Antenner För Radio: Teleskopiska VHF -antenner Och Andra För En Radiomottagare. Vilken Funktion Utför De? Hur Ansluter Man Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Antenner För Radio: Teleskopiska VHF -antenner Och Andra För En Radiomottagare. Vilken Funktion Utför De? Hur Ansluter Man Dem?

Video: Antenner För Radio: Teleskopiska VHF -antenner Och Andra För En Radiomottagare. Vilken Funktion Utför De? Hur Ansluter Man Dem?
Video: Antenna fundamentals in Radio Frequency antenna types #9 2024, Maj
Antenner För Radio: Teleskopiska VHF -antenner Och Andra För En Radiomottagare. Vilken Funktion Utför De? Hur Ansluter Man Dem?
Antenner För Radio: Teleskopiska VHF -antenner Och Andra För En Radiomottagare. Vilken Funktion Utför De? Hur Ansluter Man Dem?
Anonim

En antenn för FM- och VHF -radio är ett oumbärligt alternativ för dem från vilka närmaste repeater är någonstans över horisonten. Vid millennieskiftet fanns det ofta radiolyssnare som till exempel ville fånga Europa Plus, som befann sig 100 km från närmaste storstad, men musikcentret avgav bara buller.

Låt oss ta reda på vad radioantenner är och hur du ansluter dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Antenn för radio ska vara enkel att genomföra, men effektiv . Det låter dig komma ut ur radioskuggzonen, för detta höjs det flera meter. Du har tur om du bor på översta våningen i ett höghus - längden på mataren (kabel) blir kort. Annars placeras en radioförstärkare bredvid antennen: flera tiotals meter kabel kan absorbera signalen som tas emot på toppen, och det kommer ingen känsla från antennen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En antenn för en radio kan vara vilken som helst:

  • kvartsvåg eller 3/4 vågstift;
  • symmetrisk vibrator (två kvartsvågspinnar);
  • loop patogen;
  • regissör eller log-periodisk (designen når imponerande dimensioner);
  • en rad dipoler uppställda i rad (sådana antenner är installerade på repeterare av TV -kanaler och radiostationer, för basstationer för mobilkommunikation);
  • magnetisk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Finns oftast teleskopiska antenner , de finns i varje mobil FM -mottagare.

Ett annat alternativ är lätt att få genom att ansluta koaxialkabelns mittledare till en av de teleskopiska antennerna och dess fläta till den andra. Antennerna är böjda i olika riktningar och ligger inte i samma plan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje designen bör vara halva våglängden.

För FM -bandet behövs stift och en "slinga" 1,5 m lång.

Bild
Bild

Det senare alternativet kommer att vara lika högt som ett trevåningshus: sådana antenner ligger på TV-torn, där det finns gott om plats för dem, de är inte lämpliga för hushållsbruk.

Bild
Bild

Bilantenn för FM -mottagning - en förkortad stift, till vilken en förstärkare inbyggd i fodralet förlitar sig för att kompensera för signalförluster. Effektiviteten hos en sådan antenn kan ökas avsevärt genom att öka stången till 75 eller 225 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Som svar på inkommande radiovågor, som är ett omväxlande elektromagnetiskt fält, svarar antennen med utseendet av multiriktningsströmmar som uppträder när de tar emot radiovågor. Frekvensen hos det växlande fältet sammanfaller med strålningsfrekvensen för den sändande antennen ansluten till utsändaren från sändaren. Den ström som uppstår i mottagarantennen sammanfaller med strömfrekvensen vid vilken sändaren arbetar.

Bild
Bild

Om antennens dimensioner är multiplar av våglängden kan resonans uppnås vid den mottagna frekvensen, på grund av vilken mottagningskvaliteten är den bästa .… Detta uppnås genom att göra antenner för en specifik frekvens, genomsnittet för ett specifikt intervall. Till exempel för FM -bandet är detta en frekvens på 98 MHz - våglängden är något mer än 3 meter, därför når kvartsvågsstången lite mer än 75 cm. Teleskopantennen, som låter dig justera längd, kan förlängas i exakt överensstämmelse med frekvensen för den mottagna radiostationen. Så för en frekvens på 100 MHz måste antennlängden vara strikt 75 cm.

Avvikelser i zonen för säker mottagning av samma radiostation är inte dödliga, men där mottagningen är svag, är det lämpligt att skjuta den till den beräknade längden, särskilt om det är planerat att använda en extra förstärkare med den.

Bild
Bild

Vilken funktion utför den?

Den externa (valfria) antennens enda funktion är öka mottagningsområdet på platser med mycket svag radiokommunikation … Så här realiseras långdistans- och ultralångdistansmottagningar. En bilantenn är mycket efterfrågad bland lastbilar som behöver kommunikation och mottagning av hög kvalitet under många tiotals kilometer. Radiobutiker säljer ofta antenner med en mycket kort nål - bara 10-25 cm. Läkaren, som inte är särskilt insatt i radio som sådan, tar vad de ger - han inser inte att om stiftet höjs till önskad längd, kommer mottagningskvaliteten märkbart att förbättras.

Hyllning till mode för miniatyrisering och lätthet hos alla enheter råder - som ett resultat är kvaliteten långt ifrån förväntad.

En extern (extra) antenn är bokstavligen ett sätt att frälsa för billiga radiomottagare, vars mottagningskvalitet är låg: inte alla lyssnare kommer att beställa en märkt kinesisk Tecsun eller Degen till ett pris av 2,5-7 tusen rubel, som har mycket bra känslighet och utmärkt stereoljudkvalitet i hörlurar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

En bra VHF -antenn fungerar ännu bättre om den används som utomhusantenn. Antenner med en förstärkare kallas aktiva (förstärkare) . Kraftfulla antenner installeras huvudsakligen på radiorepetrar, radiorelälinjer (radiokanaler), där kvaliteten på mottagning och överföring ska vara maximal. Inomhusantenner inkluderar främst pisk (redan bekant teleskopisk) och ramantenner. De senare är inbyggda i musikcentra, radiohögtalare - de är placerade antingen i form av ett spår på ett kretskort eller inbäddade på en annan plats under fodralets lock och har formen av en spiralfilm som matchar en loop, i form av en spole, etc.

Riktning

Riktningsantenner inkluderar flera typer av enheter.

Wave channel (Yagi antenne) och log-periodic … I den första är styrpinnarna (regissörerna) placerade symmetriskt, i den andra - i ett "schackbräda" -mönster (halva längden på vågkanalstiftet). Excitatorn är en standard loop -vibrator och reflektorn är ett maskfragment med celler, vars storlek är många gånger mindre än våglängden, det vill säga den är ogenomtränglig för vågor som kommer från framsidan. De reflekteras i sin tur tillbaka till vibratorn, på grund av detta uppnås ytterligare signalförstärkning. Direktörerna ger skarp riktning till antennens riktning.

Bild
Bild

" Plate" - når en betydande storlek . Används praktiskt taget inte i vardagen, men efterfrågas i rymdobservatorier. För att ta emot en signal på FM-frekvensen med sin hjälp måste den vara lika hög som en 25-vånings ny byggnad-linjen av dipoler längs dess längd når höjden av en 5-vånings "Chrusjtjov". Men "maträtten" har funnit tillämpning vid mottagning av satellit-TV, för utbyte av data över 3G, 4G (USB-modem), Wi-Fi och WiMAX-nätverk.

Bild
Bild

Dubbel teleskopisk eller symmetrisk dipol , används för radiomottagning hemma. Lätt att montera och installera. Dess riktighet är inte tillräckligt skarp, men för relativt lågfrekventa (i jämförelse med TV-serien för modern digital-TV) kommer den att sjunka. På grund av sina stora dimensioner används raden av symmetriska dipoler främst för mobil- och Wi-Fi-kommunikation.

Bild
Bild

Magnetisk - ett par spolar på en ferrit- eller stålkärna . Den används inte för VHF, utan på medelstora (530 … 1710 kilohertz) och långa (148 … 375 kHz) vågor - inte den elektriska utan den magnetiska komponenten i radiosignalen används för mottagning. Den har tvåvägs riktning, på grund av vilken AM-mottagaren roteras och uppnår maximal signal-särskilt när avståndet från AM-sändaren är hundratals och tusentals kilometer.

Bild
Bild

Direkt

Förutom teleskop- och piskantenner kallas en panikelantenn som icke-riktad. Dessa är bitar av tråd, lödda på ett ställe, till vilket kabelns mittledare är ansluten . Flätmarken används som motvikt. Precis som stiftet har "vispen" ett sfäriskt (icke -riktat) mönster - det har inte en maximal (antinode) av strålningsdirektiviteten. Det finns praktiskt taget inte på rea, men alla kan göra det på egen hand.

För HF -intervallet, där stiftets storlek når flera meter, används en "spiral" -antenn - den kan lindas från en motor eller transformatortråd genom att föra en hård tråd eller fiskelina genom den resulterande spiralen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Kvartsvågspinnen kräver ingen speciell anslutning - kabeln är lödad på ingången till mottagarens radiokort . Balanserade vibratorer och mer komplexa antenner kräver en koaxialkabel, eftersom den ena sidan är en motvikt mot den andra och är lödd mot kabelhöljet snarare än mittledaren. På liknande sätt är en direktör, log-periodisk, en rad dipoler, en enkel slingvibrator ansluten.

Om du bor i en by där, förutom lyktstolpar, det inte finns någon dominerande höjd, rekommenderas det starkt att ansluta skyddsjordning till motvikten (fläta). En annan tapp placeras bredvid antennen, ovanför den i effektiv höjd, och är också ansluten till marken - det här är en blixtstång. Om du inte tar hand om den senare kan du inte bara förlora din radio i händelse av blixtnedslag, utan också, när du är nära den, få en dödlig elektrisk stöt - gnisturladdningsspänningen kan nå 100 miljoner volt, som är oförenligt med livet.

Kollektiva TV -antenner, från vilka kabeln förs in i ingången till ett flerfamiljshus och skiljs från lägenheter, är utrustade med blixtskydd. Inomhusantenner kräver inte skydd mot åskväder.

Rekommenderad: