Slang För Dammsugare: Egenskaper Hos Universella Modeller Med Bajonettanslutning, Val Av Vägghållare, Korrugerade Egenskaper Och Andra Slangar

Innehållsförteckning:

Video: Slang För Dammsugare: Egenskaper Hos Universella Modeller Med Bajonettanslutning, Val Av Vägghållare, Korrugerade Egenskaper Och Andra Slangar

Video: Slang För Dammsugare: Egenskaper Hos Universella Modeller Med Bajonettanslutning, Val Av Vägghållare, Korrugerade Egenskaper Och Andra Slangar
Video: Stuff Vs Stuff - Walkman and vacuum cleaner 2024, April
Slang För Dammsugare: Egenskaper Hos Universella Modeller Med Bajonettanslutning, Val Av Vägghållare, Korrugerade Egenskaper Och Andra Slangar
Slang För Dammsugare: Egenskaper Hos Universella Modeller Med Bajonettanslutning, Val Av Vägghållare, Korrugerade Egenskaper Och Andra Slangar
Anonim

Dammsugaren är en av de mest populära hushållsapparaterna och finns i alla hem. Men när du väljer en enhet är huvudkriterierna som köparen uppmärksammar motorns effekt och enhetens övergripande funktionalitet. Slangprestanda brukar förbises, utan att förtjänat att ignorera detta viktiga arbetsverktyg. Detta tillvägagångssätt är i grunden fel, och dammsugarens livslängd och bekvämligheten med dess användning beror helt på hylsans kvalitet.

Bild
Bild

Särdrag

Vakuumslangen är en oersättlig arbetslänk på enheten och är ett elastiskt, välböjande rör av polypropylen eller gummi. Slanglängden varierar beroende på dammsugarens specialisering och modell, men i allmänhet ligger den i intervallet 1,5-2 m . Ena änden av hylsan är utrustad med en kort plastadapter för att fästa en förlängningsstång och olika arbetsredskap. Korsningen mellan den elastiska korrugeringen och den styva spetsen är den mest sårbara delen av slangen: det är denna sektion som oftast spricker och går sönder under driften av enheten.

Slangens andra ände är utrustad med en speciell låsanordning, med hjälp av vilken slangen är ansluten till dammsugarmodulen. Men låsmekanismen är inte tillgänglig på alla modeller: många slangar är anslutna till dammsugaren med hjälp av en gängad anslutning . Denna teknik anses dock vara ganska föråldrad och används praktiskt taget inte på moderna modeller. Inte mindre populära är slangar där, i stället för ett lås, ett bajonettanslutningssystem är installerat - fixering av hylsan efter en liten rotation medurs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Vid första anblicken kan det tyckas att alla vakuumslangar är anordnade likadant, men detta är långt ifrån fallet. Kanske är deras enda gemensamma drag den korrugerade designen, som gör att hylsan kan förlängas efter behov . Skillnaderna mellan modellerna är mycket större, den första av dem är deras diameter, vilket helt påverkar sugkraften. Ju högre detta värde är, desto mindre effektivt suger dammsugaren upp damm, och vice versa. En annan, inte mindre viktig egenskap, enligt vilken ärmar klassificeras, är deras specialisering. Enligt detta kriterium finns det tre typer av slangar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Universella modeller

De representerar den mest talrika gruppen av slangar och är avsedda för kemtvätt av lokaler. Många av dem är utrustade med möjlighet att justera sugkraften, vilket möjliggör effektiv rengöring av en mängd olika arbetsunderlag - från mattor till stoppade möbler. Sådana modeller finns i två versioner - enkla och ramar.

Den första är en tunnväggig korrugering som inte har en ram och behåller sin form tack vare de många svängarna som fungerar som förstärkare. Fördelen med sådana modeller är deras låga kostnad, låga vikt, goda konsumenttillgänglighet och ett brett utbud av produkter. Nackdelarna inkluderar sannolikheten för att nypa hylsan under drift, frekventa sprickor i leden mellan korrugeringen och förlängningssladden, låga antistatiska egenskaper och en del spetsiga lås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ärmar av hårdplast kallas också universella ramlösa modeller . De har inte heller trådstöd, men på grund av användningen av grov plast har de hög styvhet och böjer sig dåligt. Fördelarna med sådana ärmar inkluderar deras låga kostnad, och bland nackdelarna noterar de det snabba uppkomsten av sprickor i vecken och en snabb nedbrytning. Dessutom kan en sådan hylsa vid vridning enkelt vända dammsugaren, vilket beror på dess oflexibilitet och nästan fullständiga brist på elasticitet.

Ramslangar är en styv struktur baserad på tvinnad trådarmering . Slangarnas yttre del är också gjord av korrugering vilket gör rammodellerna flexibla, elastiska och samtidigt mycket hållbara. Fördelarna med ramhylsor är lång livslängd, utmärkt elasticitet och bra stretchförmåga. Nackdelarna inkluderar den höga kostnaden och svårigheten att utföra självreparation. Det senare beror på att för att reparera den ramlösa är det tillräckligt att klippa av slangen vid pausen och återansluta den till spetsen eller låset.

Vid reparation av ramhylsor måste du också hantera tråd, vilket är problematiskt i avsaknad av ett specialverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dammsugarslangar

De är anordnade något annorlunda än universella modeller, och förutom korrugeringen och ramen är de dessutom utrustade med ett tunt elastiskt rör utformat för att tillföra vatten. Förutom röret är hylsorna utrustade med en avtryckare, som styr tillförseln av tvättvätska och dess mängd. Fördelen med slangar för tvätt av dammsugare är deras mångsidighet, användarvänlighet och höga strukturella hållfasthet . Nackdelarna inkluderar det faktum att sådana hylsor ofta är gjorda för ett visst märke av dammsugare och inte kombineras med andra enheter. I sådana fall måste du antingen använda en adapter för anslutning eller leta efter "din" slang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserade modeller

De är förstärkta ärmar för användning inom industri och konstruktion. De har en gummitygsdesign, är utrustade med en ram och är utrustade med pålitliga lås . Längden på tekniska slangar är mycket längre än hushållsmodellernas längd och kan nå 5 m, deras innerdiameter är 5 eller fler centimeter och arbetstrycket når 0,5 MPa. Detta utökar avsevärt användningsområdet och gör att du effektivt kan hantera allvarlig grov kontaminering. Nackdelarna med industrislangar är tung vikt och svårigheter vid reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övriga tillbehör

De flesta vakuumslangar kommer som standard, som förutom en korrugerad hylsa innehåller flera av de vanligaste redskapen, en borste och ett teleskopiskt förlängningshandtag. Sådana modeller är kompatibla med de flesta dammsugare och upplever inga problem med tillgången på reservdelar: lås och tips . Men det finns också fler "avancerade" prover, utrustade med ett antal ytterligare funktioner och enheter. Till exempel är vissa slangar utrustade med en elektronisk eller mekanisk kontrollpanel inbyggd i handtaget. Den rymmer en sugkraftsregulator och en vätsketrycksbrytare för tvättmodeller.

Närvaron av sådana alternativ gör att du kan styra processen utan att böja dig till dammsugaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av den extra utrustningen bör vägghållaren för slangen noteras . Enheten är tillverkad i form av ett välvd metalltråg, som låter dig placera en dammsugarslang i den. Armaturen är gjord av rostfritt stål och monteras på väggen i en nisch eller grovkök. Slangen, placerad på hållaren, vrider sig inte eller går sönder, tack vare vilken den håller mycket längre än sina motsvarigheter, som förvarades i trånga förhållanden när de viks på mitten

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsregler

Vakuumslangar bör endast väljas enligt maskinmodell. Detta beror på att diametern på ärmarna kan vara olika även inom samma märke. Dessutom är låsdesignen eller fackmatchningen av bajonettanslutningen kanske inte heller lämplig. Detsamma gäller slangar för en bildammsugare, därför är det bättre, trots säljarnas försäkran om mångsidigheten och kompatibiliteten hos fästet, att spela säkert och köpa en slang avsedd för en specifik modell.

Även med den uppenbara identiteten för de "inhemska" och "icke-infödda" slangarna kan anslutningen visa sig vara läckande och börja läcka luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa urvalskriterium är ärmens längd . Bekvämligheten med att använda dammsugaren och möjligheten att utföra rengöring på svåråtkomliga platser beror på denna viktiga parameter. Ärmen ska inte vara för kort, men inte heller särskilt lång: den optimala längden är en och en halv meter. Denna storlek lämnar utrymme för dammsugaren att manövrera och gör det möjligt att rengöra både höga skåp och utrymmen under soffan.

En annan, inte mindre viktig punkt är valet av slangmaterial . Det rekommenderas inte att köpa för tunna korrugerade ärmar av lågkvalitativ kinesisk plast. Sådana modeller kan spricka första gången de rengörs och kommer troligen att behöva bytas ut. Men du bör inte välja för stela ramlösa. De böjer sig praktiskt taget inte, varför de strävar efter att vända dammsugaren, och när de rengörs på svåråtkomliga platser kan de brista helt och hållet.

Det idealiska alternativet skulle vara en korrugerad ram modell gjord av elastisk plast.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

För att vakuumslangen ska hålla så länge som möjligt, du måste följa ett antal enkla rekommendationer.

  • Använd aldrig en slang för att bogsera dammsugaren. Detta kan leda till sprickor i den korrugerade ytan och till dess snabba bristning.
  • Böj inte hylsan till en oacceptabel vinkel, eller trampa inte på den. På grund av den betydande viktbelastningen kan ramen inuti slangen deformeras, vilket sedan leder till för tidigt nötning av det övre polyuretanskiktet.
  • Om hylsan blir mycket elektrifierad vid rengöring av syntetiska ytor, kommer köp av en antistatisk slang och kopplingar samt obligatorisk jordning av uttagen att bidra till att avlasta den statiska spänningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förvara vakuumslangen i specialfacket i lådan där apparaten såldes. Om hylsan inte ska kopplas bort från enheten måste den sättas in i ett speciellt fäste som sitter på dammsugarens kropp. Dessutom bör lagring utföras vid den temperatur som rekommenderas av tillverkaren. Det är förbjudet att placera slangar nära värmare och öppen låga, samt förvara dem i frysande temperaturer.
  • Om sugkraften minskar och det karaktäristiska visslande ljudet visas, kontrollera hylsan för stora skräp, t.ex. papper eller en plastpåse som fastnar.

Om de senare hittas måste slangen dras ut horisontellt och rengöras med en lång stång eller metalltråd.

Rekommenderad: