Dekorativa Brädor (39 Bilder): Okantad På Väggen I Inredningen Och Kantad Ytskiva Av Trä För Inredning

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativa Brädor (39 Bilder): Okantad På Väggen I Inredningen Och Kantad Ytskiva Av Trä För Inredning

Video: Dekorativa Brädor (39 Bilder): Okantad På Väggen I Inredningen Och Kantad Ytskiva Av Trä För Inredning
Video: ⚓️ NOMAD - Yacht interior on a budget. 2024, Mars
Dekorativa Brädor (39 Bilder): Okantad På Väggen I Inredningen Och Kantad Ytskiva Av Trä För Inredning
Dekorativa Brädor (39 Bilder): Okantad På Väggen I Inredningen Och Kantad Ytskiva Av Trä För Inredning
Anonim

Modern design erbjuder ett brett utbud av dekorativa material för inredning. Listan uppdateras varje år. Samtidigt ger naturmaterial inte vika för syntetiska. Denna regel gäller även trä. Denna finish har aldrig ansetts vara en kvarleva från det förflutna. Det passar harmoniskt in i alla moderna interiörer och kompletterar det med naturlighet, miljövänlighet, enkelhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Dekorativa brädor är gjorda av olika träslag. De skiljer sig från varandra i hårdhet, färg, mönster och ytstruktur, vilket möjliggör expanderande designmöjligheter. Hårda stenar är mer motståndskraftiga mot negativa faktorer, medan de utmärks av en hög kostnad, och vice versa.

Beroende på kvaliteten på det tillverkade materialet finns det flera typer av brädor med standardmarkeringar från A till C . Denna klassificering baseras på brädans struktur, noggrannheten och fullständigheten i behandlingen, förekomsten av defekter och knutar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brädans struktur har en märkbar effekt på det slutliga resultatet. Material med en liten, dåligt ritad struktur kommer harmoniskt att passa in i vilken stil som helst. Ett grovt och starkt uttalat mönster, närvaron av mörkare från knutar, kan tvärtom förstöra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna interiörer tål inte trä av dålig kvalitet . Samtidigt är det omöjligt att skapa gamla och traditionella stilar utan närvaro av material med små defekter (sprickor, flis, oegentligheter). I det här fallet kommer den idealiska brädan att sticka ut och förstöra den övergripande bilden av interiören. Men överspel inte: i framtiden kan sådana defekter förstöra finishen, och dessutom är det inte alltid möjligt att dölja dem.

Bild
Bild

Det tar hänsyn till alla de faktorer som anges ovan att materialkostnaden bildas . I genomsnitt, beroende på ras och sort, kan det variera från $ 5 till $ 30 per m². Jaga inte låga priser och välj trä enligt rummets egenskaper. Till exempel tål lärk och ek hög luftfuktighet och stora temperaturförändringar, men samtidigt är det meningslöst att dekorera hela huset med dem.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Idag är timmermarknaden ganska mångsidig, så du kan enkelt hitta produkter med nödvändiga parametrar för konstruktion eller renovering. De kan användas för både inredning och exteriör. I det första fallet används en inre bräda, i det andra en främre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på bearbetningsgraden skiljer sig följande typer av ytskivor.

Oskadad

Sådana brädor görs genom längsgående skärning av stockar. Deras kanter är ojämna och täckta med bark. Nedskärningarna är dåligt bearbetade, vilket gör materialet till grov konsistens och låg kostnad.

Sådana råbrädor bör användas i temainteriörer, till exempel för att dekorera ett hus i skogen, en förlängning, en ladugård, ett garage . På grund av de ojämna kanterna under efterbehandlingen fästs de med en överlappning. Detta ökar materialförbrukningen, samtidigt som interiören får ett ovanligt utseende av en jaktstuga.

Bild
Bild

Trimmad

Detta är det vanligaste virket. Brädor tillverkas i de storlekar som fastställs av GOST -standarder . Den tekniska processen består av 3 steg - kapning av stocken, hyvling och slipning på alla sidor - var och en styrs av arbetare och utrustning. Resultatet är ett snyggt hyvlat bräda som kan användas för olika ändamål.

Bild
Bild

I privat konstruktion används 5 typer av snidade brädor: foder, träimitation, blockhus, planka och parkettbräda

Det mest prisvärda virket anses vara foder . Det har varit populärt sedan 1900 -talet. Även om clapboard idag inte överraskar någon, fortsätter människor att använda det i interiören på grund av dess trevliga kostnad. Fodret är litet i storlek, särskilt litet i bredd. Det är lätt, vilket gör transport och konstruktion enklare. Materialet fästs på svarven från ände till ände, ibland kan det ha spår. Efter installationen är fodret täckt med lack eller färg, och innan det behandlas med speciella lösningar som förhindrar sönderfall och antändning av materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En imitation av en stång eller en upphöjd balk är ett utmärkt alternativ till skivbräda . Materialet har en bredare bredd och slätare hörn, så det ser estetiskt tilltalande ut. På sidorna har imitationen spikar och spår, vilket underlättar installationen och ökar konstruktionens tillförlitlighet. Resten av träets egenskaper, liksom fästelementen, är nästan identiska med fodret.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blockhuset skiljer sig från tidigare material i sin form: ena sidan av den är rundad . Detta beror på det faktum att vid skärning av stockar går de centrala rektangulära delarna till produktion av kantade brädor, och efter bearbetning erhålls ett blockhus från de återstående halvcirkelformade delarna. Det förvandlar märkbart utseendet på rummet: det finns en känsla av att huset är tillverkat av en naturlig ram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planken är en analog av foder, den skiljer sig bara i frånvaro av spikar och spår, samt i en kort längd … Materialets längsgående kanter skärs ofta i vinkel, så ett parallellogram erhålls i sektionen. Denna funktion underlättar något installationsprocessen. Planken är tillverkad av fuktresistenta träslag (lärk, tall). Det är lämpligt att installera det i rum med hög luftfuktighet: bad, bastur, bad. Under installationen är det nödvändigt att lämna små luckor mellan plankorna, eftersom vid uppvärmning expanderar träet delvis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det sista alternativet är parkettbräda . Oftast används det för att lägga golvet, men det kan också användas som dekoration på en begränsad del av väggen. Visuellt expanderar en parkettbräda avsevärt utrymmet när det installeras horisontellt, och när det installeras vertikalt ökar det väggarnas höjd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kvalitetsvirke kommer att bli dyrt för byggaren. Dessa kostnader kan minskas genom att använda sina syntetiska motsvarigheter, till exempel polyuretanskivor. Naturligtvis är här bara namnet från dem, eftersom riktiga brädor bara är gjorda av trä.

Polyuretanskivor har ett antal fördelar jämfört med träskivor . Plasten de är gjorda av har en liten massa, skiljer sig inte i utseende från målade träskivor. Polyuretanmaterial utsätts inte för sönderfallsprocesser. De är icke brandfarliga, vilket gör dem inte bara till ett billigt och praktiskt material, utan också säkra.

Bild
Bild

Designalternativ

Träkonstruktioner är mångsidiga eftersom de passar bra i alla interiörer. Detta är ett naturmaterial som kommer att dekorera lokalerna i lägenheten och huset. Träskiva passar bra med gips och sten, tegel och ibland även tapeter.

Olika träslag används i många moderna stilar och ekotrender . De passar bra in i den mest minimalistiska interiören, mjukar upp det kalla högteknologiska sortimentet, kompletterar perfekt tegelväggarna och metallkonstruktionerna på loftet. Och designen av etniska och retroinredningar kan inte klara sig utan trä alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialfärgen är huvudparametern som påverkar deras uppfattning . Det är att föredra att lackera skivorna för att behålla sitt naturliga utseende. Om färg används, välj pastellfärger: vit, beige, grädde. På så sätt kommer du att behålla den lugna och fridfulla miljön som trä skapar. Om väggarna i rummet till en början är vita kan mörkt trä användas utöver dem. En sådan inredning kommer att bli rik och intressant.

Bild
Bild

För att klä ett barnrum, lusthus eller veranda kan du använda flerfärgade brädor . Observera: färgerna ska vara diskreta och kombinerade med varandra, då kommer strukturen inte att anstränga ögonen och träet behåller alla sina estetiska kvaliteter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används brädor?

I husets inre bör dekorativa brädor användas i begränsad omfattning.

Om husets insida är helt trimmad med trä, kommer det visuellt att se tråkigt ut.

Gör manteln i dosering: dekorera enskilda väggar eller delar av dem med en bräda, göra ett trägolv eller installera brädor i taket. Denna inredning kommer att få ditt hem att kännas fräscht och inte tvinga dig att slänga alla dina pengar ur plånboken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä kan mantlas i sängbordet, väggen bakom TV: n eller målningar. Väggskivor läggs både vertikalt och horisontellt, och gränserna stängs med lameller. Den kan monteras antingen på lådan, om hela väggen är dekorerad, eller direkt på en plan yta.

I allmänhet har trägolvet goda prestandaegenskaper . Men de spelar ingen roll om brädorna enbart används för dekorativa ändamål. Rätt utvalda material, deras storlek och färg kommer garanterat att göra även den mest tråkiga interiören ovanlig.

Rekommenderad: