Sony Actionkamera: Granskning Av FDR-X3000 4K-modellen Och Andra Nya Videokameror, Jämförelse Med GoPro. Vilken Kamera Ska Du Välja?

Innehållsförteckning:

Video: Sony Actionkamera: Granskning Av FDR-X3000 4K-modellen Och Andra Nya Videokameror, Jämförelse Med GoPro. Vilken Kamera Ska Du Välja?

Video: Sony Actionkamera: Granskning Av FDR-X3000 4K-modellen Och Andra Nya Videokameror, Jämförelse Med GoPro. Vilken Kamera Ska Du Välja?
Video: SONY FDR X3000R Против GOPRO HERO 9 BLACK - сравнение: Видео, аудио и стабилизация - На русском 2024, Maj
Sony Actionkamera: Granskning Av FDR-X3000 4K-modellen Och Andra Nya Videokameror, Jämförelse Med GoPro. Vilken Kamera Ska Du Välja?
Sony Actionkamera: Granskning Av FDR-X3000 4K-modellen Och Andra Nya Videokameror, Jämförelse Med GoPro. Vilken Kamera Ska Du Välja?
Anonim

Med actionkameror kan du ta fantastiska videor även under extrema förhållanden. Dessa prylar är efterfrågade bland idrottare, jägare, fiskare och resenärer. Många tillverkare tillverkar sådana enheter, inklusive Sony. Dess flaggskeppskameror är ganska kapabla att konkurrera med den berömda GoPro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med dessa enheter är tydligt märkbara om du använder dem för avsett ändamål - för fotografering i dynamik och under extrema förhållanden. Först och främst är det kompakthet. Den lilla modellen klibbar enkelt fast på ett fordon eller är fixerad direkt på användarens kaross och stör inte rörelsen . Du kan bära den med dig överallt för att börja skjuta när som helst.

Det användarvänliga och enkla gränssnittet är också värt att notera. Huvudfunktionen är en inspelningsknapp, flera kontrollknappar, ett minsta antal inställningar; fokus och exponering - på maskinen . Du behöver inte tjata med din enhet länge och komma ihåg hur du ställer in lämpliga parametrar - så missar du definitivt inte värdefulla bilder.

Bild
Bild

Kameror är inte rädda för vatten. Vissa modeller har en initial skyddsnivå som gör att du kan ta bilder medan du dyker.

Även till försäljning kan du hitta förseglade lådor där kameran är placerad. Sådana lock tillåter inte att vatten passerar igenom och skyddar också mot damm och sand.

Enheterna är konstruerade för tung belastning, stötar, användning vid hög hastighet . Även om kameran flyger av bilen eller hjälmen när du är på språng, finns det en chans att den förblir intakt och fungerar som den ska. För ytterligare skydd, om så önskas, kan du använda en speciell låda.

Bland Sony actionkameror finns modeller i olika priskategorier. Du kan välja en billig enhet för de första experimenten med extremskytte, eller köpa en professionell enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har prylar ett antal nackdelar:

  • användningen av små sensorer 1/2, 3, vilket leder till brus i svagt ljus, och bildkvaliteten lämnar mycket att önska;
  • billiga modeller har inte alltid en sökare, så fotografering sker faktiskt i blindo;
  • valet av brännvidd är begränsat, eftersom kamerorna har ett inbyggt objektiv, vilket också kan ge geometrisk distorsion;
  • brist på optisk stabilisator för budgetalternativ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med GoPro

Att välja ett märke kan vara en skrämmande uppgift. GoPro har en fördel här - det här företaget är känt som en pionjär inom tillverkning av actionkameror och nämns och rekommenderas ofta.

Berömmelse är dock inte alltid motiverad, så det är värt att jämföra kamerans tekniska egenskaper och kapacitet, utan att lita på en annons.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha testat olika modeller från båda tillverkarna kan följande slutsatser dras:

  • GoPro ger skarpare foton på grund av den högre upplösningen;
  • Sony håller längre batteritid, så att du kan fotografera utan avbrott;
  • optisk stabilisator på modellerna HDR-AS300 och FDR-X3000 ger bättre resultat än GoPro-kameror;
  • vid montering av Sony framför (på hjälm, bil) beror motståndet mot luftflöde mindre på enheternas strömlinjeformade form;
  • på GoPro, även när du laddar, kan du spela in video med ett speciellt tillbehör;
  • de senaste Sony -modellerna kan enkelt fästas på ett stativ eller en selfie -pod utan att installera ytterligare adaptrar och ramar. En vanlig mikrofoningång används också - en 3,5 mm mini -jack;
  • GoPro är lättare, till exempel väger Hero 4 SE 82 gram med batteriet isatt, medan Sony FDR-X1000V väger 115 gram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också jämföra de populära GoPro Hero 5 Black- och Sony FDR-X3000-modellerna separat. Dessa actionkameror anses vara en av de bästa och har liknande egenskaper.

Det första steget är satsens sammansättning . Det är nästan identiskt, men Sony har en förseglad skyddslåda, och GoPro har bara en ram, och inte av bästa kvalitet. Vid aktiv användning slits tandköttet snabbt ut och försämras. Det är svårt att ta bort kameran från ramen, men Sony kan dras ur lådan utan problem, själva fodralet är också tillverkat med hög kvalitet, ytan är inte repad.

Bild
Bild

Funktioner i drift . FDR-X3000 är bara stänkskyddad, och med Hero 5 Black kan du dyka upp till 10 meter utan problem. Sony har ett standard stativfäste och kan fixas utan extra tillbehör. Dessutom är denna kamera bekvämare att hålla i händerna, du behöver inte ständigt övervaka för att inte täcka mikrofonerna med fingrarna, som är fallet med GoPro, som har dem från ändarna.

Bild
Bild

Display och kontroll . Hero 5 Black har två skärmar, varav en är en pekskärm. Du kan justera ramen och se vad som hände efter filmningen. FDR-X3000 har en svartvitt display utan bakgrundsbelysning, det är inte särskilt bekvämt att arbeta med den i skymningen. GoPro är pekskonfigurerbar och saknar ibland mekaniska kontrollnycklar som Sony. Men när det gäller informationsinnehåll är Hero 5 Black bättre, eftersom alla alternativ och funktioner visas på den stora skärmen är det mer bekvämt att välja önskat alternativ.

Bild
Bild

Skjutkvalitet . FDR-X3000 har en optisk bildstabilisator som släpper ut brus i skakiga fotograferingsförhållanden. Hög känslighet gör det också möjligt att fotografera i svagt ljus. Hero 5 Black har fler videolägen och hög upplösning. Sony stöder XAVC S (50 Mbit / s) inspelning, medan GoPro bara stöder 28 Mbit / s.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Förutom det nya flaggskeppet FDR-X3000 med 4K-kvalitet har Sony andra extrema videokameror värda att notera. Prylarna finns i svart och vitt. Hela uppsättningen kan vara annorlunda, några av dem har en hållare och en förseglad låda samt en kontrollpanel. En översyn av populära modeller hjälper dig att välja rätt kamera när det gäller prestanda och pris.

Bild
Bild

Budget

Sony HDR-AS50

Om det här är första gången du väljer en sådan enhet och inte planerar att skjuta action ofta, kan du uppmärksamma billiga alternativ. Sonys modell innehåller HDR-AS50. Kostnad - från 12 500 rubel. Trots priset är funktionen ganska anständig.

Kameran stöder Full HD -fotografering med upp till 60 bilder per sekund . Elektronisk stabilisering används. Det finns 3 lägen för att justera vitbalansen, möjligheten till panoramabilder, fotoläge.

Bild
Bild

I närvaro av 3 mikrofoner, som finns på frontpanelen, och ett brusreduceringssystem för ljudinspelning av hög kvalitet.

Dubbla mikro -USB -ingångar, så att du kan spela in videoklipp även under laddning. Inte alla budgetmodeller kan skryta med en sådan möjlighet. Enheten väger 58 gram, kroppen ligger bekvämt i handen och glider inte.

Nackdelarna inkluderar bristen på en sökare - du måste dessutom använda din smartphone som en andra skärm. Vid dåliga ljusförhållanden minskar bildkvaliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sony HDR-AS20

Skiljer sig i ett bra paket för en budgetenhet - med en kamera följer en förseglad låda, en gängad adapter, två fästelement på tejp (för plana och böjda ytor), en USB -kabel. Allt detta till en kostnad av 13 tusen rubel. Du kan omedelbart prova olika typer av fotografering utan att behöva köpa ytterligare tillbehör.

Bild
Bild

Som vanligt använder tillverkaren optik från ZEISS, som är kända för sin goda kvalitet. En BIONZ -processor finns också.

Enheten kan hantera olika typer av minneskort. Inbyggd stereomikrofon, brusdämpande system. Gör att du kan fotografera med 1920x1080 pixlar 60 fps.

Kameran har problem med stabilisering och bildkvaliteten försämras vid fotografering i ett mörkt rum

Bild
Bild
Bild
Bild

Dyr

Sony HDR-AS300

Ju högre pris, desto fler möjligheter. HDR-AS300-modellen var ett slags genombrott för tillverkaren, det är en av de första kamerorna där optisk stabilisering av Steady Shot dök upp . Denna teknik gör att du kan kompensera för ständiga skakningar och plötsliga rörelser, vilket är mycket viktigt vid fotografering.

Enheten har en inbyggd 8MP sensor med dimensioner 1/2, 5, optik med bländare f / 2.8. Fotograferar med Full HD -upplösning med 60 fps.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att synkronisera med enheten kan du använda Bluetooth och Wi-fi, det är också möjligt att ange geolokalisering med GPS.

Kameran styrs av mekaniska knappar, så att du kan använda den utan att ta bort dina handskar. Det finns en USB -utgång och ett mikrofonuttag på kroppen. Batteriet låter dig skjuta i två timmar på en enda laddning. Enheten levereras med en förseglad låda och ett plattformsfäste. Kostnad - från 20 tusen rubel.

Nackdelen är bristen på fotografering i 4K-kvalitet, även om Full HD är tillräckligt för icke-professionella användare . Det finns inga ytterligare fästen i grundkonfigurationen - du måste köpa dem för att kunna fixa kameran på olika ytor.

Bild
Bild

Sony FDR-X1000V

Denna modell stöder redan UHD 4K -fotografering, vilket dramatiskt ökar bilddetaljer. Hastigheten har också ökat - från 120 till 240 bilder per sekund, beroende på valt läge. Auto vitbalans eliminerar behovet av tidskrävande justeringar . Det finns autofokus och ansiktsigenkänningsfunktion.

Enheten använder en matris på 12, 8 megapixlar. Synkronisering utförs med Wi-Fi, det finns också en USB-utgång och ett mikrofonuttag. Geolokaliseringsspårning med GPS är möjlig. Batteriet är avsett för 2 timmars fotografering. Kameran väger 89 gram. Kostnaden är från 25 tusen rubel.

Bild
Bild

En betydande nackdel till detta pris är en digital stabilisator, även om billigare modeller redan har optiska . Du kan inte heller använda fästelementen och en extern mikrofon samtidigt - plattformen blockerar kontakten.

Bild
Bild

Sony FDR-X3000

Det kan kallas märkets flaggskepp, eftersom det kombinerar alla avancerade funktioner. Först och främst är detta fotografering i 4K -kvalitet och närvaron av en optisk stabilisator. Det finns också en HDMI -utgång, som låter dig sända live genom att placera kameran på ett stativ . En liknande funktion kommer att vara användbar för videobloggare. Dessutom ger batteriet kontinuerlig drift i 2,5 timmar.

Bildens klarhet tillhandahålls av en matris på 8, 2 megapixlar. Det finns en 3x zoom.

Bild
Bild

Tillverkaren använder traditionellt ZEISS -optik med utmärkt bländare, så även vid fotografering på en mörk plats kan du få en anständig bildkvalitet. Kontrollen kan utföras med en fjärrkontroll eller display. Det finns också överhettningsskydd.

Kostnaden för kameran är ganska hög - från 30 tusen rubel. Det finns ingen fjärrkontroll som standard och du kan behöva köpa andra tillbehör.

Bild
Bild

Komponentöversikt

Mest troligt, för fotografering behöver du inte bara en kamera, utan också olika tillbehör till den. Några av dem finns som standard, medan andra måste köpas.

Minneskort

Vanligtvis säljs inte kortet med kameran, så du måste köpa det. För att förhindra att enheten saktar ner vid inspelning, var uppmärksam inte bara på mängden minne, utan också på klassen . För enheter som skjuter i Full HD är detta U1. För kameror som stöder 4K -kvalitet krävs en hastighetsklass på minst U3. När det gäller storleken är det ingen mening att köpa ett kort mindre än 32 Gb. Och för fotografering i 4K -läge i minst 3 timmar behöver du 128 Gb eller mer.

Bild
Bild

Batterier

Inte alla modeller har möjlighet att installera ett löstagbart batteri, oftast är de inbyggda, så du behöver en extern Power Bank för att ladda. Här bör du titta på batterikapaciteten - 10000-12000 mAh är tillräckligt. Fördelen med Power Bank är att du också kan ladda alla andra enheter, till exempel en smartphone, från dem.

Bild
Bild

Kontakta din tillverkare om din modell stöder utbytbara batterier.

Dessa tillbehör kan vara antingen original (av samma märke med kameran) eller icke-original. Som regel producerar det "inhemska" varumärket produkter av bättre kvalitet, även om du kan hitta anständiga alternativ bland andra namn.

Bild
Bild

Ytterligare skydd

Även om actionkameran är utformad för fotografering i icke -standardiserade situationer och tål ganska allvarliga belastningar, har den sina svaga punkter - det är objektivet och displayen. Speciella linser kan användas för att skydda linsen för att undvika repor och allvarligare skador.

Det finns också förseglade lådor som skyddar kameran från fukt och damm och gör att du kan dyka med den under vatten . För vissa modeller ingår dessa plastfodral omedelbart. Med sådant skydd behöver du inte oroa dig för enhetens säkerhet, men du bör komma ihåg att ljudkvaliteten kommer att försämras.

Bild
Bild

Beslag

Beroende på fotograferingsförhållandena måste du välja en lämplig fixeringsmetod. Det finns flera typer av fästen.

  • På huvudet, bröstet eller armen. Med hjälp av remmarna kan du fixa kameran till dig själv och skjuta från den första personen.
  • Bilhållare. Låter dig installera enheten i bilen och använda den som registrator.
  • Rattfästen. Lämpliga för cyklar och motorcyklar, de utmärker sig genom sin förmåga att motstå rotationsbelastningar och vindbyar.
  • Svängbara fästen. Med dem kan du placera kameran på en plan eller böjd yta, och även ställa in önskad vinkel.

Dessutom kan du använda stativ för fotografering på ett ställe, till exempel panoramautsikt. Det finns också monopoder för actionkameror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagerlokaler

Gadgeten kan förvaras i ett specialfodral eller en väska. Detta alternativ är lämpligt inte bara för förvaring, utan också för transport, om du behöver ta med dig enheten på en resa. Väskor är vanligtvis gjorda av vattentätt tyg. Fodralen har hårda plastväggar, inuti - mjuk vaddering. De varierar också i storlek. Det finns alternativ där du kan fälla inte bara kameran utan även stativet, kablar och batteri.

Bild
Bild

Mikrofoner

Om inte bara bilden, utan också ljudkvaliteten är viktig för dig, är dessa tillbehör nödvändiga. En trådlös lavaliermikrofon är det mest praktiska alternativet . Det klibbar enkelt fast vid kläder, det finns ingen risk att du råkar slå ut och dra ut tråden om du skjuter i rörelse. Men du kan också välja alternativet med en kabelanslutning, sådana modeller är vanligtvis billigare.

Bild
Bild

Vilken ska man välja?

När du köper bör du i förväg bestämma för vilka ändamål kameran ska användas. Professionella och amatörer har olika krav, och fotograferingsförhållandena spelar också roll: kommer det att ske i mörker, under vatten eller om du behöver en modell för sport. Detta gör att du kan begränsa din sökning och välja en enhet med lämpliga tekniska egenskaper.

  • Lov . För moderna modeller är detta Full HD eller 4K. Denna indikator påverkar bildens detalj och kvalitet. För amatörfotografering räcker det i de flesta fall med Full HD. Fördelar och slow-mo-användare väljer 4K.
  • Känslighet . Detta är enhetens förmåga att anpassa sig till förändringar i belysningen. För de flesta modeller sker detta automatiskt. För att testa kan du försöka flytta kameran till en mörkare del av rummet och se hur snabbt den reagerar.
  • Stabilisering . Denna teknik släpper ut skakande och ryckiga rörelser. Det kan vara digitalt (elektroniskt) eller optiskt (mekaniskt). Det andra alternativet ger ett bättre resultat.
  • Frekvens (FPS) . Bestämmer antalet bildrutor per sekund. Ju större denna parameter, desto mjukare blir bilden. Med ett litet antal ramar verkar bilden vara "ryckig".
  • IP -nivå . Indikerar fuktskydd. Vissa modeller är stänk- och regnbeständiga, medan andra kan sänkas ned på olika djup.
Bild
Bild

Det kommer också att vara användbart att uppmärksamma synvinkeln, närvaron av en zoom för att zooma in och ut, närvaron av ytterligare inställningar och fotograferingslägen.

Tips för användning

Kameror kräver ingen särskild vård eller användning, men det finns några riktlinjer som hjälper dig att förlänga enhetens livslängd

  • Om du inte använder gadgeten på länge - cirka två veckor eller mer - är det bättre att ta bort batteriet.
  • Sätt inte på kameran så snart du tar den inomhus från frost. Du måste vänta 30-40 minuter.
  • Glöm inte att rengöra objektivet - detta påverkar direkt fotograferingskvaliteten. Linsen är också ganska sårbar, så du kan tänka dig att använda ett skyddsglas.
  • När du fotograferar i regnet kan du använda en vattenavvisande spray för att undvika att droppa på linsen.

Om du använder en förseglad låda, tryck ner locket försiktigt innan du stänger spärren. Detta ger ett tillförlitligt skydd, särskilt när det är nedsänkt under vatten. Dessutom, om det inte är ordentligt stängt, ökar trycket på lådans struktur, så att det snabbt kan gå sönder.

Rekommenderad: