Tvättmaskin Och Torktumlare I En Kolumn: Installationsfunktioner, Val Av Hylla Och Ställ. Kolumnmått. Monteringsmetoder Och Anslutningstips

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskin Och Torktumlare I En Kolumn: Installationsfunktioner, Val Av Hylla Och Ställ. Kolumnmått. Monteringsmetoder Och Anslutningstips

Video: Tvättmaskin Och Torktumlare I En Kolumn: Installationsfunktioner, Val Av Hylla Och Ställ. Kolumnmått. Monteringsmetoder Och Anslutningstips
Video: Bosch kombinerade tvättmaskin och torktumlare, perfekt tvätt-och torkresultat i en och samma maskin. 2024, Maj
Tvättmaskin Och Torktumlare I En Kolumn: Installationsfunktioner, Val Av Hylla Och Ställ. Kolumnmått. Monteringsmetoder Och Anslutningstips
Tvättmaskin Och Torktumlare I En Kolumn: Installationsfunktioner, Val Av Hylla Och Ställ. Kolumnmått. Monteringsmetoder Och Anslutningstips
Anonim

Idag köper människor ofta inte bara tvättmaskiner utan även torktumlare. Skillnaden mellan en torkmaskin och en tvättmaskin med torkfunktion är att”torken” kan bearbeta hela tvättmängden, medan en tvättmaskin är långt ifrån alltid. Den extra enheten kräver dock utrymme för installationen, och den är inte tillgänglig i varje lägenhet, särskilt inte en liten. Vad är sätten att lösa problemet med en sådan installation? Det finns flera av dem, men det mest ekonomiska när det gäller utrymme är installationen av båda maskinerna i en kolumn, det vill säga ovanpå varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

Torktumlare kan också vara olika: med en huva, kondenserande eller utrustad med en värmepump. Olika tillverkare tillverkar olika typer av torktumlare . Till exempel är Beko -modellerna några av de mest prisvärda, och Bosch är traditionella, klassiska torktumlare med kondenssystem. Siemens -bilar är utrustade med värmepumpar, som Miele, men om de förra är dyra, så är de senare mer eller mindre budgetmässiga. Även om Miele också har premiumprodukter.

Det svenska företaget Asko producerar enheter i en mycket snygg design, men de har också ett avsevärt pris. Produkterna från "svenskar" är dock kända för sin kvalitet, därför kommer du garanterat att få en pålitlig och vacker produkt genom att köpa en torkmaskin från detta företag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa typer är ansluten på sitt eget sätt, eftersom driftsprincipen är olika för alla.

Extraktorhuvar torkar tvätten på grund av att luft och fukt leds in i ventilationssystemet. Kondenserande modeller fungerar så här: luften värms upp, går in i behållaren där tvätten ligger, drar ut fukt och rör sig genom värmeväxlaren. Därefter kondenseras fukten till en speciell bricka, från vilken den måste tömmas efter varje torkningscykel. Maskiner med värmepump fungerar på samma princip, bara luften lägger sig inte, men avdunstar.

De vanligaste torkarna har en avgassprincip för drift . De behöver inte bara placeras bredvid ventilationssystemet, utan också anslutas till elnätet. Om det inte finns någon möjlighet att ta bort luftkanalen, är det bättre att köpa en kondensationsmodell med dränering antingen i en separat behållare eller direkt i avloppssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att installera torkmaskiner för kläder:

  • på tvättmaskinen;
  • installation av enheter nära varandra, justering i höjd;
  • i en specialdesignad nisch eller torkskåp;
  • under den gemensamma bänkskivan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första alternativet är vanligast, det kallas "i en kolumn". Dess popularitet beror på rymdekonomi, vilket är en mycket aktuell fråga för de flesta lägenheter.

För att placera torktumlaren korrekt i en kolumn ovanpå tvättmaskinen måste du använda de speciella fästelement som säljs tillsammans med torken.

Bild
Bild

Placering av utrustning

Att placera "tvättmaskinen" och torkmaskinen ovanpå varandra är bekvämt inte bara när det gäller att spara plats, utan också när det gäller att spara tid - linne kan överföras från en maskin till en annan och inte bäras någon annanstans. Men om du har en tvättmaskin med toppladdning fungerar "kolumnen" definitivt inte.

Tvättmaskinen måste ställas in i enlighet med nivån. Ytan hon står på ska vara så platt som möjligt, helst ett betonggolv . Matta eller linoleum kommer att generera mycket starka vibrationer. Trägolvet kan förstärkas med speciella lameller. Ovanpå tvättmaskinen måste du installera ett fack på vilket torktumlaren ska installeras. Därefter måste du lägga ett lager av gummitätning mellan tvättmaskinens yta och pallen, detta hjälper till att minska vibrationen på den övre enheten under driften av den nedre. Stativet måste skruvas fast ordentligt. Torken är installerad på ett stativ så att fötterna faller direkt i urtagen . De yttre spåren förseglas med pluggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komplexiteten i denna operation bör inte underskattas, eftersom denna installationsmetod anses vara den svåraste. Det är viktigt att inte bara montera strukturen korrekt, utan också att göra det i enlighet med säkerhetsreglerna annars kan strukturen kollapsa under drift.

Det är strängt förbjudet att sätta bilar ovanpå varandra utan att använda fästen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Det finns två sätt att fixa strukturen:

  • med hjälp av de fästelement som medföljer torken;
  • med hjälp av ytterligare lameller som är monterade på väggen ovanför tvättmaskinen.

Det andra alternativet används mycket sällan, eftersom det är bekvämare att använda fästelement för torkning.

Förutom fästelement, kommer varje torktumlare med en bruksanvisning, tack vare vilken du kan installera och säkert fixa den i kolumnen ovanför "tvättmaskinen".

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda fästen

Dessa fästen säljs tillsammans med torktumlaren. De passar bäst för att montera torktumlaren på en tvättmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reiki

Lamellerna fästs på väggen direkt ovanför tvättmaskinens yta. I själva verket bildas en slags hylla av dem, på vilken torkningen är installerad.

Det är absolut nödvändigt att beräkna belastningen inte bara i vila, utan också under enhetens drift, så att maskinen inte glider till golvet eller kollapsar med hyllan från vibrationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nisch

Nischen är gjord av gips. Förutom honom behöver du metallhörn, kitt, fästelement, efterbehandlingsmaterial och troligen en person som kommer att göra en nisch av allt detta, lämpligt i höjd, bredd och djup för installation av en torktumlare.

Detta alternativ är endast acceptabelt för de lokaler där det finns tillräckligt med utrymme för installation av hushållsapparater.

En typ av nisch kan vara ett rack , där en tvättmaskin kommer att installeras på den nedre "hyllan" och en torkmaskin på den övre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningsregler

När kolumnen redan har bildats måste du ansluta den. Anslutningen görs antingen till ventilationssystemet eller till avloppssystemet - det beror på vilken typ av torkning som tillhör.

Om anslutningen görs till ett ventilationssystem är det enklare. Det finns ett speciellt hål på torktumlaren; du måste ta med och fixera en luftkanal till den. Den är flexibel (i form av en korrugering) och fästs med en klämma, som ingår i satsen. Den andra änden av korrugeringen matas ut direkt i den centrala ventilationen, och om den inte finns där, sedan direkt in i fönstret. Naturligtvis måste fönstret vara öppet medan torktumlaren är igång .… Korrugeringen kan böjas, men du bör inte vara nitisk med detta, eftersom ju större vinkeln på dess vikning, desto sämre kommer avgassystemet att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du installerade kolonnen i ett rum där lufttemperaturen är tillräckligt hög, behöver korrugeringen inte läggas ovanpå, detta kommer att bidra till bildning och uppsamling av kondensat. Det är bättre om korrugeringen går på samma nivå som torkningen.

Anslutningen till avloppssystemet sker genom användning av ett speciellt dräneringshål i torken, till vilken en vanlig slang är ansluten. Själva proceduren för anslutning till avloppet helt identisk med proceduren för att ansluta en tvättmaskin … Slangen leds antingen direkt i avloppet, eller under driften av enheten placeras i handfatet eller toaletten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att anslutningen till ventilations- eller avloppssystemet har skett måste du ansluta kolonnen till det elektriska hemnätet. För att göra detta kan du organisera en enhet med en separat linje från kopplingsboxen, eller så kan du ansluta med ett uttag. Ett uttag är mycket enklare och mer logiskt än att dra en separat linje. Utloppet måste väljas med en jordning … Elnätet måste också vara utrustat med skydd i form av en jordfelsbrytare och en brytare så att det inte uppstår överbelastning och strömläckage.

Ordna inte ett dubbeluttag och slå på tvättmaskinen och torktumlaren. Detta är förenat med överbelastning av utloppet och smältning, vilket i sin tur kan leda till kortslutning.

Bild
Bild

Professionell rådgivning

Efter att ha valt ett vertikalt sätt att placera maskiner bör du vara uppmärksam på ett antal punkter

  • Det finns inget behov av att använda fästelement vars kvalitet är osäker.
  • Innan installationsarbetet påbörjas är det nödvändigt att beräkna den belastning som väggen måste klara.
  • Det är inte nödvändigt att tvätta och torka kläder samtidigt (det vill säga slå på båda maskinerna samtidigt). Detta kan skapa onödigt starka vibrationer och lossa fästena.
  • Som regel vibrerar båda enheterna under drift. Därför ska de inte monteras mot en vägg.
  • Det är bättre att köpa båda typerna av hushållsapparater från samma tillverkare. Detta kommer att bidra till att skapa en harmonisk "kolumn", dessutom blir det inga problem vid valet av fästelement.
  • Om detta inte är möjligt bör du välja enheter som har samma storlek. En tvättmaskin kan inte på något sätt vara smalare än en torkmaskin.
  • Kolonnen byggs endast genom att placera torktumlaren på "tvättmaskinen" och inte på något sätt tvärtom, eftersom tvättmaskinen väger mycket mer och under drift vibrerar den starkare.
  • Om du inte har den erforderliga erfarenheten är det bättre att överlåta installationen av kolumnen till specialister som gör det snabbt och kompetent.

Rekommenderad: