Vilken Typ Av Bensin Ska Jag Stoppa I Min Gräsklippare? Hur Späds Bensin På Gräsklipparen Ordentligt? Proportioner. Hur Mycket Bensin Behöver Du?

Innehållsförteckning:

Video: Vilken Typ Av Bensin Ska Jag Stoppa I Min Gräsklippare? Hur Späds Bensin På Gräsklipparen Ordentligt? Proportioner. Hur Mycket Bensin Behöver Du?

Video: Vilken Typ Av Bensin Ska Jag Stoppa I Min Gräsklippare? Hur Späds Bensin På Gräsklipparen Ordentligt? Proportioner. Hur Mycket Bensin Behöver Du?
Video: HUR MAN FÅR GRATIS BENSIN! (TUTORIAL) 2024, April
Vilken Typ Av Bensin Ska Jag Stoppa I Min Gräsklippare? Hur Späds Bensin På Gräsklipparen Ordentligt? Proportioner. Hur Mycket Bensin Behöver Du?
Vilken Typ Av Bensin Ska Jag Stoppa I Min Gräsklippare? Hur Späds Bensin På Gräsklipparen Ordentligt? Proportioner. Hur Mycket Bensin Behöver Du?
Anonim

Efter att ha köpt en ny gräsklippare, även när han aldrig har behövt använda den tidigare, funderar den nya ägaren på vad det ideala bränslet för den ska vara. Först och främst klargöra vilken typ och typ av motor som enheten använder själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motor

Skilj mellan tvåtakts- och fyrtaktsmotorer. Som följer av definitionen är deras skillnad i antalet arbetscykler. En tvåtakt i en cykel ger 2 kolvrörelsecykler, en fyrtakts-4. Det är den andra som bränner bensinen mer effektivt än den första. För miljöskydd är fyrtaktsmotorn säkrare. Effekten hos en sådan motor är mycket högre än för en 2-takts.

En tvåtakts bensinklippare ersätter i vissa fall en elektrisk. Om du har en tomt på tiotals tunnland, köp en gräsklippare med en fyrtaktsmotor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Båda typerna av klippare (pensel och trimmer) använder båda typerna av motorer. En enhet med fyrtaktsmotor är dyrare.

Men en sådan investering med månadsanvändning kommer snabbt att löna sig. En gräsklippare med en fyrtaktsmotor kommer att klippa (och hugga om den är utrustad med en hackare) mer gräs för samma mängd bensin.

Det rekommenderas inte att använda båda typerna av motorer på samma bränslesammansättning. Och även om bensintypen på motorn talar för sig själv, späds motoroljan ut med bensin. Det skyddar ventiler och munstycken från accelererat slitage. Men det är inte bara oljebehovet som kännetecknar motorns korrekta funktion. Kontrollera också vilken typ av olja som är lämplig för motorn för en viss gräsklippare - syntetisk, halvsyntetisk eller mineral.

Bild
Bild

Kvalitet, egenskaper hos bensin

Bensin till en gräsklippare är vanlig bilgas . Det är lätt att köpa det på vilken bensinstation som helst. Olika bensinstationer erbjuder Bensin AI-76/80/92/93/95/98 . Vissa bensinmärken är kanske inte tillgängliga på en viss bensinstation. Var noga med att kontrollera Säljer tankstationen bensin av märken 92/95/98 - detta är exakt det alternativ som är nödvändigt för en smidig drift av motorn med maximal effektivitet.

Bild
Bild

På grund av andra kolväte -tillsatser minskar en ökning av oktan motorens detonation . Men bensin med hög oktan tar mer tid för fullständig efterbränning. Sällsynta gräsklipparmodeller har en separat eller huvudmotor, som kan kräva diesel snarare än bensin. I stormarknader som säljer trädgårds- och skördeutrustning säljer de främst bensinklippare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tankning av en tvåtaktsmotor

Använd inte ren bensin. Se till att späda ut dem med olja … Faktum är att tvåtaktsmotorn inte har en separat oljetank och oljedispenser. Nackdelen med en 2-taktsmotor är oförbränd bensin. När motorn går känns lukten av överhettad olja också - den brinner inte heller helt. Snåla inte heller med olja. Med brist på det rör sig kolvarna fram och tillbaka med stor friktion och retardation . Som ett resultat kommer cylindern och kolvaxeln att slits ut snabbare.

Mineralolja hälls vanligtvis i bensin i förhållandet 1: 33, 5, och syntetisk olja hälls i förhållandet 1: 50. Medelvärdet för halvsyntetisk olja är 1: 42, även om det kan justeras.

Bild
Bild

Till exempel hälls 980 ml bensin och 20 ml syntetisk olja i en liters tank. Om det inte finns någon mätkopp går 9800 ml bensin (nästan en 10-liters hink) och 200-olja (ett glas med fasetter) för två 5-liters behållare. Överfyllning av oljan med minst 10% leder till att motorn växer över dess delar med ett lager kol. Effekten blir ineffektiv och gassträckan kan öka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tankning av en fyrtaktsmotor

Den komplicerade konstruktionen av "4-takts", förutom två extra fack med kolvar, har en oljetank. Oljedoseringssystemet (vevhuset) injicerar själva oljan i den andel som tillverkaren har angett. Det viktigaste är att kontrollera oljenivån i systemet i tid. Om det behövs fylls på eller bättre - byt ut oljan helt, töm den och arbeta bort den.

Lägg inte bränsle och olja under påfyllningslocket. När den brända delen värms upp ökar oljetrycket i motorsystemet kraftigt.

Bild
Bild

Som ett resultat kan det stanna efter att ha arbetat i bara 2-3 minuter - tills mängden bränsle och olja i tankarna minskar med minst några procent. Om toppmärket saknas - häll olja och bensin i tankar 5-10% mindre än de klarar.

Snåla inte med kvaliteten på varken bensin eller olja. Dåligt raffinerad bensin och olja av "fel" märke kommer snabbt att täppa till motorn. Detta kommer att leda till en tvångstvätt av det senare - och det är bra om restaureringen är begränsad till tvätt och inte går in i översynen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeviskositet

Fyrtaktsmotor kräver halvsyntet eller mineral oljor märkta SAE-30, SAE 20w-50 (sommar), 10W-30 (höst och vår) . Dessa markörer indikerar oljans viskositet. Produkten med en viskositet på 5W-30 är all-season och all-weather. Tvåtaktsmotorn är inte kritisk för viskositeten - oljan är redan utspädd i bensin.

Bild
Bild

Hur byter jag oljekörning för en 4-taktsmotor?

För enkelhets skull att byta ut olja i en 4-taktsmotor som har blivit svart efter långvarig drift kan en tratt, en pump och en extra behållare behövas. Gör följande.

  1. Värm upp klippmotorn genom att köra den i 10 minuter. Det är bättre att ta hand om åtgärden till nästa klippning av det igenväxta gräset.
  2. Placera en tratt med en behållare och ta bort avtappningspluggen.
  3. Skruva loss toppen (påfyllningspluggen). Den uppvärmda oljan rinner ut snabbare och bättre.
  4. Efter att ha väntat tills allt rinner ut och resterna slutar droppa, stäng avtappningspluggen.
  5. Vänta tills motorn har svalnat. Detta tar upp till 10 minuter.
  6. Fyll på färsk olja från en ny behållare, kontrollera dess närvaro med en oljesticka och skruva på tanklocket.

Stegen för att byta olja i en gräsklippare är desamma som i en bilmotor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för gallring av bensin med olja

Syftet med oljesammansättningen är att säkerställa den glidande glidningen av kolvarna och motorventilerna. Som ett resultat kommer slitaget på arbetsdelarna att reduceras till ett minimum. Späd inte ut 4-takts bensin med 2-taktsolja och vice versa . Kompositionen, hälld i behållaren för 4-taktsmotorer, behåller sina "glidegenskaper" längre. Den brinner inte ut, men lyckas sprida sig över motorns rörliga delar.

Bild
Bild

I en 2 -taktsmotor brinner oljefraktion tillsammans med bensin - sot bildas … Den tillåtna bildningshastigheten är en av de viktigaste egenskaperna hos en 2-taktsmotor. Det betyder att motorn bör inte täppa till ventilerna med kolavlagringar för flera liter förbrukad bensin.

Motorn är konstruerad för en mycket längre "körning" - särskilt när det gäller hundratusentals hektar gräs som klippts under säsongen. En högkvalitativ olja-bensinfraktion är också viktig för att skydda motorn från ett tjockt kollager, vilket blir omöjligt att arbeta med.

Oljans sammansättning för två- och fyrtaktsmotorer är mineralisk, syntetisk och halvsyntetisk. Den specifika motortypen anges på kolven eller burken med olja.

Bild
Bild

Tillverkarens exakta rekommendation hänvisar konsumenten till oljan från vissa företag .… Till exempel är detta tillverkaren LiquiMoly … Men en sådan match är inte alls nödvändig.

Köp inte bilolja till din gräsklippare - tillverkare producerar en speciell komposition. Gräsklippare och snöskotrar har inte vattenkylning som bilar och lastbilar, utan luftkylning. Varje modell av klipparen ger bränsle av vissa märken och proportioner, som inte rekommenderas att avvika från.

Bild
Bild

Konsekvenser av att inte följa tankningsinstruktionerna

Specifika fel, om tillverkarens rekommendationer ignoreras, leder till följande fel:

  • överhettning av motorn och utseendet av kolavlagringar på ljusen och cylindrarna;
  • lossning av kolvventilsystemet;
  • instabil drift av motorn (frekventa bås, "nysningar" under drift);
  • minskad effektivitet och betydande kostnader för bensin.
Bild
Bild

Om mer olja hälls för en tvåtaktsmotor än vad som krävs, kommer ventilerna att täppas till med hartsartade fraktioner som bildas under bränsleförbränning, motorn kommer att börja knacka under drift. Grundlig spolning av motorn med lättare bensiner blandade med alkohol kommer att krävas.

Med otillräcklig mängd eller fullständig frånvaro av olja kommer ventilerna att flöda snabbare från överdriven friktion och ökad vibration. Detta kommer att leda till att de ofullständigt stängs, och gräsklipparen kommer att släppa ut en massa oförbrända bensinångor blandade med svart och blå rök.

Rekommenderad: