Diskmaskinens Värmeelement: Byte Av Diskmaskinens Värmeelement. Hur Kontrollerar Man Dess Motstånd Med En Multimeter? Var Finns Han? Visningar

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskinens Värmeelement: Byte Av Diskmaskinens Värmeelement. Hur Kontrollerar Man Dess Motstånd Med En Multimeter? Var Finns Han? Visningar

Video: Diskmaskinens Värmeelement: Byte Av Diskmaskinens Värmeelement. Hur Kontrollerar Man Dess Motstånd Med En Multimeter? Var Finns Han? Visningar
Video: Videoguide: Byt själv diskmaskinens värmeelement | Så här gör du! 2024, April
Diskmaskinens Värmeelement: Byte Av Diskmaskinens Värmeelement. Hur Kontrollerar Man Dess Motstånd Med En Multimeter? Var Finns Han? Visningar
Diskmaskinens Värmeelement: Byte Av Diskmaskinens Värmeelement. Hur Kontrollerar Man Dess Motstånd Med En Multimeter? Var Finns Han? Visningar
Anonim

Kunskap om strukturen och principerna för diskmaskiner och enskilda system kan vara användbar för var och en av deras ägare. Det är ofta fall av fel i driften av värmeelement, som är ansvariga för att värma vatten till önskad temperatur för att diska. Det är nödvändigt att ta reda på var värmeelementen finns i specifika maskinmodeller, vilken typ de relaterar till och hur de byts ut om reparation är omöjlig.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Normal diskning i diskmaskin säkerställs till stor del av en elektrisk värmare (TEN) installerad i den. Om det inte fungerar kommer vattnet inte att kunna värmas upp - och då kommer inga korrekt valda reagenser att kompensera för detta problem . I kallt vatten är det osannolikt att det är möjligt att tvätta smutsiga diskar normalt.

Vissa modeller av diskmaskiner har möjlighet att anslutas till varmvattenledningar. Men det är långt ifrån alltid möjligt att räkna med en sådan mångsidighet. Dessutom kompletteras huvudvattnet vid kraftvärme med ett stort antal reagenser. Skydd mot deras inträngning i disken, men det är möjligt, är ganska komplicerat och dyrt . Därför är det bäst att undvika problem med värmaren i förväg genom att alltid använda vanligt kallt vatten. Värmeelementet överför sin värme till den.

Bild
Bild

Värmeelementet är inget extraordinärt i fysisk mening . Liksom andra liknande enheter som finns i vardagen och på andra områden använder den effekten av värmeavgivning på ett material med hög elektrisk resistans. Ibland används ett par värmare samtidigt. Den andra ansvarar för att torka disken.

Det bör noteras att värmeelementet inte är placerat i huvudvattenkanalen, som andra användare ofta antar . Det skulle helt enkelt vara farligt på många sätt. För att rymma värmeenheten används ett särskilt isolerat fack där vatten rinner genom en speciell ledning. En mycket viktig punkt - i alla moderna modeller styrs värmeelementets funktion av en värmesensor. Vid överdriven värme stänger automatiseringen av systemet omedelbart och förhindrar oönskade konsekvenser.

Grumlighetssensorn undviker överdriven skalbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Dessa komponenter i diskmaskiner skiljer sig inte åt i en särskild variation av alternativ. Men det här är till och med det bästa för användarna. En enkel rörvärmare är billig . Den förbrukar relativt lite ström. Den totala drifttiden för värmeelementen är dock inte särskilt lång.

Det finns också ett annat - genomströmning - alternativ . Huvudkomponenten i denna design är röret. Vatten rör sig längs det i ett förutbestämt läge, vilket noggrant beräknas av ingenjörer. Vid rörelse får vätskan en viss temperatur. Processen tar mindre tid än i den klassiska versionen.

Den nuvarande förbrukningen ökar, vilket inte alltid kompenseras av förlängningen av livslängden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag?

I många fall är det omöjligt att visuellt förstå om enheten fortfarande är i drift eller inte. Mätning av elektrisk motstånd med en multimeter hjälper till att bedöma situationen. Även den enklaste hushållsmultimeter eller testare är lämplig för arbete, men det är fortfarande bättre att föredra certifierade prover. Den erforderliga motståndsnivån bestäms helt enkelt: du behöver bara dela nätspänningen med enhetens effekt.

Stegsekvensen är följande:

  • koppla bort tråden från elnätet;
  • placera omkopplingsmekanismen för multimetern i önskat intervall;
  • fäst spåren på rätt platser;
  • fixa det erhållna värdet och dra slutsatser.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tolkningen av indikationerna är inte heller svår:

  • exakt överensstämmelse med den beräknade indikatorn - full service på värmeelementet;
  • nollvärde - kortslutning i spiralen;
  • en eller oändlighet - ett avbrott i spiralen.

Men enkel motståndsmätning är inte allt. Det är viktigt att kontrollera om det finns en aktuell uppdelning av ärendet. Den nödvändiga informationen tillhandahålls igen genom att ansluta en multimeter. Mätanordningen måste ställas om till summerläge. Sedan berör sonderna kroppen och växelvis - värmaren kontakter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på brott

Men du ska naturligtvis inte ständigt kontrollera enheten. Det är nödvändigt att fokusera främst på kritiska ögonblick, som bara säger att värmeelementet brann ut eller gick sönder . Nästan alla diskmaskiner med intelligenta kontrollpaneler informerar användarna om störningar med speciella felkoder. Vattenproblem indikeras vanligtvis med koden "09". Ibland läggs en bokstav i det latinska alfabetet till (mer exakt, du måste ta reda på det i enhetens instruktioner och tekniska pass).

Du kan också anta att värmeelementet har misslyckats på grund av diskens tillstånd . Mer exakt, av det faktum att efter det vanliga tvättcykelns slut var det smutsigt. Skalbildningen kommer också att orsaka oro. Det är lätt att hitta det även med en ytlig undersökning.

Och en sak till: värmaren går sönder utan tvekan om diskmaskinen slutade fungera efter ett strömavbrott eller ett kortvarigt strömavbrott i huset.

Bild
Bild

Hur byter man ut?

Många reparationstjänster insisterar på att byte av värmeelementet ska anförtros åt proffs och inte göras för hand. Motiveringen för sådana uttalanden är mycket tydlig - tjänsterna behöver tjäna pengar . Med relativt enkel kunskap om diskmaskinen är det fullt möjligt att eliminera felet på egen hand. Först och främst måste du köpa en felfritt passande del. Du måste fokusera på typskylten och teknisk dokumentation för produkten.

Det är lämpligt att köpa originaldelar . Men ibland blir det nödvändigt att köpa en liknande modell. I det här fallet är det värt att fråga om tillverkaren rekommenderar det. De billigaste delarna kan kosta mer än de uppenbara besparingarna.

Det är också nödvändigt att kontrollera säljarnas rykte.

Bild
Bild

Den vanliga ersättningssekvensen är:

  • koppla bort enheten från nätverket;
  • lägg en handduk eller annan trasa;
  • vänd enheten åt ena sidan;
  • ta bort basen;
  • ta ut magasinbrickorna;
  • ta bort den nedre sprayen;
  • ta ut dräneringsfiltret;
  • torka av vattnet;
  • rengör dräneringshålet;
  • stäng av sensorn;
  • lossa fästelementen;
  • stäng av ledningsflisarna;
  • ta bort problemvärmeelementet.

Installation av ett nytt värmeelement och restaurering av hela aggregatet sker i omvänd ordning.

Rekommenderad: