptiska medel. Skärets vinkel ska vara 45 grader.

Efter att arket har separerats måste det sköljas under rinnande vatten, lägg på en servett så att det torkar bra . I detta tillstånd måste arket förvaras i ungefär en kvart. Detta är nödvändigt för att stoppa saftens rörelse, vilket i framtiden kan leda till utveckling av röta på växten under odlingsprocessen. Vidare måste skärets plats på arket bearbetas med krossat kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om violetten odlas i vatten måste arbetet med en del av kulturen utföras enligt en viss algoritm

  1. För förökning av Saintpaulia med ett blad är det bäst att använda en liten glasbehållare, det vore mer korrekt att ta en burk eller ett glas mörka råvaror. I det uppsamlade vattnet måste du först lösa upp aktivt kol.
  2. Bladet bör fördjupas i vätskan på ett sådant sätt att cirka 1 centimeter av växten finns i vattnet. För att underlätta placeringen kan du placera ett pappersark med ett spår ovanpå behållaren. Detta fixar plantmaterialet så att det inte faller helt i vattnet.
  3. Mängden vätska i behållaren måste ständigt övervakas, eftersom även en kortvarig brist på fukt kan leda till att bladet torkar. För att ta bort violer bör du också se till att bladet är varmt, bort från drag och direkt solljus.
  4. När det gäller tidpunkten för uppkomsten av rötter, med rätt vård, kan resultaten av kulturutveckling observeras redan efter 14-15 dagar. När rötterna har förlängts med 1 centimeter kan violetten transplanteras från vattnet till en kruka med jord.
Bild
Bild

Möjligheten att ta bort en ny violett omedelbart i marken innebär att en blomsterhandlare utför verk som:

  1. för att gro ett blad måste du ta en kruka, vars volym inte överstiger 100 ml; som ett alternativ till en så liten behållare kan du tillfälligt använda en vanlig plastkopp med hål i botten;
  2. rotning kommer att ske i jord som köps eller förbereds oberoende, men det är absolut nödvändigt att lägga dränering i botten av behållaren - det kan vara expanderad lera eller krossad polystyren;
  3. ett blad som skärs på samma sätt som för att rota i vatten förvaras i "Fitosporin" före plantering i jorden, eftersom denna komposition kommer att desinficera växten och eliminera sannolikheten för att utveckla svampsjukdomar; den återstående lösningen i en liten mängd måste också hällas i planteringsbehållaren;
  4. i mitten av krukan är det nödvändigt att göra ett litet hål och fördjupa arket i det med högst 1,5 centimeter;
  5. för att skapa ett optimalt mikroklimat för violer måste ett glas eller en kruka täckas med en film eller en burk placeras ovanpå; rotat material bör hållas varmt utan direkt solljus och vattning bör göras när jorden torkar.

Viktig! Nackdelen med att arbeta med jorden är det faktum att efter bladets rotning kommer det att vara omöjligt att kontrollera bildandet av rotsystemet. Användningen av mark ger dock nästan 100% garanti för att växten kommer att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vegetativ reproduktion i vatten eller i marken när växten växer kräver att de kommande barnen ska sitta separat. Uppdelningen av kulturen måste utföras efter att barnen har bildat fullfjädrade lakan i mängden 4-5 bitar. Violen separeras och transplanteras i en separat behållare. Under rotningen av en ung växt, fördjupa den inte för djupt i jorden, tillväxtpunkten bör alltid vara placerad ovanför markytan. Efter plantering bör du kontrollera jordens fuktinnehåll och ge barnen en bra belysning.

Förutom att använda ett helt blad kan den violetta förökas med ett fragment . Detta alternativ praktiseras vanligtvis när det finns brist på plantmaterial eller i fall där det är planerat att få en ny kultur från ett exemplar som av en eller annan anledning har börjat försämras, så reproducerar en asexuell växt. I det här fallet används inte sticklingar av grön massa, de måste först tas bort. Den rotande delen måste innehålla minst en ven. Vid denna tidpunkt bör blomsterhandlaren vara uppmärksam om delningen av planteringsmaterialet görs oberoende.

En separat del av arket måste också torka för att stoppa rörelsen av juicer, varefter skärpunkterna bearbetas med krossat kol. Rota en del av den gröna massan så att snittet ligger helt i marken. Mossa kan användas som ett alternativ till krukväxt. Som praktiken visar växer vanligtvis mycket fler violetta barn från en del av ett blad än när det gäller en hel bladplatta.

Bild
Bild

Råd om vård

När det gäller arbetet med efterföljande vård av en ung inomhusgröda skiljer sig rekommendationerna från erfarna blomsterhandlare inte mycket från kraven för odling av vuxna fioler. De viktigaste tipsen handlar om att skapa det optimala mikroklimatet för växten, nämligen:

  • efter transplantation av skotten i separata behållare är den lämpligaste temperaturen för violer intervallet från +22 till + 24 ° C;
  • luftfuktigheten bör hållas inom 50%;
  • unga grödor för aktiv tillväxt och under blomningen kan behöva mer vattning;
  • För att bibehålla rotsystemet för unga violer i ett hälsosamt tillstånd kan man tillsätta lite mer perlit i jorden till dem, vilket eliminerar risken för ruttning av rötter även vid dålig markluftning.

Rekommenderad: