Profilerad Plåtöverlappning: överlappningskoefficienten För Den Profilerade Plåten På Taket. Hur överlappar Man Längden Och Bredden På Det Profilerade Arket På Taket?

Innehållsförteckning:

Video: Profilerad Plåtöverlappning: överlappningskoefficienten För Den Profilerade Plåten På Taket. Hur överlappar Man Längden Och Bredden På Det Profilerade Arket På Taket?

Video: Profilerad Plåtöverlappning: överlappningskoefficienten För Den Profilerade Plåten På Taket. Hur överlappar Man Längden Och Bredden På Det Profilerade Arket På Taket?
Video: Rivning 2024, April
Profilerad Plåtöverlappning: överlappningskoefficienten För Den Profilerade Plåten På Taket. Hur överlappar Man Längden Och Bredden På Det Profilerade Arket På Taket?
Profilerad Plåtöverlappning: överlappningskoefficienten För Den Profilerade Plåten På Taket. Hur överlappar Man Längden Och Bredden På Det Profilerade Arket På Taket?
Anonim

När du planerar att använda ett profilerat ark på taket hoppas ägaren att taket kommer att tjäna i många år. Detta händer vanligtvis, men mycket beror på materialets kvalitet och efterlevnaden av reglerna för dess installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överlappningsberäkning

Däck inom byggbranschen blir allt mer populärt och har en säker position i den offentliga sektorn. Det finns en enkel förklaring till detta - det profilerade plåttaket kännetecknas av sin styrka, hållbarhet, attraktiva utseende och överkomliga pris.

Det metallprofilerade arket behöver inte särskild vård, det är täckt med en korrosionsskyddande förening, det motstår perfekt de aggressiva effekterna av den yttre miljön - nederbörd, vindar och andra. Samtidigt är det väldigt enkelt att arbeta med det - det är ganska lätt och enkelt att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med wellpapp när du organiserar ett tak från det måste du komma ihåg att vissa villkor är uppfyllda

  1. Överlappningskoefficienten för profilerade ark vid installation av taket på ett hus bestäms av ett föreskriftsdokument - GOST 24045 . Idag finns det tre alternativ: GOST 24045-86, GOST 24045-94 och GOST 24045-2010, och den senare har nuvarande status. De två första har statusen "ersatt", vilket förklaras av den ständiga tekniska utvecklingen och förändrade byggnormer. Efterlevnad av dessa garanterar ett tillförlitligt skydd av taket mot fuktgenomträngning. Överlappningsvärdet beror på rampvinkeln.

  2. Förutsatt att lutningsvinkeln inte överstiger 15º är minsta överlappningsparametrar 20 cm . Om du gör en överlappning med lägre priser, kommer detta förr eller senare att manifestera sig i ansamling av fukt under taket. Helst används två vågor för överlappning, vilket garanterar strukturens tillförlitlighet.
  3. När vinkeln är i intervallet 15-30º , överlappningen ökar också till 30 cm - det här handlar om 2 vågor av det profilerade arket, vilket gör att du inte kan tänka på mätningar.
  4. Om lutningsvinkeln överstiger 30-gradersindikatorn , då räcker det med en överlappning på 10 till 15 centimeter. Med detta tak säkerställs täthet och styrka, tillförlitlighet och hållbarhet. För sådana indikatorer räcker det med en våg och går in i det förlagda och fasta arket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om, när du organiserar takarbete, väljs metoden för horisontell läggning av det takprofilerade arket, vilket också händer, bör minimiindikatorn vara 20 centimeter. I slutet av installationsaktiviteterna används ett silikonförslutningsmedel för att stänga sprickorna i de bildade överlappningarna . Beräkningar längs materialets längd och bredd utförs både för vertikal stapling och för den horisontella metoden. Stegindikatorn beror helt på storleken på de valda arken. Korrekt installation avgör takets varaktighet och dess tillförlitlighet.

För referens: det finns standarder för installation av taket, förbrukningshastigheter per 1 m2, som beskrivs i SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för stapling av ark

Takinstallationstekniken innefattar flera steg och iakttagande av obligatoriska villkor

  1. Förinstallation av vattentätningsskiktet . Trots att det profilerade arket är ett material som absolut inte tillåter fukt att passera genom, vid läggning av ark och under drift, kan det uppstå förhållanden som gynnar fuktläckage under taket. Detta är fylld av ackumulering av kondensat, bildandet av kolonier av mögel. Det är därför att lägga vattentätningsmaterial är ett obligatoriskt och nödvändigt förfarande. Monteringen utförs horisontellt från takets nedre kant och observerar remsornas överlappning med 10-15 cm. För att säkerställa täthet limmas fogarna med tejp.

  2. Organiseringen av ventilation är obligatorisk, eftersom fukt, även om det är i en begränsad mängd, fortfarande kommer under taket . Ventilation hjälper till att avdunsta och bibehålla torrhet i taket. Det bästa alternativet är att vattentäta spärren på en höjd av upp till 40-50 mm längs virket, vilket ger ett mellanrum mellan isoleringsmaterialet och lådan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppmärksamhet! Varje del av taket och taket av trä måste behandlas med antiseptiska föreningar som förhindrar förruttnande sönderdelning av bakterier, mögelbildning och andra faktorer.

Vissa experter rekommenderar att du lägger ark från höger till vänster på taket . De flesta erfarna byggare hävdar dock att detta är fel inställning. Läggningen bestäms i enlighet med riktningen för de rådande vindarna. Det vill säga, lederna är på den fria sidan. Denna metod skapar ytterligare skyddsåtgärder mot inträngande av regn och smältvatten under lederna vid blåsigt väder. Till exempel läggs profilerade ark från installationen från ena sidan från vänster till höger, och på den andra, tvärtom, från höger till vänster.

Bild
Bild

Om taket är så högt att det överskrider längden på wellpappet, utförs installationen i flera rader och observerar riktningen från botten till toppen. Därför börjar fästningen av arken från den nedre raden, varefter det återstår att göra en tvärgående överlappning - och fortsätt lägga nästa rader . Under installationsarbetet på golvet på det takprofilerade arket är det viktigt att komma ihåg ett vanligt misstag - den första snedställningen av de lagda arken i den första raden. Om du börjar arbeta utan att kontrollera byggnadsnivån med horisonten, kan du enkelt göra ett misstag och sätta det första arket snett. På grund av detta kommer alla efterföljande rader att gå i sidled, och ju längre desto starkare kommer det att märkas - en så kallad stege bildas. Försök att korrigera situationen genom att flytta lakan kommer att leda till att det bildas luckor.

Rekommenderad: