Ax (43 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Hos Snickarluckor. Vilka är Yxans Delar? Vad är Handtaget Gjord Av? Egenskaper Hos Stora Avverkningsmodeller

Innehållsförteckning:

Video: Ax (43 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Hos Snickarluckor. Vilka är Yxans Delar? Vad är Handtaget Gjord Av? Egenskaper Hos Stora Avverkningsmodeller

Video: Ax (43 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Hos Snickarluckor. Vilka är Yxans Delar? Vad är Handtaget Gjord Av? Egenskaper Hos Stora Avverkningsmodeller
Video: Test Yxor Byggmax, Biltema Clas Ohlson - vilken yxa är prisvärd? - test i skogen 2024, April
Ax (43 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Hos Snickarluckor. Vilka är Yxans Delar? Vad är Handtaget Gjord Av? Egenskaper Hos Stora Avverkningsmodeller
Ax (43 Bilder): Vad är Det? Egenskaper Hos Snickarluckor. Vilka är Yxans Delar? Vad är Handtaget Gjord Av? Egenskaper Hos Stora Avverkningsmodeller
Anonim

Yxan är ett unikt verktyg som, trots sin enkelhet, är mycket mångsidig. Detta verktyg används flitigt i vardagen. Du kan inte klara dig utan det på landet, på en campingtur, på semester. Okomplicerad design, användarvänlighet, ett brett utbud av modeller gör yxan mycket populär även i vår progressiva tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En yxa är ett verktyg som används för huggning. Det är bara ett tungt metallblad som fästs genom att fästa det på handtaget. Det är värt att notera att handtaget vid behov enkelt kan bytas till ett nytt. Detta gör yxan ännu mer bekväm att använda.

Detta instrument har varit känt sedan antiken. Visst, då var det sten, men med tiden har det förändrats avsevärt. I antiken spelade yxan ofta rollen som kalla eller kastvapen. Senare började den användas främst i vardagen. Numera används yxan oftast för olika träbearbetningar.

Bild
Bild

Egenskaper

Axlar kännetecknas av ett antal egenskaper. Bland dem är verktygets vikt i första hand. Denna parameter varierar ganska mycket.

Den minsta verktygsvikten är 0,9 kg . Oftast är axlar med låg vikt svåra att hitta. Naturligtvis är de praktiska på en turistsemester. Men även där är det svårt att få anständigt ved med dem. Dessa axlar är endast lämpliga för att vässa insatser när du sätter upp tält.

Det bästa valet är redskap som väger från 1 till 1,7 kg . Denna massa låter dig klippa träd av medeltjocklek med en hand. Dessutom är verktyget bekvämt att arbeta med. Yxor som är för stora tillåter inte att arbeta länge eller göra en bra svängning. Förutom att hugga ved används yxor med denna vikt för olika arbeten inom bygg- och träbearbetningsindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, när du behöver klyva ett träd, är en tung klyva det bästa alternativet . Typiskt har sådana verktyg en vikt av 2 till 2,5 kg. De speciella måtten med det långsträckta yxhandtaget gör det möjligt att träffa trädet med större kraft. Dessa modeller används bäst med två händer. Axlar kan också variera kraftigt i bladform och kvalitet. Naturligtvis är det bättre att välja alternativ av högsta kvalitet. Det är denna parameter som visar hur lång verktygets livslängd kommer att vara. Bladets kvalitet påverkar också dess skärpning direkt. Om du väljer ett bra verktyg behöver du inte oroa dig för chips och olika skador på bladet.

Med direkt slipning med en yxa kan du klippa den med hög kvalitet och leverera exakta och starka slag. När det gäller den böjda formen gör det det möjligt att inte bara klippa utan också göra stickande rörelser. Bladets rundade form och den lilla storleken tillåter djup penetration i trä. Med en sådan yxa kan du också hugga fibrer inte bara i längdriktningen, utan också i tvärriktningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kniven är olika beroende på hur de ska användas . Till exempel är snickeriaxlar tillverkade på ett sådant sätt att det är bekvämt för dem att hantera brädor, stockar och olika träämnen. Detta verktyg är dock helt olämpligt för att klippa hela träd och stora grenar. För dessa uppgifter finns det andra bekvämare axlar med ett rundat blad.

För tätt trä kommer att hanteras av ett mycket specifikt verktyg, som kallas taiga -yxan. Bladet är placerat i en ganska skarp vinkel i förhållande till verktyget (snickeri eller används för huggning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Axlar kan också skilja sig åt i typ av rumpa. Praktiken visar att det finns tre huvudtyper av rumpa:

  • smalt är nödvändigt för att utföra snyggt arbete, inklusive snickeri;
  • medium är mångsidigt och vanligast att använda;
  • wide är lämplig för verktyg som används för att hugga trä.

För handtaget på en yxa är det mycket viktigt hur det kommer att ligga i handen. Om det är för litet eller stort kommer det att vara svårt och inte särskilt trevligt att arbeta med ett sådant verktyg. Välj inte grepp som har stötar eller hack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Handtagets längd förtjänar inte mindre uppmärksamhet . För en stor slagkraft krävs att den är lång. Men om exakta slag krävs, är det värt att välja modeller med kort handtag. Till exempel föredrar timmerhuggare en yxa som inte är mer än 90 cm lång.

Ytterligare en viktig egenskap hos yxan är sättet på vilket huvudet är monterat på yxan. Övning visar att yxan oftast skjuts på handtaget med ett hål i bladet och fixeras sedan med en kil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad består den av?

Yxan är ett mycket enkelt verktyg som bara innehåller tre delar

  • Bladet, tillverkat av metall, är huvuddelen. Det beror på honom hur länge yxan kommer att tjäna, liksom hur bra den kommer att bli på jobbet.
  • Yxan eller handtaget är på andra plats i betydelse. Mycket beror naturligtvis också på vad denna del kommer att bli.
  • En kil skiljs också från yxans delar. Hur väl det är gjort, liksom hur det passar med andra delar, kommer att avgöra integriteten för hela instrumentet.

Axemen kommer nyligen inte att märka mer än dessa tre delar. Men proffs pekar ut några fler. Bland dem finns rumpan, som förstås som vredet på bladet. Du kan också markera strumpan, skägget och skåran, som kan vara väldigt olika för varje enskild instrumentmodell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hantera materialklassificering

Ibland, även med ett utmärkt blad, gör yxan inte sitt jobb så bra som vi skulle vilja. I det här fallet bör du vara uppmärksam på skuren. Det beror till stor del på hur effektivt verktyget kommer att vara. Naturligtvis bör man först och främst ta hänsyn till materialet från vilket handtaget är gjort.

Metall

Metallhacken ser väldigt imponerande ut, särskilt på stora bladmodeller. Vid första anblicken är dock hållbart material inte det bästa för handtaget. Detta beror på att vibrationerna är dåligt dämpade. Därför är det bäst att välja axelmodeller som har en specialkudde, helst av gummi. De kan förbättra denna typ av handtag.

Naturligtvis finns det mycket vackra och originella alternativ bland dessa pennor. Du kan också beställa en yxa bara för dig själv. Många är särskilt intresserade av smidda modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plast

Yxhandtag av plast är ganska vanligt. Den största nackdelen, liksom med metallversionerna, är dålig vibrationsdämpning. Det är därför de också måste användas med en kudde som något kan minska vibrationer. Till skillnad från andra material är plastaxlar mer ömtåliga och kräver vissa lagringsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

De bästa och vanligaste är de träbaserade handaxlarna. Ett sådant handtag kan helt absorbera slagkraften och motståndet hos arbetsstycket. Det vanligaste träet som används för att göra dessa element är björk. Man bör dock komma ihåg att en sådan yxa kommer att kosta mycket. Tallhandtag hanterar inte bra vibrationer, men deras kostnad gör dem billigare.

Naturligtvis är ekhandtag bäst för de yxor som används av timmerhuggare. Bland fördelarna med träöxor bör noteras lätthet, enkel byte, underhåll, fastsättning på bladet, liksom en stor variation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och syfte

Axlar är indelade i flera typer beroende på syftet. Detta gör att du kan påskynda valet och bättre förstå vilket verktyg som behövs för varje dag, och vilket som är lämpligt för ett speciellt tillfälle, till exempel för jakt, fiske, resor.

Ekonomisk

Oftast använder gården en yxa för att hugga ved. För dessa ändamål är alternativ med en skärpning på cirka 50 grader utmärkta. Perfekt om bladet är tillverkat av härdat stål och handtaget är av trä. En modern yxa av denna typ utmärks av sin enkelhet och effektivitet. Den optimala vikten för en sådan yxa är upp till 1 kg.

Bild
Bild

Plotnitskij

En snickar- eller snickaröxa har en rak skärpning och dess vikt överstiger inte 0,9 kg. Yxans längd är liten - cirka 0,5 meter. Bladet är tunt och mycket väl slipat. Idag hjälper en sådan yxa oftast att lösa byggproblem. Till exempel gör de spår i stockarna under byggandet av timmerstugor.

Bild
Bild

Bilateral

Denna typ har två högkolstålblad samtidigt. Båda sitter fängslade. Verktyget kännetecknas av exakt balansering. Ofta slipas en sådan yxa mer tunt på ena sidan än på den andra. Detta gör att verktyget kan användas för en mängd olika uppgifter. Dubbelyxan kan också användas som kastvapen.

Bild
Bild

För skogen

Huvudskillnaden mellan en avverkningsyxa är dess tunga vikt. Detta gör att du kan förstärka slaget. Det är inte lämpligt för andra uppgifter. Det är också viktigt för denna typ att den har ett långt handtag och ett rundat blad av höghållfast stål. Ett tungt verktyg är endast lämpligt för tvåhandsoperation.

Bild
Bild

Köttyxa

Särdragen hos denna typ är dess höga vikt (från 2 kg) och det långa handtaget (från 0,8 meter). Trots att ett sådant verktyg inte har en vass kant, delar det enkelt stora stockar. De arbetar med en klyvare uteslutande med två händer.

Bild
Bild

Turist

För en turist är det bästa alternativet en liten hatchet, som är känd för sin låga vikt. Sällan väger denna typ av instrument mer än 0,6 kg. Turyxan kan vikas, vilket gör den ännu bekvämare. Som regel säljs sådana produkter omedelbart i omslag.

Bild
Bild

Marscherande

De största skillnaderna i denna sort är mångsidighet, liten storlek och låg vikt. Ganska ofta kommer dessa modeller med rundade blad, vilket gör dem säkrare att bära i en ryggsäck eller väska. Var noga med att inkludera ett lock för en sådan yxa. Med ett sådant verktyg kan du hugga ved och slaktarkött och slå en pinne.

Bild
Bild

Jakt

Denna typ kämpar, även om den oftare används som dekoration för interiörer. Ofta är sådana modeller helt metall med mönster på bladet. Verktygets vikt överstiger inte 1 kg och längden är upp till 0,5 meter. En jaktyxa är lika väl lämpad för slaktkroppar och hugg av grenar. Exklusiva alternativ finns ofta bland modeller av denna typ.

Bild
Bild

Slaktarens yxa

Professionella järnverktyg är ofta gjutna av höghållfast stål. Den kännetecknas av en ganska imponerande vikt och skärpning i spetsig vinkel. Det breda bladet gör att du enkelt kan hugga kött.

Bild
Bild

Subtletter av val

Innan du väljer en yxa bör du bestämma vad den ska användas till. För snickare och snickare finns det speciella modeller med en rak huggdel. Men för att dela stockar behöver du en kraftfull klyver. Du kan fälla ett träd om du har en tung skogshuggaryxa med ett långt handtag och ett rundat blad. En trädgård eller vandringsyxa ska vara lätt, bekväm och liten.

Du måste förstå att det är bättre att fälla stora träd eller hugga stora stockar med breda axlar, som har en mycket imponerande vikt . Medelstora axlar bör användas för huggning av ved, slipning av insatser och de flesta andra dagliga uppgifter. Men smala axlar behövs där mycket exakt arbete krävs (till exempel om du behöver ta bort knutar, hugga flis och så vidare). De används ofta som hammare.

När du köper är det viktigt att kontrollera hur hålet i rumpan expanderar. Detta ögonblick är viktigt för att ordentligt kila in handtaget i instrumentets huvud. Du bör också kontrollera bladets parallellitet med rumpans symmetri. För att kontrollera härdningen av stålet, häng verktyget och klicka sedan på bladet. Om ringen är hög betyder det att stålet är väl härdat.

Bild
Bild

För närvarande är utbudet av axelmodeller från olika tillverkare ganska brett. Instrument från kinesiska, amerikanska, tyska, finska, svenska och franska företag presenteras. Turister och de som behöver yxor för att hugga ved bör uppmärksamma finska tillverkare, till exempel Bahco. Naturligtvis är deras kostnad ganska stor, men de erbjuder ett stålblad av hög kvalitet och ett utmärkt trähandtag.

Ett annat välkänt finskt företag - Fiskars erbjuder axlar med plastaxlar . De har tio års greppgaranti. Tillverkaren hävdar att de inte går sönder. Det verkar som om detta verkligen är fallet med tanke på kostnaderna och efterfrågan på dessa produkter. Dessutom är bladen på Fiskars axlar teflonbelagda.

Medelkvalitetsaxlar erbjuds av tyska och svenska tillverkare till lämpliga priser. Bland dem är det värt att ge företaget Stihl och Husqvarna företräde. Men de kinesiska axlarna bör behandlas med försiktighet. Bland de presenterade modellerna finns både högkvalitativa och billiga och mycket kortlivade alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Om yxan är köpt och färdigmonterad måste du ta hand om dess hållbarhet. För att göra detta är det lämpligt att skydda trähandtaget mot temperaturfluktuationer, fukt, solljus, olika lösningsmedel och oljor. För att uppnå detta måste du blötlägga handtaget med speciella föreningar och sedan torka det. Impregnering kan utföras med vax, torkolja, linolja och andra specialmedel som täpper till träets porer.

När yxan är helt klar för användning kan du börja klippa . Du måste kunna klippa träd med en yxa korrekt. Till exempel, när du fäller ett kort träd, är det inte nödvändigt att ta bort grenarna först. Knyt repet så nära toppen som möjligt. Den sida som trädet ska dumpas på måste skäras med en yxa och den andra sidan måste sågas av med en såg.

Det är bäst att fälla små träd och buskar snett. När det gäller förberedelse av ved, måste detta göras på ett däck. Från ett träd som redan har fällts bör grenar tas bort med en yxa, från roten till toppen. Detta undviker mobbning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att skära stockar är till en början en mycket utmanande uppgift. För avverkning av stockar, balkar såväl som tjocka stolpar är det bäst att använda ett massivt stöd av trä. Massiva stockar eller volymetriska stockar är lämpliga som det. De måste placeras exakt under den plats som du planerar att hugga av.

Först skärs fibrerna med rena slag . I detta fall är det lämpligt att göra en preliminär märkning. Skär därefter från sidan, ungefär i en vinkel på 45 °. Plumb strejker alternerar med sneda. Gradvis vrider du stocken måste du flytta till mitten, helst jämnt på alla sidor.

För ett trick är det värt att göra sneda slag med en yxa i vinkel. I detta fall bör arbetsstycket roteras så att den nödvändiga slipningen uppnås. Det är att föredra för denna uppgift att hålla vänster arm så hög som möjligt. Detta kommer att undvika skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver klippa brädet bör du fixa den ena änden av den . Från sidan där skärningen utförs direkt är det bättre att ställa benet inte bara åt sidan, utan också lite bak. När det gäller det andra benet bör det pressas ordentligt mot trädet. Skärningen görs uppifrån och ner. För att undvika att hugga träet i djupet är det nödvändigt att göra snitt på ett avstånd av 0,4 meter från varandra.

Om du behöver klippa en lång bräda görs detta nedifrån och upp. I detta fall görs också snitt längs kanten. Virket huggs med en yxa lite i taget mot andra änden. Vid stickning av brädan är det nödvändigt att ändra riktningen på galgen.

Bild
Bild

Vårdregler

Om du vill att yxan ska tjäna länge bör du ta hand om den ordentligt. Trasiga verktyg försämrar inte bara kvaliteten på arbetet, utan utgör också en fara för dem som använder dem. Det är mycket viktigt att se till att yxan är väl planterad på yxan. Om handtaget går sönder är det bättre att byta ut det mot ett nytt.

Det är viktigt att skydda yxan från rost under regnperioden . För att göra detta är det tillräckligt att applicera vanlig maskinolja på metalldelarna. Om det inte var möjligt att skydda produkten kan verktyget rengöras från rost snabbt och enkelt med hjälp av specialprodukter som säljs i hushållsbutiker. Det är lämpligt att förvara yxan i ett fodral, som ofta säljs omedelbart komplett med det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En rund vässare är bäst lämpad för slipning av axlar, som bör fuktas . Vid slipning, håll redskapet i rumpan och mitt på handtaget. Slipstenen måste alltid rotera mot bladet. Med ett stort antal grader jämnas framkant med en fil. Slipa inte axlarna med en elektrisk slipmaskin.

För axlar med rundade blad rekommenderas att skärpa kanterna med en mindre vass vinkel än mitten. Som ett resultat kommer verktyget inte bara att klippa bättre, det blir också mindre sprött, vilket ökar dess styrka när det träffas med en kant.

Rekommenderad: