Gasmasker IP-4: Egenskaper Hos Den Isolerande IP-4MR, IP-4MK, IP-4M, Med RP-7B-patronen. Hur Man Använder Och Förvarar?

Innehållsförteckning:

Video: Gasmasker IP-4: Egenskaper Hos Den Isolerande IP-4MR, IP-4MK, IP-4M, Med RP-7B-patronen. Hur Man Använder Och Förvarar?

Video: Gasmasker IP-4: Egenskaper Hos Den Isolerande IP-4MR, IP-4MK, IP-4M, Med RP-7B-patronen. Hur Man Använder Och Förvarar?
Video: Обзор изолирующих противогазов ИП-4 и ИП-4М | Soviet IP-4 gas mask review 2024, Maj
Gasmasker IP-4: Egenskaper Hos Den Isolerande IP-4MR, IP-4MK, IP-4M, Med RP-7B-patronen. Hur Man Använder Och Förvarar?
Gasmasker IP-4: Egenskaper Hos Den Isolerande IP-4MR, IP-4MK, IP-4M, Med RP-7B-patronen. Hur Man Använder Och Förvarar?
Anonim

En gasmask är ett viktigt försvar när det gäller en gasattack. Det skyddar luftvägarna från skadliga gaser och ångor. Att veta hur man använder en gasmask korrekt kan vara en livräddare i en nödsituation.

Bild
Bild

Särdrag

Gasmasken IP-4 är en sluten kretsregenerator som först tillverkades i Sovjetunionen. Den beställdes för militär personal som arbetade i miljöer med låg syrekoncentration . Började tillverkas i mitten av 80-talet. Den släpptes i både svart och grått gummi med en grå eller ljusgrön påse. Linserna på isoleringsmaskerna fästes på frontpanelen med en metallring.

Produkten utmärks av en röstsändare, tack vare vilken du kan kommunicera med andra människor. Den gamla versionen hade inte detta alternativ.

Designen använder en RP-4-patron och en liten luftbubbla för att återvinna syre . Bäraren andas ut och utandningsluften passerar genom IP-4-ballongen och frigör syre från kemiska element. Vid denna tidpunkt töms luftbubblan ut och blåses upp igen. Detta sker i en kontinuerlig cykel tills kapaciteten är uttömd.

Bild
Bild

Användningstid:

  • hårt arbete - 30-40 minuter;
  • lätt arbete - 60-75 minuter;
  • vila - 180 minuter.

Slangskyddet är tillverkat av kraftig och kemikaliebeständig plast.

Du kan använda en gasmask av denna modell vid en lufttemperatur på -40 till +40 grader.

Produktens vikt - ca 3 kg. Andningsväskan har en kapacitet på 4, 2 liter. Ytan på den regenererande påsen värms till en temperatur av 190 grader. I startbriketten frigörs upp till 7,5 liter syre under sönderdelningen. Temperaturen för inandningsluften kan inte vara mer än 50 grader.

Bild
Bild

Design

Gasmasken i den beskrivna modellen består av flera delar, som var och en har sina egna egenskaper.

Framsida

SHIP-2b används som hjälm-mask. Dess design innehåller element som:

  • ram;
  • glasögonknut;
  • obturator;
  • anslutningsrör.

Röret ansluts mycket tätt till hjälmmasken. En nippel installeras i andra änden, med dess hjälp görs en anslutning till en regenererande patron. Röret är placerat i ett lock av gummerat tygmaterial. Skyddet är längre än röret. Således är bröstvårtan helt stängd.

Bild
Bild

Andningsväska

Detta element är tillverkat i form av en rektangulär parallellpiped. Den har en omvänd och formad fläns. Nippeln installeras i en formad fläns. En fjäder placerad inuti skyddar mot klämning. Övertrycksventilen installeras i den inverterade flänsen.

Bild
Bild

En väska

Det finns fyra knappar för fästning på väskans yta. Inuti produkten har tillverkaren tillhandahållit en liten ficka där lådan med NP är placerad.

Ett speciellt tyg skyddar användarens händer och kropp från höga temperaturer när gasmask används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ram

Denna del av gasmasken är gjord av duralumin. Överst kan du se en liten klämma för fästning . Dess design inkluderar ett lås. Märkningarna finns på den övre ramen. Den är gjord i form av ett litet avtryck på en tallrik.

Bild
Bild

Ändringar

Beroende på modifieringen kan gasmaskens tekniska egenskaper skilja sig åt.

IP-4MR

IP-4MP-modellen kan användas i 180 minuter om användaren vilar. Ju mer belastning och oftare andning, desto mindre är denna indikator. Produkten innehåller en mask av typen "MIA-1", en gummerad andningsväska. Skyddshöljet är tillverkat av aluminium.

Denna gasmask levereras med en förvaringspåse . Patronens hals är tätt stängd med en propp. Det finns en isolerad manschett. Dessutom ingår ett pass med produkten samt detaljerade bruksanvisningar.

Bild
Bild

IP-4MK

Utformningen av gasmasken IP-4MK använder MIA-1, en patron av typen RP-7B, ett anslutningsrör och en andningsväska. Till denna modell har tillverkaren tänkt ut en speciell ram.

Setet innehåller antidimfilm, membran, tack vare vilka du kan prata genom en gasmask, förstärkande manschetter och en förvaringspåse.

Bild
Bild

IP-4M

Tillsammans med gasmasken IP-4M finns en regenererande patron, vars design inkluderar:

  • baksida med ett filter installerat på det;
  • spannmålsprodukt;
  • skruva;
  • startbrikett;
  • kolla upp;
  • gummiampull;
  • stump;
  • täta;
  • nippeluttag.

I vissa fall används en spakutlösare.

För att starta en sådan gasmask måste du först dra ut tappen och sedan dra spaken, som är fixerad av stången, mot dig, så att den inte återgår till sitt ursprungliga läge.

Bild
Bild

Med patron "RP-7B"

RP-7B-patronen förser användaren med syre när han använder gasmask. Dess princip är enkel: syre frigörs från en kemikalie i det ögonblick som den absorberar fukt och koldioxid som en person andas ut.

En regenerativ produkt med en startbrikett finns på produktens kropp med RP-7B-patronen . Vid förstörelsen av ampullen hälls svavelsyra ut, det orsakar en ökning av temperaturen i höljet. Inuti patronen är syret nödvändigt för start.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

En gasmask, även känd som ett luftrenande andningsskydd, filtrerar kemiska gaser och partiklar från luften. Innan du använder det måste du först se till att det finns ett filter för produkten, och själva masken är tätt justerad och dess storlek matchar ansiktet.

Det är absolut nödvändigt att hålla din gasmask redo för katastrof . Det är nödvändigt att lagra en sådan produkt korrekt, annars kan den bli oanvändbar. Gasmasken ska sitta tätt mot ansiktet. Det är därför det är lämpligt att inte ha ansiktshår och skägg. Smycken, hattar tas bort. De kan leda till brist på tillräcklig tätning vid användning av produkten. Filtret installeras i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Nivån på gasmaskens utarmning kan bestämmas av den rektangulära remsan som löper genom behållarens ovansida. Om den är vit har produkten inte använts tidigare. Om den är målad blå, användes gasmasken.

För att aktivera produkten måste du dra ut stiftet från kolvskruven och vrida kolven medurs, sätt sedan in behållaren i påsen (anslut luftrören) och sätt på masken . Nu kan du börja andas. Man måste komma ihåg att gasmaskbehållaren blir extremt varm under användning på grund av en kemisk reaktion som äger rum inuti. Därför har väskan god isolering på ovansidan. Det skyddar mot brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Masken sätts på så att den sitter tätt mot huden . Om det behövs måste dess position justeras. Gasmasken skyddar mot föroreningar genom att filtrera kemikalier i atmosfären. Du bör andas normalt, såväl som utan mask. Föroreningar avlägsnas från luften när det passerar genom filtret.

Bild
Bild

När den regenerativa patronen blir oanvändbar kan den bytas utan att ta bort gasmasken, men detta bör endast göras i undantagsfall.

Processen ser ut så här:

  • Kontrollera först att servicen är tätbar på den utbytbara patronen;
  • lossa påsens lock och trä på anslutningsröret;
  • lossa klämman;
  • nu kan du ta bort pluggarna och börja kontrollera packningarnas integritet;
  • ta ett djupt andetag, håll andan;
  • bröstvårtorna på röret och påsen kopplas bort samtidigt;
  • andas ut;
  • fäst först röret, sedan patronen, fäst låset på klämman;
  • aktivera avtryckaren, se till att allt gick som det ska;
  • ta ett andetag;
  • blixtlås i väskan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skötsel och förvaring

Förvara gasmasken endast i enlighet med tillverkarens instruktioner. Det är väldigt viktigt. Det är bäst att förvara din enhet i en lufttät låda, som i sin tur placeras på en sval, torr, mörk plats, till exempel en garderob. Filtret måste kontrolleras regelbundet, se utgångsdatumet. Om utgångsdatumet har gått ut kasseras filtret enligt tillverkarens instruktioner.

Kontrollera gasmasken en gång i månaden för att se till att materialet inte är sprucket eller på annat sätt skadat. Tätningarna på produkten är också föremål för inspektion. Om tecken på slitage uppträder ersätts produkten med en annan.

Det är viktigt att komma ihåg det det är nödvändigt att förvara gasmasken på en säker, ren plats till vilken snabb åtkomst ges … Produkten måste skyddas från damm och smuts. Syftet med att använda en gasmask är att skydda andningsorganen. Om det inte fungerar korrekt äventyrar det användarens hälsa.

Rekommenderad: