Ugnsuttag: Vilket Uttag Behöver Du För Ett Inbyggt Elskåp? Hur Installerar Och Ansluter Jag Ett Eluttag? Vad Ska Vara Gaffeln?

Innehållsförteckning:

Video: Ugnsuttag: Vilket Uttag Behöver Du För Ett Inbyggt Elskåp? Hur Installerar Och Ansluter Jag Ett Eluttag? Vad Ska Vara Gaffeln?

Video: Ugnsuttag: Vilket Uttag Behöver Du För Ett Inbyggt Elskåp? Hur Installerar Och Ansluter Jag Ett Eluttag? Vad Ska Vara Gaffeln?
Video: Gelia Elskola - Vägguttag & lamputtag - 4) Byta jordat uttag 2024, Maj
Ugnsuttag: Vilket Uttag Behöver Du För Ett Inbyggt Elskåp? Hur Installerar Och Ansluter Jag Ett Eluttag? Vad Ska Vara Gaffeln?
Ugnsuttag: Vilket Uttag Behöver Du För Ett Inbyggt Elskåp? Hur Installerar Och Ansluter Jag Ett Eluttag? Vad Ska Vara Gaffeln?
Anonim

För att enheterna ska fungera länge och utan avbrott, och du var säker på deras säkerhet och tillförlitlighet, måste du ansluta utrustningen korrekt. Denna artikel kommer att berätta hur du väljer ett uttag och kopplar ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska utloppet vara?

Anslutning av spis och ugn till nätverket kommer att lyckas om du väljer rätt kablar och uttag som uppfyller dina specifika krav. De köps med hänsyn till kraften hos de enheter som anges i dokumentationen. För att hitta strömstyrkan som uttaget kommer att klassas för, du måste dela strömmen till enheten med nätspänningen … Det erhållna resultatet ökas med 5 enheter för återförsäkring. Hällarna arbetar med 220 V och 380 V, med en ström på 25 A eller 32 A.

Mycket kraftfulla enheter kan kräva ett 40A -uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första frågan som uppstår från köpare vid installation av utrustning: är det möjligt att ansluta den till ett vanligt uttag . Vissa ugnar har låg effekt (upp till 3,5 kW). De fungerar från ett vanligt uttag. För en ugn av denna typ är en 220 V-kabel och ett 16 A-uttag lämpliga. Elektriska paneler har en effekt på 3,6-7 kW. Denna teknik kräver en separat elektrisk ledning. I detta fall är eluttaget utrustat med ett 32 A. eluttag. Stickkontakten ingår inte i paketet, så det måste köpas separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en inbyggd ugn som arbetar med 3,5 kW krävs ett trefas 20 A-uttag . Den kan säkerställa driften av utrustning med en kapacitet på 3, 6 till 7 kW. Om en 3-fas kontakt inte ingår, bör du också köpa en. Uttagen och kontakterna på sådana enheter är utformade för att ge jordning, därför har de mer än 3 stift. Anslutning av en ojordad enhet upphäver garantin på utrustningen och utgör ett hot mot användarnas hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen anledning att installera ett speciellt uttag för ett inbyggt elskåp som är anslutet till en panel . För en sådan teknik visas en gemensam kraftledning. Om de två enheterna är oberoende kommer två uttag att behövas. Enheterna kommer att ha oberoende panelmonteringspunkter och separata kablar. Du behöver en takbox för att montera uttaget. Dess egenskaper måste motsvara strömstyrkan. För ett 20 A -uttag måste enhetens kontakt och låda vara identiska. Hylsor är utformade för dolda och utomhusarrangemang.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att köpa billiga komponenter av säkerhetsskäl . En produkt av dålig kvalitet kan smälta, kortsluta eller dålig installation. Euro -uttaget måste ha keramiska "inre". Detta material klarar långvariga höga belastningar. Extern montering av uttag används vanligtvis i träbyggnader, där ledningarna också är öppna. En sådan installation utförs för att skydda invånarna från en brand. Interna uttag placeras i luftbetong, tegel, blockväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna krav

Innan du köper en ugn och spis, tilldelas en viss plats för dem i köket. Ett hål skärs i bänkskivan för den inbyggda panelen. En speciell nisch i möblerna är anordnad för skåpet. När du installerar ugnen ska du inte snedvrida enheten. För att göra detta, kontrollera nivån på ytan som enheten kommer att stå på. Om ugnen placeras snett kan detta orsaka ojämn uppvärmning och snabbt slitage på utrustningen, uppkomsten av haverier.

Kontrollera att det finns mellan apparaten och väggarna på möblerna luckorna är minst 5 cm, och mellan enhetens botten och nischen - cirka 7-9 cm . När du planerar placering av ny utrustning, ta hänsyn till att huven och ventilationshålet ska placeras nära ugnen, och helst över den.

När det gäller anslutningen följer installationen kraven som beskrivs nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till gaffeln

Ibland kommer ugnen eller spisen med en gaffel. Detta element är hopfällbart eller fast. Det rekommenderas inte att ta bort kontakten, annars kommer du att nekas garantiservice om enheten går sönder. I de senaste modellerna saknas ofta installationspluggen. Detta beror på att enheten i vissa länder kan anslutas till olika typer av uttag, så det är inte tillrådligt att utrusta den med någon särskild typ.

Stickkontakten för elspisen eller ugnen väljs med hänsyn till enhetens strömförbrukning. Till exempel, om hällen är 5 kW, och under beräkningarna fick du reda på att du behöver ett 32 A -uttag, då behöver du en kontakt med samma parametrar. Antalet poler motsvarar antalet faser (plus noll- och jordkontakter). Pluggar köps med hänsyn till parametrarna i nätverket. För kraftfulla enheter (mer än 3,5 kW) är en 220 eller 380 volt effekt lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till ledningar

Enhets säkerhet och hållbarhet beror direkt på kvaliteten och det korrekta valet av ledningar. Om ledningarna är gamla måste de bytas ut mot nya koppar. Tänk på följande faktorer när du installerar kablar:

  • ledningarna är anslutna till kopplingsdosan med en skyddande avstängningsanordning;
  • använd kablar med tre eller fem kärnor;
  • du kan slå på en ugn med en effekt på mindre än 3,5 kW till ett vanligt uttag endast om ledningarna är koppar och har ett tvärsnitt på minst 2,5 mm²;
  • för dedikerade kraftledningar, välj VVGng- eller NYM -kablar;
  • kopparkablar 4 mm² ger en effekt på 5,9 kW och har en diameter på 2,26 mm, en 6 mm² kabel håller 7,4 kW och har en diameter på 2,76 mm;
  • separata kraftledningar kombineras inte med konventionella uttag eller belysningsledningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Till kabel

En kabel med tre strömförande ledare används för att ge en spänning på 220 V. Den kan stödja hushållsapparater med olika effektparametrar (3-10 kW). För det är uttag monterade för 16 A, 32 A eller 20 A, beroende på enheternas egenskaper. Om utrustningen ska anslutas till ett 380 V-nätverk måste en femkärnig kabel med ett tvärsnitt på 2,5 mm² läggas. Med en sådan tråd kan du ge en belastning på upp till 16, 4 kW.

Ytterligare krav är brännbarhet, dubbel isolering och fuktbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till strömbrytaren

För att skydda den ledade kabeln från belastningar behöver du en strömbrytare. Maskinen väljs beroende på tvärsnittet och antalet kärnor i kopparkablar. För kraftfull utrustning rekommenderas att köpa en brytare i klass 32C. För enheter med en belastning på upp till 3,5 kW är en automatisk maskin för 25 A lämplig, över denna effekt - för 40 A.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats och regler för installation

Innan du installerar uttagen bör du analysera utrymmet i köket, eftersom det inte ska finnas handfat, avlopps- och vattenledningar i närheten. Du kan inte göra ett uttag omedelbart bakom ugnens vägg (det kan värmas upp där), montera det ovanför bänkskivans nivå. Enligt europeiska standarder är en höjd på 15 cm över golvnivån optimal. Du bör dock inte ta denna rekommendation bokstavligt. Vanligtvis utgår de från de befintliga förutsättningarna och målen. Den bästa platsen är väggytan under arbetsytan om det finns normal åtkomst till den . De försöker också placera utloppet från kylskåpet, spisen. Sådana åtgärder minskar risken för kortslutning.

Vissa elektriker föreslår att man inte installerar separata eluttag, utan driver ugnen eller panelen med en förlängningssladd. Följ inte sådana råd eftersom det kan skapa brandfarliga situationer. Alla familjemedlemmars välbefinnande beror på hur korrekt den elektriska utrustningen är ansluten.

Bild
Bild

Anslutningsdiagram

Beroende på egenskaperna hos det elektriska hemnätet skiljer man mellan en-, två- och trefasanslutning. För att bestämma typen av anslutning och enheternas betyg måste du titta på bruksanvisningen. Kopplingsschemat kan också skrivas ut på enhetens yta bredvid kopplingsplinten.

Bild
Bild

En fas

Efter att ha anslutit tre-ledarkabeln är det inte svårt att ansluta ugnen eller spisen till nätet, det tar lite tid. I detta fall är var och en av de tre ledningarna anslutna till motsvarande kontakter i uttaget. Fasen och nollkärnan är fästa vid de två yttre (det spelar ingen roll vilken som är till vänster eller till höger). Jordningsterminalen är ansluten till jordningsterminalen. Det ligger vanligtvis i mitten. Sedan installeras ramen och det dekorativa locket.

Bild
Bild

Utan plugg

Tråden från ugnen måste skyddas, fixeras med en spets och anslutas till kontakterna på den inköpta kontakten. Placera marken grön på mittstiftet, och fasen och nollan på sidorna. Säkra tråden med ett buntband. Montera gaffeln. För att utesluta ett fel räcker det inte att bara fokusera på färgen på trådarnas isolering. Bättre att titta under kopplingsboxen på ugnen och kontrollera var tyglarna är . Om terminalerna inte kan ses utan att garantitätningen bryts, använd en multimetertester.

Många modeller av hällar är utrustade med en sladd som har 4 ledare (jord, noll och två faser), och det finns tre av dem i huset. I en sådan situation bör enheten anslutas på ett visst sätt. Öppna terminalhöljet. Hitta ett jorduttag . En bygel för två ingångar finns i närheten. Kombinera de två faserna L1 och L2 (svart och brun). Skjut in den under bygeln och dra åt kontakterna.

Vid anslutning, använd endast den bruna ledaren, isolera den svarta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bifasisk

Om lägenheten har fyrfasledningar, som i enheten, borde det inte vara några problem med anslutningen. Sätt helt enkelt ihop matchande färger. Ledningar med svart och brun isolering är faser, blått motsvarar noll, marken är grön. Det är svårare om hällen är utrustad med en sladd med fem eller sex ledningar. Då kommer det att vara nödvändigt att kombinera två faser och, om det behövs, två neutraler.

Bild
Bild

Tre fas

Trefassystemet används vanligtvis i industriell skala och i cateringföretag. I detta fall sker anslutningen enligt ett visst schema. Neutralen förs upp, marken nedåt och fasledningarna placeras i mitten. Motsvarande beställning måste finnas på uttaget .… Om utrustningen också innehåller en 4-trådig kabel får en fas på kontakten inte användas. Följaktligen gäller inte samma sak för utloppet.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Det vanligaste ledningsfelet är att ansluta trefasinstrumentmodeller till enfas elektriska ledningar. Sedan blockeras några av brännarna, deras indikatorer visar restvärmen. Innan du fortsätter med installationen av kontakten, läs därför noggrant dokumentationen som medföljer tekniken.

Det händer att den anslutna panelen spontant stannar och börjar fungera. Installationen kanske inte är problemet.

Sådana problem orsakas ibland av inträngande av vatten på sensorerna, oavsiktligt tryck på någon knapp, användning av barnlåset.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Innan du installerar apparaten, se till att strömmen är avstängd vid ingångsbrytaren. Var noga med att observera färgkodningen på trådarna. Innan du ansluter ledningarna, se till att den är lämplig för den aktuella belastningen.

Rekommenderad: