Att Måla En Dekorativ Sten Från Gips: Hur Och Med Vad Man Ska Måla En Sten Med Egna Händer, Metoder Med Effekten Av åldrande

Innehållsförteckning:

Video: Att Måla En Dekorativ Sten Från Gips: Hur Och Med Vad Man Ska Måla En Sten Med Egna Händer, Metoder Med Effekten Av åldrande

Video: Att Måla En Dekorativ Sten Från Gips: Hur Och Med Vad Man Ska Måla En Sten Med Egna Händer, Metoder Med Effekten Av åldrande
Video: Måla med Ania - Hur det är att ställa ut- saker man sällan pratar om… 2024, April
Att Måla En Dekorativ Sten Från Gips: Hur Och Med Vad Man Ska Måla En Sten Med Egna Händer, Metoder Med Effekten Av åldrande
Att Måla En Dekorativ Sten Från Gips: Hur Och Med Vad Man Ska Måla En Sten Med Egna Händer, Metoder Med Effekten Av åldrande
Anonim

Ibland finns det en stark önskan att ändra något i utformningen av en lägenhet eller ett hus. I det här fallet kan du använda gipssten, vars målning inte är så svår som det verkar vid första anblicken. Användningen av dekorativ sten gör att du kan förvandla alla rum, men först måste du förstå invecklingarna med att färga materialet.

Bild
Bild

Hur man målar?

Om obearbetade produkter köps för efterbehandling, eller om materialet tillverkas oberoende, måste produkterna målas. Det första steget är att testa de valda kompositionerna för att förstå vilken färg resultatet blir.

Målning utförs med följande blandningar och lösningar:

Akrylfärg - denna vattenbaserade lösning är lämplig för gipssten på grund av dess motståndskraft mot yttre påverkan, god elasticitet, på grund av vilken sprickor inte kommer att bildas på det motstående elementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitriol - koppar och järn vitriol fungerar som en impregnering och hjälper till att öka hållfastheten hos delar. Kopparsulfat ger stenen en blå nyans och järn - gul.

Bild
Bild

Fläck -en blandning i en färg som används för att måla cementbaserade material samt gipsstenar. Dekorationen utförs med sur fläck eller träförening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom utförs målning med andra lösningar: olika lacker och impregneringar med våt effekt, färger som ger gipsstenen ett naturligt utseende.

Det viktigaste är att bestämma syftet med materialet och, beroende på detta, välja ett färgämne.

Bild
Bild

Färgrekommendationer

Korrekt målning av gipssten innebär att man följer enkla regler:

  • delar förtorkas inom 1-2 dagar;
  • det gamla materialet slipas, annars kommer färgen att smula av det snart;
  • impregnering appliceras enligt instruktionerna på etiketten - vissa lösningar appliceras före målningsproceduren, vissa typer är inte kompatibla med vissa färger;
  • för att få produkten att lysa läggs en lackbeläggning över färgen, men det är inte alltid lämpligt - på grund av detta försvinner känslan av stenens naturlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du följer dessa tips blir det möjligt att skydda dekorstenen från negativa påverkan, korrosion och färgskiktet kommer att hålla länge.

Bild
Bild

Verktyg

För att skapa ett dekorativt element som lockar uppmärksamhet med egna händer måste du använda verktygen tack vare vilken målningen utförs.

De viktigaste enheterna inkluderar:

  • airbrush eller sprutpistol;
  • borstar och rullar;
  • sandpapper eller slipmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används en airbrush för att måla.

Dess fördel jämfört med en pensel är att den sprutar kompositionen i stället för att smeta ut den, vilket resulterar i att en jämn färg erhålls utan för mörka onaturliga områden.

Med en airbrush kan du ge stenen olika nyanser - för detta justerar du helt enkelt färgflödet och avståndet från verktyget till arbetsytan. En konventionell airbrush med en kompressor utrustad med oljekylning och en automatisk tryckregulator är lämplig för målning av materialet.

Bild
Bild

Det är mycket sällsynt att måla hela stenen med en pensel, eftersom enheten lämnar ränder och fula fläckar. Borsten är ett utmärkt verktyg för att markera områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse och målning

Beredning för färgning utförs beroende på materialtyp: en tidigare använd sten eller en ny. Det gamla frätande skiktet avlägsnas noggrant från begagnade produkter. Stenen slipas sedan för att eliminera stora ytskillnader. Motstående element blåses av en kompressor och impregneras 2-3 gånger - på grund av detta kommer förbrukningen av färgämnen att reduceras avsevärt under efterbehandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den nya stenen behöver inte slipas och gnidas - det räcker bara med att tvätta den och dra den 2 gånger. I det här fallet tar det mycket kortare tid att måla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver inte använda högprecisionsverktyg och speciell teknik för att färga materialet. Först bereds en komposition av ett torrt pulver, fyllt med den mängd vatten som anges i instruktionerna från tillverkaren. Om allt görs felaktigt kan du få en alltför flytande eller tjock lösning - det kommer att vara ganska obekvämt för dem att måla texturerad gipssten.

Bild
Bild

I processen måste du måla över alla detaljer, utan att komma för långt bortom gränserna för varje element. När det torkar kommer färgen på gipset att blekna något. Ytan bör lackeras för att ge skydd. Dekorativ gipssten är målad med vattenlösliga färger, så lacken väljs med samma egenskaper: alkyd, matt, pentaftalisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Målningsmetoder

Det finns flera metoder för att måla materialet: i bulk och yta.

Den första metoden används när du gör en sten på egen hand. Tekniken består i att tillsätta färgpigment till gipslösningen - som ett resultat målas produkten över från insidan. För att måla med denna metod, blanda 1/2 del av färgen med 200 ml vatten och samma volym akrylprimer. Matt lack appliceras på den nödvändiga ytan av stenen efter fullständig torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytmetoden är mycket enkel: det färdiga ytmaterialet är belagt med ett färgämne från en sprutpistol. Fördelen med denna metod är möjligheten att ge dekorstenen önskad nyans, skapa ett naturligt, naturligt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorera

Det finns flera sätt att måla ytan på en dekorativ gipssten på ett intressant sätt, med hjälp av vilket du kan uppnå ett ovanligt utseende på produkten:

  • Gammal marmor - en sten tillverkad med egna händer torkas, och en som köps i en butik placeras på en varm, torr plats och förvaras i två dagar. Efter det, med en flöjtborste, impregneras ytan i två lager med uppvärmd linolja. Efter en tid får du en beläggning med en åldrande effekt, som påminner om marmor.
  • Terrakotta - tekniken liknar skapandet av en gammal marmorbeläggning, bara det är inte torkolja som används, utan kolofonium och lack - de späds ut i industriell alkohol.
  • Med en bronsglans - gipsstenar impregneras noggrant med linolja och torkas i 8-10 timmar. Sedan appliceras två lager bronspulver utspätt i lack på materialet och stenen torkas. Ta 10 g silvernitrat, 100 g vinäger, 300 g rent vatten, en speciell lösning bereds av dessa komponenter. Produkten ombeläggs med bronspulver och behandlas med den beredda lösningen. I slutet av proceduren torkas dekorstenen med en bit sammetstyg.
  • Fläckapplikation - kompositionen värms upp något, gipselement sänks ner i den i bokstavligen 5-10 sekunder och skickas till torkning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare dessa tips kommer förberedelserna för att måla en dekorativ gipssten vara produktiva, och resultatet av arbetet blir av hög kvalitet och långsiktigt.

Rekommenderad: