Epoxifärg: Betongfärg, Tvåkomponent Epoxikäramfärg, Badrumsplattor

Innehållsförteckning:

Video: Epoxifärg: Betongfärg, Tvåkomponent Epoxikäramfärg, Badrumsplattor

Video: Epoxifärg: Betongfärg, Tvåkomponent Epoxikäramfärg, Badrumsplattor
Video: Refinishing Shower Tiles - Epoxy Paint 2024, Maj
Epoxifärg: Betongfärg, Tvåkomponent Epoxikäramfärg, Badrumsplattor
Epoxifärg: Betongfärg, Tvåkomponent Epoxikäramfärg, Badrumsplattor
Anonim

Ett stort antal olika färger och emaljer presenteras på marknaden för efterbehandlingsmaterial idag. Epoxiföreningar är mycket populära, men de måste väljas så noggrant och exakt som möjligt. Tillverkare pratar mycket säkert om fördelarna med sina produkter, och det är inte särskilt lätt att förstå dess egenskaper.

Särdrag

Färgen ska bilda ett elegant lager på ytan, dessutom helt skydda den från skadliga kemiska och fysiska processer och behålla dess egenskaper så länge som möjligt. Utvecklare har försökt uppnå dessa parametrar under mycket lång tid, och under arbetets gång skapades epoxifärger för ungefär ett halvt sekel sedan. Parametrarna för sådana beläggningar har kontinuerligt förbättrats och förbättrats under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av epoxiblandningar är uppdelade i pulver, tvåkomponent och presenteras i aerosolform.

Bild
Bild

Pulvermålning används när du behöver måla ett stort antal strukturer eller delar, sådant arbete utförs strikt i speciella kammare med specialutrustning.

Bild
Bild

Färgblandningen innehåller härdade epoxihartser vid hög temperatur. Skiktet visar sig vara ganska starkt och stabilt, det skyddar perfekt metall och andra ämnen från ett stort antal negativa påverkan.

Förutom pigment (små granulat) innehåller eventuell epoxifärg också modifieringsmedel (som gör att färgämnet kan fördelas jämnt) och bindemedel (hartser med låg molekylvikt).

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Epoxifärgblandningar fäster perfekt på ytor av alla material, även plast eller betong.

Bild
Bild

Beläggningen motstår pålitligt vatten, kemisk korrosion och destruktiva biologiska faktorer. Filmen är mekaniskt stark, överför enkelt laster och jämn friktion, vilket innebär att den kommer att hålla tillräckligt länge.

Högt innehåll av fasta ämnen kan begränsas till ett enda lager , detta är tillräckligt för normal användning av delar, block och konstruktioner. Immunitet mot kolväten (petroleumprodukter) och lösningsmedel är mycket viktigt för bilindustrin.

Bild
Bild

När du använder epoxifärger i hus och lägenheter, kontor blir variationen i deras toner en värdefull egendom. Även i badrummet eller på poolens väggar kan de hållas säkert och ge det nödvändiga skyddet mot fukt. Det spelar ingen roll vad man ska måla - golvet eller väggarna.

Bild
Bild

Utmärkt motståndskraft mot syror, gaser och alkalier bör också betraktas som en tillgång. När det gäller de svaga positionerna är de följande:

  • Hög känslighet för ultraviolett ljus.
  • Snabb gulning med betydande uppvärmning.
  • Torkning tar över 24 timmar.
  • Rummen måste ventileras ordentligt och rengöring innan applicering bör vara mycket noggrann.
  • Det är oacceptabelt att applicera färg vid temperaturer under 15 grader Celsius.
  • Enligt teknik är den olämplig för användning på delar som värmer upp mer än +60 C.
Bild
Bild

Vyer

Epoxier delas in i två kategorier:

Värmehärdande färger känna igen de som är baserade på komponenter som aktiveras under uppvärmning och bidrar till spridning av färger, deras polymerisation. Sådana medel utmärks av solid motståndskraft mot mekaniska destruktiva faktorer.

Bild
Bild

I tur och ordning, termoplastbeläggningar bör appliceras på noggrant förberedda underlag genom att spraya torrsubstans efter att substratet har värmts upp.

Bild
Bild

Epoxibaserad bilfärg finns mestadels i aerosolsprayform med komponenter som härdar utan värme.

Tvåkomponentkompositioner av färger lockar oftast uppmärksamhet hos människor, eftersom de gör det enkelt att applicera färgämnet på egen hand. Det bör noteras att sådana kompositioner fungerar bra endast med strikt implementering av standardtekniken .grundlig blandning av viktiga ingredienser med härdare och strikt överensstämmelse med proportioner.

Bild
Bild

Tvåkomponentblandningen, förutom målning, kan också användas som en primer som förbättrar skyddet av ytor mot slitage.

Applicering av kompositionen i tjocka skikt är ganska acceptabelt, detta kommer att fylla alla porer och släta ut alla ojämnheter i reliefen, men det är viktigt att ta hänsyn till att materialet är lämpligt för applicering i högst 4 timmar.

Bild
Bild

För metall är det lämpligt att använda den så kallade epostaten, som kännetecknas av ökade korrosionsskyddsparametrar. Den är lämplig för att måla stålrör, och rörets specifika syfte spelar ingen roll, skyddet blir tillförlitligt.

Bild
Bild

De försöker täcka kolväteförvaringstankar med EP 7003 emalj. emalj EP 1003, är det möjligt att blockera stark frätande aktivitet , från vilka byggmaskiner och fordon, hydrauliska konstruktionskomplex av olika slag lider.

Om färgen kommer på huden måste den avlägsnas omedelbart med denaturerad alkohol eller varmt tvålvatten. den polymeriserade kompositionen avlägsnas praktiskt taget inte.

Bild
Bild

Även om det redan finns ganska många epoxifärger nu, kan de inte anses vara universella. Kostnaden för beläggningen är mycket hög, den bör appliceras av proffs (för amatörer är det svårt att tillhandahålla nödvändiga säkerhetsåtgärder).

Färgkompositioner för betong används relativt nyligen; för att undvika en förlorad egenskap tidigt måste dessa blandningar spädas med destillerat vatten … En långvarig epoxidispersion bildas sedan. Vattenbaserade epoxigolvemaljer kan appliceras även på våt betong, beläggningens tekniska parametrar är mycket bättre än för 10-15 år sedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera alltid i enlighet med vilken GOST den utfärdas ett eller annat färg- och lackmaterial. Endast detta tillvägagångssätt låter dig undvika att det uppstår många problem i framtiden och att köpa en produkt av högsta kvalitet.

Bild
Bild

Viktigt: hemma är kallhärdande epoxifärg den enda acceptabla, men för att måla industriella strukturer, utrustning och så vidare är bara det "heta" alternativet lämpligt. Bara det låter dig uppnå den styrka som krävs för den skapade beläggningen.

Blandningar av epoxihartser med akryl representeras huvudsakligen av aerosolpreparat. Sådana kombinationer utmärks av effektivt korrosionsskydd, fast motståndskraft mot frätande ämnen och mekanisk påfrestning. Damm och smuts kommer inte att avsättas på ytan. Den blanka beläggningstypen som bildas i detta fall tolererar lätt även repor och flis, livslängden för basen, särskilt metall, ökar avsevärt.

Bild
Bild

Epoxipolyesterföreningar är relativt billiga, immuniteten mot grov nötning är genomsnittlig. Ytan blir inte gul, även om heta solstrålar hela tiden lyser på den. Men vi måste ta hänsyn till att korrosionsbeständigheten och speciella lösningsmedel är mycket låga, för det mesta är en sådan beläggning av dekorativ natur.

Bild
Bild

Polyesterpulverkombinationer sliter väldigt lite, du kan välja nästan vilken färg och textur som helst. Glansnivåerna varierar mycket, och läkemedlet är nästan giftfritt. Själv är ogenomtränglig för friktion och skyddar effektivt den målade ytan från den. I vissa fall kan den användas som ersättning för en fullfjädrad primer.

Bild
Bild

Lågtemperaturblandningar bör endast polymeriseras i speciella kamrar, där luften under de första 20 minuterna värms upp till 180 grader; färgämnen som tål 220 grader under de första 600 sekunderna av behandlingen anses vara standard.

Bild
Bild

Tillverkare

Om vi vänder oss till erfarenheten av professionella reparatörer och byggare, sätter de flesta av dem epoxylackor av märket i första hand Epstone … Detta material för efterbehandling av betonggolv tillverkas i Ryssland och är relativt billigt, medan kvalitetsegenskaperna inte är sämre än analoger från ledande importkonkurrenter.

Bild
Bild

En annan populär rysk produkt är " Elakor-ED " … Den fullständiga frånvaron av kemiskt inerta ämnen gör blandningen billigare, men skyddskvaliteten försvagas oundvikligen. Du kan lagra färgen endast vid temperaturer som inte är högre än 25 grader Celsius i sex månader.

Bild
Bild

Amerikanska epoxier anses vara tekniskt avancerade och miljövänliga. Men deras kostnad är ganska hög, och i vissa fall är det svårt att köpa sådana blandningar. Finska färger visar sig vara ganska bra lösningar, de ger hög kvalitet till en kostnad något över genomsnittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att slutföra ett betonggolv med en epoxiförening kräver att du väljer alternativ med ökade antistatiska parametrar och minimal halkning. Konventionella färger av denna typ skyddar badrumsgolv väl; när det gäller effektivitet är de nästan lika effektiva som riktiga plattor. LKM gör det möjligt att undvika korrosion av spolen, andra metalldelar, skydda trä från ruttning och gnagande insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett bad är epoxifärg också bra: det är nog att betona att det används även för båtar och båtar, det vill säga att allt är i ordning med vattenmotstånd.

Bademaljer av detta slag är främst utformade för att återställa integriteten hos deras beläggning. Du måste måla mycket noga för att undvika fläckar .… Det bör också beaktas att epoxiföreningar kan vara giftiga, och under ogynnsamma förhållanden får de snabbt en obehaglig gulhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxiföreningar för att måla keramik (keramiska plattor) fungerar bra, men du måste använda speciella primers baserade på organiska lösningsmedel utöver dem. Fördelen är att beläggningen blir hård och tålig. Ta hänsyn till egenskaperna hos färgkompositionen (dess vidhäftning), som bör vara högre, desto mindre vidhäftning av plattan själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kakel kännetecknas av dålig vidhäftning, denna indikator är något bättre i keramik- och klinkervarianter och de bästa positionerna i gips.

Var alltid uppmärksam på hur hög luftfuktigheten är i rummet .… Epoxifärger är idealiska för att måla golv: de torkar snabbt, tvättar bra osv. Läs noggrant all information om beläggningens toxicitet och hållbarhet, kom ihåg att även externt liknande alternativ kan vara mycket olika när det gäller internt innehåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

En aerosol tillverkad av en ren epoxikomposition är sällsynt; den används huvudsakligen som en blandning med akrylkomponenter. Fördelarna med denna lösning är:

  • Solid nivå av korrosionsskydd.
  • Effektiv motverkan mot destruktiva faktorer, inklusive frätande ämnen.
  • Nästan fullständig eliminering av repor och flis.
Bild
Bild

Epoxifärgningskompositioner kan användas för alla typer av plast, och de fäster mycket säkert och effektivt vid basen.

Det bör noteras att polyeten, polystyren och polykarbonat i princip inte är avsedda för färgning med något.

Bild
Bild

Användningstips

Tvåpack epoxifärger är formulerade med en kombination av epoxihartser och härdare. När de interagerar med varandra går de in i en exoterm reaktion (med andra ord blir de väldigt heta).

Var försiktig och försiktig när du bestämmer dig för att måla någonting med dessa föreningar, använd alltid skyddshandskar och täta kläder, skyddsglasögon och andningsskydd.

För att kombinera och blanda kompositionerna måste du ta speciella träverktyg, de som används för kulinariska ändamål är kategoriskt olämpliga. Oavsett området som ska målas och andra nyanser måste du ta hand om effektiv ventilation.

Bild
Bild

Om färgen kommer på huden måste den omedelbart avlägsnas med denaturerad alkohol eller varmt tvålvatten, den polymeriserade kompositionen tas praktiskt taget inte bort.

Förvara alltid burkar med komponenter i direkt solljus, där luften inte värms upp mer än 40 grader .… Det är önskvärt att måla gipset med föreningar med höga elektriska isolerande egenskaper, då är risken för en nödsituation minimal.

Bild
Bild

Att måla stora ytor med sprutpistoler är inte bara bekvämare, utan också mer ekonomiskt , detta är det enklaste sättet att begränsa färgförbrukningen till rimliga siffror. För att applicera epoxifärg på betongytan måste du blanda den i 2-3 minuter med tillsatserna, pigmentpreparaten, härdaren som anges av tillverkaren (andelen av hela blandningen till härdaren är 10: 1,7).

Bild
Bild

Epoxifärger och deras modifieringar med ytterligare komponenter kan ha olika specifika egenskaper: vissa glider väldigt lite, andra lyser i mörkret, andra garanterar högsta skyddsnivå och andra behåller sin vackra konsistens eller torkar ut snabbt.

Du kan använda olika typer av sådana färgämnen för att dekorera hem- och kontorsmöbler, behållare för förvaring av frätande ämnen, campingutrustning och dekorativa föremål i trädgårdar och parker. Du behöver bara noggrant välja en specifik typ och ta reda på alla detaljer om den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ganska enkelt att upptäcka förekomsten av droppar på badets yta - du behöver bara lysa upp det med en LED -ficklampa, som tidigare har stängt av taklampan, och alla defekter kommer omedelbart att bli uppenbara. Du kan enkelt markera deformerade områdena.

Efter slipning och utjämning av ytan måste den sköljas flera gånger med rent vatten och i förväg avlägsna alla föroreningar som avlägsnas med torr metod.

Bild
Bild

För arbete behöver du bara ta borstar med naturliga borstar (minst tre olika storlekar), pincett eller nageltång är också användbara, med vilka du måste ta bort vidhäftade hårstrån från ytan. Förbered sax i förväg så att du kan förkorta den lösa borsten och återställa den till sitt normala tillstånd.

Epoxifärg bör beredas i små portioner under 10-15 minuters arbete, eftersom det härdar mycket snabbt . Efter dessa enkla regler blir det enkelt att välja och applicera epoxifärg utan problem.

Rekommenderad: