Hur Löser Man Upp Epoxiharts? Hur Rengör Man Epoxi Med Lösningsmedel? Hur Ska Man Annars Tvätta Bort Det Efter Härdning?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Löser Man Upp Epoxiharts? Hur Rengör Man Epoxi Med Lösningsmedel? Hur Ska Man Annars Tvätta Bort Det Efter Härdning?

Video: Hur Löser Man Upp Epoxiharts? Hur Rengör Man Epoxi Med Lösningsmedel? Hur Ska Man Annars Tvätta Bort Det Efter Härdning?
Video: Så rengör du spishällen utan onödiga kemikalier och så här undviker du att hällen blir flammig. 2024, Maj
Hur Löser Man Upp Epoxiharts? Hur Rengör Man Epoxi Med Lösningsmedel? Hur Ska Man Annars Tvätta Bort Det Efter Härdning?
Hur Löser Man Upp Epoxiharts? Hur Rengör Man Epoxi Med Lösningsmedel? Hur Ska Man Annars Tvätta Bort Det Efter Härdning?
Anonim

Härdning av alla epoxibaserade material är endast möjlig efter att den har reagerat med härdaren, så det är mycket lättare att bearbeta det färgade området innan dess slutliga polymerisation. Den kemiska formeln för epoxiharts har en komplex struktur, bestående av korta polymerkedjor, som ger kompositionen hög hållfasthet . Det är ganska svårt att tvätta bort en sådan härdad fläck. I artikeln kommer vi att ta reda på hur detta kan göras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mekaniska rengöringsmetoder

Att ta bort epoxifläckar hemma kan göras mekaniskt. Ibland är det bättre än att använda kemiska lösningsmedel. Dock absolut inte att göra utan dem.

Hur snabbt resultatet kommer beror på fläckens storlek och ålder, liksom på känsligheten hos det material som det appliceras på.

Bild
Bild

Värmebehandling

Området med fläcken behandlas med en varmstråle från en hårtork i en byggnad. Processen att ta bort härdad epoxi är följande:

  • behandla det färgade området med aceton eller någon tvätt med upplösande egenskaper;
  • slå på hårtork, värm upp hartsfläcken till en temperatur som överstiger 180-190 grader (den begränsande temperaturen för ämnets värmebeständighet);
  • när det värms upp och flytande, är det nödvändigt att rengöra tillströmningen;
  • du kan släppa aceton i mitten av fläcken för att rengöra mer effektivt;
  • det är bättre att torka av hartset med en svamp eller en mjuk trasa, men om det behövs kan en skarp kniv också användas;
  • det återstående hartset värms upp igen genom att upprepa processen tills hartset kan avlägsnas helt.

Vanligtvis tar det inte mer än 5 minuter att ta bort fläckar. Om det inte går att använda en hårtork kan du använda ett lödkolv. Det värmer hartset endast genom pappersskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frysning

För att ta bort en epoxifläck från en produkt behöver den inte placeras i fryskammaren, särskilt eftersom det inte i alla fall finns en sådan möjlighet. Ett speciellt köldmedium måste köpas från byggnadsavdelningen.

Men när du arbetar med honom måste du ta hand om säkerheten: köp tjocka handskar, skyddsglasögon och andningsskydd. Att arbeta med köldmedium utan dem är hälsofarligt.

Bild
Bild

Hur går behandlingen till:

  • det är nödvändigt att bara arbeta med öppna fönster eller med tilluftsventilation påslagen;
  • det ska inte finnas några barn, djur i rummet;
  • skaka burken kraftigt innan du använder produkten;
  • spraya köldmedium på det härdade området med harts på ett avstånd av 30 cm, medan flaskan ska riktas uppåt;
  • när hartset börjar smula är det viktigt att omedelbart torka av epoxin, skrapa bort med en kniv eller spatel (du kan försöka bryta fläcken med en hammare och använda en dammsugare för att samla smulorna).

Vid behov sprutas köldmediet på hartset två gånger . Fragment av epoxi måste omedelbart kastas, tätt packade i en plastpåse. Denna metod är mest lämplig om hartset inte kan avlägsnas kemiskt och termisk verkan är omöjlig på grund av risken för ytförstöring. Klipp av fläcken lager för lager för att undvika oavsiktlig skada på basen.

Om föroreningarna är stora kommer det att ta mer tid och mycket tålamod. Processen är tidskrävande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av kemikalier

Även om epoxi anses vara ett lösligt material, kan inte varje lösning tvätta bort det. Epoxi kännetecknas av hög kemisk resistens, därför är det nödvändigt att välja ett ganska aggressivt ämne för att lösa det . Innan du köper kompositionen måste du läsa på etiketten om den är lämplig för en viss situation. Många lösningsmedel kan skada huden, lämna märken på stenytor och bränna igenom plast. Särskild omsorg kommer att behövas vid arbete med dyra möbler och textilier. Efter bearbetning av en tygprodukt enligt någon av metoderna är det absolut nödvändigt att tvätta den i varmt vatten med ett pulver som är bekant i sammansättningen.

För att ta bort fläcken utan att vidröra basen kan du prova att använda emalj och lackförtunning eller aceton . Först appliceras ett par droppar av produkten på mitten av epoxipärlan, varefter reaktionen utvärderas. Om hartset löser sig kan rengöraren åtgärda problemet. Hartsområdena torkas med ett sådant medel, samtidigt som ytan rengörs mekaniskt.

Arbetet utförs uteslutande i respirator, med öppna dörrar och fönster . Det rekommenderas att rengöra utomhus eftersom lösningsmedelsångor är mycket giftiga.

Bild
Bild

Häll inte en stor mängd lösningsmedel på plast och trä samtidigt - detta kommer att skada materialet.

Vad mer kan du späda ut epoxin med efter härdning? Epoxi kan snabbt lösa metylenklorid, men det är så frätande och giftigt cancerframkallande att du inte bör använda det. Hantverkare hemma används ofta för att städa upp epoxirester:

  • Nagellacks bortagning;
  • denaturerad alkohollösning;
  • SP-6;
  • DMF eller DMSO.

Det finns mer exotiska sätt att ta bort hartsuppbyggnad efter härdning. Du kan försöka lösa upp det med läsk-Pepsi-Cola eller Coca-Cola. MEN det finns också tips om hur du kan bli av med dropp genom att använda apotekslösningen "Dimexide" i förhållandet 1: 3 med vatten . Platsen för fläcken fuktas, och sedan försöker de ta bort den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En universalborttagare som är avsedd att ta bort gamla färg- och lackbeläggningar kan också hjälpa till att hantera en täckt fläck . Hon mjukar också upp den härdade beläggningen, följt av att bearbeta hartset på ytan med en konstruktionsspackel eller kniv. Det är inte lätt att hitta en högkvalitativ och effektiv tvätt nu. Den är avsedd för rengöring av arbetsytor, verktyg, men olämplig som lösningsmedel.

Det är viktigt att komma ihåg att svavelsyra inte kan användas för att rengöra ytor och mjukna epoxi.

I en kemisk reaktion med metaller brinner denna mycket giftiga oxidant genom träet . Det utgör en fara för människors hälsa. Om den kommer i kontakt med huden lämnar svavelsyra en kemisk förbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Användning av kemikalier och köldmedier för att avlägsna epoxifyndigheter kräver obligatorisk användning av personlig skyddsutrustning: andningsmask, skyddsglasögon och handskar. Om behandlingen innefattar sprutning krävs ett skyddsförkläde . Rummet där arbetet utförs ska kunna ventileras.

Efter rengöringen måste alla skyddande föremål sköljas med rinnande vatten och torkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Det händer att under rengöringsprocessen kommer lite epoxilim på huden (händer, andra områden). Detta är främst fallet för dem som försummar rekommendationerna för användning av skyddshandskar. Om du inte reagerar snabbt är det hög risk att få en kemisk brännskada eller utveckla kontaktdermatit. Följande manipulationer krävs:

  • tvätta genast kontakten med epoxi med tvål;
  • applicera eventuellt desinfektionsmedel på detta område;
  • torka det behandlade området noggrant med en mjuk trasa eller pappershandduk.
Bild
Bild

Skala av dina händer

Det är tillåtet att använda aceton för att ta bort epoxilimfläckar från händerna, men detta bör inte göras med känslig hud. Aceton (nagellackborttagare) behandlar endast hartsplatsen, inte hela handen . Annars kan det uppstå sprickor på hudens yta. Efter rengöring med aceton tvättas händerna med tvål, eventuell närande kräm appliceras på huden.

Om föroreningarna redan har härdat, lämnat utan uppsikt omedelbart, måste den blötläggas i vegetabilisk olja tills den exfolierar ordentligt.

Bild
Bild

Tvätta av kläderna

Eposidka absorberas direkt i tyget och härdar mycket snabbt. Aggressiva rengöringsmetoder kan skada fibrerna och skada föremålet irreversibelt. Små tjärstrimmor kan försökas städa upp.

  1. Fukta fläcken med 10% ammoniak, etylalkohol. Vänta ett par minuter och skrapa sedan av hartset med hörnet på en spatel.
  2. Lägg det smutsiga i en tät påse och frys i 2 timmar. Försök sedan att skrapa bort epoxin från tyget.
  3. Täck tjärfläcken med ett rent ark papper, kör ett uppvärmt strykjärn ovanpå det flera gånger tills kompositionen är helt smält. Ta sedan bort hartset med någon lämplig enhet.
Bild
Bild

Ta bort tjära från brickor

Otäcka epoxyuppbyggnader är lätta att ta bort när det gäller färska fläckar. Du behöver en fuktig trasa och tvålvatten. Varje metod som beskrivs ovan är lämplig för hantering av härdade fläckar: uppvärmning, frysning, kemiska lösningsmedel . Kaklet är resistent mot nästan alla exponeringsmetoder. Men du kan bara ta bort limet från brädet med ett lödkolv. Andra alternativ kommer att förstöra delen utan risk för återhämtning.

Var extremt försiktig och försiktig när du arbetar med kemikalier! Glöm inte säkerhetsåtgärder!

Rekommenderad: