Hur Många Askblock Finns Det I En Kub? Hur Många Bitar är I En Pall, Beräkning Av Mängden Per 1 M2 Och M3 Murverk

Innehållsförteckning:

Video: Hur Många Askblock Finns Det I En Kub? Hur Många Bitar är I En Pall, Beräkning Av Mängden Per 1 M2 Och M3 Murverk

Video: Hur Många Askblock Finns Det I En Kub? Hur Många Bitar är I En Pall, Beräkning Av Mängden Per 1 M2 Och M3 Murverk
Video: volym av en kub och ett rätblock 2024, Maj
Hur Många Askblock Finns Det I En Kub? Hur Många Bitar är I En Pall, Beräkning Av Mängden Per 1 M2 Och M3 Murverk
Hur Många Askblock Finns Det I En Kub? Hur Många Bitar är I En Pall, Beräkning Av Mängden Per 1 M2 Och M3 Murverk
Anonim

Nybörjarbyggare står ofta inför problemet med att korrekt beräkna den erforderliga mängden material. För att inte misstas med siffrorna är det nödvändigt att ta hänsyn till materialets dimensioner och den framtida strukturen, det nödvändiga materialet för skärning, skräp och andra funktioner. Vår artikel ägnas åt invecklingarna med att beräkna ett sådant byggmaterial som ett block.

Bild
Bild
Bild
Bild

För- och nackdelar med materialet

Cinderblockens utseende är direkt relaterat till den naturliga mänskliga önskan om avfallsfri produktion. Under efterkrigstiden utvecklades produktionen i Sovjetunionen i snabb takt. Metallurgiska växter växer bokstavligen till med slaggberg. Då kom beslutet att använda detta avfall för att skapa byggmaterial.

Slagg fungerade som fyllmedel för en cement-sandblandning . Den resulterande massan formades till stora "tegelstenar". De färdiga blocken var för tunga - de vägde 25-28 kg. För att minska vikten gjordes tomrum i dem. Ihåliga exemplar var något lättare - från 18 till 23 kg med standardmått.

Namnet kvarnblock används än idag, även om inte bara slagg, utan även andra komponenter används som fyllmedel. I moderna kvarter kan man hitta granitskärningar eller krossad sten, flodgrus, krossat glas eller expanderad lera, vulkanisk massa. Småföretag är oftast engagerade i tillverkning av askblock. Små privata företag tillverkar byggstenar på vibrerande maskiner och fyller flera former med en cementblandning på en gång. Efter gjutning och stampning får "tegelstenarna" styrka i minst en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cinder block är utrustade med vissa fördelar och nackdelar

  • Fördelen med blockbyggnadsmaterial är först och främst dess låga kostnad. Det är därför materialet är mycket efterfrågat.
  • Detta byggmaterial har också andra positiva egenskaper. Exempelvis ändrar block inte storleken efter läggning. Strukturen kommer inte att krympa, vilket innebär att konstruktionsberäkningen inte kommer att justeras under byggprocessen.
  • Styrkan och hårdheten hos det "stora teglet" avgör dess livslängd. Detta är inte mindre än 100 år! Hållbarhet beräknas inte, men tidstestad. Det finns många byggnader från mitten av förra seklet som "står stadigt på fötterna". Husen ryckte inte eller rasade, bara fasaderna kräver kosmetiska reparationer.
  • Block reagerar dåligt på ultraviolett ljus och extrema temperaturer. Materialet är inte ätbart för gnagare och insekter.
  • På grund av den ökade storleken går konstruktionen fort i snabb takt. Mycket mindre murblandning används för att lägga block än till exempel för en tegelvägg med liknande dimensioner.
  • Gatoljud hörs inte bakom blockblocket, eftersom det kan absorbera ljud.
  • Slutligen, om du har enkel utrustning och lust, kan blocken göras hemma, vilket kommer att minska byggkostnaden ytterligare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med ett byggmaterial är inte mindre än fördelar.

Dessa inkluderar följande egenskaper

  • Otydligt utseende.
  • Problematisk att fästa på väggar på grund av hålrum i blockets kropp.
  • Behovet av beklädnad för att göra strukturen attraktiv och skydda byggmaterialet från effekterna av yttre fukt.
  • Bräcklighet. Om den tappas under arbete, under transport eller lastning kan enheten gå sönder.
  • Hög värmeledningsförmåga. Utan ytterligare isolering behåller strukturen värmen dåligt.
  • Breda toleransgränser. Mått kan skilja sig väsentligt från det nominella värdet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Storlekarna på askblock beror direkt på deras typer.

Standard blockblock är produkter med följande parametrar, mätt i millimeter:

  • längd - 390;
  • bredd - 190;
  • höjd - 188.

På grund av den lilla skillnaden mellan bredd och höjd antas ofta båda värdena vara desamma, lika med 190 mm.

Bild
Bild

Ihåliga och fylliga produkter har liknande dimensioner. Den första, som lättare, används uteslutande för murade väggar. Det senare kan fungera som källmaterial inte bara för väggar, utan också för fundament, pelare eller andra strukturella element i byggnader som bär de största belastningarna.

Slaghalvblock är alltid ihåliga . Övergripande mått kan endast skilja sig åt i tjocklek (bredd). Längden är konstant och förblir lika med 390 mm, höjden är 188 mm.

De tjockare halvklossarna är 120 mm breda, medan de tunnare är bara 90 mm breda. De senare kallas ibland längsgående plattor av askblock. Halvblockens omfattning - innerväggar, skiljeväggar.

Finns i jätteslaggfamiljen - en förstorad byggsten. Dess dimensioner är 410x215x190 millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

För konstruktion av något föremål (hus, garage eller annan hjälpkonstruktion) krävs information om antalet blockblock. Överskott av byggmaterial är värdelöst, och brist kan leda till driftstopp och extra kostnader för lastning, transport och lossning av blocket. Dessutom kan olika satser, även från samma tillverkare, skilja sig något. Vad kan vi säga om att köpa saknade block från en annan leverantör!

Problem med byggandet av en byggnad på grund av brist på grundmaterial är garanterat inte , om du först beräknar behovet av lindningsblock med maximal noggrannhet. Naturligtvis måste du köpa mer. För det första för att du alltid behöver ett förråd. Och för det andra säljs inte blocken av stycket. Tillverkarna staplar dem på pallar och fäster dem så att varorna inte går sönder vid leverans till köparen, och det är bekvämt att ladda dem i fordon.

Vid behov kan du köpa material och bit för bit. Bristen på tillförlitlig fastsättning är emellertid fylld med chips och till och med fullständig förstörelse. För att beräkna behovet av byggstenar, till exempel för ett hus, måste du känna till byggnadens dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst måste du komma ihåg skolplanen, närmare bestämt definitionen av områden och volymer. Uppgiften är enkel, tillgänglig för alla och kräver ingen ingenjörskunskap.

Antalet block som krävs kan beräknas på två sätt

  • Efter volym. Byggnadens väggar bestäms, antalet tegelstenar i 1 m3 beräknas. Byggnadens volym i kubikmeter multipliceras med antalet block i en kub. Det visar sig att det krävs antal slaggstenar för hela huset.
  • Efter område. Ytan på husets väggar beräknas. Antalet block per 1 m2 murverk finns. Ytan på husets väggar multipliceras med antalet bitar av askblock i en kvadratmeter.

Om du behöver räkna antalet standardblock i en kvadratmeter beaktas två storlekar: längd (390 mm) och höjd (188 mm). Vi översätter båda värdena till meter och multiplicerar varandra: 0,39 mx 0,188 m = 0, 07332 m2. Nu får vi reda på: hur många kvargblock finns det för varje kvadratmeter. För att göra detta, dela 1 m2 med 0,07332 m2. 1 m2 / 0,07332 m2 = 13,6 bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande beräkningar görs för att bestämma mängden byggmaterial i en kub. Endast här är alla blockstorlekar inblandade - längd, bredd och höjd. Låt oss beräkna volymen på ett askblock, med hänsyn till dess dimensioner inte i millimeter, utan i meter. Vi får: 0,39 mx 0,188 mx 0,190 m = 0,0139308 m3. Antalet tegelstenar i 1 kub: 1 m3 / 0,0139308 m3 = 71,78 bitar.

Nu måste du hitta volymen eller ytan på alla husets väggar. Vid beräkning av dessa parametrar är det viktigt att inte glömma att ta hänsyn till alla öppningar, inklusive dörr- och fönsteröppningar. Därför föregås varje konstruktion av utvecklingen av ett projekt eller åtminstone en detaljerad plan med dörrar, fönster, öppningar för att lägga olika verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga beräkningen av materialkraven för huset på ett "volymetriskt" sätt

  • Låt oss säga att huset är planerat att byggas fyrkantigt, med varje vägg 10 meter lång. Byggnaden i en våning är 3 meter hög. Ytterväggarnas tjocklek är tjockleken på ett askblock, det vill säga 0,19 m.
  • Låt oss hitta volymen på alla väggar. Låt oss ta två parallella väggar lika långa som tio meter. De andra två kommer att bli kortare i längd med tjockleken på de redan räknade väggarna: 10 m - 0,19 m - 0,19 m = 9,62 m. Volymen på de två första väggarna: 2 (antal väggar) x 10 m (vägglängd) x 3 m (väghöjd) x 0,19 m (vägtjocklek) = 11,4 m3.
  • Låt oss beräkna volymen på två "förkortade" väggar: 2 (antal väggar) x 9,62 m (vägglängd) x 3 m (väghöjd) x 0,19 m (väggtjocklek) = 10,96 m3.
  • Total volym: 11,4 m3 + 10,96 m3 = 22,36 m3.
  • Antag att huset har två dörröppningar 2,1 m höga och 1,2 m breda, samt 5 fönster med dimensioner 1,2 mx 1,4 m. Vi måste hitta den totala volymen för alla öppningar och subtrahera det från det tidigare erhållna värdet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dörröppningarnas volym: 2 st. x 1,2 mx 2,1 mx 0,19 m = 0,9576 m3. Volym fönsteröppningar: 5 st. x 1,2 mx 1,4 mx 0,19 m = 1,596 m3.

Den totala volymen för alla öppningar i väggarna: 0,9576 m3 + 1,596 m3 = 2,55 m3 (runda till två decimaler)

  • Genom att subtrahera får vi den nödvändiga volymen av blockblock: 22,36 m3 - 2,55 m3 = 19,81 m3.
  • Vi hittar antalet block: 19,81 m3 x 71,78 st. = 1422 st. (avrundat till närmaste heltal).
  • Med tanke på att det finns 60 stycken på en pall med vanliga block, kan du få antalet pallar: 1422 bitar. / 60 st. = 23 pallar.

Samma princip används för att beräkna behovet av byggmaterial för innerväggar. Med andra dimensioner, till exempel en annan väggtjocklek, måste de beräknade värdena justeras. Det bör förstås att beräkningen ger ett ungefärligt antal blockblock, faktumet skiljer sig nästan alltid från beräkningen i en eller annan riktning, men inte mycket alls. Beräkningen ovan utfördes utan att ta hänsyn till sömmarna, som står för 8 till 10 mm och en marginal på cirka 10-15% av det beräknade värdet.

Information om mängden material som behövs är användbar för att bestämma materialkostnader för förvärv och konstruktion, samt för att tilldela en yta för lagring.

Rekommenderad: