Bensin- Och Gräsklipparens Oljeförhållanden: Hur Späds Tvåtaktsbensin? Hur Mycket Olja Ska Man Tillsätta Per Liter Bensin?

Innehållsförteckning:

Video: Bensin- Och Gräsklipparens Oljeförhållanden: Hur Späds Tvåtaktsbensin? Hur Mycket Olja Ska Man Tillsätta Per Liter Bensin?

Video: Bensin- Och Gräsklipparens Oljeförhållanden: Hur Späds Tvåtaktsbensin? Hur Mycket Olja Ska Man Tillsätta Per Liter Bensin?
Video: Så gör du gräsklipparen klar för våren 2024, Maj
Bensin- Och Gräsklipparens Oljeförhållanden: Hur Späds Tvåtaktsbensin? Hur Mycket Olja Ska Man Tillsätta Per Liter Bensin?
Bensin- Och Gräsklipparens Oljeförhållanden: Hur Späds Tvåtaktsbensin? Hur Mycket Olja Ska Man Tillsätta Per Liter Bensin?
Anonim

Införandet av gräsklippare på marknaden gjorde det mycket lättare att ta hand om gräset på gräsmattorna. Beroende på motormodell är de indelade i 2 typer: bensin och elektrisk. Om du väljer mellan dessa alternativ är bensin att föredra, eftersom det är mycket mer mobilt - det kräver inte ledningar och ett eluttag.

För att borstklipparen ska hjälpa till att underhålla gräsmattan så länge som möjligt måste du noggrant övervaka dess skick och utföra regelbundet underhåll.

Bild
Bild

Oljemängd per liter bränsle

Två typer av motorer är installerade på bensin gräsklippare-fyrtakts och tvåtakts. Det finns betydande skillnader mellan dem . Det första alternativet har en separat tillförsel av olja och bensin, det vill säga det finns ingen anledning att förbereda en speciell bränsleblandning. Och den andra typen av motorer kräver konstant smörjning av motordelar genom att blanda bränsle och olja i en viss andel.

Om du har köpt ett tvåtaktsmotorverktyg måste du förbereda bränsleblandningen för att tanka gräsklipparen.

Bränsleblandningen består av bensin och en speciell olja för tvåtaktsmotorer . När du väljer en olja är det lämpligt att använda ett smörjmedel från samma tillverkare som gräsklipparen, men det är inte en principfråga.

Det viktigaste är att oljan är av hög kvalitet och inte en billig falsk - i det här fallet ska du inte spara.

Bild
Bild

Du kan skilja olja för tvåtaktsmotorer från andra genom att markera på etiketten. Det indikerar också i vilket förhållande smörjmedlet ska spädas med bränsle. När du använder oljor av hög kvalitet är doseringen vanligtvis: 1 del olja till 50 delar bränsle, det vill säga 2% av den totala bränslevolymen. Vissa ägare är förvirrade över dessa proportioner. Faktum är att allt är väldigt enkelt.

Om etiketten säger 50: 1 betyder det att 100 gram olja måste tillsättas till 5 liter bensin . Med andra ord, för 1 liter bensin måste du tillsätta 20 gram motorolja.

Bild
Bild

Regler för förberedelse av bränslelösning

Innan du påbörjar arbetet bör du noggrant studera instruktionerna. I inget fall ska du göra allt "för ögat". Varje tillverkare lägger till sina egna komponenter till bränslen och smörjmedel, så det är användbart att bekanta sig med sina rekommendationer.

De grundläggande reglerna för att förbereda bränsle för bensinknivar med tvåtaktsmotor är följande

  1. Observera strikt proportionerna när du förbereder bränslelösningen. Om koncentrationen av smörjkomponenten är otillräcklig blir kolven och cylindern mycket varm och motorn kan gå sönder under sådana förhållanden. Grader visas på cylinderväggarna på grund av överhettning, vilket senare kommer att kräva allvarliga investeringar i reparationer.
  2. Tillsätt inte för mycket olja till blandningen. En stor mängd av det kommer att leda till att ytterligare kolavlagringar uppträder och en tidig minskning av motorresursen. Att ta bort defekter är också dyrt, vilket är fallet för att spara olja.
  3. Långtids - mer än en månad - lagring av bränsleblandningen rekommenderas inte, eftersom den börjar sönderdelas och förlorar sina grundläggande egenskaper. Den beredda blandningen kan lagras högst 90 dagar, rent bränsle är ännu mindre - cirka 30.
  4. Övervaka noggrant renheten i den brännbara lösningen, skydda den från inträngande av olika skräp och andra föroreningar, vilket kan skada motorn.
  5. Efter avslutat arbete, om det är en lång paus, är det bättre att tömma bränsleblandningen från tanken.
Bild
Bild

Innan du förbereder bränsleblandningen bör du ta hand om dess säkerhet i framtiden. Det är bättre att förvara bensin i en metallbehållare, det är tillåtet att förvara bränsle i plastbehållare som är speciellt utformade för detta . Du bör under inga omständigheter förvara bensin i plastflaskor: bränsle kommer in i en kemisk reaktion med polyeten och sönderdelningsprodukter, om de kommer in i förgasaren, kan störa dess funktion.

Bild
Bild

Förberedelse av bränsleblandning

Många gräsklippartillverkare levererar redan specialbehållare för bensin och olja med graderade betyg. Men för att mer exakt blanda smörjmedel och bränsle är det bättre att använda en spruta.

För operationer för beredning av en blandning av bensin och olja krävs enkel utrustning:

  • vattenkanna;
  • en medicinsk spruta eller måttkopp;
  • en behållare med en volym på en liter;
  • olja lämplig för tvåtaktsmotorer;
  • bensin.
Bild
Bild

Först, med hjälp av en vattenkanna, hälls bensin i en literbehållare. För bränslelösningen är det korrekt att använda bensinmärket som anges i bruksanvisningen .eftersom bränsle med lägre oktantal kan skada motorn.

Därefter samlar vi olja, observerar andelen och häller den i bränslet. Rör om försiktigt - bränslelösningen är klar.

Efter tillsats av olja till bränslet får blandningen en speciell färg, som i framtiden gör att du kan skilja en färdig bränslelösning från ren bensin.

Blanda inte över bränsleblandningen . - Bensintillverkare rekommenderar inte detta.

Lösningen av bränsle och olja måste omröras i en sådan volym att det räcker för en eller två tankningar.

Bild
Bild

Egenskaper för felaktig tillämpning

Användning av en förorenad eller felaktigt utspädd lösning leder ofta till allvarliga fel. För att förhindra att detta händer måste du noggrant övervaka några motorindikatorer:

  • snabb kontaminering av bränslefiltret;
  • smuts och olika avlagringar i förgasaren, vilket kommer att störa normal drift.

Om ovanstående symptom förekommer måste gräsklipparens motor servas.

Bild
Bild

Slutsats

Genom att använda ovanstående rekommendationer kan du självständigt förbereda en högkvalitativ bränsleblandning för en tvåtaktsmotor. Det kommer att hålla din bensinklippare smidigt under en längre tid och kommer också att hjälpa till att skydda motorn från stora funktionsstörningar.

Rekommenderad: