Dammskydd: Välj Det återanvändbara Andningsskyddet För Professionell Damm, De Bästa Byggnadsmodellerna För Andningsskydd

Innehållsförteckning:

Video: Dammskydd: Välj Det återanvändbara Andningsskyddet För Professionell Damm, De Bästa Byggnadsmodellerna För Andningsskydd

Video: Dammskydd: Välj Det återanvändbara Andningsskyddet För Professionell Damm, De Bästa Byggnadsmodellerna För Andningsskydd
Video: Tips on how to assemble a 3M™ Reusable Respirator 2024, Maj
Dammskydd: Välj Det återanvändbara Andningsskyddet För Professionell Damm, De Bästa Byggnadsmodellerna För Andningsskydd
Dammskydd: Välj Det återanvändbara Andningsskyddet För Professionell Damm, De Bästa Byggnadsmodellerna För Andningsskydd
Anonim

Modern personlig skyddsutrustning (RPE) skyddar luftvägarna perfekt från intrång och negativa effekter av farliga partiklar av olika fraktioner. I vardagen är det damm, flyktiga föreningar som uppstår som ett resultat av konstruktion, efterbehandling och andra arbeten där pulverämnen, byggnadsblandningar, bekämpningsmedel används. Andningsskydd används också effektivt i industrier - inom metallurgisk, kemisk, träbearbetningsindustri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Andningsskydd tillhör personlig skyddsutrustning och är indelade i flera kategorier: hushåll, medicinsk, industriell. De är uppdelade efter de typer av arrangemang av de ingående delarna och filterelementet, vilka:

  • gränsar till halvmasken;
  • ligger direkt i halvmasken.

De är också uppdelade efter användningsgrad - återanvändbara (RPG -67, RU 67), engångs ("Petal", "Kama"). Klassificeras efter syfte:

  • gas- och dammskydd;
  • gasmask;
  • anti-damm.
Bild
Bild
Bild
Bild

I ett antal specifika situationer som uppstår på byggarbetsplatser, i produktionsbutiker, är användning av andningsskydd som RPE mer motiverat än utfärdande av annan personlig skyddsutrustning till arbetare - gasmasker. Därför åtnjuter de en viss popularitet bland kunderna.

Andningsskydd i vid mening är lätt personlig skyddsutrustning. De skyddar effektivt luftvägarna och lungorna vid dammbildning:

  • metall;
  • vedartad;
  • betong;
  • radioaktiv.

De används intensivt i kolgruvor, i moderna gruvor, farliga industrier, där bekämpningsmedel, gödningsmedel, pulverprodukter, måttligt flyktiga, icke-flyktiga bekämpningsmedel produceras. De används aktivt av arbetare när de utför dammigt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varje modern andningsskydd mot damm skyddar luftvägarna mycket tillförlitligt, men på grund av olika modeller är det nödvändigt att använda en andningsskydd i enlighet med säkerhetsinstruktionerna som utvecklats för varje enskilt företag. Att arbeta i sådan skyddsutrustning är bekvämt och säkert . De har mindre andningsmotstånd än gasmasker och utövar minimalt mekaniskt tryck på huvudområdet. Trots det uppenbara faktumet med minskade skyddande egenskaper är användning av andningsskydd i vissa situationer - på byggarbetsplatser, i produktion - fullt berättigad. Filtreringsdelen av andningsskydd renar luften med hjälp av filtrering. Det vill säga, beroende på typ av RPE, passerar det genom perklorovinylfibrer eller fina fibermaterial.

Personlig skyddsutrustning är resistent mot aggressiva miljöer, alkali, syra . De är utrustade med hydrofobicitet, motståndskraft mot höga temperaturer - upp till 60 ° C, egenskapen för hög filtrering till alla befintliga aerosoler. På listan över fördelar med moderna respiratorer finns också fullständig autonomi, när det gäller skydd mot andningsallergier genom filtrering, förekomst av elektrostatiska laddningar för att förbättra effektiviteten av luftrening, inklusive från påverkan av aerosoler. Valet av andningsskydd beror på arbetsförhållandena eller de fastställda föreskrifterna som anges i säkerhetsanvisningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Bland det stora antalet personliga skyddsutrustningar finns modeller som är mycket efterfrågade bland köpare - representanter för byggorganisationer, anläggningar, fabriker.

Andningsskydd P-2 . Modellen är gjord i form av en konisk halvmask. Ett pannband och filterelement tillhandahålls - polyuretanskum som andas, ett filtrerande material tillverkat av polymerfibrer på ett gasvävssubstrat. För att öka komforten finns en näsklämma och en obturator. Det finns också en luftutloppsventil. Det används för olika typer av damm.

Bild
Bild

Andningsskydd U-2K . Personlig skyddsutrustning består av en halvmask med inbyggt filter och ventiler för in- och utandning. Bekväm användning uppnås på grund av det justerbara huvudgavel, näsklämma. Det används mot olika typer av damm, liksom bekämpningsmedel, giftfria ångor och gaser.

Sådan personlig skyddsutrustning används främst vid tillverkning.

Bild
Bild

Populära modeller

Det är vettigt att kort lista flera modeller av andningsskydd, används i olika branscher, och beskriver de särdrag och designfunktioner som ger andningsskydd.

RU 60M . Gasdamm- och aerosolskyddsmodell. Halvmasken är utrustad med en luftventil. Det finns två filterpatroner. Gas- och dammskydd har effektivt skydd mot flyktiga giftiga ämnen, gaser, fint damm, de flesta bekämpningsmedel, farliga ångor.

Bild
Bild

Andningsskydd "Alina-AV " med en utandningsventil. Flera speciella lager i filtermasken absorberar de flesta aerosoler, bensin, koldisulfidångor och bekämpningsmedel. Det kan användas i vardagen, i produktionen för att skydda luftvägarna från växtpollen, avgaser.

Bild
Bild

Lola anti-aerosol andningsskydd . I närvaro av en filtermask, en aluminiumplatta, plastdistanser, regleringselement. Skyddar lungorna från flyktiga ångor, föreningar samt flytande, fasta, olösta element. Används vid arbete med jordbrukskemikalier, icke-flyktiga bekämpningsmedel.

Bild
Bild

Återanvänd andningsskydd Jeta Safery 5500 med filter , tillverkad av mjukt allergivänligt material. Ger bekväma arbetsförhållanden och pålitligt skydd mot farliga flyktiga föreningar, organiska gaser och ångor. Den kan användas hemma och på jobbet. Överensstämmer med europeiska standarder.

Bild
Bild

Andningsskydd NPZ-0111 med ventil, dammtät . Effektivt skydd av luftvägarna från dimma med skadliga föreningar, rök, byggdamm. Filtermaterialet är utrustat med elektrostatisk, mekanisk filtrering, vilket säkerställer enkel andning under drift. Det inre lagret är tillverkat av allergivänligt material. Utandningsventilen ger komfort genom att ta bort överflödig fukt.

Bild
Bild

" Kama" 200 . Består av en bekväm halvmask med ett perklorovinylfilterelement och en obturator. Bekväm användning förstärks av en näsklämma och två axelremmar. Engångsdammmask. Skyddar effektivt luftvägarna från konstruktion, gruvdrift, silikatdamm.

Andningsskydd ger ett professionellt tillvägagångssätt, skyddar luftvägarna från allergiska reaktioner, farliga effekter av skadliga ämnen. Läs bruksanvisningen innan du använder varje andningsskydd.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Andningsskydd köps och används beroende på specifikationerna för det arbete som utförs, när arbetare hanterar farliga flyktiga föreningar, bekämpningsmedel, bekämpningsmedel, olösta element, liksom i förhållanden med relativ dammighet, gasföroreningar i lokalerna.

I vanliga fall, när allt ovanstående inte gäller kan du använda personlig skyddsutrustning som "kronblad " … Under andra omständigheter rekommenderas det att bära ett partikelskydd med avtagbara filter. Om du måste arbeta med färger och lacker bör du använda RPE-enheter med gasmask, anti-aerosolfilterelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du måste arbeta med cementbruk - för att hamra, borra, mejsla en vägg, samt blanda byggnadsblandningar, måste du använda ett andningsskydd som kan fånga fina dammfraktioner i luften. Vid träbearbetning (till exempel slipning av delar) kan engångsskydd användas.

När du köper är det nödvändigt att kontrollera integriteten hos den personliga skyddsutrustningen och kvaliteten . Förekomsten av yttre tecken - ojämn sömning, sömlösa tillbehör indikerar att produkten tillverkades med vissa kränkningar. I en bra andningsskydd ska masken passa tätt mot ansiktet, ge tillförlitlig täthet och fixeras bekvämt med justeringselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andas in ett nytt andningsskydd ska vara gratis, och produkten under monteringsprocessen ska inte orsaka generellt obehag. Det rekommenderas också att läsa bruksanvisningen, där syftet med den personliga skyddsutrustningen anges . Till exempel kommer ett löst filter att vara värdelöst när man arbetar med bulkmaterial, och för tätt kommer att göra andningen svår. Därför bör det bästa valet baseras på specifika kriterier och krav för RPE.

Vid valet av andningsskydd bör ovanstående rekommendationer beaktas . Det är också användbart att ta hand om inköp av extra filterelement.

Ett logiskt steg gör det möjligt att bibehålla en hög andningsskydd och säkerställa oavbruten drift under svåra förhållanden - utan skador på luftvägarna och lungorna.

Rekommenderad: