Projektorskärmar: DIY Projektionsskärm. Storlekar På Vägg- Och Golvmodeller. Bärbar På Ett Stativ Och Andra Alternativ. Hur Väljer Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Projektorskärmar: DIY Projektionsskärm. Storlekar På Vägg- Och Golvmodeller. Bärbar På Ett Stativ Och Andra Alternativ. Hur Väljer Man Dem?

Video: Projektorskärmar: DIY Projektionsskärm. Storlekar På Vägg- Och Golvmodeller. Bärbar På Ett Stativ Och Andra Alternativ. Hur Väljer Man Dem?
Video: Choosing The Right Sized Projection Screen 2024, April
Projektorskärmar: DIY Projektionsskärm. Storlekar På Vägg- Och Golvmodeller. Bärbar På Ett Stativ Och Andra Alternativ. Hur Väljer Man Dem?
Projektorskärmar: DIY Projektionsskärm. Storlekar På Vägg- Och Golvmodeller. Bärbar På Ett Stativ Och Andra Alternativ. Hur Väljer Man Dem?
Anonim

Projektorer används i stor utsträckning: i utbildnings- och arbetsflödet för visning av önskat videomaterial, och på senare tid används de för att skapa en hemmabio. Projektionsskärmen är ett nödvändigt tillbehör för att visa bilder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och krav

Projektorskärmen är utformad för att visuellt visa den projicerade bilden. Den består av följande strukturelement: en plan yta som kan sprida ljus och en stödanordning. En särdrag hos en projektionsskärm är dess förmåga att återge optiska bilder och rikta det projicerade ljuset mot betraktaren. En högkvalitativ bild uppnås om skärmen för en videoprojektor uppfyller dessa krav.

  • Ha en hög vinst . Detta är en indikator på skärmtygets förmåga att reflektera ljuset som faller på det - den reflekterande förmågan. Om den är låg blir bilden matt och inexpressiv. Den ljusaste bilden erhålls med ett högt förhållande.
  • Har förmågan att jämnt fördela ljusflödet över hela ytan av skärmytan , det vill säga att ha enhetlighet i bilden.
  • Ha bra kontrast - exakt återge ljusa och mörka element i bilden.
  • Betraktningsvinkeln är viktig , som definierar den rumsliga zon där bilden ses mest bekvämt. Den ska vara ganska bred.

Dessutom måste skärmytan vara plan, slät och plan så att bilden inte förvrängs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Skärmar klassificeras i vyer beroende på hur de installeras, kontrolleras och projiceras.

Bärbar

Fördelen med denna typ är möjligheten att flytta och installera tillbehöret i önskat rum. Bärbara modeller är i sin tur indelade i sådana sorter.

  • 2-stolps modell . Den har bra stabilitet, höjdjustering av banan genom att justera längden på stöden, men är för massiv.
  • En rullbar version som kan hängas upp på väggen . Innan du tittar rullas tillbehöret upp och rullas sedan ihop igen.
  • Stativskärmen är en ganska stabil konstruktion med tre stolpar . Den anses vara den mest praktiska bärbara typen och kännetecknas av enkel installation, liten storlek och vikt.
  • Mobila skrivbord och golvalternativ … Röret placeras på ett bord (golv), ett silduk dras ut ur det, som sedan fixeras med en fäste av sax.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationär

Denna typ av duk kännetecknas av tillförlitlighet och hållbarhet. Det finns dessa typer av stationära skärmar.

  • Spänning - duken dras först över ramen och fixeras sedan på väggen. Denna väggmonterade version är alltid på samma plats.
  • Tak - skärmtyget är inbyggt i taket. Sådana modeller styrs vanligtvis av en motor och en fjärrkontroll.
  • Rullmodeller - fodralet med den upprullade skärmen är monterad på väggen. Den övre mekanismen viker upp duken, och den nedre fixerar den i utfälld tillstånd. Dessa modeller kan enkelt byggas ut och kollapsas vid behov.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av projektion kan skärmen vara:

  • frontal eller direkt projektion - projektorn är direkt framför skärmen och reflekterar ljuset mot publiken;
  • bakprojektion - projektorn ligger bakom duken;
  • dubbelprojektion - framåt och bakåt, där projektorerna är på vardera sidan av skärmen.
Bild
Bild

Typer av dukar

Skärmduken är av olika typer

  • Matt vit … En sådan duk ger en bred betraktningsvinkel och en klar bild på grund av ljusflödets enhetliga spridning, men kräver fullständig mörkning av rummet.
  • Grå skärm … Grå färg, förbättrad kontrast, ger dimension och skala till bilden.

Skärmen har dock mindre höga reflekterande egenskaper, och därför behöver den ett starkare ljusflöde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en mängd olika blanka gråskärmar. Modellen har en hög kontrast, som uppnås genom en kombination av absorberande grått pigment och reflekterande glas eller aluminiumiserat (i form av aluminiumpulver) mikroelement.

  • Glansig duk … Den har ett högt kontrastförhållande oavsett projektorns effekt. Men reflektioner kan uppstå på den när du tittar, så absolut mörkare är nödvändig.
  • Projektionsfilm . Detta är en helt ny teknisk lösning. Det kan vara genomskinligt eller helt mörkt och kan limmas på valfri bas. Utskottet görs på båda sidor av det omedelbart efter limning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Skärmens storlek och aspekt är viktiga eftersom de påverkar bildkvaliteten. Skärmen mäts i tum. Dimensionerna på väggmonterade och golvstående mobila modeller kan vara mycket olika-från 60 till 300 tum i diagonal. Valet av storlek beror främst på storleken på rummet för att titta på video och projektorns funktioner. Storleken på väggskärmen väljs enligt följande regel: dess höjd bör vara 2 gånger mindre än avståndet till den första raden av åskådare, och vara 1/6 av avståndet till den sista raden . Eftersom varje specifikt rum har sina egna dimensioner kommer skärmstorlekarna att vara olika.

Bild
Bild

Bildformat är bildens bildförhållande (höjd till bredd) … Följande format anses vara standard: 3: 4; 16: 9 och 2, 35: 1. Emellertid används 1: 1 -format oftast för videoprojektion; 3: 4 och 16: 9. För hemmavideovisning är storformatet 16: 9 bättre, och för kontoret är 3: 4 -formatet mest lämpligt.

Till exempel, för ett 16: 9-format med ett avstånd på 3,5-4 m till publiken, är en väggskärm med en diagonal på 150-120 tum lämplig. Dimensionerna på mobila golvstående modeller är något mindre än väggmonterade. Storleken på diagonalerna på golvmodellerna på ett stativ i 1: 1 -format kan variera från 85 till 100 tum och med ett 3: 4 -format - från 71 till 98 tum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollmetoder

Det finns sådana sätt att styra skärmduken

  • Manuell , där både utbyggnad och minimering av skärmen görs manuellt. Detta är den enklaste metoden för att förbereda ett tillbehör för videovisning.
  • Vårmetod . Canvasens design har en speciell fjäderanordning, med hjälp av vilken skärmen sänks och sedan fixeras säkert i botten. Samtidigt har duken en mycket plan yta.
  • Motoriserad (elektrisk) metod … Lyftning och sänkning av banan utförs med en motor, som styrs av en fjärrkontroll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av alla typer anses fjäder- och manuella styrmetoder vara de mest pålitliga.

Betyg av de bästa modellerna

Ofta beror skärmens kvalitet på tillverkaren. Sortimentet av dessa produkter är brett representerat, men följande företag betraktas som otvivelaktiga myndigheter: CACTUS, LUMIEN, Digis Kontur, som producerar produkter till olika priser. Bland tillbehör till låg kostnad (upp till 10 tusen rubel) är de mest populära sådana modeller.

Elite Screens Stativ - Detta är en bärbar skärmvy med ett kompakt stativstöd. Modellen med bred betraktningsvinkel är mångsidig och är avsedd för visning av foton och filmer, digitala grafer och diagram. Bilden kännetecknas av sin ljusstyrka och färgmättnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

CACTUS Triscreen CS-PST . Ytterligare en bärbar modell på ett kompakt stativ. Strukturen monteras och demonteras enkelt och snabbt. En främre projektionsskärm med en matt vit duk ger en ljus, klar bild med rik färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de dyrare produkterna kan sådana modeller noteras

Klassisk lösning Lyra E . Modellen kan användas inte bara i den professionella och pedagogiska processen, utan också för hemmabiosystem. Skärmen har en tak-vägginstallation, en upprullningsstruktur med en fjädermekanism och en kontrollpanel, och garanterar en högkvalitativ ljusstyrka bild och en bred betraktningsvinkel.

Bild
Bild

CACTUS Moto Expert CS-PSME . Tak- / väggmonteringsskärmen är mångsidig och har mycket hög prestanda: 118-tumsskärmen har en speciell antistatisk och flamskyddande beläggning. Utmärkt bildkvalitet garanteras av en hög förstärkning på 10.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra populära och högkvalitativa modeller kan också noteras: ELITE SKÄRMER Spektrum elektrisk - rullduk med motoriserad drivning; LUMIEN Huvudbild - med en duk gjord av högkvalitativa polymermaterial; CACTUS Väggskärm CS-PSW - ett budgetalternativ för en väggskärm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en projektionsskärm är en knepig affär eftersom det beror på många faktorer, främst tillämpningsområdet. Användningsändamålet påverkar skärmens utseende . Om det antas att visningen kommer att ske i samma rum, bör stationära modeller väljas. Och om du behöver flytta duken från ett rum till ett annat, är det bästa alternativet bärbara modeller.

För hemmabioapplikationer rekommenderas upprullningsmodeller med sidospänning - de ger en jämnare yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en skärm bör du också tänka på sådana faktorer

  • Projektorspecifikationer … Projektorer har olika alternativ och kräver vissa typer av skärmar. Så rulldukar med 1: 1 och 4: 3 -format anses vara universella, de kan användas för många typer av projektorer, även för en laser.
  • Kanvas typ . När du väljer måste du komma ihåg att skärmbeläggningsmaterialet påverkar spridningen av ljusflödet i en viss riktning och därmed betraktningsvinkeln. Skärmar med matt trasa rekommenderas.
  • Inomhusbelysning … En direkt projektionsskärm krävs i ett rum där belysning kan styras. Vid mycket ljus (kontor, klassrum) rekommenderas en bakre projektionsskärm.
  • Rummets dimensioner . För rymliga aula, konferensrum, för montering på en scen, är det bästa alternativet spänning, stationär upprullning och projektionsskärmar i ramar. För utbildningsinstitutioner och små kontor är bärbara golv- och stationära modeller ganska lämpliga.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bildförhållande och skärmdiagonalstorlek är det viktigt att de matchar projektorbildens dimensioner. Det rekommenderas att välja en duk med en diagonal som är något större än projektorbildens storlek, annars går bilden utöver skärmens ram. Låt oss ge några fler tips.

  • Det rekommenderas att köpa ett projektortillbehör på specialavdelningar eller butiker .
  • Köp borde vara modellen välkända och beprövade tillverkare .
  • När du köper behöver du inspektera skärmytan väl (den måste vara fri från defekter), kontrollera styrkan och tillförlitligheten hos bärbara modeller och hur mekanismer fungerar i samlade versioner: de måste fungera bra och tydligt.
  • När du väljer bärbara modeller på ett stativ rekommenderar vi metallkonstruktioner - de är mer stabila och praktiska än plast.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Det finns några enkla regler att följa när du installerar en projektionsskärm

  • Bestäm bladets installationsplats med hjälp av instruktionerna i de bifogade instruktionerna.
  • Placera projektorn så att dess lins är vinkelrätt mot skärmens vertikala yta. Detta gör att du snabbt kan justera duken och förhindra videoförvrängning.
  • Avståndet från golvet till dukens undersida bör vara 60-90 cm.
  • När du monterar skärmen på en vägg, använd endast de medföljande fästena eftersom de har testats på fabriken för hållbarhet.
  • Det finns speciella fästen för montering i taket, som köps separat.
  • Installation av upprullningsmodeller är inte särskilt svårt - röret är fixerat med fästelement på väggen.
  • När du monterar modellerna på ett stativ eller stativ, följ instruktionerna som följde med produkten.
  • Dold installation av skärmen utförs i takutsparingen, speciellt förberedd för detta. Skärmkroppen monteras under efterbehandlingen och själva duken installeras i karossen efter att arbetet är klart.

Således, i icke-fungerande tillstånd, är duken helt dold.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Att tillverka projektionsskärmar är ganska dyra. En hemgjord version kommer att kosta mindre och kommer att skilja sig åt i individuell design för interiören.

Verktyg och material

För att arbeta med framställning av en projektionsyta behöver du en viss uppsättning verktyg och ytterligare byggmaterial:

  • matchande skärmtyg;
  • trästänger av lämplig storlek;
  • aluminiumprofiler (lådor);
  • metallhörn för fixering av ramelement;
  • måttband och häftapparat för konstruktion;
  • fodermaterial - tjock filt, plastfolie;
  • borrmaskin och självgängande skruvar för trä;
  • hängande öglor;
  • kniv (konstruktion) eller sax;
  • sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som skärmkåpa kan du använda olika material med sina egna egenskaper

  • Bannertyg - är ett syntetiskt material och har hög hållfasthet och goda reflekterande egenskaper. Materialet utmärks av utmärkt motståndskraft mot mekaniska skador och låg förmåga att överföra ljus, vilket garanterar en högkvalitativ bild.
  • Vinyl . Det är vinylskärmskyddet som anses vara standard. Detta material har följande egenskaper: textur med god densitet, hög kontrast och ljusreflektion, och sträcker sig bra. Det används vanligtvis för modeller med upprullningsväggar. Vitt vinyltyg har ofta ett extra lager som blockerar ljusöverföring.
  • PVC -film . Endast matt film kan användas för skärmen. Dessutom krävs en svart polyetenbaksida för att göra skärmen mindre genomskinlig och tätare. Materialet har emellertid inte tillräcklig styrka för mekanisk påfrestning och kräver noggrann hantering.
  • Regnrockstyg . Detta är ett helt pålitligt och praktiskt tyg som är lätt att stretcha och inte rivs under påverkan av spänning, är resistent mot fukt och smuts.
  • Linné . Lintyg och ett vanligt linne kan mycket väl fungera som en duk. Lin har hög hållfasthet och reflekterande egenskaper, och för att förbättra dem kan du dessutom täcka skärmen med vit (matt) färg.
  • Tyg i stretchigt tak … Det syntetiska materialet har en matt grå konsistens. Det är lätt och väl utjämnat när det dras över ramen. På grund av transparensen krävs dock en extra svart baksida.
  • Reflekterande tyg . Den har förbättrade reflekterande egenskaper, vilket gör bilden tydlig. Men med stor vikt kräver en sådan struktur pålitligt stöd.
  • Träfiberskiva och gips … Skärmar tillverkade av sådana improviserade material som fiberboard, gips, och till och med vanlig plywood och whiteboard kommer inte att ha en högkvalitativ bild. Att måla ytan med vattenbaserad matt färg hjälper till att öka den.
  • Särskild professionell färg (skärmfärg) avsedd för skärmen . Ytan på vilken färgen sprutas med en sprutpistol måste vara helt plan och slät.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla material har olika kostnader: de billigaste är fiberboard och gips, och det dyraste är skärmfärg.

Tillverkningssystem

En hemgjord skärm kan göras på flera sätt. Ett av de enklaste alternativen som inte kräver speciella mönster är vanlig väggmålning. Arbetet utförs enligt följande.

  • Väggbehandling . Väggytan måste vara helt plan och slät. För detta ändamål bör putsning av väggen ompussas, samtidigt som nivån på dess vertikalitet och jämnhet kontrolleras. Därefter täcks väggen med en grundfärg för att säkerställa största jämnhet.
  • Valet av färg . Det bästa alternativet är att använda en speciell färgskärm. Du kan också använda andra billigare typer av färger: vattenbaserad färg, akrylreflekterande färg, bilfärg.
  • Skärmkonturmarkering … Skärmens konturer appliceras på väggens yta med maskeringstejp eller en dekorativ ram.
  • Måla väggen . När du applicerar färg bör du följa regeln: du måste måla uppifrån och ner, applicera vertikala ränder med en rulle eller sprutpistol.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildkvaliteten på en sådan skärm beror på kvaliteten på det utförda arbetet och färgen. En annan enkel metod är att göra en projektionsskärm av alla typer av tyg eller syntetmaterial. Arbetet utförs enligt följande schema.

Gör basramen

För att uppnå god bladspänning måste ramen vara tillräckligt styv. Den enklaste ramen kan tillverkas av träblock . Dess design innehåller 5 element: 4 staplar bildar omkretsen, det femte är ett extra fixeringselement som ligger mellan ramens längsta sidor. Det skyddar ramen från snedvridning.

  • Först ska alla kanter och snitt vara noggrant sandpapper.
  • Ledernas fogar fixeras med hörn med självgängande skruvar.
  • Den färdiga strukturen kontrolleras med en jämnhetsnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dra i duken

Detta arbete rekommenderas att utföras på en yta med en mjuk bas, till exempel genom att lägga filt eller plastfolie. Duken fästs på den färdiga ramen enligt följande.

  • Du kan börja fixa från vilken vinkel som helst.
  • Först säkras det lätt sträckta tyget med en häftapparat längs kortsidan av ramens hörn.
  • Därefter fästs duken, också något utsträckt, på motsatta platser på den andra längre sidan av hörnet, symmetriskt till den redan fixerade sidan.
  • Gradvis flytta till motsatta kanter, är duken fixerad.
  • På samma sätt fixeras tyget i det sista hörnet på andra kortsidan.
  • I slutet av arbetet skärs det överflödiga tyget med en kniv (sax).
  • Slingor (öron) för upphängning är fästa på ramen på den färdiga skärmen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På samma sätt kan du göra en skärm med en aluminiumprofilram.

Rekommenderad: