Lertegel: Teknik För Tillverkning Av Vanligt Lertegel Och Dess Sammansättning

Innehållsförteckning:

Video: Lertegel: Teknik För Tillverkning Av Vanligt Lertegel Och Dess Sammansättning

Video: Lertegel: Teknik För Tillverkning Av Vanligt Lertegel Och Dess Sammansättning
Video: Klara Byggsystem - Informationsfilm Klaragrunden Teknik 2024, Maj
Lertegel: Teknik För Tillverkning Av Vanligt Lertegel Och Dess Sammansättning
Lertegel: Teknik För Tillverkning Av Vanligt Lertegel Och Dess Sammansättning
Anonim

Produktionen av byggmaterial är en ganska attraktiv och lovande sysselsättning, eftersom dessa produkter alltid kommer att vara efterfrågade. Men det är viktigt att organisera hela processen enligt strikta tekniska regler. Efter att ha missat minst ett ögonblick är det omöjligt att få ut en vanlig tegelsten av lera.

Bild
Bild

Upphandling av råvaror

Det första steget är naturligtvis leverans av råvaror till produktionsanläggningar. Sökningen efter leravlagringar utförs med hjälp av vanliga geologiska undersökningsmetoder. När lager upptäcks uppskattar experter deras tjocklek, resurser tillgängliga för produktion. Om ett beslut fattas att använda ett specifikt stenbrott rensas området i förväg (ytterligare 1-2 år). Den måste befrias från både vegetation och uppenbarligen onödiga arter.

Ofta lossas markens yta för att underlätta efterföljande gruvdrift. Samtidigt leder transport- och energimotorvägar till karriären (i avsaknad av färdig kommunikation). Lera extraheras av:

  • användning av grävmaskiner;
  • krosssten med sprängämnen;
  • använder relativt små maskiner (bulldozers och så vidare).
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av produkter

Tillverkningen av olika typer av tegelstenar innebär betydande skillnader i produktens tillverkningsteknik, även om vi talar om produkter av samma storlek.

Dubbel sandkalksten är bättre än keramik när det gäller ljudisolering, men den är sämre än den när det gäller:

  • kallt motstånd;
  • byggnadens termiska stabilitet;
  • fuktabsorbering.

Samtidigt visar sig det traditionella röda teglet vara dyrare. Dess produktion kräver dyrare utrustning och varar mycket längre. Arbetsintensiteten ökar också, liksom energiförbrukningen. Men i båda fallen går råvaran igenom flera steg i följd. Först bereds en lermassa, vilket ger den de nödvändiga egenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan formas råvaran, torkas. Och först då kommer avfyrningstiden, det vill säga den huvudsakliga tekniska operationen. För att göra jobbet korrekt sorteras leriga stenar som levereras till tegelfabriken i enlighet med GOST 1975.

Detta tar hänsyn till:

  • eldfasta egenskaper;
  • sintringskapacitet;
  • mineralsammansättning;
  • plastegenskaper;
  • mekaniskt motstånd i torrt skick.
Bild
Bild

Den kemiska karakteriseringen av råvaror innebär bestämning av koncentrationen:

  • vattenlösliga salter;

  • aluminiumoxid;
  • grovkorniga komponenter;
  • fina dispergerade fraktioner;
  • järnoxid;
  • titandioxid;
  • fri kiseldioxid.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i den tekniska processen

Leråvaror som just har tagits från ett stenbrott är extremt sällan lämpliga för produktion av kvalitetsprodukter. För att förbättra råvarans kvalitet krävs det att de utsätts för väder och klimatisk och mekaniserad bearbetning. Det första steget innebär att lerblandningen lämnas under kontrollerade förhållanden i 1-2 år. Detta intervall krävs för fuktning, frysning och avfrostning (ibland görs frysning och avfrostning flera gånger), för vittring. När denna procedur är över utförs bearbetning.

Det betyder:

  • noggrant genomtänkt förändring av råvarans struktur;
  • krossning av lera, främmande inneslutningar i den;
  • rengöring från stora skräp och föroreningar;
  • omrör leran tills den är jämn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologisk beredning av lermassan utförs med hjälp av en mängd specialmaskiner. Vissa lossar leran, andra slipar den, och andra sönderfaller (utan stenar i olika storlekar). I tegelfabriker används även kul- och roterverk, lerblandare och propellerblandare. Det finns också multifunktionella produktionsenheter.

Men de kan bara ersätta enskilda installationer, och inte hela produktionslinjen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lera formas

I de flesta fall används en plastteknik. Det låter dig bearbeta råvaror med medelplasticitet, vars fuktinnehåll varierar från 18 till 28%. För detta ändamål används en skruvremspress. Det rekommenderas att använda pressar som kan värma lermassan i vakuumläge.

Detta bearbetningssätt ökar råvarans hållfasthet.

Bild
Bild

Det finns också en tuff metod. Det anses vara en underart av plastbearbetningsmetoden. Detta tillvägagångssätt tillämpas på en relativt grov lermassa med en fukthalt av 13 till 18%. För hård bearbetning av lera används hydrauliska pressar. Maskiner med skruv- och vakuumkammare kan också användas. Med både plast och stela metoder för att tillverka tegel måste den obrända massan skäras i bitblock efter avslutad formning.

Halvtorrmetoden för att erhålla ämnen är relativt sällsynt. Den används när det är nödvändigt att bearbeta otillräckligt plastråvaror, den så kallade mager leran. Denna råvara har en fukthalt på 8 till 12%. Den totala behandlingstiden reduceras. Den torra produktionsmetoden innefattar bildning av tegelstenar av lerpulver med en fukthalt på 2 till 6%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att torka det; från sådana råvaror kan de mest täta keramiska produkterna erhållas.

Torkning

Hur som helst, när tegelstenarna har bildats är det oftast dags att torka dem. Vid detta skede av bearbetningen reduceras fukthalten till 5-6%. Om du ignorerar detta krav och skickar mer fuktiga produkter till ugnen kan de spricka och till och med deformeras. Modern dynamisk produktion har inte längre råd med långsiktig naturlig torkning. För att påskynda processen används kammare eller tunneltorkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och för att öka den tekniska och ekonomiska effektiviteten i produktionen väljer man allt oftare kontinuerliga installationer.

Det sista steget i behandlingen

Den nödvändiga temperaturen för att elda tegel skapas i olika typer av ugnar - oftast tunnel- och ringugnar.

Avfyrningen är indelad i tre mindre steg:

  1. uppvärmning av det förberedda lerblocket;
  2. den verkliga temperatureffekten;
  3. systematisk och gradvis minskning av temperaturen.

I det första steget värms arbetsstycket upp till 120 grader. Detta leder till avdunstning av fukt i samband med fysiska effekter. Produkten blir mycket mindre plast. Så snart temperaturen stiger till 600 grader blir denna förändring irreversibel. Resterande fukt avdunstar, och leran får en amorf struktur - snart kommer det organiska materialet att brinna ut.

Bild
Bild

Så snart tegelstenen värms upp till 800 grader, fäster arbetsstyckspartiklarnas ytterkanter fast vid varandra. Detta gör att det färdiga teglet kan bli många gånger starkare. När temperaturen stiger till 1000 grader är det dags för brandkrympning. Den färdiga produkten sintras och blir tätare. Lättsmältande ämnen, som förvandlas till en vätska, omsluter det som ännu inte har smält - samtidigt som tegelns mekaniska hållfasthet växer något, förutom att minska volymen med 2-8%.

Rekommenderad: