DIY Radiomottagare: Hur Man Gör En Enkel Detektorradiomottagare? Diagram över En Hemlagad HF -radiomottagare. Hur Monterar Man Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Radiomottagare: Hur Man Gör En Enkel Detektorradiomottagare? Diagram över En Hemlagad HF -radiomottagare. Hur Monterar Man Det Hemma?

Video: DIY Radiomottagare: Hur Man Gör En Enkel Detektorradiomottagare? Diagram över En Hemlagad HF -radiomottagare. Hur Monterar Man Det Hemma?
Video: How to make the world's easiest Radio ! Do it yourself at home! 2024, April
DIY Radiomottagare: Hur Man Gör En Enkel Detektorradiomottagare? Diagram över En Hemlagad HF -radiomottagare. Hur Monterar Man Det Hemma?
DIY Radiomottagare: Hur Man Gör En Enkel Detektorradiomottagare? Diagram över En Hemlagad HF -radiomottagare. Hur Monterar Man Det Hemma?
Anonim

En självmonterad radiomottagare innehåller en antenn, ett radiokort och en enhet för att spela upp den mottagna signalen - en högtalare eller hörlurar. Strömförsörjningen kan vara antingen extern eller inbyggd. Det accepterade intervallet skalas i kilohertz eller megahertz. Radiosändningar använder bara kilo- och megahertz -frekvenser.

Grundläggande tillverkningsregler

En hemmagjord mottagare måste vara mobil eller transportabel. Sovjetiska radiobandspelare VEF Sigma och Ural-Auto, modernare Manbo S-202 är ett exempel på detta.

Mottagaren innehåller ett minimum av radioelement . Dessa är flera transistorer eller en mikrokrets, utan att ta hänsyn till de anslutna delarna i kretsen. De behöver inte vara dyra. En sändningsmottagare som kostar en miljon rubel är nästan en fantasi: det här är inte en professionell walkie-talkie för militären och specialtjänster. Kvaliteten på mottagningen bör vara acceptabel - utan onödigt buller, med förmågan att lyssna på hela världen på HF -bandet när du reser över länder och på VHF - att flytta bort från sändaren i tiotals kilometer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi behöver en skala (eller åtminstone en markering på inställningsratten) som gör att du kan uppskatta vilket intervall och vilken frekvens som lyssnar på. Många radiostationer påminner lyssnare om vilken frekvens de sänder. Men att upprepa 100 gånger om dagen, till exempel "Europe Plus", "Moskva 106, 2" är inte längre på modet.

Mottagaren måste vara damm- och fuktbeständig . Detta ger kroppen till exempel från en kraftfull högtalare som har gummiinlägg. Du kan också göra ett sådant fall själv, men det är hermetiskt förseglat från nästan alla sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Eftersom förbrukningsmaterial kommer att krävas

  1. En uppsättning radiodelar - listan sammanställs enligt det valda schemat. Vi behöver motstånd, kondensatorer, högfrekventa dioder, hemmagjorda induktorer (eller drosslar istället för dem), högfrekventa transistorer med låg och medelhög effekt. Monteringen på mikrokretsar gör enheten liten - mindre än en smartphone, vilket inte kan sägas om transistormodellen. I det senare fallet behöver du ett 3,5 mm hörlursuttag.
  2. Den dielektriska plattan för kretskortet är tillverkad av skrotmaterial som inte leder ström.
  3. Skruvar med muttrar och låsbrickor.
  4. Fallet - till exempel från en gammal högtalare. Trähöljet är tillverkat av plywood - du behöver också möbelhörn för det.
  5. Antenn. Teleskopisk (det är bättre att använda en färdig), men en bit isolerad tråd gör det. Magnetisk - självlindande på ferritkärnan.
  6. Lindningstråd med två olika tvärsnitt. En magnetisk antenn lindas med en tunn tråd och spolarna i oscillerande kretsar lindas med en tjock tråd.
  7. Strömsladd.
  8. Transformator, diodbrygga och stabilisator på en mikrokrets - när den drivs från nätspänning. En inbyggd strömadapter krävs inte för ström från laddningsbara batterier på ett vanligt batteri.
  9. Inomhuskablar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg:

  • tång;
  • sidoskärare;
  • en uppsättning skruvmejslar för mindre reparationer;
  • hacksåg för trä;
  • manuell sticksåg.

Du behöver också ett lödkolv, liksom ett stativ för det, lödning, kolofonium och lödningsmedel.

Bild
Bild

Hur monterar jag en enkel radiomottagare?

Det finns flera radiomottagarkretsar:

  1. detektor;
  2. direkt förstärkning;
  3. (super) heterodyne;
  4. på frekvenssynthesizern.

Mottagare med dubbel, trippel konvertering (2 eller 3 lokala oscillatorer i kretsen) används för professionellt arbete på de högsta tillåtna, ultralånga avstånden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med detektormottagaren är låg selektivitet: signalerna från flera radiostationer hörs samtidigt. Fördelen är att det inte finns någon separat strömförsörjning: energin från de inkommande radiovågorna räcker för att lyssna på sändningen utan att driva hela kretsen . I ditt område ska minst en repeater sända-inom intervallet långa (148-375 kHz) eller medelstora (530-1710 kHz) frekvenser. Om du är 300 km eller mer bort från det är det osannolikt att du hör något. Det ska vara tyst runt - det är bättre att lyssna på sändningen i hörlurar med hög (hundratusentals ohm) impedans. Ljudet kommer knappt att höras, men det kommer att vara möjligt att urskilja tal och musik.

Detektormottagaren monteras enligt följande . Den oscillerande kretsen består av en variabel kondensator och en spole. Ena änden ansluter till en extern antenn. Jordning matas via byggnadskretsen, rören i värmenätet - till kretsens andra ände. Varje RF -diod är seriekopplad med kretsen - den kommer att skilja ljudkomponenten från RF -signalen. En kondensator är ansluten till den resulterande enheten parallellt - det kommer att jämna ut krusningen. För att extrahera ljudinformation används en kapsel - dess lindnings motstånd är minst 600 ohm.

Om du kopplar bort hörlurarna från DP och skickar en signal till den enklaste ljudförstärkaren, blir detektormottagaren en direktförstärkarmottagare. Genom att ansluta till ingången - till slingan - en radiofrekvensförstärkare i MW- eller LW -intervallet ökar du känsligheten. Du kan gå bort från AM -repeater upp till 1000 km. En mottagare med den enklaste dioddetektorn fungerar inte inom (U) HF -området.

För att förbättra närliggande kanalselektivitet, ersätt detektordioden med en mer effektiv krets.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att ge selektivitet på den intilliggande kanalen behöver du en lokal oscillator, en mixer och en extra förstärkare. Heterodyn är en lokal oscillator med en variabel krets. Heterodynmottagarkretsen fungerar enligt följande.

  1. Signalen kommer från antennen till en radiofrekvensförstärkare (RF -förstärkare).
  2. Den förstärkta RF -signalen passerar genom mixern. Den lokala oscillatorsignalen överlagras på den. Mixern är en frekvenssubtraktor: LO -värdet subtraheras från insignalen. Till exempel, för att ta emot en station på 106,2 MHz i FM -bandet, måste den lokala oscillatorfrekvensen vara 95,5 MHz (10,7 återstår för vidare behandling). Värdet 10, 7 är konstant - mixern och den lokala oscillatorn ställs in synkront. Missförhållandet mellan denna funktionella enhet leder omedelbart till att hela kretsen inte fungerar.
  3. Den resulterande mellanfrekvensen (IF) på 10, 7 MHz matas till IF -förstärkaren. Förstärkaren själv utför funktionen som en väljare: dess bandpassfilter skär radiosignalens spektrum till ett band på endast 50-100 kHz. Detta säkerställer selektivitet i den intilliggande kanalen: i det tätt packade FM-området i en stor stad finns radiostationer var 300-500 kHz.
  4. Förstärkt IF - en signal redo att överföras från RF till ljudområdet. En amplituddetektor omvandlar AM -signalen till en ljudsignal och extraherar lågfrekvenshöljet för radiosignalen.
  5. Den resulterande ljudsignalen matas till en lågfrekvent förstärkare (ULF) - och sedan till en högtalare (eller hörlurar).
Bild
Bild

Fördelen med (super) heterodynmottagarkretsen är tillfredsställande känslighet. Du kan flytta bort från FM -sändaren i tiotals kilometer . Med selektivitet på den intilliggande kanalen kan du lyssna på den radiostation du gillar, och inte en samtidig kakofoni av flera radioprogram. Nackdelen är att hela kretsen kräver strömförsörjning - flera volt och upp till tiotals milliamper likström.

Det finns också selektivitet i spegelkanalen . För AM -mottagare (LW, MW, HF -band) är IF 465 kHz. Om mottagaren i MW -området är inställd på en frekvens på 1551 kHz, kommer den att "fånga" samma frekvens vid 621 kHz. Spegelfrekvensen är lika med två gånger IF -värdet som subtraheras från sändarfrekvensen. För FM (FM) mottagare som arbetar med VHF-intervallet (66-108 MHz) är IF 10, 7 MHz.

Så, signalen från en flygradio ("mygga") som arbetar med 121,5 megahertz kommer att tas emot när mottagaren är inställd på 100,1 MHz (minus 21,4 MHz) . För att eliminera mottagning av störningar i form av en "spegel" -frekvens är en ingångskrets ansluten mellan RF -förstärkaren och antennen - en eller flera oscillerande kretsar (en spole och en kondensator ansluten parallellt). Nackdelen med en ingångskrets med flera kretsar är en minskning av känsligheten och därmed mottagningsområdet, vilket kräver att en antenn ansluts med en extra förstärkare.

FM -mottagaren är utrustad med en speciell kaskad som omvandlar FM till AM -svängningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med heterodyne-mottagare är att signalen från den lokala oscillatorn utan en ingångskrets och i närvaro av återkoppling från RF-förstärkaren går in i antennen och sänds ut igen i luften. Om du slår på två sådana mottagare, ställ in dem på samma radiostation och placera dem sida vid sida, nära - i högtalarna kommer båda att ha en viss vissling av en ändrad ton. I en krets baserad på en frekvenssyntetiserare används inte den lokala oscillatorn.

I FM -stereomottagare finns en stereodekoder efter IF -förstärkaren och detektorn . Stereokodning vid sändaren och avkodning på mottagaren utförs med pilottonsteknik. Efter stereodekoder är en stereoförstärkare och två högtalare (en för varje kanal) installerade.

Mottagare som inte har en stereodekoderingsfunktion tar emot stereosändning i monoläge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gör följande för att montera mottagarelektroniken

  1. Borra hål i arbetsstycket för radiokortet, med hänvisning till ritningarna (topologi, arrangemang av element).
  2. Placera radioelement.
  3. Slå upp slingspolarna och magnetantennen. Placera dem enligt diagrammet.
  4. Gör banorna på tavlan, med hänvisning till layouten på ritningen. Spåren utförs genom både tandning och etsning.
  5. Lödda delarna på brädet. Kontrollera att installationen är korrekt.
  6. Lödkablar till antenningången, strömförsörjningen och högtalarutgången.
  7. Installera reglage och omkopplare. Modellen med flera intervall kräver en omkopplare med flera lägen.
  8. Anslut högtalare och antenn. Slå på strömförsörjningen.
  9. Högtalaren visar bruset från en oinställd mottagare. Vrid inställningsratten. Ställ in en av de tillgängliga stationerna. Ljudet från radiosignalen ska vara fritt från väsande andning och brus. Anslut en extern antenn. Behöver stämspolar, räckviddsförskjutning. Choke coils justeras genom att rotera kärnan, de ramlösa genom att sträcka och komprimera svängarna. De behöver en dielektrisk skruvmejsel.
  10. Välj den extrema frekvensen på FM -modulatorn (till exempel 108 MHz) och flytta heterodyne -spolens varv (den ligger bredvid den variabla kondensatorn) så att den övre änden av mottagarens intervall mottar modulatorns signal.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Montera fodralet:

  1. Markera och skär plywood eller plast i 6 kanter av det framtida fodralet.
  2. Markera och borra hörnhålen.
  3. Såg ett runt stort högtalargap.
  4. Från toppen och / eller sidan, klipp ut facken för volymkontrollen, strömbrytaren, bandomkopplaren, antennen och frekvensreglaget, styrt av monteringsritningen.
  5. Installera radiokortet på en av väggarna med skruvstolpar av högtyp. Rikta in kontrollerna med åtkomsthålen på de intilliggande kroppskanterna.
  6. Montera strömförsörjningen - eller USB -kortet med litiumjonbatteri (för mini -radio) - bort från huvudkortet.
  7. Anslut radiokortet till strömförsörjningskortet (eller till USB -styrenheten och batteriet).
  8. Anslut och säkra magnetantennen för AM och teleskopantennen för FM. Isolera alla trådanslutningar.
  9. Om det finns en högtalarmodell, installera högtalaren på skåpets framkant.
  10. Använd hörn, anslut alla kroppens kanter till varandra.

För vågen, gradera justeringsratten, sätt ett märke i form av en pil bredvid den på kroppen. Installera LED för bakgrundsbelysning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

8 bilder

Rekommendationer för nybörjare

  • För att inte överhetta dioder, transistorer och mikrokretsar, arbeta inte med ett lödkolv med en effekt på mer än 30 watt utan flöde.
  • Utsätt inte mottagaren för regn, dimma och frost, sura ångor.
  • Vidrör inte terminalerna på högspänningsdelen av strömförsörjningen när enheten som testas är spänningssatt.

Rekommenderad: