"Tums" Brädor: Storlekar. Hur Många Skivor 25 Mm Och 6 Meter I En Kub? Tums Kantad Och Okantad Bräda, Brädor 25 X 100 Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: "Tums" Brädor: Storlekar. Hur Många Skivor 25 Mm Och 6 Meter I En Kub? Tums Kantad Och Okantad Bräda, Brädor 25 X 100 Och Andra Alternativ

Video: "Tums" Brädor: Storlekar. Hur Många Skivor 25 Mm Och 6 Meter I En Kub? Tums Kantad Och Okantad Bräda, Brädor 25 X 100 Och Andra Alternativ
Video: Jointer Size Doesn't Matter! Flatten Large Boards on a Smaller Jointer 2024, Mars
"Tums" Brädor: Storlekar. Hur Många Skivor 25 Mm Och 6 Meter I En Kub? Tums Kantad Och Okantad Bräda, Brädor 25 X 100 Och Andra Alternativ
"Tums" Brädor: Storlekar. Hur Många Skivor 25 Mm Och 6 Meter I En Kub? Tums Kantad Och Okantad Bräda, Brädor 25 X 100 Och Andra Alternativ
Anonim

För att utföra alla typer av konstruktion, efterbehandling, används ofta olika typer av trämaterial. Ett populärt alternativ är "tum" brädor. Detta virke kan användas för konstruktion av skiljeväggar, väggbeklädnader, konstruktioner, tak. Artikeln kommer att diskutera de viktigaste egenskaperna hos sådana träskivor, liksom vilka typer de är.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

"Miniatyrer" ser ut som vanliga träplankor. Detta namn betyder att dessa produkter är 1 tum (25 millimeter) tjocka. Trots sin ringa storlek klarar dessa material avsevärda belastningar.

Bild
Bild

"Miniatyrer" kan tillverkas av olika träslag. De kan vara antingen kantade eller okantade. Dessa typer av virke säljs huvudsakligen hyvlade, ytan på sådana produkter bearbetas noggrant under tillverkningsprocessen.

Bild
Bild

Användningsområden

Brädor av denna typ används ofta i konstruktion. Så de används ofta vid bildandet av svarven för sluttande takläggning. För detta ändamål kan du också köpa ett vanligt oförädlat bräda om du använder skiffer. Om du tar mjukt material för dekoration, bör du köpa massivt kantat trä.

Bild
Bild

" Miniatyrer" används ofta vid konstruktion av ramar för växthus och växthus . Men som regel kombineras de med en stång - detta låter dig ge strukturen maximal styrka.

Virke kan köpas för undergolv . I det här fallet är det också bättre att föredra modeller med en tjocklek på 25 millimeter. Som regel bildas ett kontinuerligt trägolv för golvet. Därefter är det på en sådan färdig bas att ett speciellt material läggs för att organisera en ångspärr, liksom en värmare. Stockar bildas av brädorna för en parkettgolvskiva.

Och även brädor "tum" kan användas för konstruktion av staket. Sköldar är gjorda av dem, de används för att täcka olika uthus i sommarstugor.

Bild
Bild

Sådana träskivor är perfekta för att skapa olika strukturella delar av en byggnad, inklusive trappor och dörrar. De kommer att vara det bästa alternativet för tillverkning av formar.

Översikt av arter

För närvarande, i järnaffärer, kommer köpare att kunna hitta en mängd olika typer av brädor "tum". Så, beroende på materialet från vilket de är tillverkade, kan detta virke delas in i flera alternativ.

Från tall . Detta trä används oftast för att skapa ett sådant material. Tall kännetecknas av ett relativt lågt pris, och denna art utsätts också väl för olika behandlingar under produktionsprocessen. Behandlat trä har hög hållfasthet och hållbarhet. Tallskiva "tum" har ett ganska stort antal färger. Dessutom har denna sort en uttalad intressant struktur. Pine kan ge utmärkt värmeisolering, varför skivor av det ofta används i golv. Materialet kan enkelt bearbetas på en fräs- eller svarvmaskin. Ämnen från detta trä torkar ut ganska snabbt, vilket avsevärt påskyndar processen att tillverka strukturer.

Bild
Bild

Från lärk . Det här träet är hårdare. Det är omöjligt att hitta små knutar och liknande defekter på ytan, varför det är lätt att bearbeta. Samtidigt utmärks delar av lärk av ett relativt högt pris. Och även sådana byggnadskonstruktioner har en hög hartsgrad, vilket skyddar träet, men denna faktor stör ofta bearbetningen.

Bild
Bild

Från granen . Ett sådant barrträdsmaterial för att skapa "tum" har en ljus färg och en ganska mjuk konsistens. Gran, liksom lärk, har ett högt hartsinnehåll, vilket gör att den kan skyddas, men jämfört med lärk kommer den fortfarande att ruttna snabbare. Gran är också ganska dyr.

Bild
Bild

Björk . Björkbrädor "tum" har en låg kostnad. De tål lätt ganska tung belastning, hög luftfuktighet, stötar. Björk är lätt att bearbeta.

Det bör komma ihåg att björkprodukter är betydligt sämre än andra träslag när det gäller styrka.

Bild
Bild

Ek . Denna ras för tillverkning av virke anses vara den mest hållbara, pålitliga, hållbara. Ekstrukturer tål lätt tung belastning, hög luftfuktighet och är perfekt för bearbetning.

Bild
Bild

Lönn . Denna typ av trä används sällan för att göra tum. Denna träslag har ett vackert och ovanligt naturmönster. Dessutom har den hög hållfasthet, bra motståndskraft mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet. Lönnvirke köps oftast för inomhusväggar.

Bild
Bild

Från cederträ . Cedertavlor har motståndskraft mot ruttning och insektsattacker på grund av deras höga hartsinnehåll. Cederträ är inte brandsäkert, som många andra trädslag. Samtidigt kommer sådant virke praktiskt taget inte att stödja elden, utan kommer att ulma långsamt.

Bild
Bild

Asp . Sådant trä är ganska tätt och homogent i struktur. Aspens ytor är vita eller gråvita. De är lätta att skära och bearbeta. Det är lätt att såga och jämna ut. Samtidigt kan asp ta upp en stor mängd atmosfärisk fukt, vilket kan leda till snabb försämring och förstörelse av strukturen. Därför rekommenderas det inte att använda en sådan sten för att skapa strukturer som senare kommer att placeras utomhus eller på andra platser med hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Lind . Dessa alternativ används extremt sällan, eftersom lindbaser inte har bra styrka och hållbarhet. De kommer snabbt att ruttna, men samtidigt kan de enkelt målas och bearbetas, inklusive polering. Trädet skadas praktiskt taget inte av skadliga insekter och gnagare. Sådana brädor håller sig varma väl. Sådant virke används oftast vid bildning av golvbeläggningar. Sådana golv kommer att vara relativt mjuka och bekväma, de anses vara "tysta" - under användning knakar brädorna inte.

Bild
Bild

Och även "inches" kan klippas eller okantad typ. Den första sorten är en bas bildad av en solid stock, som därefter kommer att genomgå en fullständig omfattande bearbetning.

Bild
Bild

Kanterna på de kantade ytorna måste vara strikt vinkelräta mot varandra, vilket gör skivan till ett mångsidigt byggmaterial - om det behövs kan du skapa mer exakta leder av det. En okantad variation av sådana brädor bildas med hjälp av en speciell längsgående sågning av stockar. Det köps för att skapa små lagerbyggnader, grovkök, förråd, hängande strukturer, tillfälliga staket.

Det finns också en hyvlad typ av brädor. Denna typ av virke utsätts nödvändigtvis för särskild bearbetning från alla sidor samtidigt . Som ett resultat bildas produkter som kännetecknas av en slät yta och en geometriskt korrekt form.

Hyvlat trä är särskilt motståndskraftigt mot hög luftfuktighet och extrema temperaturer . Detta byggmaterial används inom många områden av mänsklig aktivitet, till exempel för dekoration av olika bruksstrukturer, för konstruktion av interna skiljeväggar och staket. Icke hyvlat "tum" -kort i produktionsprocessen genomgår inte samma noggranna behandling som i den tidigare versionen. Sådana modeller är sämre i styrka och hållbarhet än hyvlade prover.

Bild
Bild

Rillade typer av sådana brädor används för att skapa plankgolv på stockar . Dessa typer är ganska enkla att installera och har en låg kostnad. Utrustad med en speciell luftventil i form av en liten urskärning och fog-och-spårfogar placerade på produktens änddelar.

Torra brädor "tum" av tallnålar är också indelade i 5 sorter, beroende på kvalitetsnivå. Produkter tillverkade av lärk kan delas in i 4 sorter.

Enligt tillämpningsområdet kan alla dessa styrelser delas in i tre separata grupper: premiumprodukter, första och andra, tredje och fjärde. Så för att skapa olika möbeldesigner för inredning är det bättre att använda klass 1 och 2.

Bild
Bild

Varje enskild sort motsvarar en viss norm för begränsningar, inklusive de som är relaterade till defekterna i trädets struktur, antalet knop och oegentligheter, förekomsten av områden som påverkas av svampen.

Dimensioner

I byggbutiker kommer konsumenter att kunna köpa "tum" -brädor med olika måttvärden, liksom ett annat antal bitar. Valet beror på de syften för vilka virket ska användas. Alla mått måste anges på förpackningen med produkter, de kan anges både i millimeter och i centimeter.

Standardmått för "tum" är 25x100x6000, 25x150x6000, 25x200x6000 millimeter (oftast tas en bräda med en bredd på 150 mm vid konstruktion). Modeller 25x100 mm kan ha andra längder . Som redan nämnts är tumskivor 2,5 cm tjocka.

Bild
Bild

Volym och vikt

Innan du köper timmer för konstruktion måste du ta hänsyn till massan och volymen av träprodukter i en kubikmeter. Antalet sex meter brädor i en kub beror på bredden på strukturerna. Det kan vara 33, 37, 44, 55, 66 stycken . Varianter av modeller med en längd på 6 meter anses vara de vanligaste alternativen.

Antalet brädor med en längd av 4 meter i en kubikmeter beror också på bredd och yta. Den kan nå 55, 50, 66, 83, 100 st. Vikten på "tum" kan variera avsevärt beroende på bredden. Den kan nå 7,8, 11,7, 15,6, 19,5 kilo . Modeller gjorda av torr ekbas blir något tyngre.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du köper sådana brädor är det värt att överväga några viktiga nyanser. Kom ihåg att detta virke kan vara kammare eller lufttorkat. Mer pålitliga och hållbara modeller anses som genomgår en speciell torkning i en kammare utrustad för detta.

Var uppmärksam på produkternas utseende. De måste vara helt släta. Om proverna vrids kan vi säga att ämnena inte torkades ordentligt - sådana modeller ska inte användas i byggnadsarbete.

Bild
Bild

Innan du köper bör du vara uppmärksam på sågsnittets jämnhet . Kontrollera träets yta för skador på insekter. Se till att det inte finns repor eller flis på brädorna. Förekomsten av olika defekter på det sågade virket måste motsvara det angivna betyget.

Valet av storlek är också viktigt . Det är denna parameter som måste beräknas för att bestämma den nödvändiga mängden virke. Som regel mäts antalet brädor i kubikmeter - detta värde är summan av längden, bredden och tjockleken på sådana träkonstruktioner.

Det rekommenderas att titta på träets hållfasthetsnivå . Det kan identifieras av tillväxtringarna på materialets yta. Ju äldre trädet är, desto mer hållbara blir byggnadsstrukturerna. Med åldern börjar tillväxtringarna på träet att smalna, så modellerna där de placeras så nära varandra som möjligt är de äldsta och mest hållbara.

Rekommenderad: