Högtalare: Horn, Elektrodynamisk Manual Med Förstärkare Och Andra Modeller. Enheten Och Funktionsprincipen. Ansökningar

Innehållsförteckning:

Video: Högtalare: Horn, Elektrodynamisk Manual Med Förstärkare Och Andra Modeller. Enheten Och Funktionsprincipen. Ansökningar

Video: Högtalare: Horn, Elektrodynamisk Manual Med Förstärkare Och Andra Modeller. Enheten Och Funktionsprincipen. Ansökningar
Video: Högtalarbygge i text och bild 2024, Maj
Högtalare: Horn, Elektrodynamisk Manual Med Förstärkare Och Andra Modeller. Enheten Och Funktionsprincipen. Ansökningar
Högtalare: Horn, Elektrodynamisk Manual Med Förstärkare Och Andra Modeller. Enheten Och Funktionsprincipen. Ansökningar
Anonim

Högtalare har funnits väldigt länge. Namnet på dessa enheter talar för sig själv - de kan överföra ljud högt … I dagens artikel kommer vi att lära oss om sådan utrustning, liksom inom vilka områden den används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Högtalaren är en speciell enhet som används för att spela höga ljud . Förstärkningen av signalen från källan i moderna enheter sker mekaniskt eller med hjälp av en elektroakustisk metod. I säkerhets- och brandanordningar för de kombinerade underarterna används vanligtvis högtalare för varningsutrustning och gör ett utmärkt jobb med sina uppgifter. På grund av användningen av dessa tekniska enheter i kombination med kraftfulla ljusindikatorer minskar riskerna vid evakuering av personal eller besökare på institutioner avsevärt.

Högkvalitativa högtalarmodeller från moderna tillverkare har upphört att endast användas som varningsanordningar vid brand.

Den nya utrustningen har blivit mer betydande och används i många andra farliga situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapelsens historia

Alexander Graham Bell patenterade det första elektrodynamiska huvudet som en av beståndsdelarna i telefonen. Detta hände 1876-1877. Och redan 1878 förbättrades designen Werner von Siemens . År 1881 Nikola Tesla gjorde också ett uttalande om uppfinningen av en anordning av liknande typ, men började inte patentera den. På samma gång Thomas Edison fick ett brittiskt patent på ett system som kunde använda tryckluft som sonisk förstärkningsmekanism i tidiga rullfonografer, men slutade installera ett vanligt horn av metall.

År 1898 patenterade H. Short en högtalaranordning som styrdes med tryckluft … Efter det sålde han rättigheterna till sin utveckling. Charles Parsons.

Bild
Bild

Vissa företag, bland vilka var både Victor Talking Machine Company och Pathe, specialiserade sig på tillverkning av skivspelare, i vars design det fanns huvuden som styrdes av tryckluft. Men enheter av denna typ användes i begränsad omfattning, eftersom de inte kunde producera bra ljudkvalitet. Det var omöjligt att uppnå ihållande ljud vid låg volym. Varianter av dessa system har använts i ljudförstärkningsinstallationer och i sällsynta fall i industriell (test) skala.

Den nuvarande designen för rörligt spolehuvud utvecklades av Oliver Lodge 1898 . Principen för denna del patenterades 1924 av Chester W. Rice och Edward W. Kellogg.

Bild
Bild
Bild
Bild

De första gasmotorerna med elektromagneter var skrymmande i storlek .… Permanenta magneter med hög effekt var svåra att få tag på eftersom de var dyra. Lindningen av elektromagneten, som kallas fältlindning, magnetiseras på grund av strömmen som går längs en annan lindning av huvudet.

Kvalitetsnivån för akustiska inspelningssystem före 1950 -talet var inte den högsta. Utformningen av enheternas kropp uppdateras till denna dag. Mer uppmärksamhet började ägnas åt material som används vid tillverkning av utrustning, vilket hade en gynnsam effekt på den direkta kvaliteten på ljudåtergivning.

De mest betydande förbättringarna kan betraktas som nya ramar, införda vidhäftningstekniker med hög temperatur, förbättrad teknik för framställning av permanenta magneter och förbättringar av mätteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Högtalare är användbara enheter som spelar en viktig roll inom sitt tillämpningsområde. Stora eller små produktionsbutiker, stegvis produktion, där oavbruten kommunikation av länkarna i hela processen är nödvändig, kan inte klara sig utan sådan utrustning . Högtalande kommunikation gör det möjligt att förmedla de nödvändiga förändringarna avseende tekniska processer till personalen, nyheter som dök upp under arbetsdagen. När denna ljudutrustning finns i ett industrirum kan arbetare vara medvetna om alla viktiga frågor och förändringar utan att lämna sina arbetsplatser.

Med hjälp av högtalare kan sändningstjänster styra och samla enheter för mer sammanhängande och produktivt arbete med röstkommandon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtalare används ofta av människor för ytterligare inkomst . Ett av ansvaren för promotorer idag är att göra intressanta presentationer och kommunicera med sin målgrupp. För att nå så många människor som möjligt måste du demonstrera inte bara välkoordinerat och vackert, utan också tillräckligt högt tal. För att inte förstöra dina egna stämband genom att ständigt skrika är det lämpligt att använda en manuell högtalarmodell. Bälttypsmodeller har använts av promotorer under lång tid, eftersom de är bekväma och kompakta, behöver de inte ständigt bäras i händerna.

På trånga platser och på stränder krävs alltid utomhushögtalare . Att hålla säkerhetsnivån under kontroll under sådana förhållanden har säkerhetstjänsten eller administrationen på torget rätten att göra ett eller annat uttalande eller att varna människor om faran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

En modern högtalarkrets består av flera grundläggande delar. Utrustad utrustning från följande grundläggande system:

  • EL - elektriska delsystem;
  • EM - elektromekaniska delsystem;
  • MA - mekaniskt akustiskt system;
  • AK - akustiskt delsystem.

Ur teknisk synvinkel är en högtalare en sådan elektroakustisk givare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten fungerar baserat på interaktionen mellan ledaren och magnetfältet … När en magnetisk polström appliceras bildas ett fält. Den innehåller en ledare (vanligtvis en spole), som påverkas av en elektromagnetisk kraft. Det tenderar att skjuta ut ledaren ur magnetfältet och bilda vibrationer. Spolen är fast ansluten till diffusorstycket, som också börjar vibrera. På grund av sådana åtgärder skapas de nödvändiga ljudvågorna.

Spolen är en ram som är insvept med koppar- eller aluminiumtråd. Antalet lager är vanligtvis jämnt, eftersom spolledarna måste vara på ena sidan, och detta kommer att kräva 2 till 4 lager av lindning. Ramen fästs med ett speciellt lack. Ledningarna limmas så säkert och tätt som möjligt på diffusorn och på ramens bas.

Bild
Bild

Det finns ett annat viktigt element i högtalarutformningen - centreringsbricka . Denna detalj anger önskad position för röstspolen, som är i magnetfältet. Brickan är mer stel än ledaren, därför är den ansvarig för att upprätthålla huvudresonansen hos enhetens rörliga system.

Designen har diffusor … Det är ett av de bästa elementen som bestämmer en elektroakustisk prestanda för en utrustning. Den kännetecknas av sin karakteristiska koniska form, eftersom konzonerna vid höga och medelfrekventa oscillerar med olika faser och amplituder. Ovala eller runda diffusorer kan också användas.

Bild
Bild

Översikt av arter

Moderna högtalarmodeller är olika. De skiljer sig åt i många kriterier och parametrar. De kan kännetecknas av frekvensområdet, direktförpackning, formfaktor och många andra egenskaper. Låt oss titta närmare på de olika underarterna i denna teknik och lära oss mer om deras funktioner.

Med strålningsmetoden

Beroende på hur ljudet avges, är högtalarna indelade i följande alternativ

Elektrodynamisk … Detta är en underart av enheten där en lättviktspole fungerar som en källa till mekaniska vibrationer hos diffusorn. Den rör sig inom fältet för en högeffektsmagnet. En sådan enhet har vunnit stor popularitet och utbredd användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrostatisk . Denna strålningsmetod är baserad på den elektrostatiska interaktionen mellan speciella tunna membran. Det är en hög spänning mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Piezoelektrisk . Den angivna typen av strålning baseras på den piezoelektriska effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektromagnetisk . Denna typ av horn har i sin konstruktion magnetiska material från vilka konen är gjord. Det rör sig under påverkan av magnetfältet hos en elektrisk magnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jonofon . Antar en krets utan diffusor. Luftvibrationer genereras av elektriska laddningar.

Modeller baserade på speciella typer av dynamiska huvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med metoden att ansluta till förstärkaren

Baserat på detta kriterium utmärks olika typer av högtalare. Teknik kan ha digital eller analog typ av anslutning . Det första alternativet utförs med hjälp av speciella kontakter och så kallade "tulpaner". Den digitala anslutningsmetoden innebär användning av en optisk kabel.

Baserat på den specifika förstärkarmodellen, istället för de vanliga standardkontakterna för kontakten, kan det finnas en klämma för "nakna" ledningar … Denna anslutningsmetod kan inte kallas den mest praktiska. Vanliga människor är skeptiska till en sådan lösning, även om det tekniskt sett visar sig vara mer praktiskt, eftersom det inte finns några onödiga kopplingar. I det senare finns det alltid ytterligare motstånd, vilket påverkar ljudkvaliteten negativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter egenskaper

Baserat på de viktigaste egenskaperna är moderna typer av högtalare indelade i kategorier

Tvåvägs … Vanligtvis är detta aktiva enheter med ett brett arbetsintervall. De används ofta som väggelement, men det finns även undertyper i taket. De används i brandskyddssystem och är ganska vanliga. De är relativt små i storlek. Skillnad i effektnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trådlös . Idag kan du på marknaden hitta högkvalitativa och relativt billiga trådlösa högtalare. Det här är praktiska bärbara enheter som ofta köps av reseguider, animatörer eller lärare. Det finns multifunktionella exemplar med ytterligare alternativ och en mikrofon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bredband . Dessa typer av högtalare kan skryta med bra ljudkvalitet. Dessa modeller kan skilja sig åt i frekvensområde och design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Explosionssäker . Denna hornmodell (vanligt namn - "klocka") installeras ofta i miljön i industriella anläggningar, där det finns explosiva zoner.

Många enheter av denna typ kan användas inte bara för överföring av ljud, utan också för röstmeddelanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Högtalare är indelade efter sin design. Mycket populära idag är relativt billiga handmodeller presenteras i ett brett sortiment. Dessa alternativ kan vara bärbara. De är vanligtvis små i storlek och vikt.

Det finns också inbyggda högtalare … Dessa är ofta tvåfeliga alternativ som installeras på väggar eller tak. De är inte slående och lockar nästan inte uppmärksamhet till sig själva. Oftast säljs vita inbyggda modeller.

En separat kategori inkluderar hängande högtalare . Dessa enheter kan ha en mängd olika former och effektbetyg. Enskilda kopior säljs för inomhus och mer extrema förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionell

Dagens högtalarmodeller har en rik funktionalitet. Under drift visar dessa tekniska enheter sig mer praktiska och användbara. Tänk på hur moderna funktionella högtalare är.

Studiokontroll … Med andra ord är det en akustisk bildskärm, det vill säga ett akustiskt system som högtalare i lämplig design. Vanligtvis är dessa exemplar med låg effekt, men med ett jämnt frekvenssvar. Dessa enheter används i inspelningsstudior för att styra balansen mellan musikinstrument. Ljudet från denna utrustning är helt klart och tydligt, så det används ofta för att lyssna och spela in nästan vilken musikgenre som helst.

Bild
Bild

Skrivbord . Dessa typer av högtalare är ofta kompakta och lätta. Designad för att återge röstmeddelanden om brand och andra nödsituationer. Ofta är det stationär utrustning som används för att sända speciella ljudsignaler. Ofta ingår en mikrofon med denna enhet.

Bild
Bild

Naturligtvis slutar inte den funktionella "fyllningen" av moderna högtalare där.

Dagens tillverkare släpper fler och fler nya enheter av hög kvalitet , kompletterat med kontakter som är relevanta för vår tid, ett återkopplingssystem, rymliga batterier, praktiska bärremmar och mycket annan utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Utbudet av högtalare fortsätter att växa obevekligt med nya multitasking -modeller som är enkla och enkla att använda. Sådan ljudåtergivande utrustning används idag på många områden, så efterfrågan på den minskar inte.

Bild
Bild

Om du väljer att köpa en kvalitetshögtalare finns det ett antal grundläggande kriterier du bör tänka på

  1. Det första du behöver göra är bestämma syftet med köpet . Olika enheter köps för att lösa olika problem. Allt beror på den specifika typen av utrustning och dess tekniska egenskaper.
  2. Om du köper en inbyggd högtalarmodell borde du göra det enas om dess parametrar och parametrar för rummet där enheten kommer att installeras. Oftast tas tvåfeliga kopior för detta. När du väljer den här modellen, diskutera med säljaren för vilken inställning du köper den.
  3. uppmärksamma teknikens frekvensområde … Man måste komma ihåg att det mänskliga örat bara kan ta upp frekvenser i intervallet från 20 Hz till 20 kHz. Ingen av de befintliga högtalarna kan återge absolut hela det hörbara frekvensområdet. Ljudåtergivningens kvalitet kommer i alla fall att skilja sig från vad som krävs.
  4. Tänk på det nominella utrustningens kraft . En mängd olika högtalarmodeller finns idag. Det finns lågeffekt, medel och kraftfulla alternativ som ger ett mycket högt ljud.
  5. Se till att du är bekväm med att använda enheten . Detta gäller särskilt för stationära och bärbara alternativ som måste bäras i händerna. Det är lämpligt att se till att tekniken är bekväm att använda, även i butiken och före betalning.
  6. Försiktigt inspektera ljudstrukturen , som skulle köpa. Det spelar ingen roll för vilket ändamål du väljer högtalaren. Varje modell måste monteras "samvetsgrant", utan lösa eller skadade delar. Se till att alla nödvändiga konstruktionselement är på plats. Ingen av de möjliga ytorna på utrustningen ska ha några skav, inga flisor, inga repor eller andra brister.
  7. Många köpare underskattar vikten av attraktiv design av kvalitetshögtalare . Detta är naturligtvis inte det viktigaste och tyngsta kriteriet, men det är också bättre att ta hänsyn till det. Detta gäller särskilt när utrustningen köps för reklamkampanjer och presentationer.
  8. Idag producerar många välkända och stora märken högkvalitativa och pålitliga högtalare i olika kategorier. Om du bestämmer dig för att köpa en hållbar modell som inte går sönder och ger bra ljud, då du inte värt att spara , köpa billiga kinesiska produkter av dålig kvalitet.

Ta uteslutande märkesvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild

Högtalare finns inte i alla butiker. Sådana saker du måste köpa i specialaffärer , där de kommer att säljas tillsammans med garantikuponger … Många högkvalitativa märkesmodeller finns i stora onlinebutiker, där du kan välja det alternativ du gillar och göra en beställning. Det är starkt avskräckt att köpa sådan utrustning från tvivelaktiga butiker eller på marknaden. Här kan du knappt hitta en enhet som kommer att glädja dig med bra ljud. Och livslängden för dessa produkter är ofta kort och byggkvaliteten är dålig.

Rekommenderad: