Hur Löser Man Upp Bitumen? Hur Späds Tjära Utan Uppvärmning Hemma I En Hink? Väljer Ett Lösningsmedel För Vattentätning Och Elasticitet

Innehållsförteckning:

Video: Hur Löser Man Upp Bitumen? Hur Späds Tjära Utan Uppvärmning Hemma I En Hink? Väljer Ett Lösningsmedel För Vattentätning Och Elasticitet

Video: Hur Löser Man Upp Bitumen? Hur Späds Tjära Utan Uppvärmning Hemma I En Hink? Väljer Ett Lösningsmedel För Vattentätning Och Elasticitet
Video: Dubbelt med lite högre tal, del 4. 2024, April
Hur Löser Man Upp Bitumen? Hur Späds Tjära Utan Uppvärmning Hemma I En Hink? Väljer Ett Lösningsmedel För Vattentätning Och Elasticitet
Hur Löser Man Upp Bitumen? Hur Späds Tjära Utan Uppvärmning Hemma I En Hink? Väljer Ett Lösningsmedel För Vattentätning Och Elasticitet
Anonim

Bitumen används ofta i många byggprocesser. I sammansättningen av en sådan blandning observeras olika hartser, torv och till och med olja med kol. På grund av detta innehåll måste användningen av bitumen behandlas mycket noggrant och noggrant. Detta gäller särskilt processen för dess korrekta upplösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och allmänna regler

Bitumen måste lösas upp och bringas till flytande tillstånd korrekt. En viktig regel är valet av en lämplig behållare där direktupplösningsprocessen kommer att äga rum. För att göra alla procedurer så säkra och ofarliga för människor som möjligt kan du använda följande behållare:

  • specialiserade bitumen-smältverk;
  • höghållfasta pannor av tätt stål;
  • speciella termosar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös mastik, upplöst i sådana tankar, kommer alltid att vara förberedd för snabb transport, liksom för inte mindre snabb praktisk användning.

Bild
Bild

Det finns flera grundläggande regler för upplösning av bitumen, som måste följas. Låt oss bekanta oss med dem.

  • Det krävs så mycket som möjligt att uppfylla alla brandsäkerhetskrav.
  • Det är nödvändigt att aktivt använda alla typer av personlig skyddsutrustning. Vi pratar om speciella kläder, andningsskydd, skyddsglasögon samt specialskor, handskar och hjälm.
  • Om vissa avvikelser från normerna för den tekniska processen gjordes är det omedelbart nödvändigt att rapportera detta till chefen eller en annan ansvarig person.
  • Platsen där arbete utförs för att lösa upp bitumen måste vara otillgängligt för obehöriga.

Att följa dessa enkla regler kommer inte bara att säkerställa att du får de resultat du vill ha, utan undviker också negativa konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande produceras bituminösa tätningsmedel, kitt, mastik och primers av hög kvalitet i industriell skala.

Bitumen används i många verk . Till exempel erhålls en mycket effektiv och högkvalitativ vattentätning från denna blandning. Bitumen är det enda materialet i sitt slag som har så höga hydrofoba och vidhäftande egenskaper. På grund av sådana relevanta parametrar har bitumenbaserade lösningar funnit mycket bred tillämpning inom konstruktion.

I grund och botten används det aktuella materialet inom följande verksamhetsområden:

  • sömlös vattentätning av fundament och tak;
  • reparation av läckande takkonstruktioner;
  • limning av vattentätningsmaterial i rullar;
  • invändig vattentätning i ett privat hus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddragen i bituminösa material är att det med deras hjälp är möjligt att bilda släta beläggningar som inte har sömmar . Den resulterande beläggningsfilmen skyddar material mycket väl från de negativa effekterna av grundvatten. Plastmastik med en tjocklek på 2 mm kan ge ett tillförlitligt skydd mot vatten med ett hydrostatiskt huvud på minst 2 m.

Bild
Bild

Värme

Uppvärmningsprocessen kan utföras utan problem i speciella smältverk. Men inte alla användare har dem till sitt förfogande, därför används vanligtvis improviserade strukturer. Dessa kan vara metallfat. En öppen låga används vanligtvis som direktvärmare. Under uppvärmningsprocessen för bitumenkompositionen är det mycket viktigt att iaktta största noggrannhet, eftersom även kvarvarande oljeprodukter är brandfarliga ämnen . Vid uppvärmning börjar bitumen alltid fräsa och skumma starkt.

Du ska inte skrämmas av dessa saker, för de ska normalt hända.

Bild
Bild

Den bituminösa blandningen blir helt klar först efter att dess yta blivit helt slät och blank . Det ska inte finnas några tecken på överhettning. Nedbrytning av materialet kan detekteras genom utsläpp av intensiv och skarp gröngul rök. För att förbereda en riktigt högkvalitativ produkt med erforderlig elasticitet är det mycket viktigt att förhindra överhettning, eftersom det som ett resultat kommer att framkalla höga indikatorer på materialets skörhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur späds ut med olika lösningsmedel?

Bitumen kan smältas med olika kompositioner. Hög effektivitet i dessa fall demonstreras av vanligt fotogen, vit sprit, samt bensin med ett lågt oktantal. Var och en av alternativen har sina egna egenskaper och nyanser. Låt oss lära känna dem bättre.

Bild
Bild

Fotogen

De flesta användare hemma smälter bitumenkompositioner med vanligt fotogen. Detta är en mycket effektiv och okomplicerad metod. Man bör komma ihåg att fotogen är det mest motståndskraftiga mot uppvärmning, men det avdunstar mycket långsamt . Vid uppvärmning av bitumenmastik bör du vänta tills den får en mer flytande konsistens. Därefter måste behållaren där den brann avlägsnas från den och bitumen spädas med en liten mängd fotogen. Häll den senare i en tunn stråle under konstant omrörning av lösningen. Du måste förbereda en sådan blandning snabbt utan att dra åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit ande

Det är möjligt att späda ut bitumen med användning av vit sprit. Till exempel är det tillåtet att finhacka bitumen och fylla det med det angivna medlet. Vissa användare hävdar att denna process är mycket enklare än uppvärmning. Denna metod är enkel, men ganska effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensin med låg oktan

Bensin med låg oktan löser mycket bra bitumenmastik. Till exempel för att framställa en primerblandning smälts fasta bitar av bitumen i kompositionen som övervägs under påverkan av en temperatur av 180 till 200 grader Celsius. Den färdiga blandningen kyls gradvis och läggs sedan direkt på den isolerade basen.

Men människor vänder sig till sådana procedurer i sällsynta fall och föredrar att köpa färdiga formuleringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gummi teknisk bensin

Gummiteknisk bensin "Galosha" är ett organiskt medel, med hjälp av vilket det är möjligt att späda bitumen för att uppnå önskad konsistens. Ett liknande verktyg säljs i många butiker, har en mycket låg kostnad . Men vi får inte glömma att "Galosha" är en brandfarlig, brandfarlig komposition som består av en blandning av lätta kolväten. I sig är industriell gummibensin en produkt från den petrokemiska industrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det är inte svårt att lösa upp bitumen på egen hand hemma. Det viktigaste här är efterlevnad av säkerhetsåtgärder. Det är också vettigt att lyssna på några användbara tips och tricks för att få önskade resultat från processen.

  • För att värma bitumen på egen hand är det viktigt att ge en idealisk ekologisk miljö runt . Vi får inte glömma att när bitumen löses upp kan sådana farliga komponenter som svaveldioxid, kolmonoxid, kväveoxider komma in i den omgivande atmosfären. Koncentrationen av dessa komponenter i luften bör inte ökas. Endast i det här fallet kan vi prata om en säker process för upplösning av bitumen.
  • Även om upplösningen av bitumen sker hemma måste du fortfarande använda lämpliga redskap för detta . Många människor använder mer än bara fat för detta. En liten mängd av kompositionen kan framställas i en hink.
  • Om de härdade bitumenbitarna finns på en fast bas , till exempel på en kaross, så ska du under inga omständigheter försöka skrapa bort dem medan de är i fast tillstånd. I en sådan situation är det möjligt att allvarligt skada ytan på vilken den härdade mastiken ligger.
  • Om du bestämmer dig för att smälta bitumenkompositionen själv och korrekt, bör du agera så noggrant som möjligt . Överdriven hast i denna fråga är inte välkommen. Försök att värma mastiken försiktigt.
  • Under förvärmning av bitumen kan det bryta ut oväntat . Sådana situationer uppstår när produkten överhettas över för hög värme. Du ska inte vara rädd för sådana händelser. Det är nödvändigt att ta locket, täck försiktigt behållaren med bitumen med det och se till att slå ner lågan. Det viktigaste är att inte få panik.
  • Om du bestämmer dig för att förbereda bituminös mastik för reparations- och isoleringsarbete (till exempel för vattentätning av olika baser), då bör du tänka på genomförbarheten av sådana händelser. Många bestämmer sig för att inte slösa extra tid, utan att köpa en sådan produkt färdig. Varje användare bestämmer själv vad han ska göra bäst för honom.
  • Genom att införa lösningsmedel eller bensin i den uppvärmda bitumen är det nödvändigt att hela tiden röra om kompositionen . För att göra detta, använd den mest praktiska enheten, till exempel en lång pinne. Det är nödvändigt att gradvis införa ytterligare medel och kompositioner i den bituminösa mastiken i en tunn ström. Häll inte ut lösningsmedel plötsligt.
  • Uppvärmning av bitumen kan upprepas . Det kan värmas upp och värmas upp igen, men det är mycket viktigt att komma ihåg att blandningen kommer att visa sig vara ännu mer brandfarlig. Om den plötsligt tänds måste du omedelbart isolera den, släcka lågan och snabbt ta bort den från elden. Det är därför det är så viktigt att använda skyddsutrustning för att inte få allvarliga skador under sådana åtgärder.
  • Den färdiga mastiken måste appliceras korrekt på de valda substraten . För att göra detta kan du vända dig till både manuell och mekanisk applikation. När du väljer det andra alternativet bör en speciell teknik användas. Det rekommenderas att använda den manuella metoden om mängden planerat arbete är minimalt. För stora områden är användningen av specialutrustning idealisk.

Rekommenderad: