Vidvinkel- Och Ultrag Vidvinkelobjektiv (26 Bilder): Vad är De Och Vad är De Till För? Sovjetiska Vidvinkelobjektiv Och Moderna

Innehållsförteckning:

Video: Vidvinkel- Och Ultrag Vidvinkelobjektiv (26 Bilder): Vad är De Och Vad är De Till För? Sovjetiska Vidvinkelobjektiv Och Moderna

Video: Vidvinkel- Och Ultrag Vidvinkelobjektiv (26 Bilder): Vad är De Och Vad är De Till För? Sovjetiska Vidvinkelobjektiv Och Moderna
Video: Vad är en värdeström och vad är värdet av värdeströmmar? 2024, April
Vidvinkel- Och Ultrag Vidvinkelobjektiv (26 Bilder): Vad är De Och Vad är De Till För? Sovjetiska Vidvinkelobjektiv Och Moderna
Vidvinkel- Och Ultrag Vidvinkelobjektiv (26 Bilder): Vad är De Och Vad är De Till För? Sovjetiska Vidvinkelobjektiv Och Moderna
Anonim

Vidvinkel- och ultrag vidvinkelobjektiv är viktiga element för framgångsrik panoramafotografering. Även ägarna till smartphones, där sådana kameror används, vill ofta veta vad det är och vad det är till för. För att förstå frågan är det värt att studera mer detaljerade sovjetiska objektiv i bredformat och deras moderna motsvarigheter.

Bild
Bild

Vad är det och vad är linser för?

Traditioner för fotografering i stort format fanns på sovjetkamerornas tid. Konstfotografer har använt speciella linser som ökar synvinkeln för att ta panoramabilder.

Bild
Bild

När du fotograferar en sådan ram är rätt komposition mycket viktig.

Bild
Bild

Det är värt att prata mer detaljerat om vad en vidvinkel betyder i förhållande till fotografering

Vidvinkelobjektiv . Denna typ av linser (optiska system som bildar en bild) har strikt definierade parametrar. Den är lämplig för att skapa landskap, inredningsfotografering. Sådana linser har en synvinkel från 60 (ibland från 52) till 82 grader, brännvidden varierar från 10 till 35 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Super vidvinkel . Dessa linser har en betraktningsvinkel på mer än 85 grader och ett ultrakort fokus på 7-14 mm. Vid fotografering med sådan optik är förvrängningen av föremål mer märkbar, det finns en viss "fatform". Samtidigt får ramen ett bra perspektiv, förvärvar uttrycksfullhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Alla vidvinkelobjektiv i dag följer allmänna regler. Deras brännvidd är alltid mindre än ramens diagonal. Till exempel, för småformatskameror kommer det att vara mindre än 50 mm, och för digitala SLR - upp till 28 mm.

Genom typ av design utmärks symmetriska modeller, som ger minst distorsion, såväl som efterfokuseringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland ultravidvinkellinser är distorsion särskilt välkänd . - det så kallade "fiskögat" eller fiskögat. Denna typ av optik skapar en "fat" -effekt i ramen, täckningsvinkeln når 180 grader, brännvidden börjar med 4,5 mm. Det formar perfekt perspektiv, och den resulterande snedvridningen är absolut oumbärlig för konstnärligt fotografi.

Bild
Bild

Fisheye används inte inom professionell fotografering, men tillverkare av mobila enheter älskar det.

Bild
Bild

Ortoskopiska modeller finns också bland de ultravidvinkliga linserna . De används för panoramafotografering i planet. Dessa linser är distorsionsfria och upprätthåller ett linjärt perspektiv.

Bild
Bild

Sovjetiska linser fästes på kameran via adaptrar - oftast M39 eller M42 . De kan också användas med moderna kameror som stöder samma ringdiameter. Sådana linser kallas manuella - de har ingen autofokus, justeringen görs manuellt. Den tidens snabbaste modeller är fortfarande ganska populära idag.

Bild
Bild

Till exempel, Mir -1V - 35 mm objektiv med bländare f 2, 8 … Ju mer universell tråd M42 används här, själva linsen har fått världsomspännande erkännande inom yrkesområdet i Sovjetunionen och utomlands. Fish eye -effekten hjälper till att få en annan lins - Zenitar-16 … Denna ultra vidvinkelversion har en brännvidd på bara 16 mm.

Bild
Bild

Populära modeller

Varje fotograf har sitt eget betyg på de bästa vidvinkelobjektiven. Någon föredrar budgetmärken, andra proffs väljer extremt dyra modeller som gör att du kan få bästa skärpa utan vibrationer.

Bild
Bild

Genom att jämföra alla viktiga parametrar kan du få en uppfattning om vilken vidvinkeloptik som definitivt förtjänar uppmärksamhet

Canon EF 17-40 MM F / 4L USM . Modell från ett ledande japanskt märke, utrustad med en maximal bländare för överlägsen bildkvalitet. Fästet är väl skyddat från damm och fukt med en gummiring, själva objektivet är placerat av märket som avsett för fotografering med stativ, men praktiken visar att det är bra på att skapa arkitektoniska och interiörbilder. Optiken är kompatibel med filter med en 77 mm gänga, metallhöljet har en taktil behaglig polymerbeläggning. Det höga priset motiveras fullt ut av kvaliteten på fotografering och kraftfull fyllning.

Bild
Bild

Nikon 14-24MM F / 2.8G ED AF-S Nikkor . En av de dyraste vidvinkelobjektiv som finns för kameror i DX-serien. När det gäller dess parametrar är denna modell en av de bästa, ger utmärkt skärpa och klarhet i panoramabilder, en speciell huvbeläggning säkerställer eliminering av solbländning. Med ett sådant objektiv kan du ta bilder i 84 grader, skapa foton i mörka rum. Detta är en utmärkt professionell optik, med vilken du kan skapa stora panoramabilder av landskap, arkitektoniska strukturer.

Bild
Bild

Sigma AF 16MM F1 / 4 DC DN Contemporary Sony E . Inte den nyaste modellen, men en av de bästa för älskare av resor, resor, arkitekturfotografering. Det presenterade objektivet är utformat för användning med spegelfria kameror i Sony E-serien. Optiken kännetecknas av smidig fokusering, lämplig för att skapa video i rörelse. Denna modell anses vara optimal för nybörjare - justera bara brännvidden och gå sedan till fotografering.

Bild
Bild

Nikon 10MM F / 2.8 Nikkor 1 . Detta ultrakompakta vidvinkelobjektiv i mellanklass anses vara ett mångsidigt resealternativ. Modellen har en hög grad av skydd, metallkroppen har ett skyddat fäste, autofokus är väldigt tyst. Objektivet har en mycket genomtänkt bländarinställning, ramen ställs in på några sekunder, den visar sig bra när du fotograferar i mörker.

Bild
Bild

Fujifilm XF 35MM F / 2 R WR . Ett vidvinkelobjektiv i mellanområdet. Det kännetecknas av en betraktningsvinkel som motsvarar en persons syn, du kan använda bokeh -effekten, skjuta tydliga panoramabilder. Autofokusering sker på tiondelar av en sekund, optikens kropp är väl skyddad mot stänk av vatten och damm. Modellen kännetecknas av enkel kontroll på grund av ringen på kroppen, tillräcklig bländare gör det möjligt att skapa spektakulära bilder efter solnedgången.

Bild
Bild

Dessa fem objektiv kan knappast betraktas som budgetobjektiv, men Canon har också billigare modeller för icke-professionella fotografer . Med låga krav på fotograferingskvalitet kan du dessutom hitta mycket billiga linser från lite kända kinesiska företag, men de är endast lämpliga för nybörjare.

Bild
Bild

Vilket ska man välja?

När du väljer ett vidvinkelobjektiv för fotografering måste du vara uppmärksam på viktiga punkter som kan påverka bekvämligheten och kvaliteten på fotograferingen. Bland de viktigaste kriterierna finns följande.

  • Brännvidd . Ultravidvinkelmodeller med mindre än 24 mm är dyrare, men ger en verkligt maximal betraktningsvinkel. Det är bättre att välja dem om du har erfarenhet av att skjuta. Konventionella vidvinkelmodeller av det mest populära segmentet har en brännvidd på 24-40 mm.
  • Fixa eller zooma . Konstant brännvidd kräver mer arbete från fotografen själv, han väljer vilket objekt som kommer att vara i mitten av kompositionen. Sådan optik betecknas som Fix, har höga bländarhastigheter, attraktiva kostnader. Variabel brännvidd är Zoom, sådana linser låter dig automatiskt zooma in eller ut från objekt som finns i ramen. Erfarna fotografer har båda typerna av optik till sitt förfogande.
  • Bländarförhållande . I genomsnitt betraktas F / 2.8 som normala parametrar - detta är tillräckligt för att säkerställa den nödvändiga kvaliteten på fotografering under olika förhållanden. För att skapa interiörfotografier, välj indikatorer upp till F / 2.0. Om det finns 2 siffror genom en streck, är den första ansvarig för bländarförhållandet på den korta delen, den andra på den långa.
  • Säkerhet . Ett bra vidvinkelobjektiv bör ha gummitätningar för att hålla det förseglat. Skydd mot damm och stänk anses vara minimalt; för filmning under hög luftfuktighet är det bättre att välja en modell som helt utesluter inträngning av vatten och kondens i strukturen.
Bild
Bild

Att ha alla dessa punkter i åtanke kan avsevärt förenkla processen att välja rätt vidvinkelobjektiv för din moderna kamera.

Tips för användning

Genom att använda vidvinkelobjektiv kan fotografier av högt konstnärligt värde erhållas. I det här fallet spelar den korrekt valda skjutvinkeln en viktig roll, eftersom det är han som bestämmer hur uttrycksfull ramen kommer att bli. När en fotograf fotograferar ett motiv med ett vidvinkelobjektiv är komposition absolut nödvändig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande tips hjälper dig att lyckas

  • Valet av det centrala fotograferingsobjektet . Det bör bokstavligen vara några centimeter från kameran. Då kommer det omgivande panoramaet att se imponerande ut, och bilden får en central idé. I det här fallet blir bakgrunden mer omfattande, fotot får djup, skapar en känsla av närvaro.
  • Närvaron av förgrunden och bakgrunden . Detta ögonblick är direkt relaterat till det föregående. Att lägga ett platt fotografi kräver tydligt fokus på det väsentliga. Mittpunkten kan vara en spik i ett träräcke, ett cykeldäck, ett ljust blad eller en blomma, en utskjutande sten på fasaden på en byggnad.
  • Partiskhet . Genom att ta bort huvudmotivet från den centrala delen av bilden kan du inte bara skapa en känsla av att betraktaren följer fotografen utan också visa det omgivande rummet. Du kan också flytta fokus med rätt belysning.
  • Förenkling . Ju fler objekt i ramen ser lika stora eller små ut, desto mindre uttrycksfull blir den. När du fotograferar en marknadsstånd eller stenar på flodbotten är det bättre att ge upp lusten att passa allt i en ram samtidigt. Det är bättre att fokusera på något enkelt och göra den omgivande miljön till en intressant bakgrund.
  • Rätt proportioner . Porträtt är den svåraste delen att fota med ett vidvinkelobjektiv. I det här fallet är det bättre att inte göra ansiktet till det centrala elementet i bilden, personens figur, hans funktioner kommer att se mer proportionella ut. Men snedvridningen kommer att förbli i alla fall - detta bör beaktas när du väljer verktyg för att skapa ett foto.

Rekommenderad: