Skärmarmor: Vattenskärning Och Skärning Av Sten. Vad Kan Du Klippa Hemma? Maskin Och Annan Utrustning

Innehållsförteckning:

Video: Skärmarmor: Vattenskärning Och Skärning Av Sten. Vad Kan Du Klippa Hemma? Maskin Och Annan Utrustning

Video: Skärmarmor: Vattenskärning Och Skärning Av Sten. Vad Kan Du Klippa Hemma? Maskin Och Annan Utrustning
Video: Desktop Waterjet Cutter. Wazer Waterjet review 2024, April
Skärmarmor: Vattenskärning Och Skärning Av Sten. Vad Kan Du Klippa Hemma? Maskin Och Annan Utrustning
Skärmarmor: Vattenskärning Och Skärning Av Sten. Vad Kan Du Klippa Hemma? Maskin Och Annan Utrustning
Anonim

Alla har minst en gång i sitt liv sett lyxiga lägenheter med en ny renovering i modern stil. Har du märkt vilken typ av material värdar ofta använder för att imponera på gäster? Naturligtvis marmor. Marmorbadkar, handfat och bord är alla uttryck för skönhet och lyx. I vår artikel kommer vi att prata om att klippa detta svåra material.

Bild
Bild

Särdrag

Marmor används vanligtvis i interiören i lägenheter och hus och låter dig ge dem pompa och lyx . Denna sten används nästan aldrig i den yttre dekorationen, vilket beror på det ryska klimatets särdrag. Tack vare modern högteknologisk utrustning för skärning av marmor skapas unika eldstäder och bänkskivor, pelare, lyxiga trappor. För att dekorera ett rum, lägenhet eller hus med hjälp av detta material måste du känna till dess huvudsakliga egenskaper - dessa är hög hållfasthet och ett brett urval av nyanser.

Stenen produceras i form av kakel i alla storlekar som kommer att hålla mer än ett år, till och med i ett rum med hög luftfuktighet, till exempel i ett badrum . Dessutom är marmor resistent mot extrema temperaturer och spricker inte - tack vare detta kan den användas för att dekorera en öppen spis. Beläggningen kan dock ändra färg med långvarig exponering för vatten.

För att förhindra att detta händer är det nödvändigt att korrekt förbereda materialet och bearbeta det med en speciell förening.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärmetoder

Professionella är engagerade i att hugga sten, det är ganska svårt att göra detta hemma.

Bild
Bild

Mekanisk

Den mekaniska skärmetoden innebär att såga, hugga eller förstöra enskilda delar av marmorns arbetsyta . Chipping används när det är nödvändigt för att uppnå naturstenbilder i interiören. Inom ramen för denna metod används snitt av rep, skivor och remsor.

Repsågning förutsätter bredare möjligheter att arbeta med nästan alla typer av sten, inte begränsat till särdragen i deras struktur . Det finns tre sätt att använda trådsågning: att använda slipmedel, använda förstärkta brickor, vajerskärning. Slipskärning är den mest populära eftersom den inte tar mycket tid, samtidigt som den kännetecknas av en tillräckligt hög skärnoggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fysikomekanisk

Fysikomekaniska metoder innebär användning av el- eller gasbrännare. Detta är vanligtvis vanligt vid tillverkning av marmormonument, eftersom detaljer är viktiga såväl som precision. Inom denna grupp av metoder har vattenstråle- och diamantskärning av marmor fått ett gott rykte.

Kombinationen av resultatets tydlighet, bekvämlighet och praktiska, säkerhet säkerställde framgången för dessa metoder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar. Fördelarna med vattenskärning är följande:

  • släta kanter och skärnoggrannhet;
  • praktiskt och bekvämt;
  • minimimängd avfall
  • inga negativa temperatureffekter på marmor;
  • användningssäkerhet;
  • användarvänlighet med konstnärlig skärning.

Det finns också nackdelar:

  • höga kostnader för det utförda arbetet;
  • brist på effektivitet - långsam påverkan på materialet;
  • begränsad funktionalitet för verktyg avsedda för vattenstrålebearbetning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med bearbetning med diamantskivor:

  • hög skärnoggrannhet;
  • effektivitet i arbetet;
  • relativ ljudlöshet;
  • orsakar inte betydande skada, inga marker på stenen;
  • sprutning kan appliceras både på hela ytan och på dess enskilda delar.

Nackdelar med diamantskärning:

  • sågning endast i en rak linje;
  • behovet av att bearbeta såglinjen igen;
  • omöjlighet att bearbeta den emaljerade strukturen av marmor - leder till sprickor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Som regel används sågar, verktygsmaskiner och annan industriell och halvindustriell utrustning vid hushållsskärning. Var och en av dessa typer av verktyg kan drivas med el, diesel eller manuell styrning . Det mest föredragna bland hantverkarna som utför sågning hemma, handsågar - detta beror på deras överkomliga pris. De är mer praktiska i jämförelse med professionella verktygsmaskiner och industriella verktyg, eftersom de inte kräver sådan fysisk aktivitet för att utföra en liten mängd arbete.

En elektrisk såg är mer produktiv, men mindre kraftfull än samma bensindrivna verktyg . Bland de befintliga maskinerna för skärning av marmor finns både manuell utrustning och stationär. De första alternativen är ganska mobila och praktiska för hemmabruk, medan de stationära representeras av en komplex mekanism - en motor, ram och växellåda, ett aktivt element. Professionella är mycket hållbara och hållbara.

Varje modell av marmor skärutrustning har en speciell skiva, som är en kant och en metallkropp . Kanten är diamantbelagd, vilket påverkar skärkvaliteten och produktiviteten. Bladets rotationshastighet och följaktligen skärhastigheten bestäms av typen av utrustning, liksom effekten. Ju högre varvtal (hastighet), desto starkare friktion och snabbare bearbetning av marmor.

I det här fallet värms skivan konstant, förstoftningen raderas, därför är amorteringen högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av teknik

En kompakt såg är mest lämplig för hemskärning (trimning av vägg, golv och diskbänk). För produktionsarbete är det tvärtom bättre att föredra trottoaren eller multidisken . En engångshyra av en skärmaskin, som är utrustad med vattenkylningsfunktion och ett diamanthjul, är acceptabelt. Maskinen kan inte användas utan kylning, annars kan stenen skadas allvarligt.

Du kan inte arbeta utan personlig skyddsutrustning - speciella glasögon, handskar och hörlurar . Dessutom är det nödvändigt att förbereda ytterligare verktyg - sandpapper, diamantskivor av olika storlekar, kylvätska, slipskiva, skopa och borste för rengöring. För att förbereda diamantbladet måste du kontrollera kylmedelsförsörjningen för att förhindra överhettning av utrustningen - vatten måste ledas direkt på det roterande bladet.

Dessutom ger vätskan ytterligare skydd för marmorns struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såglinjen är markerad med tejp eller en speciell markör, varefter marmorn fixeras i en skärmekanism med en avkyld cirkel . Det är den korrekta och exakta placeringen av materialet som säkerställer säkerheten för mästarens arbete. Plattorna måste matas långsamt för att undvika överbelastning av maskinen. Rikta inte marmorn till skivan för snabbt, annars kan den förstöras helt eller skadas av befälhavaren. Brickan styrs noggrant fram tills den skärs helt av skivan.

Ytan som bildas till följd av sågning slätas ut med ett diamanthjul med liten diameter eller en slipsten . Materialets integritet är direkt beroende av mjukheten och noggrannheten i operatörens rörelser. Arbetet avslutas med användning av sandpapper - du kan använda både torrt och lätt fuktat. Det rekommenderas att börja med det 120: e papperet och gradvis ändra typerna fram till 2500: an.

Detta maximerar snittets smidighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet rengörs avfallet på marmorns alla kanter och kylvattnet tas bort. Det är bättre för nybörjare att först träna på grova fragment och först sedan använda efterbehandlingsmaterialet . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt säkerheten, inklusive jordning av elektriska apparater. En mer sofistikerad teknik är att såga marmorn med en bågfil i kombination med en diamantbelagd tråd. Komplexiteten i utförandet, i jämförelse med användningen av konventionella elektriska apparater, ligger i den oberoende och ganska skickliga organisationen av kylvätsketillförseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta misstag

Bland de vanligaste misstagen är följande

  • Att välja ett billigt diamantblad , vilket kan påverka resultatets noggrannhet och kvalitet negativt, samt förstöra materialet. Vissa diamantblad lämpar sig inte för fint marmorarbete, utan för betong. Massor av chips, hårdstickning är bara några av de konsekvenser som olämpliga skivor kan leda till.
  • Det är nödvändigt att inte avsluta stenen till slutet, utan att lämna "kammen ". Efter det måste du vända arbetsstycket och skära från ovansidan av samma plats. På så sätt kan ytskärning undvikas.
  • Överhettning av utrustning . För att undvika detta fel måste du skära med kylvätsketillförsel, vilket också förhindrar att marmorytan blir svart. En kylvattentillförsel rekommenderas vid användning av massiva och segmenterade diamantskivor. "Turbo" -skivor eller skivor med lasersvetsade segment kräver inte ytterligare kylning.
  • När du köper utrustning måste du göra rätt val mellan hög produktivitet och precisionsskärande marmor . Annars kan du välja helt olämpliga skivor - solida krävs för ultraprecist arbete, segmenterade - för brådskande, men samtidigt utför de inte arbetet av hög kvalitet, med ett stort antal chips.
  • Svåra nedskärningar måste göras stegvis . och försiktigt bryta med händerna där cirkeln inte kunde nå. Bearbeta och slipa sedan.

Rekommenderad: