Valnötskivor: Amerikansk Och Valnöt, Okantad Och Kantad, Kaukasisk Och Europeisk Valnöt, Användning Av Brädor

Innehållsförteckning:

Video: Valnötskivor: Amerikansk Och Valnöt, Okantad Och Kantad, Kaukasisk Och Europeisk Valnöt, Användning Av Brädor

Video: Valnötskivor: Amerikansk Och Valnöt, Okantad Och Kantad, Kaukasisk Och Europeisk Valnöt, Användning Av Brädor
Video: American Black Walnut - Engineered Wood Flooring 2024, April
Valnötskivor: Amerikansk Och Valnöt, Okantad Och Kantad, Kaukasisk Och Europeisk Valnöt, Användning Av Brädor
Valnötskivor: Amerikansk Och Valnöt, Okantad Och Kantad, Kaukasisk Och Europeisk Valnöt, Användning Av Brädor
Anonim

Muttern har en mycket rik historia. Han trängde djupt in i kulturen inom mat, kosmetologi och medicin. Men rollen i dekoration och dekoration av lokaler intar en speciell plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Valnöt anses vara "mahogny". Byggare och hantverkare tycker mycket om att arbeta med honom. Träet har inte en enhetlig färg och är sund, det vill säga kärnan skiljer sig märkbart från det yttre lagret - savträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

I mitten av stammsektionen är trädet mörkare och ljusnar märkbart mot kanterna. Det visar sig en slags övergång från chokladbrunt till beige färgschema. Träbearbetningsprocessen är ganska varierad och skapar också en intressant struktur av materialet. Därför är valnöt mycket efterfrågat som efterbehandlingsmaterial.

  1. Lämplig för hantverk . Tätheten är medelhög, så träet är ganska plastiskt och flexibelt, lätt att klippa, slipa, lacka och andra typer av bearbetning.
  2. Under torkning ändrar berget kraftigt sin form och vrider sig, den kan deformeras . Men därefter förvrängs inte dess konturer och geometriska proportioner.
  3. Valnötfibrer kan vara vridna eller raka , som är en generös grund för kreativitet hos designers, snidare och andra trähantverkare.
  4. Materialet är ogenomträngligt för fukt, bakterier och korrosionsbeständigt . Det kan tjäna i många år. Golven gjorda av det knarkar inte eller möglar, tappar inte sin glans och färg även efter många års användning.
Bild
Bild

Valnötplankor används ofta i golv men är mycket dyra. För att öka tillgängligheten av materialet till köpare har tillverkarna gjort det billigare. Speciella "skiktade" parkettskivor skapas, där endast det övre lagret är av dyra råvaror, och det nedre består av billigare typer, till exempel björk eller tall. Som ett resultat liknar brädet en paj, där varje lager är vinkelrätt mot det föregående, vilket skapar den nödvändiga styrkan.

Översikt av arter

Valnötskivor är indelade enligt metoderna för bearbetning och upphandling av råvaror, samt efter ras sorter.

Virke erhålls genom att såga stockar. Den kan bestå av kantade och okantade brädor.

Oskadad - ett arbetsstycke som erhålls till följd av längsgående skärning med rester av barken på sidorna. Den kan användas för verk och produkter där ett estetiskt utseende inte krävs, liksom för grovt arbete, där valnöt som regel sällan används på grund av sitt höga pris.

Bild
Bild

Trimmad - detta är en bräda, sågad och bearbetad från alla sidor. Endast de högsta och mest värdefulla råvarorna används för tillverkningen.

Bild
Bild

Trädets sorter kännetecknas av sin mångfald, deras växande område täcker Nord- och Sydamerika, Europa, Kaukasus och Sydostasien. Totalt finns det mer än 60 arter, här är några av dem:

Kalifornisk

Bild
Bild

Kaukasisk (valnöt)

Bild
Bild

hickory

Bild
Bild

kanadensisk valnöt

Bild
Bild

Populariteten för rasarter förändras ständigt. De vackraste är amerikanska och europeiska sorter.

Amerikansk svart valnöt är på topp i popularitet, eftersom den har en ovanlig mönstrad yta. Färgen på kärnan varierar från mörkbrun till svart, med lila och röda nyanser. Det är det dyraste materialet.

Europeiska träslag är inte sämre i kvalitet, men de är billigare. Deras färg beror på tillväxtplatsen. Strukturen är vågig, mönstret består av fläckar och linjer med en mörkare ton, spridd över hela ytan av kärnan, vars färg ändras från gråbrun till rödaktig.

Kaukasisk (valnöt) sämre än estetiken, men är i nivå med egenskaper av hög kvalitet. Sapvedet är grått med lila nyanser. Den har ett komplext, randigt mönster som ändrar färg beroende på synvinkeln.

Exotiska valnötsorter används inte ofta i byggnadsarbeten, eftersom avverkning är förbjuden i många länder, eftersom det leder till en kränkning av djungelns ekologiska system.

Bild
Bild

Användningsområden

Valnöt används ofta inom ingenjörskonst och dekorativ konst, även i flygplanskonstruktion och vapenproduktion.

På grund av sin relativt låga densitet och plasticitet används den lika lätt i konstruktion, dekoration och tillverkning av hantverk och souvenirer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Överallt från brädorna görs:

  • lyxiga möbler med dekorativa komponenter, element i fåtöljer, sänggavlar och bokhyllor;
  • golv och parkett, tak, väggpaneler;
  • faner med möbelskivor;
  • musikinstrument;
  • skulpturer;
  • husgeråd;
  • akustiska högtalare;
  • kostymsmycken och mycket mer.

Valnötskiva har många karakteristiska egenskaper, unika mönster och en mängd olika färger . Det är lätt och lätt att använda, slitstarkt. Perfekt för alla slags hantverk. Produkter och efterbehandling av det passar enkelt och estetiskt in i interiören.

Rekommenderad: