PPU För Skorstenen: Hur Man Fyller Takets Genomgående Nod På Taket I Badet? PPU För En Smörgåsskorsten Och Andra, Montering Av Enheten Genom Taket

Innehållsförteckning:

Video: PPU För Skorstenen: Hur Man Fyller Takets Genomgående Nod På Taket I Badet? PPU För En Smörgåsskorsten Och Andra, Montering Av Enheten Genom Taket

Video: PPU För Skorstenen: Hur Man Fyller Takets Genomgående Nod På Taket I Badet? PPU För En Smörgåsskorsten Och Andra, Montering Av Enheten Genom Taket
Video: Dektite Original installation video 2024, April
PPU För Skorstenen: Hur Man Fyller Takets Genomgående Nod På Taket I Badet? PPU För En Smörgåsskorsten Och Andra, Montering Av Enheten Genom Taket
PPU För Skorstenen: Hur Man Fyller Takets Genomgående Nod På Taket I Badet? PPU För En Smörgåsskorsten Och Andra, Montering Av Enheten Genom Taket
Anonim

Genomskärningsblock (nod) är en brandförebyggande insats mellan röret och väggen. Det skyddar väggar från eld när de är gjorda av brännbara material (trä, plast), liksom icke-värmebeständiga block (som skumblock eller gasblock).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En PPU -enhet för en skorsten i ett bad, i synnerhet för en smörgåsskorsten, som värms upp under kontinuerlig drift av kaminen i flera timmar eller till och med hela dagen (eller natten, beroende på badhusets schema), inte överhettar i sin tur väggen genom vilken rökkanalen passerar. Det används särskilt i träbyggnader och byggnader av experimentmaterial . PPU är ett fyrkantigt eller runt fack, i vilket en tätning hälls, som inte leder värme väl på grund av närvaron av porösa strukturer i den. En vägg eller tak, mellangolv eller vinds-tak måste skyddas från höga temperaturer.

Modulen köps på en specialiserad byggmarknad - eller monteras oberoende av en mästare som förstår brandbekämpningsteknik . När du väljer en produkt, ta hänsyn till skorstenens diameter och spisens eller värmepannans placering i förhållande till tak, vind eller golv.

Endast genom att följa ett antal säkerhetsregler för installation och drift är det möjligt att installera det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

En passage genom ett trägolv används i ett bad eller bastu, alla typer av ångrum, uppvärmningsrum eller fack i lantliga och privata hus.

Tegelstrukturen är en del av väggen eller taket, eftersom den dessutom kan fästas med cement-sandbruk . Utifrån kommer det att verka som att tegelstenen är en enda helhet. Skorstenen skärs med hjälp av en förtjockning vid passagen. Tegelstenarna staplas i tre rader längs höjden av denna övergång. Om du bryter mot denna teknik kommer du inte att uppnå bästa dragkraft, varför rummet kan bli rökfyllt upp till en brand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övergångslådan är också realiserad från högtemperaturgips . Mineralull eller asbest bereds för det i förväg. Gipsskivans skiljeväggar är installerade och det fria utrymmet mellan dem och röret är fyllt med mycket porös och obrännbar isolering. Ovanifrån, efter basaltmineralullen, hälls expanderad lera, som tränger in i alla återstående fria utrymmen, medan isoleringen inte kommer att lida, eftersom bomullen inte kommer att skrynkla och värmehållningen inte kommer att försämras.

Stålboxen är tillverkad av rostfritt stål . Samtidigt skärs ett hål i en av dess väggar - längs diametern på ytterväggen på smörgåsröret. Tomrummet är fyllt med expanderad lera, basalt mineralull eller andra icke brännbara material.

Bild
Bild

Byggregler

Enligt GOST skärs en fyrkantig öppning på 1 m2 i taket eller i väggen, ett passageblock sätts in i det. Avståndet i badet mellan balkarna kommer att krävas lika med 1 m, vilket inte alltid är fallet. Enkelt polyuretanskum görs fyra gånger mindre - en kvadrat med en sida på en halv meter . Men regeln att installera en enkel PPU tillåter inte användning av en rördiameter större än 20 cm. Vid kontaktpunkterna längs PPU: s omkrets limmas folie på värmeisolatorn från alla fyra sidor. Folieisolering hindrar träet från att värma upp - folielagret reflekterar värmen tillbaka.

Huvudkravet är att en skorsten av metall eller tegel inte får värma väggar och tak över 50 ° C . Ett utdrag från SNiP 41-01, ändrat 2003, ansvarar för detta krav. Utan en takövergång är det inte möjligt att följa denna (oföränderliga) regel. I avsaknad av direkt kontakt med ett rör som har värmts upp är det tillräckligt för ugnen att värma upp till betydande temperaturer, till exempel upp till 500 grader, så att trästrukturen som omger röret börjar brinna. Detta medför förlust av styrka hos balkarna med deras efterföljande kollaps. För att förhindra detta behövs ett lager av värmeisolering, som inte brinner ut när skorstenen praktiskt taget är i glödhet på länge.

För detta behövs ett huggblock som skapar en barriär runt skorstenen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du fylla?

Expanderad lera och mineralull kommer i förgrunden bland fyllmedlen. De är dock inte begränsade till att fylla det tomma utrymmet. Vissa värmare, till exempel expanderad lera och mineralull, kan kombineras utan att förlora de värmebehållande egenskaperna hos passageblocket.

Basalt och mineralull

Enkelt uttryckt är mineralull nästan samma glasfiber som används i sovjetillverkade kylskåp. Att arbeta med det är osäkert, eftersom det kräver användning av ett andningsskydd som skyddar arbetstagarens lungor vid arbete med fiber, glasdamm från vilket kan orsaka silikos . Men mineralull, som ren basaltfiber, tål uppvärmning upp till flera hundra grader utan att förlora det "piskade" tillståndet. Men den kan klumpa ihop sig, utstrålar formaldehyd vid uppvärmning, som i sin tur tillhör de ämnen som orsakar cancer. Bomull tål inte att bli våt - dess värmeisolerande egenskaper går förlorade samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera

Expanderad leraisolering är mycket bättre än bomull - efter torkning återställer den lätt sina värmeisolerande egenskaper. Nackdelen är användningen av speciella behållare, med isolering av dålig kvalitet, det kan spillas ut . Det är ofarligt, eftersom det är gjort av sintrad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minerit

Mineralisolering inkluderar cement och sågspån, "smaksatt" med mineraltillsatser. Hög temperatur - tål uppvärmning upp till 600 grader . Släpper inte ut cancerframkallande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asbest

Även om asbest huvudsakligen produceras av naturliga mineraler, kan det återigen orsaka cancer hos människor i rummet där spisen arbetar, vars skorsten stängs från väggen eller taket av asbestpåfyllning. Dess farliga effekt på människors hälsa uppnås främst av gifter, vars ångor frigörs vid uppvärmning . Undantas från listan över material som används i bostadshus, begränsad för användning i metallurgisk produktion i verkstäder där en masugn används. Det är relativt säkert när det är kallt.

Bild
Bild

Lera och sand

Ler-sandfyllmedel, som ger värmehållande för mer moderna komposit- och syntetmaterial, intar en mellanliggande position mellan dem och fasta material, som i sin tur har god värmeledningsförmåga.

Lera och sand är naturligt och ofarligt, vilket har bevisats genom tusentals år av deras användning som alla slags fyllmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationssteg

Om det finns mer än ett två centimeter lager av brännbart och värmebeständigt gips mellan skorstenen och huvudväggmaterialen, enligt TU, kan gapet mellan röret och väggen minskas så att det totala PPU-gapet inte överstiger 35 cm. Men detta värde är ett nödvändigt minimum, vilket är omöjligt att klara sig utan. Gipsets höjd måste vara minst 7 cm högre än värmeisoleringsskiktet Storleken på inrycket från röret till väggen på alla sidor kan variera mellan 20-50 cm . De förtjockade väggarna i skärlådan gör det möjligt att minska avståndet (men inte under minimum) på grund av ytterligare skydd mot värmen i det uppvärmda röret.

De mest tillförlitliga materialen för lådan anses vara tegel (du kan ta eldfast, till exempel eldslipa), rostfritt stålplåt, flamplattor eller mineritfyllmedel . Avståndet mellan väggen och höljet bör vara minst 1 cm, det vill säga det är förbjudet att fästa lådan nära det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

I det första installationsskedet skärs en kvadrat på 1 eller 0,25 m2 i väggen eller taket (eller, om konstruktionen pågår i ett nytt projekt). Med tätt belägna balkar och takbjälkar kantas ytterligare en trälåda med minerit inifrån . Lådan är fixerad på balkarna, sedan installeras ett genomgående block i den. Taket bör helst vara helt och hållet tillverkat av obrännbara material. Beläggning av träkonstruktioner med obrännbar impregnering skyddar dem inte från förkolning när brandintervallen fortfarande bryts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

En steg-för-steg-guide för att installera en skorsten med en bussning är följande

  1. Med sandwichröret kan du sänka temperaturen på innerröret - i förhållande till det yttre - med 250 °. Sandwichskorstenen förhindrar att kondens bildas inuti rörstrukturen.
  2. Ett enkelväggigt rör placeras först på bastuugnen, sedan, när man når en meter, installeras en övergång till ett dubbelväggigt rör. Från en dubbelväggig skorsten kan du byta till en smörgåsskorsten med lämplig adapter.
  3. Själva "smörgåsen" "sys upp" i en vägg eller takbox. Användningen av ett så komplicerat schema gör att du slutligen kan utesluta överhettning av röret från ugnen till det yttre (ovanför taket), så att det kan hålla längre. Användning av fogar på vinden eller i nivå med väggen / golvet / taket är uteslutet.
  4. Strikt horisontella rördelar bör inte missbrukas. För att förhindra att dragningen går bakåt rekommenderas att använda uppåtlutande, diagonala, inte 100% horisontella sektioner. Längden på en strikt horisontell sektion bör inte överstiga 1 m. Användning av mer än tre varv i skorstenen är oacceptabelt.
  5. Vid utgången är stel fixering av röret oacceptabelt - stålet expanderar vid uppvärmning.
  6. Strålar som ligger för nära varandra, särskilt trä, behöver ytterligare skydd med en värmeisolator av minerit.
  7. Att fästa skorstenens övergångslåda är tillåtet med hjälp av självgängande skruvar - medan deras huvuden måste isoleras på ett tillförlitligt sätt från värmekällan för att inte orsaka att trägolvet bränns med deras hjälp.
  8. Adapterblockets öppning måste strikt sammanfalla med utloppsrörets placering, eftersom det är förbjudet att avleda skorstenen med mer än 1 mm till vardera sidan: lederna passar inte tätt, avgaserna kan komma ut direkt i rummet där ugnen fungerar.
  9. Om skorstenen installeras i en tvåvåningshus, rekommenderas att en meter efter att ha lämnat golvet på andra våningen igen byter från smörgåssektionen till ett rör med en vägg, vilket möjliggör högkvalitativ uppvärmning av rummet som ligger ovan.
  10. Innan du går in på vindsutrymmet, där den andra samma lådan är belägen, används övergången till ett dubbelväggigt rör igen, och sedan till en smörgåsstruktur, som sträcker sig till en nivå ovanför taket "paj".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av en övergångslåda mellan golv, i väggarna, skiljer sig inte från installationen i taket på vinden. Ett tak av metall eller wellpapp passar lika bra för utsignalen från en smörgåsskorsten: båda är profilerat stål.

Rekommenderad: