Overheadprojektor (37 Bilder): Filmoskop För Filmremsor. Vad Heter Filmen För Projektorn? Lampval, Moderna Och Filmmodeller Av Diaprojektorer

Innehållsförteckning:

Video: Overheadprojektor (37 Bilder): Filmoskop För Filmremsor. Vad Heter Filmen För Projektorn? Lampval, Moderna Och Filmmodeller Av Diaprojektorer

Video: Overheadprojektor (37 Bilder): Filmoskop För Filmremsor. Vad Heter Filmen För Projektorn? Lampval, Moderna Och Filmmodeller Av Diaprojektorer
Video: Film Strip Projector - Singer SM 400 RC 2024, Maj
Overheadprojektor (37 Bilder): Filmoskop För Filmremsor. Vad Heter Filmen För Projektorn? Lampval, Moderna Och Filmmodeller Av Diaprojektorer
Overheadprojektor (37 Bilder): Filmoskop För Filmremsor. Vad Heter Filmen För Projektorn? Lampval, Moderna Och Filmmodeller Av Diaprojektorer
Anonim

Diaprojektor mycket annorlunda än modern projektorutrustning. I annat fall kallas sådana enheter diaprojektorer. Trots att den moderna marknaden är fylld med multifunktionella "smarta" enheter är overheadprojektorer fortfarande relevanta och används i många fall. I den här artikeln kommer vi att prata om dessa intressanta enheter och ta reda på vad du ska leta efter när du väljer den bästa produkten.

Bild
Bild

Vad det är?

Innan du förstår alla funktioner hos moderna overheadprojektorer är det värt att ta reda på vad den här enheten är.

Så, en overheadprojektor, eller en diaprojektor, är en av varianterna av en projektionsenhet som är utformad för att visa OH -film och andra transparenta bärare av statiska bilder . Själva namnet på denna optiska enhet ger användning av överliggande projektion med attraktion av icke-överfört ljus.

Bild
Bild

Denna teknik var mycket populär under det senaste förflutna . Utmärkta bildprojektorer producerades i Sovjetunionen - till exempel "Light", "Etude", "Proton" och många andra. För att se filmremsorna producerades en av diaprojektorns underarter - filmoskopet. I denna enhet, i stället för en automatisk glidväxlare, fanns en speciell filmkanal med ett friktionselement som var nödvändigt för att spola tillbaka filmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Overheadprojektor har en rik historia. Under andra halvan av XX -talet blev denna enhet särskilt populär .… Många högkvalitativa modeller producerades i Sovjetunionen. På den tiden fanns en sådan optisk-mekanisk anordning i nästan alla hem där det fanns barn. Med en liknande teknik projekterades bilder med inskriptioner placerade längst ner på väggen.

De mest avancerade enheterna har kompletterats med ett soundtrack i form av en grammofonskiva . Signalen för behovet av att ändra ramen gavs av en karakteristisk pip som spelades in på skivan.

Naturligtvis kan skott ändras uteslutande för hand med ett speciellt rullhandtag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under årens lopp har den oundvikliga moderniseringen av denna enhet skett. Moderna overheadprojektorer skiljer sig i många avseenden från de som var populära under sovjettiden. Dagens enheter är ultratunna, smala och kompakta, varav många lätt kan passa i din handflata . Tekniken är utformad för att synkronisera med andra multifunktionella enheter, till exempel smartphones eller bärbara datorer.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

En av de viktigaste designdetaljerna för varje projektor är ljussystem . Kvaliteten på den överförda bilden, dess tydlighet och enhetlighet beror på nivån på dess ljusstyrka. Lejonparten av overheadprojektorer baseras på kondensatorbelysningssystem , som kan ge högsta möjliga effektivitet vid användning av ljusflödet, som lampan, som är i utrustningens design, ger ut.

På 1980 -talet användes konventionella glödlampor som ljuskällor. Som regel användes de för filmprojektorer. smalfilmsmodifiering … Med tiden har dessa källor upphört att användas, och i stället fanns halogen- och metallhalogenlampor. Baserat på en viss klass projektionsenhet kan lampans effektvärde vara från 100 till 250 watt.

Om det gäller professionell utrustning som sänder en bild på en mycket bred skärm, kan en högeffektslampa på flera kilowatt installeras här.

Bild
Bild

Bakom lamporna i de aktuella enheterna finns speciell parabolreflektor , vilket minimerar ljusförlust så mycket som möjligt. Som ett undantag, bara halogenlampor som initialt har en inbyggd reflektor.

Jämfört med vanliga bioprojektorer, som kan producera mycket kraftfulla ljusstrålar, är ljuseffekten från overheadprojektorer mer begränsad. Detta är nödvändigt eftersom sådana enheter har en termisk effekt under lång tid.

För att förhindra överhettning av objektglasen finns en extra del framför kondensorn - ett värmefilter. Det är han som absorberar det mesta av den infraröda strålningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den starka värmeeffekten kan lampan och hela belysningssystemet som helhet inte fungera utan högkvalitativ kylning … En speciell kraftfull fläkt används för det. Som en ytterligare åtgärd kan interferensbeläggningen på den reflekterande delen användas för att avleda värme.

Belysningskomponenten i enheterna är utformad med förväntan att bilden med hjälp av lamptråden är byggd av kondensorn i planet för ingångs "ögat" på enhetens projektionslins.

Bild
Bild

I moderna modeller av overheadprojektorer sker fokuseringen i automatiskt läge . En tydlig och detaljerad projektion tillhandahålls för alla bilder, samtidigt som man kompenserar för alla grader av vridning. Många enheter ger också manuell fokusjustering.

Specialprojektorer kan enkelt synkroniseras med många ljudkällor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Overheadprojektorer är olika. I automatiska enheter det finns speciella delar - utbytbara diamantbutiker. Det kan de vara rektangulär (lådformad) eller rund (ringformad).

Rektangulär

Overhead-projektorer, där den så kallade box-type diamazonen fanns, var en av de mest populära under sovjettiden . Sådana anordningar var utrustade med DIN 108 -magasin, vars kapacitet var 36 eller 50 små formatglas. Denna typ av diamantry fanns i många enheter.

Sådana delar finns fortfarande i onlinebutiker som säljer delar till overheadprojektorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Runda

Overheadprojektorer kan också innehålla runda diamantbutiker, som annars kallades ring . Sådana element har visat sig vara det mest praktiska och praktiska att använda. Ofta hittades runda diamanter i karusellprojektormodeller.

Ursprungligen distribuerades Kodaks standardringdiamanter . De installerades högst upp på projektorn och kunde rymma upp till 80 diabilder. Sådana delar är också gjorda för vanliga overheadprojektorer med ett öppet fack. I sådana anordningar placeras butiken vertikalt i stället för en standard lådformad (rektangulär).

Enheter med en rund diagonal butik kan fungera utan extra laddning under obegränsad tid. Tack vare arbetet med denna teknik tillhandahålls ett automatiskt bildspel vid offentliga evenemang.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Tänk inte att historien om dessa enheter på sovjetiska bildprojektorer slutade. Denna teknik produceras än idag och är fortfarande efterfrågad och populär. Låt oss analysera toppen av de mest populära och högkvalitativa overheadprojektorer som har dykt upp på den moderna marknaden.

Laser FX . Billig lasermodellprojektormodell tillgänglig i många onlinebutiker. Enheten är utformad för 5 bilder och kan vara en utmärkt lösning för vänliga sammankomster. Utrustningen kan installeras i taket eller helt enkelt ställas in på en hög punkt i rummet för att få maximal effekt från de uppkomna ljusstrålarna.

Bild
Bild

Cinemood Storyteller . Det är en smart overheadprojektor med en kompakt storlek. Produkten är designad med en allt-i-ett-metod. Tekniken kan visa tecknade serier, filmer eller vanliga bilder med textmässigt ackompanjemang. Modellen kan också spela musikspår, köra internetradio (ett trådlöst Wi-Fi-nätverk finns).

Denna moderna enhet med ljud har dock en inte särskilt kraftfull lampa - enheten ger ett ljusflöde på endast 35 lumen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Eldfluga ". Detta är ett filmfilm för barn med en höjd av endast 24 cm. Tillverkningen av denna modell utförs i en kinesisk fabrik. "Firefly" är gjord av plast och tillhör klassen pedagogiska leksaker, hjälper till att formulera barnets tal. Utformad endast för projektion av filmremsor på film, vars bredd inte överstiger 35 cm. Den tillåtna ramstorleken är 18x24 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Regio ". Hittills anses denna modell av en medieprojektor vara den bästa. Tekniken designades i Ungern, där filmremsor är mycket populära idag. Produkten monteras på en kinesisk fabrik och i Ryssland genomgår den en fullvärdig förberedelse före försäljning. Stark och hållbar plast används vid tillverkning av en kvalitetsprojektor. Modellen är lätt och absolut energisäker - du kan säkert lita på den för användning av ett litet barn.

Enheten har en LED -lampa som kan producera ett mycket bra ljusflöde, så det är inte nödvändigt att tillhandahålla fullständig dimning i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Braun Novamat E150 . En modern modell av en diaprojektor, kännetecknad av sina kompakta dimensioner och attraktiva designprestanda. Enheten levereras med ett standard Color Paxon 2 -objektiv, 8/85 mm, samt en universell mediabutik. Det finns en infraröd fjärrkontroll. Modellen är mycket bekväm och lätt - dess vikt är bara 3,6 kg. Installerade en kvartshalogenlampa med en effekt på 150 watt.

Trots det faktum att overheadprojektorer idag inte längre är så populära som förr, kan du fortfarande hitta en bra modell till salu för att visa inte bara statiska bilder, utan också videofiler (som är fallet med den multifunktionella Wi-Fi-enheten Cinemood).

Det viktigaste är att välja rätt enhet med alla nödvändiga konfigurationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Som nämnts ovan hindrar ingenting konsumenten från att välja en overheadprojektor av hög kvalitet som uppfyller alla krav och önskemål. Fundera på vad du ska leta efter när du letar efter det perfekta exemplaret.

  1. Först och främst måste du bestämma syftet med att köpa utrustning, eftersom de inte använder samma enheter för utbildningsprogram för barn och företagspresentationer. Att veta exakt vilken typ av overheadprojektor och vad du exakt behöver, det är inte svårt att välja den optimala enheten.
  2. Var uppmärksam på de tekniska möjligheterna och hårdvarukonfigurationerna. Olika enheter har olika alternativ. Om en minimal uppsättning funktioner är tillräcklig för ett barns overheadprojektor, bör "arbetshästen" vara mer funktionell, kompakt, med möjlighet att kommunicera med andra enheter. Ta omedelbart reda på vad som är lampans kraft i enheten - ju kraftfullare den är, desto starkare är det ljusflöde som den ger, vilket kommer att ha en positiv effekt på kvaliteten och klarheten i den återgivna bilden.
  3. När du väljer ett filmoskop, bestäm om du behöver ett ljudalternativ. Idag är det dessa enheter som oftare köps, eftersom de i drift visar sig vara mer användbara och praktiska. Oftast är föråldrade filmanordningar med en minsta uppsättning funktioner tysta.
  4. Om du köper en filmprojektor, till exempel för ett barn, ta reda på vilken filmstorlek den är avsedd för.
  5. Kontrollera den valda enheten. Var så uppmärksam och kräsen som möjligt om teknikens tillstånd. Kroppen, linsen och andra delar av projektorn ska inte vara den minsta skadan: spån, repor, skav, sprickor, vågiga trådar, dåligt fixerade och lösa delar. Om du hittar sådana brister är det bättre att vägra köpet - denna teknik kommer inte att vara länge.
  6. Det är lämpligt att kontrollera utrustningens användbarhet före betalning. En sådan möjlighet är inte alltid tillgänglig - i många moderna butiker tillhandahålls endast en hemmakontroll, för vilken oftast 2 veckor ges. Under denna tid måste köparen noggrant testa alla funktioner i den köpta produkten för att säkerställa att den fungerar korrekt och inte är defekt. Om du under hemkontrollperioden upptäckte några brister i enhetens användning, bör du gå med den till affären där köpet gjordes. Glöm inte att ta med dig ditt garantikort.
  7. Det rekommenderas att endast välja högkvalitativa overheadprojektorer av märke. Var inte lat för att fråga vilket märke som har släppt den eller den modellen. Ganska bra enheter erbjuds av inhemska tillverkare, men i sortimentet kan du hitta många bra utländska tillverkade enheter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att köpa liknande utrustning i specialaffärer eller stora nätverk , om du hittar modellen för overheadprojektorn du behöver. Endast i sådana butiker är det möjligt att hitta en riktigt högkvalitativ produkt som kommer att tjäna dig länge och inte kommer att kräva konstant reparation.

Det är starkt avskräckt att köpa sådana saker på marknaden eller i förhållandena i gatuhallar . Under sådana förhållanden säljs ofta tidigare reparerad eller defekt utrustning, som inte åtföljs av några originaldokument.

Ofta visar sig kostnaden för enheterna vara mycket attraktiv, men köparen ska inte”smälta” inför förvånansvärt låga priser - sådana produkter kommer inte att hålla länge.

Bild
Bild

Hur man använder?

Det finns absolut inget komplicerat i arbetet med overheadprojektorer. Det är inte svårt att räkna ut hur man använder dem korrekt. Ofta är sådana enheter fritt "kontrollerade" av små barn och upplever inte den minsta förvirring.

För att börja visa diabilder eller filmremsor, du måste installera enheten korrekt och konfigurera den … De flesta moderna enheter ger automatisk fokusering, men det finns också modeller där denna inställning måste göras manuellt.

Projektorn ska placeras några meter från den förberedda skärmen, vilket kan vara ett vanligt snövit tyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

När overheadprojektorn är låst på plats, måste skugga rummet … Skuggningsnivån beror på lampans effekt som är installerad i utrustningens design. Om denna del är tillräckligt kraftfull och ger ett starkt ljusflöde behöver du inte helt skugga rummet. Enheten måste vara anslut till det elektriska nätet, fyll tejpen i lämpligt fack . Sätt i denna komponent försiktigt. Då kan du börja demonstrera det installerade materialet.

De flesta moderna overheadprojektorer kommer med detaljerad bruksanvisning … Innan du använder en sådan teknik är det bättre att bläddra igenom manualen, även om du tror att du själv kommer att räkna ut det perfekt.

Faktum är att alla nyanser och funktioner i driften av sådana enheter, som du kanske inte har gissat om, alltid återspeglas i instruktionerna.

Rekommenderad: