Brädor 50 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantad "femtio" Och Okantad Bräda, 6 Meter Och Andra Storlekar. Hur Länge Ska Du Spika Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Brädor 50 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantad "femtio" Och Okantad Bräda, 6 Meter Och Andra Storlekar. Hur Länge Ska Du Spika Dem?

Video: Brädor 50 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantad
Video: RAD Podcast Keith Baker Part 2 2024, April
Brädor 50 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantad "femtio" Och Okantad Bräda, 6 Meter Och Andra Storlekar. Hur Länge Ska Du Spika Dem?
Brädor 50 Mm: Hur Många Bitar Finns I En Kub? Kantad "femtio" Och Okantad Bräda, 6 Meter Och Andra Storlekar. Hur Länge Ska Du Spika Dem?
Anonim

Kantad och okantad bräda 5 cm tjock, som liknande trämaterial, kräver noggrann beräkning innan arbetet påbörjas. Antalet bitar av okantade brädor i 1 m3 är något svårare att identifiera än samma mängd kantade brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En bräda med en tjocklek på 50 mm är en typisk storlek på övervägande barrträ. Specifikt används gran, ceder eller tall för sin produktion. I sällsynta fall produceras ett ek- eller lindmassiv av denna tjocklek . I slutet av snittet slipas brädan noggrant. Som ett resultat blir det sågade brädet inte bara hyvlat, utan också slipat.

Efter att ha trimmat och slipat ett parti brädor flyttar sågmakarna det förberedda virket in i tvångstorkningskammaren . Här, från brädorna under påverkan av temperatur plus flera tiotals grader Celsius, tappar brädorna lejonparten av det ursprungliga vattnet (i vikt). Efter torkning anses de vara relativt torra - högst 17% fukt (enligt GOST och industristandarder).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Femtio" tål betydande deformationseffekter - tillsammans med en stapel eller en stock . Ofta finns det ingen anledning att ytterligare anpassa den till de befintliga förhållandena. Det används vid konstruktion och dekoration av väggar, mellangolvstak i träbyggnader och andra verk.

Samtidigt är det fortfarande ett relativt billigt och prisvärt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Brädor med en tjocklek på 50 mm - liksom andra standardstorlekar som liknar dem - har liknande specifika egenskaper.

Trim

Sågad kantskiva kännetecknas av konstanta mått i bredd och tjocklek. Nästa steg i bearbetningen är hyvling, slipning av var och en av de kopior som just har producerats på sågverket . Det sista steget i behandlingen - på klientens begäran - är spårning, som består i att skära långsträckta stift och spår på sidorna av varje prov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oskadad

Den okantade träformen har kanter, vars bredd mellan (från 10 till 25 cm) inte alltid förblir densamma. Denna funktion är associerad med den variabla diametern och tjockleken på stammen på ett visst träd, som huggades ned dagen innan . Eftersom det inte finns några ideala trädstammar kan tjockleken på det oförädlade materialet variera till exempel från 10 till 20 cm. I det här fallet, innan det staplas och transporteras materialet till träbearbetningen, beräknas det om medeldiametern på stammarna packade i denna bunt.

Stammen på ett sågat tall, som har vuxit till en tjocklek på upp till 20 cm och har en minsta indikator på upp till 10 cm, har ett medelvärde på cirka 15 cm . Denna underart av produkten används vid konstruktion av kontorslokaler, inklusive deras dekoration - till exempel bodar, tvättstugor. En obruten kartong är alltid märkbart billigare än en kantad bräda - dess bearbetning ger inte möjlighet att skära av sidokanterna "för en plan", som är fallet med dess främre och bakre delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte heller något behov av att mala oknepade produkter.

Dimensioner

De flesta träbearbetningsfabriker och sågverk satte omedelbart 4 och 6 m längder. Det andra värdet är det vanligaste - storleken på fyra meter är mindre mångsidig för de flesta bostäder . Om det behövs skärs 6 m i 4 och 2 m delar - de senare är ofta inte tillräckligt på marknaden. Standardbredden och tjockleken på "femtio" förblir oförändrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många brädor finns i en kub?

Följande parametrar påverkar antalet brädor i en kubikmeter:

  • produkternas längd och bredd;
  • kvaliteten och graden av torkning av virke;
  • träslag.

Vått och drivande (nedströms) trä innehåller mycket vatten - upp till hälften av massan av massivt trä. Rå innehåller mindre vatten - högst 45%. Jämvikt (naturligt) tillstånd får dig att komma ihåg att det bör vara högst en fjärdedel av vattnets vikt. Slutligen, i torrt trä, närmar sig mängden (i vikt) 1/6. Dessutom har träslag också en begränsad densitet - när det gäller tillräckligt torkat virke.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur många bitar som finns i en kub med kantade sågade brädor kommer de att ta reda på genom att göra följande:

  • genom att multiplicera produktens längd, bredd och tjocklek med varandra (alla värden omvandlas till antalet meter och måtten anges ofta i millimeter);
  • dividera en kubikmeter med den resulterande volymen, återigen omvandlad till kubikmeter.

Det resulterande antalet blir antalet produkter i en bunt som upptar en volym på en kubikmeter.

Till exempel tar en bräda som mäter 6 * 0,25 * 0,05 m en volym som är lika med 0,075 m3. Antalet sådana tavlor i en "kub" är 13 kompletta kopior. För att undvika att såga den 14: e - i rad - tre kan du beställa 3 kubikmeter. m trä i form av "femtio". Då blir det exakt 40 av dessa brädor i en bunt med 3 m3. Mängden kubikmeter eliminerar behovet av att klippa "extra" kopior i bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra, inte mindre viktiga egenskapen är att ta reda på hur många kvadratmeter yta som kommer att täckas av samma brädor . De initiala uppgifterna för beräkningen här är längden och bredden på en produkt av en given standardstorlek. Som ett exempel - alla samma kopior 6 m långa och 25 cm breda. En sådan bräda motsvarar 1,25 m2, till exempel ett golv kantat i ett konferensrum eller på ett podium. För att beräkningen är korrekt, motsvarar 40 sådana brädor i 3 kubikmeter timmer av samma standardstorlek att 50 kvadratmeter av samma golv uppförs i samma rum.

Följaktligen finns det 16,66 kvadratmeter av den fodrade basen per 1 m3 . "Icke -cirkulära" värden måste beaktas - flera versioner av beräkningen gör att du kan undvika sådana olägenheter, vilket ibland minskar kostnaden för efterbehandling eller byggande av ett föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att räkna antalet obekantade träprover används nästan samma metod, men med hänsyn till medelvärdet av brädans bredd på grund av ojämnheten i trädet som just har huggits i lagren. Till skillnad från att räkna antalet kantade brädor kommer en sådan uppskattning endast att vara ungefärlig för okantade brädor . Till exempel tar en obreddad bräda 5 cm tjock, med en variabel bredd på en kopia på 20-30 cm, nästan samma volym - 3 m3 för 40 stycken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka naglar att spika?

Oavsett vilken typ av fästelement du använder-spikar eller självgängande skruvar, måste brädan vid varje fixeringspunkt på balkar eller stockar borras med en borr, vars diameter är ungefär lika med spikens diameter eller självgängande skruva . Till exempel, när diametern på spikens arbetsdel är 5 millimeter, måste borren för förborrning tas en millimeter mindre - i detta fall är det 4 mm.

Faktum är att om du spikar brädet med en spik utan förborrning kommer det att spricka längs - i närheten av spiken som körs . Den resulterande sprickan kommer att ta ojämna konturer, vilket helt kommer att förstöra utseendet på brädet. En självgängande skruv med liknande diameter ger en liknande effekt - dess skruvspår sprider trämaterialet i båda riktningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spikens längd (eller självgängande skruv) bestäms huvudsakligen av tjockleken på basen (balk). Till exempel läggs 8 cm till 5 centimeter, när balken är en balk med en tvärsnittssida på 10 cm (eller en stock med samma diameter fungerar som en bärande bas) . Den slutliga längden på en spik eller en skruv i detta fall är 13 cm. Syftet med ett noggrant urval av en spik (eller självgängande skruv), liksom en borrmaskin, är inte att förstöra basen på vilken " femtiotalet "läggs i rad.

Om stockarna läggs på ett grovt (betong) golv i ett rum eller i ett annat rum, fästs de först på samma sätt med självgängande skruvar eller ankarbultar på betong, med tidigare borrade hål för dem. Efter att ha fixerat dessa balkar kontrollerar de att de sjunkande skruvarnas (eller bultarnas) försänkta huvuden inte sticker ut någonstans . Undergolvet och stockarna är täckta med en antiseptisk impregnering. Sedan läggs själva brädorna på dem. Det resulterande golvet är täckt med brandbeständig impregnering och övermålat med lack eller färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom korrekt beräkning av projektet kan du undvika irriterande misstag som medför oplanerade kostnader. Den senare fördröjer i sin tur leveransen av objektet till den nuvarande eller nya ägaren.

Rekommenderad: