Polymerbetong: Vad är Polymercement? Sammansättning Och Egenskaper Hos Plastbetong Och Betongpolymer, Applikation

Innehållsförteckning:

Video: Polymerbetong: Vad är Polymercement? Sammansättning Och Egenskaper Hos Plastbetong Och Betongpolymer, Applikation

Video: Polymerbetong: Vad är Polymercement? Sammansättning Och Egenskaper Hos Plastbetong Och Betongpolymer, Applikation
Video: Tommy lägger stora klinkerplattor 2024, Maj
Polymerbetong: Vad är Polymercement? Sammansättning Och Egenskaper Hos Plastbetong Och Betongpolymer, Applikation
Polymerbetong: Vad är Polymercement? Sammansättning Och Egenskaper Hos Plastbetong Och Betongpolymer, Applikation
Anonim

Med utvecklingen av vetenskap och teknik dyker allt fler nya material upp på byggmarknaden. En av dem är polymerbetong. Idag i vår artikel kommer vi att titta på huvuddragen i detta material.

Bild
Bild

Vad det är?

Polymerbetong är ett relativt nytt byggmaterial som aktivt ökar popularitet bland användarna . Detta beror främst på det stora antalet positiva egenskaper som är karakteristiska för det. Materialets sammansättning (förutom traditionell och välbekant sand och krossad sten) innehåller många ytterligare komponenter som ger sådana kvalitetsegenskaper hos polymerbetong som hållfasthet, högpresterande egenskaper, dekorativ effekt och många andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss närmare överväga materialets främsta fördelar

  • Hållbarhet … Polymerbetong har ökade motståndskarakteristika i förhållande till olika negativa miljöpåverkan, till exempel överdriven fukt, instabil lufttemperatur, kemiska aggressiva ämnen och så vidare. På grund av materialets fysikaliska och kemiska egenskaper avdunstar överflödigt vatten snabbt och enkelt från dess yta. På grund av sin motståndskraft mot instabila temperaturförhållanden sprickas inte polymerbetong även efter flera frysningscykler.
  • Möjlighet till snabb och enkel återhämtning . I detta avseende menar vi det faktum att även vid mekaniska skador kan polymerbetong snabbt och enkelt återställas och, om det behövs, korrigera dess form. Denna procedur utförs med en specialdesignad restaureringsblandning.
  • Styrka … Polymerbetong har egenskaper med hög hållfasthet. Följaktligen har alla produkter som är tillverkade av detta material utökade prestandaegenskaper.
  • Slät yta . Det bör komma ihåg, trots den släta ytan (som inte har någon grovhet, defekter och andra brister), är det inte halt. I detta avseende kan polymerbetong snabbt och enkelt rengöras från föroreningar.
  • Olika färger … Beroende på dina preferenser och behov kan du välja polymerbetong, som liknar marmor, granit, malakit och så vidare i utseende. Samtidigt är det ganska svårt att skilja polymerbetong från äkta sten. På grund av denna egenskap hos materialet kan det användas för en mängd olika ändamål. Och även polymerbetong passar perfekt in i nästan alla interiörer.
  • Återvinningsbart . Således förorenar inte polymerbetongrester miljön. Detta beror främst på att produktionen av materialet är avfallsfri.
Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt bör man komma ihåg att även om det finns ett så stort antal fördelar är polymerbetong inte ett idealiskt material, men det har också ett antal nackdelar. Så, nackdelarna inkluderar följande:

  • mycket brandfarligt;
  • relativt hög kostnad (jämfört med konventionell betong).

Materialets fördelar överstiger avsevärt dess nackdelar

Det är tack vare detta som polymerbetong är utbrett, populärt och efterfrågat bland köpare (både nybörjare och professionella byggare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning och egenskaper

Innan du köper och använder polymerbetong är det viktigt att bekanta dig mer detaljerat med dess sammansättning, samt dess egenskaper och tekniska egenskaper. Materialets sammansättning inkluderar komponenter som:

  • hartser (urea -formaldehyd, polyester, epoxi och furfurala acetonämnen kan användas) - denna komponent fungerar som bindemedel;
  • krossad sten fyllmedel (för betongpolymerer är förekomsten av ett grovkornigt fyllmedel karakteristiskt, vars partiklar kan nå en indikator på 4 cm);
  • kvartssand (den måste siktas och skalas utan att misslyckas);
  • grafitpulver eller kvartsmjöl (dessa element används som fyllmedel, vilket minskar behovet av dyra hartser);
  • gips av Paris (det går bra med urea-formaldehydhartser);
  • Tensid (eller ytaktiva ämnen);
  • komponenter med antiseptiska egenskaper etc.
Bild
Bild
Bild
Bild

De särpräglade egenskaperna hos polymerbetong inkluderar sådana egenskaper som:

  • densitet - från 300 till 3000 kg per kubikmeter;
  • Specifik gravitation kan variera från 500 till 1800 kg per kubikmeter;
  • abrasion - från 0,02 till 0,03 gram per kubikcentimeter och så vidare.

Man kan dra slutsatsen att polymerbetong är mycket hållbara och används aktivt för elastisk vattentätning. Det är också värt att notera det faktum att materialet är olje- och gasbeständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering

Vid förvärv av materialet bör man komma ihåg att det idag finns flera typer av polymerbetong på byggmarknaden (det kan också kallas polymercement eller plastbetong). Så det finns flera materialkvaliteter, deras egenskaper och egenskaper måste överensstämma med allmänt accepterade GOST -standarder. Det är värt att notera det faktum att materialet klassificeras beroende på koncentrationen av fyllmedlet i dess sammansättning. Låt oss överväga huvudkategorierna.

Den tyngsta . Densitetsindex för ett sådant material kan sträcka sig från 2500 till 4000 kg. Oftast används detta material för konstruktion av olika bärande strukturer, eftersom det tål en ganska stor mekanisk belastning. Materialets sammansättning inkluderar fraktioner, vars storlek inte överstiger 4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medeltung … Densiteten hos sådan polymerbetong kan nå 2500 kg / m³. Gjutstenar är vanligtvis gjorda av den, vilket imiterar ett dyrt material (till exempel marmor). Partiklarna i sådan betong bör inte vara större än 2 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lätt … Minsta densitet för sådan polymerbetong är 500 kg. I detta avseende tillhör materialet kategorin strukturell och värmeisolering. Lätt polymerbetong har förmågan att spara värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Matlagningsteknik

Systemet för tillverkning av polymerbetong består av flera steg.

Förbereda nödvändiga komponenter … Innan du startar den direkta beredningen av ett ämne, t.ex. en polymer-cementbruk, är det viktigt att ta hand om den första beredningen av alla nödvändiga ämnen. Så i detta avseende menar vi rengöring, siktning och torkning av alla beståndsdelar (harts, sand och så vidare).

Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av blandningen … När du har avslutat förberedelsesteget kan du fortsätta till den direkta beredningen av blandningen. Så i mixern måste du lägga krossad sten, kvartssand och aggregat. Dessa komponenter måste blandas noggrant två gånger (före den andra blandningen måste lite vatten tillsättas till lösningen). Efter det måste du mjuka upp hartset (ett specialdesignat lösningsmedel används vanligtvis för detta) och sedan lägga till ett mjukgörare till det och blanda allt noggrant. Därefter måste du placera bindemedlet med fyllmedlet och lägga till härdaren. I slutet måste hela blandningen blandas noggrant igen.

Bild
Bild

Fylla … För korrekt fyllning måste en specialdesignad smörjolja eller teknisk vaselin appliceras på ytan av den form du valt. Detta är nödvändigt för att själva lösningen inte ska fastna i formen. Därefter måste behållaren fyllas med själva kompositen och ytan måste jämnas utan problem. Därefter komprimeras lösningen på en vibrerande plattform. I denna position hålls blandningen hela dagen. Den färdiga produkten kan sedan tas bort på ett säkert sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används betongpolymerer?

Som nämnts ovan är betongpolymerer populära och utbredda material som används i stor utsträckning på olika områden i människolivet. Följande är ofta tillverkat av materialet:

  • bänkskivor (de har inte bara praktiska funktionella egenskaper, till exempel hygien, motståndskraft mot mekaniska skador, utan också ett estetiskt tilltalande utseende);
  • golvbeläggningar (de är ganska enkla att rengöra och enkla att installera, användaren behöver inte ha specifika färdigheter, dessutom kommer sådana beläggningar att hålla under en lång tid);
  • fasaddekor (sådana betongpolymerelement är mycket populära, eftersom de imiterar natursten);
  • monument och staket (produkter av polymerbetong är motståndskraftiga mot negativ miljöpåverkan, de är utmärkta för att göra sådana saker) och mycket mer.

I allmänhet finns det inga restriktioner för användningen av detta material. Den kan användas för att tillverka härdare, antiseismiska anordningar, självutjämnande underlag, elektriskt ledande och ledande PDF, högfyllda kompositioner, dräneringssystem. Samtidigt passar färg och gips för utomhusbruk bra på materialet.

Följaktligen, med hjälp av polymerbetong, är det möjligt att utföra konstruktion och reparationer av vilken komplexitet som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel på produkter

Polymerbetong används i olika sfärer i mänskligt liv för tillverkning av många produkter: vaser, bänkskivor, badkar, handfat, skulpturer, kakel och kitt för fasaden, steg, luckor och så vidare. Konstgjord sten har höga estetiska och praktiska egenskaper. Låt oss titta på några exempel på produkter.

Dessa vaser är bra för att dekorera och dekorera både offentliga och privata områden. Till exempel kan du använda dem för att skapa miniclums

Bild
Bild
Bild
Bild

Handfatet av polymerbetong kommer att vara en utmärkt dekoration för både badrummet och köket. Samtidigt kan du välja en diskbandsdesign som passar bra in i din interiör, eller en design som kommer att vara en accent

Bild
Bild

Plattor av detta material är särskilt populära bland köpare. Detta beror främst på en mängd olika färger och kakelstilar

Bild
Bild

Olika staket är ofta tillverkade av polymerbetong, som kan användas både i och utanför huset

Rekommenderad: