Basaltfiber: Vad är Det? Tillverkare Av Glasfiber, Kontinuerligt, Supertunt Och Andra Typer Av Värmebeständigt Material, Tekniska Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Basaltfiber: Vad är Det? Tillverkare Av Glasfiber, Kontinuerligt, Supertunt Och Andra Typer Av Värmebeständigt Material, Tekniska Egenskaper

Video: Basaltfiber: Vad är Det? Tillverkare Av Glasfiber, Kontinuerligt, Supertunt Och Andra Typer Av Värmebeständigt Material, Tekniska Egenskaper
Video: Ballistic Performance of Basalt Fiber Laminated Composites 2024, Maj
Basaltfiber: Vad är Det? Tillverkare Av Glasfiber, Kontinuerligt, Supertunt Och Andra Typer Av Värmebeständigt Material, Tekniska Egenskaper
Basaltfiber: Vad är Det? Tillverkare Av Glasfiber, Kontinuerligt, Supertunt Och Andra Typer Av Värmebeständigt Material, Tekniska Egenskaper
Anonim

När du bygger olika konstruktioner bör du ta hand om värmeisolering, ljudisolering och brandskyddssystem i förväg. För närvarande är ett populärt alternativ för att skapa sådana material en speciell basaltfiber. Och det kan också användas för installation av olika hydraulkonstruktioner, filterkonstruktioner, förstärkningselement. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos en sådan fiber, dess sammansättning och vilka sorter det kan vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Basaltfiber är ett värmebeständigt konstgjort oorganiskt material. Det erhålls från naturliga mineraler - de smälts och omvandlas sedan till fiber. Sådana basaltmaterial tillverkas vanligtvis med olika tillsatser. Information om den, om de grundläggande kraven för dess kvalitet, finns i GOST 4640-93.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Denna fiber erhålls genom att smälta basalt (bergart) i speciella smältugnar. Under bearbetningen kommer basen att flöda fritt genom en lämplig anordning, som är tillverkad av värmebeständig metall eller av platina.

Smältugnar för basalt kan vara gas, elektriska, med oljebrännare. Efter smältning homogeniseras och bildas fibrerna själva.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter och specifikationer

Basaltfiber finns i två huvudvarianter

Häfta . För denna typ är huvudparametern diametern på de enskilda fibrerna. Så det finns följande typer av fibrer: mikrotunna har en diameter på 0,6 mikron, ultratunna - från 0,6 till 1 mikron, supertunna - från 1 till 3 mikron, tunna - från 9 till 15 mikron, förtjockade - från 15 till 25 mikron (de bildas på grund av vertikal blåsning av legeringen, och centrifugalmetoden används ofta för deras produktion), tjock - från 25 till 150 mikron, grov - från 150 till 500 mikron (de utmärks av speciella korrosionsbeständighet).

Bild
Bild

Kontinuerlig . Denna typ av basaltmaterial är kontinuerliga trådar av fibrer som antingen kan vridas till en tråd eller lindas till en roving, och ibland skärs de också i hackad fiber. Ovävda och vävda textilbaser kan tillverkas av sådant material; det kan också fungera som fiber. Dessutom, i jämförelse med den tidigare versionen, kan denna typ inte skryta med en hög mekanisk hållfasthet; olika ytterligare element används för att öka den i tillverkningsprocessen.

Bild
Bild

Fibrer har ett antal viktiga egenskaper. De kännetecknas av en hög resistens mot olika kemiska influenser, höga temperaturförhållanden samt öppna lågor . Dessutom tolererar sådana baser perfekt effekterna av hög luftfuktighet. Materialen är brandbeständiga och icke brännbara. De tål enkelt standardbränder. Materialet anses vara dielektriskt, det är transparent för elektromagnetisk strålning, magnetfält och radiostrålar.

Dessa fibrer är ganska täta . De har också utmärkta värme- och elektriska isoleringsegenskaper. Dessa material är miljövänliga, de innehåller inte skadliga ämnen som kan skada en person och hans hälsa. Basaltbaser är särskilt hållbara, de kan tjäna länge utan att förlora sina grundläggande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa fibrer är relativt billiga . De kommer att kosta mycket mindre än vanligt glasfiber. Behandlad basaltull kännetecknas av en ganska låg värmeledningsförmåga, låg fuktabsorption och utmärkt ångöverföring. Dessutom anses en sådan bas vara mycket hållbar, den har obetydlig biologisk och kemisk aktivitet. När du väljer är det också värt att överväga några tekniska egenskaper. Deras vikt beror direkt på fiberdiametern.

Ett viktigt värde är den bearbetade produktens specifika vikt. Cirka 1 m3 kommer att stå för 0,6-10 kilo material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

För närvarande kan du hitta ett stort antal basaltfibertillverkare på marknaden. Ett antal av de mest populära märkena kan särskiljas bland dem.

  • " Stenåldern ". Detta tillverkningsföretag producerar en produkt med den innovativa patenterade Basfiber -tekniken, som ligger nära tekniken för tillverkning av glasfiber. Under skapandet används kraftfulla och stora ugnsinstallationer. Noggrant utvalda råvaror för produktion garanterar hög mekanisk hållfasthet. Dessutom tillhör detta företags produkter budgetgruppen.
  • " Ivotsteklo ". Denna specialiserade anläggning producerar en mängd olika produkter från basaltfibrer, inklusive materialet pressat på basis av superfina fibrer och värmeisolerande sladd, värmeisolerande mattor. De har utmärkta värmeisoleringsegenskaper, hållfasthet, motståndskraft mot olika aggressiva påverkan.
  • TechnoNIKOL . Fibrerna ger utmärkt ljudabsorbering. De tillverkas med hjälp av speciell teknik, tack vare vilken, efter installation, kommer krympning inte att inträffa. Dessa mönster är extremt lätta och ganska lätta att arbeta med.
  • Knauf . Tillverkarens produkter har en ganska hög grad av avdunstning. Det produceras i form av rullar, paneler, cylindrar. Värmare av sådan fiber är gjorda med ett tunt galvaniserat nät. De ingående materialen är sammankopplade med ett speciellt syntetiskt harts. Alla rullar är anslutna med aluminiumfolie.
  • URSA . Detta märke producerar basaltfiber i form av ultralätta och elastiska plattor. De har förbättrade värmeisoleringsegenskaper. Vissa modeller finns utan formaldehyd, dessa sorter anses vara de säkraste och mest miljövänliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används den?

Basaltfiber används ofta idag. Ofta används detta mycket tunna material för tillverkning av filterelement för gas-luft eller flytande media. Och det kan också vara perfekt för att skapa speciellt tunt papper. Ultratunn fiber är ett bra alternativ vid tillverkning av ultralätta strukturer för att skapa ljudabsorberande och värmeisolerande effekter . Den supertunna produkten kan användas för syade värme- och ljudisoleringslager för att skapa möbler.

Ibland används sådan fiber i processen att skapa lamellära värmeisolerande mattor från supertunna MBV-3 , rör, byggnadspaneler och plattor, isolering för betong (specialfiber används). Basalt mineralull kan vara lämplig för bildning av fasader som har särskilda krav på brandbeständighet.

Basaltmaterial kommer också att vara ett bra alternativ för konstruktion av starka och hållbara skiljeväggar mellan rum eller golv, underlag för golvbeläggningar.

Rekommenderad: