Hällanslutning: Diagram över Korrekt Elektrisk Anslutning. Hur Ansluter Jag Min Elektriska Häll Till Elnätet Själv?

Innehållsförteckning:

Video: Hällanslutning: Diagram över Korrekt Elektrisk Anslutning. Hur Ansluter Jag Min Elektriska Häll Till Elnätet Själv?

Video: Hällanslutning: Diagram över Korrekt Elektrisk Anslutning. Hur Ansluter Jag Min Elektriska Häll Till Elnätet Själv?
Video: Electric Hob Installation How to install Electric hob in worktop & wiring 2024, Maj
Hällanslutning: Diagram över Korrekt Elektrisk Anslutning. Hur Ansluter Jag Min Elektriska Häll Till Elnätet Själv?
Hällanslutning: Diagram över Korrekt Elektrisk Anslutning. Hur Ansluter Jag Min Elektriska Häll Till Elnätet Själv?
Anonim

Under de senaste 20 åren har hällar praktiskt taget bytt ut den vanliga spisen från köket. Varje man som läser elektriska diagram vet hur man använder en testare, stansare, sticksåg, skruvmejsel, tång, krympning kan självständigt ansluta hällen.

Bild
Bild

Särdrag

När du ansluter elspisen själv kan det uppstå ett antal problem, att lösa vilket kommer att kräva färdigheterna för att utföra elarbete och kunskap om de teoretiska grunderna för elektroteknik.

  • Behovet av att lägga en separat kabelledning för att ansluta till hällnätet direkt (med ett uttag och en kontakt eller utan ett uttag och utan en kontakt) med en koppar- eller aluminiumtråd med ett tvärsnitt på minst 6 mm2. Enligt kraven i PTB och PUE är det strängt förbjudet att ansluta hällen till samma fas med hushållsuttag. I läget för maximal effekt drar hällen en ström på cirka 40A, från för mycket belastning, den gamla interna ledningen med ett tvärsnitt på 3 mm2 kan bli mycket varm och till och med antändas. Ojämn laddning av faserna kan också orsaka avbrott i elförsörjningen på grund av driften av differentialbrytaren.
  • Behovet av att ansluta hällens kropp och uttagets "jordanslutning" till marken (kabelgenomföringscentralens kropp), medan det inte finns något behov av att jämställa begreppen jordning och jordning.
  • Behovet av att omforma ingångskortet, installation av en tvåpolig 40A-maskin eller en jordfelsbrytare (RCD) och en differentialmaskin för en ström på 30 mA (för automatiskt strömavbrott vid högspänningsavbrott på höljet, oavsiktligt beröring av en person för att leva element eller kortslutning).
  • Behovet av att ersätta en hushållsmätare med en kraftfullare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material och verktyg som krävs

Innan du utför installationsarbete måste du köp följande material och verktyg:

  • en skruvmejsel med ett dielektriskt handtag;
  • elektrisk tång;
  • kombinerad tång - pressning;
  • kabeltyp VVG eller NYM;
  • uttag och kontakt för 32A - 40A ingår;
  • Kabel av PVS-typ för anslutning av hällen till en elektrisk kontakt (om den inte levereras med hällen);
  • differentialmaskin;
  • tips NShV;
  • plint eller GML -hylsor;
  • indikator skruvmejsel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett tvärsnitt på 6 mm2 kabelledare gör att en spishäll med medeleffekt kan anslutas till elnätet. Mer exakt kan trådens tvärsnitt beräknas med hjälp av formeln eller väljas från PUE-tabellen.

Om det inte finns någon önskan att installera ett extra uttag och en kontakt för anslutning av hällen, kan kabeln som kommer ut från differentialmaskinen matas från ingångspanelen utan uttag och anslutas direkt till induktionshällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schema

Huvuduppgiften för specialisten som utför anslutningen är att mata spänning till hällen eller till kontaktflikarna på eluttaget genom skyddsutrustningen (RCD och differentialbrytare) med en separat kabel avsedd för en ström på minst 40A. Hällen eller uttaget för den, enligt kraven i PUE, är ansluten till ingångspanelen med en separat kabel . När alla hällbrännare slås på med full effekt samtidigt når strömförbrukningen 40A. För att förhindra uppvärmning av trådarna i de interna ledningarna till en farlig temperatur och antändning av isoleringen är det strängt förbjudet att ansluta hällen i en rad med installerade hushållsuttag eller andra inbyggda apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

I enlighet med kraven i PTB och PUE, för skydd mot elektriska stötar (vid kortslutning i utrustningen eller vid oavsiktlig beröring med händerna för strömförande strömförande element), installeras enheter på plintkortet som begränsar den maximala strömförbrukningen och stäng av strömmen när en läckström uppstår (beroende på att en person rör vid spänningsförande element). För att skydda mot högfrekventa induktionsmickar måste hällkroppen och hylsbladen markerade med "mark" anslutas till jordningsbussen (fördelningskortets fördelningskort).

Bild
Bild
Bild
Bild

När man studerar tekniken för självanslutning av en induktionshäll till ett trefas AC-nät och under elarbete innebörden av följande termer bör tydligt särskiljas:

  • skyddande jordning (anslutning av enhetens kropp till jordkabeln);
  • skyddande jordning (anslutning av enskilda punkter i den elektriska kretsen med mittterminalen på transformatorn som lindar ett trefas AC-nät);
  • logisk nollspänning vid DC -källans positiva terminal (för att driva transistorer och mikrokretsar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byte av koncept som en följd av manipulation i det här fallet kommer sannolikt att leda till allvarliga fel under elarbete, skador på interna ledningar från överhettning, bränder av kablar, fel på en dyr spis eller elektrisk stöt för användarna.

För att ansluta en separat linje från plintkortet till hällen, gör följande:

  • ersätt elmätaren med en ny med en driftström på minst 40A;
  • installera en tvåpolig brytare för en ström på upp till 40A (för att skydda nätverket från kortslutning inuti hällen och överdriven ström i lastkretsen);
  • ställ in differentialbrytaren för en ström på upp till 30 milliamper (för att koppla från om du av misstag rör händerna till spänningsförande delar).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hällen kan anslutas till ett 220V eller 380V nätverk i en enfas eller trefas krets. Det beror på hur många faser som levereras till lägenheten från växeln.

Det är inte lätt nog att ansluta de 4 ledningarna till hällen . Det stora problemet är att många Electrolux- och Zanussi-hällmodeller har en förinstallerad fyrtrådig nätsladd. Uttaget för anslutning av nätsladden till hällen sitter inuti enheten. För att byta ut sladden mot en standard är det nödvändigt att demontera hällen genom att riva av de självhäftande etiketterna med påskriften "QC" från fästskruvarna. Efter att etiketterna har rivits av tas hällen bort från garantiservicen. Av denna anledning är det nödvändigt att väga fördelarna och nackdelarna väl, med tanke på omöjligheten att gratis reparera under garantiperioden på servicecentret, innan en del demonteras för att byta ut sladden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bestämmer dig för att byta ut sladden själv måste du göra följande:

  • öppna plastkåpan på kabelboxen på baksidan av panelen genom att lätt trycka på plastklämmorna med en skruvmejsel;
  • vi kombinerar två fasledare L1 och L2 genom att skjuta en bygel under bultarna;
  • när vi ansluter kontakten använder vi bara den bruna tråden och lägger på ett värmekrympbart rör på den svarta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anslutningsprocess

Alla med grundläggande elektriska installationskunskaper kan ansluta en modern häll till en 220V strömförsörjning. Allt arbete under spänning utförs endast med dielektriska handskar, stående på en gummimatta i skor med lädersula (gummi). Du kan inte utföra arbete när en person är ensam hemma . I händelse av elchock kommer den andra personen att kunna stänga av nätet, ge första hjälpen eller ringa en ambulans. När du utför installationsarbete relaterat till moderniseringen av ett 220V hushållsnätverk måste du komma ihåg att inte bara framgångsrikt slutförande av arbetet, utan också hälsa och till och med liv beror på strikt efterlevnad av säkerhetsregler och PUE.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att utföra arbete under spänning är strängt förbjudet efter ett nattpass, en resa till lanthuset, med extrem trötthet, i ett tillstånd av stark spänning eller berusning.

En livsfarlig högspänning på 4000V finns på hällens arbetsmagnet. Att närma sig en fungerande magnetron närmare än 50 centimeter eller kontrollera dess prestanda "för en gnista" med en penna eller ett finger är livshotande . Hällanslutningen börjar med installationen av ett speciellt trepoligt (för enfasanslutning) eller fempoligt (för trefasanslutning) eluttag och kontakt. Uttaget fästs på ytan med skruvar. Vid installation av uttaget på en träyta måste en särskild packning av brandbeständigt material placeras under den. Installera inte ett uttag i omedelbar närhet av ett handfat, eftersom vattenstänk från kranen av misstag kan komma in i de elektriska kontakterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter avslutad anslutning av fas- och neutralledningarna är det nödvändigt att ansluta jordbussen (växelhuset) till uttagets sidolameller. Det är strängt förbjudet att använda induktionshällen utan jordanslutning, eftersom det kan leda till elektriska stötar. Låt oss överväga processen att ansluta en induktionshäll till det elektriska nätverket steg för steg:

  • vi köper en elektrisk kabel med önskad längd som ansluter kontakten till induktionshällen;
  • ta bort locket från kraftfacket genom att skruva loss skruven med en skruvmejsel;
  • vi ansluter nätsladden till kontakten och uppmärksammar anslutningen av jordledaren (gulgrön);
  • ta bort skyddsplattan som täcker kontakterna;
  • vi ansluter sladden från kontakten till panelens kraftblock och observerar isoleringens färg (blå och brun är fasen och noll, gul och grön är marken), sätter en bygel mellan fasterminalerna och klämmer fast den med bultar;
  • dra åt kabelanslutningarna på kraftblocket;
  • vi kontrollerar installationen och slår på panelen med peksknapparna eller genom att peka på pekskärmen på servicedisplayen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid anslutning av skyddsreläet och differentialbrytaren är det nödvändigt att observera rätt polaritet (enligt märkningen av enhetens terminaler och trådarnas färg). Använd inte överdriven kraft vid skruvning av anslutningarna i kontakterna, detta kan leda till att tråden går sönder eller att kontakten förstörs. Standardtyperna av fasledningar i en lägenhet är enfasiga och trefasiga kretsar. Tvåfasplanen är ganska sällsynt och av denna anledning väcker den det största antalet frågor. Om den interna ledningen i lägenheten är gjord i 4 ledningar, måste du ansluta motsvarande färger vid anslutning. Svart och brun - fas 0 och fas 1, blå - neutral tråd, gul och grön - markbuss.

Bild
Bild

Om det finns 6 terminaler på blocket i matlagningsugnen och i sladden för anslutning av 5 ledningar, så är detta ett ganska komplicerat alternativ - en tvåfasanslutning. I det här fallet, när du ansluter trådarna, är nollan överst, marken är botten och faserna i mitten.

Det vanligaste (standard) alternativet är en trefasanslutning. Nolltråden måste vara ansluten upptill, marken - i botten, faserna - i mitten. Det symmetriska arrangemanget av blommor upprepas i rosetten. Om uttaget för anslutning av en induktionshäll är avsett för 4 ledningar, används inte en kontakt (valfri) varken på eluttaget eller i uttaget. Med enfasanslutning utförs följande åtgärder:

  • trefas trådar (L1, L2, L3) är anslutna ihop;
  • två neutrala ledningar (N1, N2) är anslutna ihop;
  • den gröna tråden ansluts till markbussen.
Bild
Bild

Tvåfasanslutning är ett slags enfas med en skillnad: kontakthoppare används för korrekt fassplitning. Bygelinställningarna visas på baksidan av kabelboxen. Med noggrann och genomtänkt utförande av arbetet finns det inget komplicerat vid en tvåfasanslutning.

Potentiella problem och professionell rådgivning

Det vanligaste misstaget när du ansluter på egen hand är fashopparnas felställning eller deras frånvaro. I händelse av detta fel fungerar bara två av de fyra brännarna (enfaskoppling på en trefasapparat). En av de vanligaste orsakerna till skador på hällen och interna ledningar är sen aktivering av skyddsanordningar när den tillåtna strömmen överskrids på grund av överbelastning eller kortslutning . Enligt statistiken bibehålls inte alltid den reglerade svarstiden för PUE -skydd på 0, 4 sekunder. Detta är oftast resultatet av användningen av billiga, icke-licensierade jordfelsbrytare och differentialbrytare tillverkade i Kina. Det är särskilt farligt att köpa jordfelsbrytare och differentialmaskiner från slumpmässiga personer.

Bild
Bild

Det måste komma ihåg att inte bara den problemfria driften av hällen beror på pålitlig drift av skyddsutrustningen, ägarens liv beror på den.

Vid "fasobalans" till följd av ojämn belastning på neutralledningen kan en spänning på upp till 110V uppträda med avseende på jordpotentialen. Av denna anledning, för att på ett tillförlitligt sätt stänga av hällen vid en onormal situation, är det nödvändigt att installera en tvåpolig automatisk enhet som rekommenderas av tillverkaren (när den utlöses bryter den både fas- och neutraltrådar).

Bild
Bild

På grund av att den skyddande nätverksutrustningen fungerar felaktigt, vid kortslutning i hällen, i strömkabeln eller i uttaget, skadas ofta den interna ledningen eller själva hällen misslyckas. Skyddsbrytare av den gamla typen (termisk) ger inte nödvändig svarstid (hastighet). I enlighet med kraven i PUE, för att ansluta induktionshällar, rekommenderas att använda jordfelsbrytare och differentialmaskiner (differentialreläer) med följande parametrar:

  • för anslutning till ett enfasnät: en 32A brytare eller en 40A RCD och en 30mA differentialbrytare;
  • för anslutning till ett trefasnät: en 16A brytare eller en 25A RCD och en 30mA differentialbrytare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa orsak till felet är en bruten anslutning i eluttaget (mellan stickkontakterna och kontaktbladen).

Om anslutningen bryts uppstår en gnista eller en elektrisk båge i utloppet, vilket leder till kraftig uppvärmning. För att undvika dessa situationer måste följande punkter beaktas när du planerar platsen för installation av uttaget:

  • kontaktlamellerna i uttaget måste på ett tillförlitligt sätt kontakta stiften på den elektriska kontakten;
  • antalet kontakter i uttaget måste vara minst antalet kärnor på tråden;
  • efter installationen måste uttaget fästas ordentligt;
  • uttaget måste installeras på en icke-brännbar yta, om detta krav inte kan uppfyllas placeras ett asbestskikt eller en speciell packning av obrännbart material under uttaget;
  • installera inte uttag bredvid tvättställ så att de inte stänker med vatten när de tvättas.
  • efter att installationen är klar, innan du sätter på hällen för första gången, måste kabeln från kabelkortet till uttaget ringas med en testare.
Bild
Bild

Om ett fel uppstår efter att du har slagit på eller under drift visas en teknisk kod på serviceprocessorns skärm och en nödsignal hörs. Om du upprepar koden flera gånger måste du ringa servicecentret. Fördröjning hotar att sprida felet till andra enheter och gjorde, vilket dramatiskt kan öka mängden arbete och reparationskostnader. Köp aldrig hällen eller tillbehör från slumpmässiga personer.

Bild
Bild

Förutom att du köper en ofullständig produkt för mycket stora pengar, kan du i bästa fall få en ofullständig modell (utan fästelement, sladdar, skruvar och skruvar), en smuggelprodukt utan ett officiellt garantikort eller en väl förklädd BU -häll som reparerades under hantverksmässiga förhållanden. Utan en officiellt utfärdad kupong med försäljningsdatum och butikens stämpel utför servicecentret inga gratis garantireparationer.

Rekommenderad: