Hur Rengör Man En Polyuretanskumpistol? Hur Man Rengör Om Det är Torrt, Sätt Att Tvätta, Desto Bättre Att Tvätta

Innehållsförteckning:

Video: Hur Rengör Man En Polyuretanskumpistol? Hur Man Rengör Om Det är Torrt, Sätt Att Tvätta, Desto Bättre Att Tvätta

Video: Hur Rengör Man En Polyuretanskumpistol? Hur Man Rengör Om Det är Torrt, Sätt Att Tvätta, Desto Bättre Att Tvätta
Video: Hur rengör du en ugn? Vi visar! 2024, April
Hur Rengör Man En Polyuretanskumpistol? Hur Man Rengör Om Det är Torrt, Sätt Att Tvätta, Desto Bättre Att Tvätta
Hur Rengör Man En Polyuretanskumpistol? Hur Man Rengör Om Det är Torrt, Sätt Att Tvätta, Desto Bättre Att Tvätta
Anonim

För genomförande av reparations- och byggnadsarbete används en pistol för polyuretanskum mycket ofta. Mekanismen för att använda enheten är mycket enkel, så den används av både professionella hantverkare och amatörer.

Pistolen låter dig noggrant och effektivt fylla sömmarna med hjälp av polyuretanskum. Men varje verktyg behöver vård. Detta gäller särskilt pistolen, eftersom härdat tätningsmedel kan påverka verktygets prestanda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Moderna tillverkare av konstruktionsutrustning erbjuder ett brett utbud av kvalitets- och praktiska skumpistoler. Reglerna för rengöring av detta instrument beror till stor del på dess typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills erbjuds följande typer av monteringspistoler till salu:

Plast … De anses vara engångsbruk, eftersom plast är ett outhärdligt material. Ett sådant verktyg behöver inte rengöras. Om arbetet med att fylla fogarna är helt slutfört, och det fortfarande finns skum i cylindern, är det nödvändigt att torka av pistolens munstycke från tätningsmedlets rester, och i framtiden kan pistolen med cylindern användas om igen.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metallisk … De kännetecknas av hållbarhet och tillförlitlighet. En pistol av kvalitetsmetall kan användas i flera år. Detta alternativ kan enkelt demonteras för grundlig rengöring från resterna av polyuretanskum.
  • Teflon … Denna sort är den mest hållbara, högkvalitativa och dyraste. Varje metalldel skyddas av en teflonbeläggning. Rengöring av en sådan pistol är lätt nog. Verktyget kan demonteras för att rengöra tätningsmedlet.
Bild
Bild

Monteringspistolen erbjuder många fördelar:

  • producerar en exakt dos av skum;
  • reglerar matningshastigheten för tätningsmedlet;
  • tillåter användning av skum även på platser med begränsad åtkomst;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • det räcker med att släppa avtryckaren för att sluta mata materialet;
  • låter dig bara använda en del av flaskan med ett tätningsmedel, medan du kan vara säker på att skummet inte hårdnar förrän nästa gång;
  • om du använder pistolen varje dag behöver du inte ta bort det härdade materialet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det speciella med monteringspistolmekanismen är att det i pauserna mellan arbetet garanterar ett fullständigt skydd av tätningsmedlet från syreinträngning, så skummet är inte benäget att torka ut. Justeringens täthet utförs på grund av resterna av skummet som finns kvar i rörets ände, och utlösningsmekanismen i den slutna formen är ansvarig för cylinderns täthet.

För att komma tillbaka till jobbet, klipp bara av skumkulan på verktygets munstycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

När ska du städa?

När du väljer en kvalitetspistol för polyuretanskum bör du fokusera på verktygets material och pris. Dyra alternativ kännetecknas av en lång livslängd. Det är inte nödvändigt att köpa ett nytt verktyg varje gång, så en dyr pistol betalar sig lätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringspistolens livslängd beror på dess underhåll. Efter arbete finns tätningsmedel kvar i verktyget. Det skadar inte produkten om du snabbt rengör munstycket, fatet, adaptern och andra delar av mekanismen.

Det är därför inte alltid möjligt att börja rengöra skumpistolen i slutet av arbetet många står inför härdat skum. I det här fallet kommer dess eliminering att ta mer tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna hantverkare förstår inte alltid varför en pistol behöver rengöras, så de ignorerar denna procedur. Som ett resultat, vid ytterligare användning, slutar det att fungera, eftersom skummet har torkat och pipan är igensatt. Verktyget kräver rengöring om reparations- och konstruktionsarbetet redan har slutförts … Nästa gång är den klar att användas.

Om du behöver täta sömmarna med skum en gång, behöver du inte spendera pengar på att köpa en pistol, då kan du göra det bra med en tätningsflaska med en speciell applikator.

Bild
Bild

Enligt erfarenhet föredrar även hantverkare pistoler, eftersom de måste användas mer än en gång.

Om den rengörs korrekt och regelbundet kommer den att hålla i många år.

Bild
Bild

Hur kan du skölja?

För att pistolen alltid ska vara klar för användning bör den helst spolas efter varje användning. Experter rekommenderar att du spolar verktyget, även om du planerar att byta tätningsmedelscylinder från en tillverkare till en annan ., eller om du vill använda skum med ett annat temperaturmotstånd.

Vanligtvis har material från olika företag olika föroreningar i kompositionen, och om de kommer i kontakt kan de förvandlas till en blandning som inget rengöringsmedel kan hjälpa till att eliminera. Verktyget måste kastas.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper ett tätningsmedel bör du omedelbart köpa ett rengöringsmedel så att de kommer från samma tillverkare .… Detta tillvägagångssätt gör att pistolen kan rengöras snabbt och enkelt, eftersom företaget har gjort det mest effektiva interna rengöringsmedlet för tätningsmedel.

I verkligheten finns det inte alltid en städare till hands eller ledig tid för att spola verktyget, så spolningen av pistolen utförs vanligtvis i slutet av arbetsdagen.

Bild
Bild

Om det inte finns något speciellt verktyg för att rengöra verktyget från skum kan du använda verktygen till hands.

En av de mest effektiva huskurerna är användningen av Dimexidum. Med det kan du lösa upp skummet på några minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rengör man den ordentligt?

För att göra en högkvalitativ rengöring av skumpistolen bör du utföra följande sekvens av åtgärder:

  • Det är nödvändigt att ta bort den tomma tätningsmedelsbehållaren från pistolen med verktyget upptill.
  • En särskild behållare med rengöringsmedel krävs för att rengöra verktyget.
  • Spolmedlet måste fixeras på samma plats som tätningsmedlet befann sig, men locket måste tas bort från det innan det används.
Bild
Bild
  • Det är nödvändigt att föra pistolen i fungerande skick, medan flaskan med rengöringsmedlet kommer att placeras högst upp.
  • Dra försiktigt på pistolens avtryckare, fortsätt med denna åtgärd tills skum slutar komma ut ur verktygets munstycke.
  • Ta bort den kemiska behållaren.
  • Om medlet efter rengöring inte har slutat, bör det stängas med ett lock, och kompositionen kan användas för nästa rengöring av instrumentet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte var möjligt att rengöra pistolen direkt efter arbetets slut, är det förbjudet att dra avtryckaren för verktyget före rengöring, eftersom detta kan bryta hela mekanismen.

Du måste göra följande:

  • Använd ett skarpt föremål för att ta bort det återstående frusna skummet från verktyget.
  • Pistolen kan spolas med Dimexidum eller aceton.
  • Det är nödvändigt att sänka enheten med munstycket nedåt och droppa några droppar lösningsmedel i utlösarmekanismen.
  • Lämna instrumentet i denna position i en minut så att skummet inuti instrumentet börjar mjukna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Kläm lätt på avtryckaren.
  • Om trycket är mjukt och skummet kommer ut ur munstycket betyder det att produkten har fungerat och att pistolen kan användas för arbete.
  • Om tätningsmedlet inte kommer ut ur munstycket måste du droppa några droppar rengöringsmedel på bollen som sitter i enhetens adapter.
  • Efter fem minuter, skruva på rengöringsflaskan och dra försiktigt i avtryckaren.
Bild
Bild

Om ovanstående metoder för rengöring av pistolen inte hjälpte till att ta bort det frysta skummet är det bara att demontera verktyget:

  • den måste hållas från botten av boet;
  • skruva först ut kronan;
  • ta bort ventilen;
  • droppa rengöringsmedlet i uttaget och på resten av verktygets inre delar;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • lämna i detta tillstånd i 20 minuter;
  • ta bort skumrester med en bomullstrasa;
  • då måste du samla verktyget;
  • skölj med lösningsmedel.
Bild
Bild

Om mer än sex timmar har gått sedan arbetet med pistolen avslutades kan du omedelbart gå vidare till den mekaniska rengöringsmetoden ., för under denna tid stelnar tätningsmedlet tätt inuti, så konventionell sköljning klarar inte uppgiften.

Bild
Bild

Vårdtips

Polyuretanskumpistolen kräver särskild omsorg. Om du inte rengör det regelbundet efter användning, slutar det att fungera. Det tar inte mycket tid att rengöra det här verktyget, själva proceduren tar inte mer än 20 minuter, så var inte lat, eftersom enhetens driftstillstånd beror på detta.

Om du rengör skumpistolen hemma själv måste du följa säkerhetsåtgärder. Kom ihåg att lösningsmedlet är en kemikalie och därför kan vara skadligt för människors hälsa.

Bild
Bild

Grundläggande säkerhetsåtgärder vid rengöring av skumpistolen:

  • Munstycket bör alltid riktas nedåt, eftersom detta förhindrar möjligheten att få rengöringsmedel på öppna områden i kroppen, ögonen eller kläderna.
  • Flaskan med lösningsmedel eller polyuretanskum ska alltid hållas borta från direkt solljus, värmeutrustning och öppen eld.
  • Bränn inte den använda lösningsmedelsbehållaren.
  • Rök inte medan du spolar pistolen.
Bild
Bild
  • Det är lämpligt att utföra allt arbete i skyddshandskar och skyddsglasögon.
  • Om vätskan kommer in i ögonen bör du omedelbart uppsöka läkare.
  • Om lösningsmedlet kommer på huden måste du behandla det drabbade området med en speciell lösning (en tesked bakpulver per 200 ml varmt vatten) eller tvätta av lösningen med tvätttvål under en stark ström av vatten.

Rekommenderad: