Lösningsmedel (56 Foton): Vad är Det, Organiska Produkter, Lösningsmedel Och Andra Lösningsmedel 648, 1032, 1120, Sammansättning Och Produkttyper, Luktfritt Material

Innehållsförteckning:

Video: Lösningsmedel (56 Foton): Vad är Det, Organiska Produkter, Lösningsmedel Och Andra Lösningsmedel 648, 1032, 1120, Sammansättning Och Produkttyper, Luktfritt Material

Video: Lösningsmedel (56 Foton): Vad är Det, Organiska Produkter, Lösningsmedel Och Andra Lösningsmedel 648, 1032, 1120, Sammansättning Och Produkttyper, Luktfritt Material
Video: Undergrupper och cykliska grupper 2024, Mars
Lösningsmedel (56 Foton): Vad är Det, Organiska Produkter, Lösningsmedel Och Andra Lösningsmedel 648, 1032, 1120, Sammansättning Och Produkttyper, Luktfritt Material
Lösningsmedel (56 Foton): Vad är Det, Organiska Produkter, Lösningsmedel Och Andra Lösningsmedel 648, 1032, 1120, Sammansättning Och Produkttyper, Luktfritt Material
Anonim

Lösningsmedel är föreningar av oorganisk och organisk typ som har egenskaperna att lösa en mängd olika ämnen. De används ofta i industrin och i vardagen.

Vad det är?

Ett bra exempel är användningen av en tunnare till tunn tjock färg. När flyktiga fraktioner avdunstar från den blir den mer viskös. För dess vidare användning är det nödvändigt att minska dess densitet. Lösningsmedlet hjälper till med detta.

Det finns inget universellt lösningsmedel i naturen som kan användas för att lösa upp vilket material som helst. Det är nödvändigt att välja det alternativ som hjälper till att klara målet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa produkter som kan lösa upp flera olika ämnen skapar tillverkare flerkomponentformuleringar. De innehåller flera enkomponentalternativ samtidigt. De skiljer sig åt i tekniska egenskaper.

Medel R 4, som tillverkas i enlighet med GOST 7827-74, innehåller flyktiga organiska lösningsmedel:

  • 62% är kolväten (toluen);
  • 26% ketoner (aceton);
  • 12% estrar (butylacetat).
Bild
Bild
Bild
Bild

Tunnare P-4 är ett utmärkt val för utspädning av färger och lacker, emaljer och grundfärger samt spackel. Blandningsprodukter kännetecknas av mångsidighet, eftersom de är utformade för att uppfylla flera syften.

Huvuduppgiften för R-4 är att späda ut till den nödvändiga konsistensen av färger och lacker för ytterligare färgning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuduppgifter:

  • interagerar inte med materialet, och avdunstar snabbt efter applicering på produkten;
  • vara icke-hygroskopisk, det vill säga behålla alla egenskaper i kontakt med vatten;
  • lite lösningsmedel ska hällas i färgen så att de blandas lätt, resultatet blir en homogen blandning.

Spädningsmedel kan inte lösa den önskade polymeren på egen hand, men dess struktur störs inte. I verkligheten föredrar de flesta köpare en blandning av lösningsmedel, som kallas numrerade baserat på deras märkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel är P-4-lösningsmedlet innehållande toluen och aceton den optimala lösningen för arbete med alkydfärger eller lacker. För att späda ut vattenprodukter kan du använda vanligt vatten. Men för att sänka färgens viskositet något bör du hälla i vatten lite och vänta på fullständig upplösning.

Särdrag

Alla lösningsmedel kan delas in i oorganiska och organiska, baserat på deras ursprung.

Den första gruppen är inte efterfrågad, eftersom den innehåller ämnen som består av en flytande ammoniaklösning, lösningar av fosforsyrasalter, aminer och vatten. Oorganiska förtunnare har en karakteristisk obehaglig lukt.

Bild
Bild

Den andra gruppen är baserad på lösningsmedlets fysikaliska egenskaper:

  • Mycket flyktig - lösningsmedel, vit alkohol, bensin. De används för gallring av akryl- och oljematerial och emaljer. Många medlemmar i denna grupp tänds snabbt, så du bör vara mycket försiktig när du interagerar med dem. Det ska placeras på avstånd från eld, och inte heller att använda dem i rum med höga lufttemperaturer.
  • Medium flyktig - fotogen är ett utmärkt exempel. Det används för gallring av olja och akrylfärger.
  • Fast flyktigt - terpentin tillhör denna grupp. Dess syfte är att späda ut oljefärg, lack eller emalj.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organiska lösningsmedel har både fördelar och nackdelar. Det största pluset är att de används som utspädningsmedel för olika ämnen. Om vi pratar om nackdelarna är det värt att notera att de behåller en ganska obehaglig lukt under lång tid och kännetecknas av giftiga ångor som lätt antänds och också kan orsaka allvarlig ångförgiftning.

Det är omöjligt att namnge det mest kraftfulla lösningsmedlet, eftersom varje typ är utformad för att lösa upp eller späda ut ett specifikt medel.

För att tydligt förstå vilket lösningsmedel som är lämpligt för en viss färg måste du bekanta dig med deras beskrivning och korrespondensbord. Det hjälper dig att förstå skillnaden mellan de olika sorterna.

Lösningsmedel

Typ av lackering

Homogen lösningsmedel
Vatten Tunnare (mer exakt, tunnare) av akrylfärg, vattenbaserad färg och andra vattenbaserade färger och nibbles
Bensin (bensin-galoscher, nefras) Tunnare för olja och bitumenfärger, lacker, emaljer
Terpentin Tunnare för olja och alkyd-styrenfärger
Vit ande

Lösningsmedel för olja och alkydfärger och emaljer (inklusive PF-115, PF-133, PF-266), bituminös mastik, lack GF-166, primer GF-021

Lösningsmedel (petroleum) Tunnare för glyftaliska och bituminösa lacker och färger (inklusive melaminalkyd).
Xylen (petroleum) Tunnare för glyftal- och bitumenlack och -färger, epoxiharts.
Aceton Lösningsmedel för perklorovinylfärger

Kombinerade (numrerade) lösningsmedel

Lösningsmedel 645 Nitrocellulosa lösningsmedel
Lösningsmedel 646 Universellt lösningsmedel för nitrofärger, nitroemaljer, nitrolack för allmänna ändamål, även epoxi, akryl, lösningsmedel
Lösningsmedel 647 Tunnare av nitro emaljer, nitro lacker för bilar
Lösningsmedel 649 Lösningsmedel NTs-132k; GF-570Rk
Lösningsmedel 650 Bilemaljlösningsmedel NTs-11; GF-570Rk
Lösningsmedel 651 Oljelösningsmedel
Lösningsmedel R-4 Polyakrylat, perklorovinyl, lackmaterial med sampolymerer av vinylklorid med vinylidenklorid eller vinylacetat
Lösningsmedel R-5 PVC, polyakrylat, epoxi
Lösningsmedel R-6 Melamin-formaldehyd, gummi, polyvinyl-butyral
Lösningsmedel R-7 Spädning av lack VL-51
Lösningsmedel R-11 Perklorovinyl, polyakrylat
Lösningsmedel R-14 Epoxi emaljer härdade med isocenhärdare
Lösningsmedel R-24 Perklorovinyl
Lösningsmedel R-40 Epoxi
Lösningsmedel R-60 Kresol-formaldehyd, polyvinylbutyral
Lösningsmedel R-83 Epoxiester
Lösningsmedel R-189 Lösningsmedel för polyuretanlack
Lösningsmedel R-219 Polyesterharts lösningsmedel
Lösningsmedel R-1176 Tunnare för polyuretanfärger och emaljer
Lösningsmedel RL-176 Polyakrylat, polyuretan
Lösningsmedel RL-277 Polyuretan

Vilka typer finns det?

Dagens lösningsmedelsproducenter erbjuder en mängd olika organiska och oorganiska alternativ som kan användas för en mängd olika ändamål. Ett stort sortiment gör att köparen kan välja det bästa alternativet beroende på målen. Till exempel finns det ett hårborttagningsvaxlösningsmedel som består av fettsyraestrar. Det är säkert för överhuden, tar bort vaxrester och dess klibbighet perfekt.

Bild
Bild

Organiska lösningsmedel är mycket efterfrågade, som kan delas in i flera stora grupper:

  • alkoholbaserade produkter;
  • ämnen för kolväteändamål;
  • estertyper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första gruppen, som inkluderar alkoholbaserade produkter, inkluderar:

  • Etylalkohol har en specifik lukt. Det antänds lätt vid höga lufttemperaturer.
  • Butylalkohol används ofta med nitrocellulosafärger.
  • Metanol presenteras som en klar, luktfri vätska. Det kommer lätt i kontakt med vatten och skapar en homogen blandning. Metanol används för att späda färger. Dess största nackdel är dess höga toxicitet.
  • Etylenglykol är en viskös luktfri konsistens. Det används ofta för att späda nitrolack, varefter färgens glans och släthet förbättras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De framstående företrädarna för kolväteprodukter är:

  • " Vit ande " Är ett mycket populärt och efterfrågat oljeraffinaderi. Den är avsedd för upplösning av vissa typer av hartser, nitrofärger och oljefärger. Det lockar uppmärksamhet med sin ofarlighet och acceptabla kostnader. Det används ofta för hushållsändamål, till exempel att ta bort fett från olika köksartiklar.
  • Petroleumbensen kännetecknas av en stark lukt, är vattenolöslig, men interagerar bra med kolföreningar. När du arbetar med det bör du följa säkerhetsåtgärderna, eftersom det avger skadliga ångor.
  • Terpentin används ofta för att späda oljiga färger och lacker eller kitt. Det är en färglös transparent vätska som ibland har en rödaktig nyans och är mycket brandfarlig. Bättre att välja den rengjorda versionen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje gruppen innehåller följande ämnen:

  • Metylacetatlösningsmedel är rörliga och giftiga. De kokar lätt och avdunstar snabbt.
  • Etylacetatprodukter har en behaglig doft, långsam kokning och snabb avdunstning.
  • Butylacetatsubstanser har en karakteristisk gulaktig nyans. De avdunstar under mycket lång tid, därför används de för att öka torkningstiden för lack eller färg.
Bild
Bild
  • Amylacetater har mycket gemensamt med butylacetatspädningsmedel. De kännetecknas av en skarp lukt och långvarig avdunstning.
  • Aceton är brandfarligt, har en mycket obehaglig, skarp lukt och kännetecknas av ökad flyktighet.
  • En blandning av lösningsmedel används för att späda nitro -lacker. Den består av estrar. Lösningsmedlets sammansättning påverkar ytan som ska målas. Till exempel ger snabbt förångande utspädningsmedel turbiditet till den resulterande beläggningen. Om lösningsmedlet kännetecknas av långvarig avdunstning blir beläggningen vacker, blank och slät.
Bild
Bild

För att inte bli förvirrad i en mängd olika lösningsmedel började tillverkarna använda numrering:

  • P-4 är en av de mest kända förtunningarna. Den är avsedd för gallring av alkydfärger och emulsioner som innehåller en klorerad polymer. Det interagerar bra med färg; till följd av färgning bildas en hållbar film. Det används också som avfettningsmedel, är brandfarligt och mycket flyktigt.
  • P-6 är speciellt utformad för gallring av organosilikon och vattenburna färger och lacker. Den består av bensen (40%), butylacetat (15%), butylalkohol (15%) och etylalkohol (30%).
Bild
Bild
Bild
Bild
  • 646 är ett mångsidigt tekniskt lösningsmedel som ofta används i en mängd olika industriella och hushållsapplikationer. Det kännetecknas av egenskaperna hos ett avfettningsmedel, liksom mångsidighet. Den har en karakteristisk gulaktig nyans, en obehaglig och skarp lukt och förångas snabbt. Den innehåller etrar, alkoholer, ketoner och aromatiska kolväten. Om den hamnar på den målade ytan löser den upp färgen mycket snabbt, så du måste vara mycket försiktig när du applicerar den. Den tunnare ger ytan glans och mjukhet efter målning.
  • 648 fungerar som en blandning som består av butyl och etylalkohol, toluen och butylacetat. Den är idealisk för att ta bort repor på nitroemaljbeläggningar. Det bör tillsättas försiktigt och lite efter lite i färgen för att uppnå önskad viskositet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • 649 är en vätska av organisk typ som bildas av estrar, alkoholer och aromatiska kolväten. Den har en specifik lukt och är mycket brandfarlig. Den är utformad för att späda ut emaljer av NT -märken, så att de kan nå arbetsviskositet.
  • 1120 är den perfekta lösningen för Rostex Super-korrosionsprimer. Det låter dig glömma den konstanta igensättningen av sprutmunstycket, primern lägger sig snabbt och bekvämt, och efter torkning förblir ytan helt plan.
  • 1032 är speciellt utformad för alkydfärger för vidare applicering genom sprutning. Det har en liten lukt. Efter torkning blir ytan jämn. Det är också lämpligt för grundlig rengöring av instrument efter färgning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • PC 2 presenteras i form av en klar gul vätska. Det kännetecknas av snabb avdunstning, eftersom det innehåller xynol och vit sprit. Det kan användas för att lösa upp pentaftaliska emaljer, bituminösa ämnen och oljefärger. Nackdelarna med ämnet inkluderar hög toxicitet, samt brand- och explosionsrisk.
  • GTA 220 är ett primer -lösningsmedel som ofta används inom industrin.
  • C2-80 / 120 är en bensinprodukt avsedd att lösa organiska föreningar. Det kallas också "galosh" eller BR-2. Det tillhör kolvätesubstanser, eftersom det finns cirka 50% av dem i kompositionen. Den har en karakteristisk lukt och representeras av en transparent vätska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förpackning

Tillverkare av lösningsmedel utför omedelbart förpackningen av produkter. Bland den erbjudna sorten kan du välja både stora volymer och små behållare.

För att spara lite är det mer lönsamt att köpa produkter i stora mängder . Tillverkare erbjuder möjlighet att köpa utspädningsmedel i fat som har en volym på 216 liter. I sådana mängder kan industriföretag köpa.

Mindre företag kan köpa lösningsmedel i metallfat med skruvpluggar. Detta alternativ är bekvämt att använda på grund av närvaron av en kork. Den är konstruerad för 50 liter.

Bild
Bild

Många tillverkare erbjuder att köpa lösningsmedel i burkar . Denna behållare är huvudsakligen gjord av plast, vilket har en positiv effekt på dess vikt. Den har ett handtag för enkel bärbarhet och en smal hals som är hermetiskt förseglad för styrka och hållbarhet. Den är idealisk för transport eller lagring av olika slags vätskor. Behållarna kan dimensioneras till 5, 10 och 20 liter.

Det minsta paketet är en plastflaska som har en volym på 0, 5, 1 eller 5 liter. Detta alternativ är efterfrågat för hushållsbruk.

Bild
Bild

Urval och tillämpning

För att välja rätt lösningsmedel för färger och lacker, det är nödvändigt att ta hänsyn till följande rekommendationer från specialister:

  • Valet av lösningsmedel beror på färgskiktet och väderförhållandena under vilka ytan målas.
  • Tänk på lufttemperaturen när du väljer en torkhastighet. Till exempel ska det vara hög hastighet i kallt väder.
  • Man måste komma ihåg att den snabba avdunstningen av lösningsmedel kan åtföljas av en hög spridning av färger och lacker.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Valet av förtunning beror på vilken typ av färg som används. En felaktigt vald produkt kan helt förstöra materialets struktur.
  • Innan du använder ämnet bör du läsa bruksanvisningen och uppmärksamma syftet för vilket det gjordes.
  • Tunnaren har en positiv effekt på färgförbrukningen. Men du bör vara försiktig så att det inte kommer mycket lösningsmedel på ytan som ska målas, eftersom det kan förstöra det.
Bild
Bild
Bild
Bild

De flesta gallrar är för följande ändamål:

  • utspädda färger som är mycket koncentrerade eller förtjockade;
  • rengör ytan av föremål eller kläder från färgfläckar;
  • för att tvätta verktygen som användes vid applicering av färgen.
Bild
Bild

Ovanstående kapacitet hos utspädningsmedlen är grundläggande, men de används inom andra områden i branschen. Till exempel är aceton ett bra alternativ för utspädning av naturligt förekommande hartser, gummi, material som innehåller fett och vax. White spirit är en idealisk lösning för alla typer av färger och lacker, och är också den bästa ytrenaren för verktyg och en utmärkt avfettningsmedel. För att lösa upp olja, fett eller paraffin är bensin eller fotogen perfekt, ibland kan du använda ett kolväte. För polära syntetiska hartser måste estrar användas. För att späda nitrocellulosa eller polyesterharts är alkoholer en bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att välja rätt förtunning för färg, bör du vara uppmärksam på dess sammansättning och välja en förtunning med samma komponenter.

När den läggs till kommer den att ge den sitt ursprungliga utseende, eftersom den kommer att ersätta den torkade basen.

För att färgningsprocessen ska kunna utföras snabbt och enkelt är det nödvändigt att följa flera regler

Ta bara rena rätter för användning. Det ska inte finnas några fläckar eller rester av tidigare färg i den. Före användning ska diskarna sköljas med vatten och torka noggrant

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den mest praktiska behållaren är cylindrisk i form och släta väggar. En sådan behållare gör att du kan blanda färgen med lösningsmedlet så bekvämt och noggrant som möjligt.
  • Om det är nödvändigt att späda färger för vilka vatten är lämpligt, bör lösningsmedlet inte överstiga 10% av den totala massan.
  • För alkydemalj, som används utomhus, kan du tillsätta tunnare cirka 3% av den totala mängden vätska och för inomhusbruk - 5%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Ryska tillverkade lösningsmedel är i de flesta fall giftiga, men de gör ett utmärkt jobb med de uppsatta målen. Till exempel är de välkända lösningsmedlen 646 och 647 utformade för att späda nitroemaljer. De kännetecknas av en obehaglig lukt, lätt avdunstning och förvärrar också spridningen av färger och lacker. De ska inte användas för känsligt arbete. Om du uppmärksammar en flaska med sprit kan du se ett sediment längst ner, vilket indikerar att denna produkt inte är miljövänlig.

Ryskt företag " Novbytkhim " är en välkänd tillverkare av färger och lacker och hushållskemikalier. Tunnare är mycket efterfrågade, eftersom de är av utmärkt kvalitet och överkomliga priser. Till exempel är "Thinner # 1" en blandning av organiska thinner som är lämpliga för olika ändamål inom bygg och industri.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en lösningsmedelstillverkare är det värt att överväga för vilket syfte det behövs. Till exempel, för konstverk, är det bättre att köpa produkter. av Windsor & Newton eftersom den erbjuder snabbt avdunstande lösningsmedel som späd ut färgen till önskad konsistens. Det är bättre att vägra teknisk white spirit.

Produkter är efterfrågade bland utländska tillverkare av Solvesso.

White spirit från märke Varsol är mycket renad, har en låg lukt.

Företagsmedel Exxol har en låg avdunstningshastighet, men löser utmärkt olika färger och lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finska Tikkurila -märke erbjuder ett brett utbud av lösningsmedel av hög kvalitet. Företaget tillhandahåller säkra ämnen, bryr sig om miljön, tillverkar produkter i enlighet med alla internationella kvalitetsstandarder. Hon är ledande på den ryska marknaden. Tunnare "White Spirit 1050" kännetecknas av hög reningsnivå och låg lukt. Den är utmärkt för gallring av olja och alkydfärger och lacker och är också en idealisk avfettningsmedel.

Köpare bör uppmärksamma tillverkningstekniken för lösningsmedel och dess egenskaper, eftersom de måste följa internationella standarder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa kunder använder lösningsmedel som lösningsmedel eftersom det också kan användas som både avfettningsmedel och insektsmedel. Den har utmärkta egenskaper och säljs till ett överkomligt pris som kunderna älskar. Lösningsmedlet är lämpligt för att ta bort lack, färg, olja, gummi, oligomerer och andra färger och lacker från ytan.

Idag finns det många positiva recensioner om lösningsmedel, både utländska och inhemska. Alla verktyg gör ett utmärkt jobb med de mål de är avsedda för. Om vi pratar om negativa recensioner är det värt att notera att många förtunnare har en obehaglig, skarp lukt och är också giftiga för människokroppen. Det är lämpligt att arbeta med lösningsmedel i det fria eller, om detta inte är möjligt, då är det nödvändigt med ett öppet fönster och i ett respirator.

Rekommenderad: