Mattfärg: Svartvita Halvmatta Aerosolfärgämnen I Burkar, Djupa Mattfärger Och Lacker För Rumsdörrar

Innehållsförteckning:

Video: Mattfärg: Svartvita Halvmatta Aerosolfärgämnen I Burkar, Djupa Mattfärger Och Lacker För Rumsdörrar

Video: Mattfärg: Svartvita Halvmatta Aerosolfärgämnen I Burkar, Djupa Mattfärger Och Lacker För Rumsdörrar
Video: Skapa svartvitt med en detalj i färg med Adobe Photoshop 2024, Maj
Mattfärg: Svartvita Halvmatta Aerosolfärgämnen I Burkar, Djupa Mattfärger Och Lacker För Rumsdörrar
Mattfärg: Svartvita Halvmatta Aerosolfärgämnen I Burkar, Djupa Mattfärger Och Lacker För Rumsdörrar
Anonim

Varje ägare vill reparera i en lägenhet eller ett privat hus och vill ge lite smak till inredningen. Idag är matt färg för alla typer av ytor mycket efterfrågat, vilket i kombination med andra dekorativa material låter dig förkroppsliga de mest vågade designidéerna.

Positiva och negativa sidor av matt färg

Mattfärger används i inredningen inte mindre ofta än glansiga. Det är omöjligt att säga vilken av dem som är bättre i komposition, eftersom var och en är avsedd att förkroppsliga vissa dekorativa funktioner. Det kan dock noteras ett antal fördelar med matta formuleringar:

  • mättad färg;
  • bra beläggningstäthet, på grund av vilket det tidigare lagret lätt kan målas över med 2-3 nya lager;
Bild
Bild
  • ingen bländning från konstgjorda och dagsljus;
  • en grov struktur som gör att du kan dölja små synfel i väggar och takkonstruktioner;
  • i kombination med satinplan kan du lägga till volym i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de negativa aspekterna av matt färg är det värt att lyfta fram:

  • damm ackumuleras snabbt på en grov yta;
  • kräver noggrann daglig vård med användning av specialiserade produkter;
  • alla brister är tydligt synliga på den färdiga beläggningen: repor, repor.
Bild
Bild

Funktioner i färger och lacker

Det finns 7 huvudfärger och lacker för inredning, som i den färdiga formen är en matt yta.

  • Vattenbaserade färger … Används för bearbetning av tak- och väggytor av gipsskivor och mineralråvaror. De främsta fördelarna med denna typ av färger: rimligt pris, snabbtorkande.
  • Mineralfärger . Släckt kalk eller tegel används som grund. Strukturen liknar kalkning, därför används mineralfärger främst som takbeläggningar. Priset är överkomligt, men lösningen tål inte fukt och tvättas av med vanligt vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Silikatfärger … I sammansättning liknar de den tidigare typen av lackering, men de är baserade på flytande glas. På grund av detta har silikatfärger en ökad fuktbeständighetskoefficient.
  • PVA målar . De är baserade på en polyvinylacetatemulsion. Sådana föreningar används för att behandla väggar och tak i varma, torra rum. Efter att lösningen torkat visas en homogen ånggenomsläpplig film på planet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Akrylfärger . Tillverkad av polymera akrylhartser. De är fuktbeständiga och har bra nötningsbeständighet. De används för att måla ytor av olika material: metall, gips, trä, tegel, betong.
  • Latexfärger . Tillverkad av akrylhartser och konstgjord latex. De har höga fuktmotståndskoefficienter, kan användas för att måla badrum, toaletter och andra rum där fukt ackumuleras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikonfärger . Den dyraste av alla ovanstående färger och lacker. Silikonhartser används för sin produktion. Färgerna är slitstarka, elastiska, fuktbeständiga, kan avvisa smuts, därför används de ofta för badrummet, köket, liksom andra utrymmen med hög fuktnivå.

Alla beskrivna kompositioner torkar snabbt, nästan luktfria, är miljövänliga (innehåller inte giftiga ämnen).

För målning av små delar, små ytor och plastelement rekommenderas att använda sprayfärger i burkar. De innehåller ett lösningsmedel som gör det övre skiktet på ytan mjukare och därmed ger god vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man ansöka

Mattfärg är idealisk för områden som ofta används: offentliga institutioner (sjukhus, kontor, kaféer, butiker, klassrum på utbildningsinstitutioner), liksom för bostadsutrymmen (sovrum, korridorer, plantskolor). Mattfärg används bäst i fall där ytan som ska beläggas är långt ifrån idealisk (särskilt viktigt för rumsdörrar, väggar, tak). På grund av matt färgens förmåga att sprida ljus som faller på den målade ytan kan du enkelt dölja alla brister och oegentligheter.

Matta färger används av designers när de skapar interiören i lägenheter mycket oftare än glansiga. Dom är ser elegant ut, passar alla lokaler , inklusive för ett rymligt, välbelyst vardagsrum.

Standardmattfärger i mellanklassen har en låg tröskel för nötningsbeständighet. Därför bör dyra beläggningsalternativ väljas för rum med hög förorening.

Bild
Bild

Ytförberedelse för målning

Innan färg appliceras på ytan är det nödvändigt att eliminera synfel.

  1. Om det finns uppenbara skador på ytan och en mycket märkbar krökning av geometriska proportioner är det nödvändigt att jämna ut ytan med ett startspackel, vars skikttjocklek bör vara minst 30 mm.
  2. Sprickor och bucklor kan döljas med ett fyllmedel, som måste appliceras jämnt i ett tunt lager över hela ytan.
  3. När allt ytutjämningsarbete är klart kan liten grovhet avlägsnas med finkornigt sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan kittet används på mineralmaterial måste det senare grundas för att stänga porerna och säkerställa god vidhäftning.

Grundfärg eller jord kan användas som primer.

Primern skyddar ytan från damm, förbättrar vidhäftningen, kräver inte applicering av flera lager, säkerställer en jämn absorption av färgen, vilket innebär färgens enhetlighet och den applicerade beläggningens långa livslängd.

Bild
Bild

Färgningsstadier

Tillämpningen av matta färgbeläggningar med teknik skiljer sig inte från arbetet med andra typer av färger. Ytmålning kan göras manuellt - med en bred pensel eller färgrulle, samt med mekaniska medel - en kompressor eller en sprutpistol.

Ytor som inte behöver målas måste täckas med polyeten, tidningar eller maskeringstejp.

Först och främst måste du måla svåråtkomliga platser. Gå sedan i en cirkel med början längst ut i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att täcka öppningar för innerdörrar och fönster med en smal borste. För att inte förstöra glaset måste det förseglas med papperstejp eller täckas med en tvätttvättlösning.

Stora ytor (tak, väggar) målas bäst med en sammetslen rulle på ett långt handtag.

Efter målning måste du omedelbart tvätta händerna och målarverktygen i varmt vatten med ett rengöringsmedel .… Alla typer av matt färg (djupt matt, halvmatt) i alla färger (svart, röd, blå, vit, grå) som sprayas eller appliceras med en pensel är mycket tvättbara tills det är torrt.

Du kommer att lära dig mer om hur du målar väggar med matt färg korrekt i följande video.

Rekommenderad: