Vattenbaserad Lack: Självgrundande Vägglack, Färglös Interiörkomposition, Tikkurila Och Eurotex, Lakra Och 3V3

Innehållsförteckning:

Video: Vattenbaserad Lack: Självgrundande Vägglack, Färglös Interiörkomposition, Tikkurila Och Eurotex, Lakra Och 3V3

Video: Vattenbaserad Lack: Självgrundande Vägglack, Färglös Interiörkomposition, Tikkurila Och Eurotex, Lakra Och 3V3
Video: Apply Polyurethane Wood Finish How To - GardenFork 2024, Maj
Vattenbaserad Lack: Självgrundande Vägglack, Färglös Interiörkomposition, Tikkurila Och Eurotex, Lakra Och 3V3
Vattenbaserad Lack: Självgrundande Vägglack, Färglös Interiörkomposition, Tikkurila Och Eurotex, Lakra Och 3V3
Anonim

Vattenbaserade lackbeläggningar är mycket populära inom konstruktion och efterbehandling. Denna produkt kännetecknas av ett antal egenskaper som gör den till en oumbärlig komponent i heminredning. Moderna byggbutiker ger kunderna ett stort urval av lackprodukter. Därför är det nödvändigt att i förväg bekanta dig med alla möjliga typer av produkter, egenskaperna hos kompositionerna och applikationens funktioner innan du köper den här produkten.

Bild
Bild

Vad det är?

Vattenlösliga lackkompositioner vinner aktivt popularitet på byggmarknaden. Ett särdrag hos sådana blandningar är behovet av att späda ut huvudkomponenterna med vatten. Vanligtvis innehåller sammansättningen av ett sådant lack som ett bindemedel emulgeringsmedel, som hälls i vatten i form av ett torrt pulver.

Efter blandning av pulvret bildas en speciell vattendispersionskomposition , till vilka tillsätts olika kemiska element som är ansvariga för bildandet av en skyddande film och pigmentering.

Den färdiga produkten bildas efter blandning av vattendispersionskompositionen med tillsatta element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sammansättning

Inledningsvis fungerar lack som en skyddande beläggning för produkter gjorda av olika material. Oftast är kompositionen en klar lösning som ger vilken yta som helst en glansig konsistens. I vissa fall hjälper det också till att förbättra mättnaden av ytfärgen. Eftersom det finns olika typer av lacklösningar, kännetecknas var och en av dem av en speciell uppsättning egenskaper och sammansättningskomponenter.

Bild
Bild

En komponent

Polyuretanlack innehåller polyuretan som huvudkomponent. Det är han som ger sådana beläggningar den unika egenskapen att skapa ytterligare styrka och ytmotstånd mot olika slags påverkan.

Sådan lack är resistent mot inte bara fukt, utan också olika kemiska komponenter .ingår i rengöringsprodukterna. Förutom kemiska manipulationer tål lackblandningen perfekt mekanisk spänning. Den är inte rädd för olika stötar, så den används ofta i rum där det är hög risk för skador på ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryllack är en annan komposition . Den är baserad på akrylsyra. Denna lack har en mjölkvit färg och är en komposition där det förutom akrylhartser också finns stabilisatorer som bevarar blandningens struktur. På ytan bildar lacken ett genomskinligt skyddande skikt vid torkning. Enkomponent akryllack har en mycket elastisk konsistens, den lägger sig inte i ett tjockt lager på ytan, men låter den "andas". Trots det faktum att sådana produkter tenderar att skydda ytor från blekning, är sådana kompositioner dock inte resistenta mot nötning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För träbearbetning används en speciell typ av vattenbaserad beläggning - fläck. Det fräschar upp träets färg och har en desinfekterande effekt. Vattenbaserade produkter är pulver som måste spädas med vatten före användning. Detta ämne har färg i sin sammansättning, så färgens intensitet justeras vanligtvis beroende på koncentrationen av pulvret som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponenter

Denna komposition innehåller två komponenter - akryl och polyuretan. Tack vare denna kombination är beläggningen utrustad med ytterligare egenskaper, är mer motståndskraftig mot olika påverkan, men behåller samtidigt sin elasticitet. Sådana produkter kombinerar olika positiva egenskaper, inklusive brandmotstånd och frånvaron av den obehagliga lukten som kännetecknar många andra blandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lacken är också indelade i sorter efter deras struktur. De är av följande typer:

  • Mattlack presenteras i form av formuleringar framställda genom blandning av alkyd- och uretanhartser. I den färdiga formen är beläggningen en ogenomskinlig tät film. Det skapar ingen glans på ytan, det ser återhållet och ädelt ut.
  • Glansigt lack är transparent. Det skapar ett speciellt lager som är mer nötningsbeständigt. Det kan vara färglöst eller ha några nyanser som guld eller silver.
  • Halvmatt lack , särskilt vanligt bland akrylvarianterna. Det framhäver mycket tydligt ytavlastningen, har en diskret glans. En sådan beläggning bör endast appliceras på perfekt släta ytor, eftersom det kommer att markera bristerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Dykning har ett antal positiva egenskaper som skiljer dem från olika andra typer av lackkompositioner.

De främsta fördelarna är:

  • Miljövänlighet. Under användning bildar sådana blandningar inte giftiga ångor, vars utsläpp är hälsofarligt.
  • Kort torktid. Till skillnad från olika andra dekorativa beläggningar torkar sådana lacker inte mer än 5 timmar, vilket avsevärt sparar tid för reparationsarbete. Torkningstiden för vissa arter är bara ett par timmar.
  • Vattenbaserade lacker är icke brandfarliga och erbjuder därför en högre säkerhetsnivå än till exempel pappersfinish.
Bild
Bild
  • Filmen som bildas av lacken är inte under stark spänning. Detta ger ett mer effektivt skydd för materialet.
  • Vattenhaltiga formuleringar är hållbara.
  • Materialet ger ytan ytterligare estetik i utseende.
Bild
Bild
  • Lacken har en hög vidhäftningsgrad. Det fäster perfekt på träytor, och under drift bildas inte flis och andra störningar i beläggningens struktur.
  • Vissa typer av vattenbaserad lack har antiseptiska egenskaper, såsom akryl.
  • Lack tål ultraviolett strålning väl. När de utsätts för solljus förlorar de inte sitt utseende och skyddande funktioner.
Bild
Bild

De negativa egenskaperna hos vattenbaserad lack inkluderar följande nyanser:

  • När du applicerar det måste du följa ett antal villkor angående temperatur och luftfuktighet - upprätthålla en viss temperatur (inte mindre än 15 och högst 20 C) och en fuktighetsnivå i intervallet från 55 till 60%.
  • Lackprodukterna från företag som har etablerat sig bland användare är ganska dyra. För mindre än 1 liter produkter måste du betala från 500 till 1000 rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämfört med materialets många plus kan vi säga att minuserna inte är så viktiga. Alla de positiva egenskaperna täcker bristerna och utgör en tung anledning till att köpa en sådan lackkomposition för efterbehandling.

Tillämpningsområde

Tillämpningsområdet för lacklack varierar beroende på deras sorter. Vattenbaserade lacker används främst för inredningsarbeten, eftersom de inte är tillräckligt motståndskraftiga mot väderförhållanden.

Polyuretanföreningar används vanligtvis i offentliga lokaler: utbildningsinstitutioner, administrativa byggnader, handelspaviljonger. Vanligtvis är det på dessa platser som det är en hög permeabilitet, som en sådan lackbeläggning tål mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylprodukter används bäst för heminredning, särskilt som en färglös väggbeklädnad. Kompositionen är instabil för både mekaniska och temperaturfluktuationer, så vanliga lägenheter är bäst lämpade som en omfattning av dess användning. Endast avfettade ytor är täckta med denna blandning.

Akryllack används ofta för dekorativa ändamål. Konsthantverkare noterar att akrylkompositioner är perfekta för att skapa dekorativa element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåkomponentföreningar används för behandling av golvbeläggningar. De behandlas ofta med parkett. Blankt lack används som ett avslutande parkettlager. Det kan också appliceras på gips, tapeter, stenytor, trä, betong, gips.

Bild
Bild

Tillverkare

Det finns ett antal företag inom tillverkning av färger och lacker, som har fått mycket positiv feedback från konsumenterna. De mest efterfrågade företagen inkluderar:

Tikkurila . Produkterna från detta märke representeras av akryllacker med hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Lack är bra för inomhusbruk där fönster inte utsätts för solen. I avsaknad av exponering för ultraviolett strålning kan en sådan beläggning hålla länge och inte förlora sitt presentabla utseende. Bland företagets sortiment kan man hitta lacker både för väggar och tak och för golvbeläggningar. Det anses vara en utmärkt komposition för att skydda träprodukter. Alla företagets produkter är allergivänliga, vilket är särskilt viktigt för familjer med små barn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagets produkter Eurotex Det är ganska anmärkningsvärt för sin aqua-glasyr, som skapar tillförlitligt skydd av träytor mot ruttnande och utseende av olika parasiter. Med hjälp av speciella pigment i kompositionen har du möjlighet att skapa inte bara en transparent beläggning, utan också att ge materialet nyanser av ädla träslag. Bland produkterna finns en speciell typ av lack för att täcka träytorna på ett bad eller en bastu. Dessa typer av blandningar innebär ökat motstånd mot höga temperaturer och luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populärt inte bara i Ryska federationen, utan också i många europeiska länder, är företaget " Lacra " … Det erbjuder kunderna produkter av högsta kvalitet, vilket bekräftas av lämpliga certifikat. Sådana lacker används främst för efterbehandling. De har höga estetiska egenskaper och är helt säkra för hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att måla möbler och andra inredningsdetaljer av trä med ett skyddande lackskikt kan du välja 3V3 produkter … Sådana beläggningar är speciellt utformade för möbler. De är helt giftfria, torkar snabbt och lämnar inte ränder vid applicering. Företaget erbjuder ett urval av färger att välja mellan, bland vilka det är lätt att hitta den mest lämpliga nyansen för interiören. En betydande fördel är möjligheten att återanvända verktyg efter applicering av denna lack, eftersom alla enheter enkelt kan rengöras från överflödig blandning med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Beläggningens livslängd och kvalitet beror till stor del på dess användning. Med bara hänsyn till alla nyanser av att skapa ett skyddande lager kan du skapa en design av hög kvalitet med lack. Först och främst bör du komma ihåg alla nödvändiga verktyg för jobbet.

Dessa inkluderar:

  • skyddshandskar;
  • respirator;
  • rullar;
  • borstar;
  • verktyg för slipning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse är ett viktigt steg. Eftersom vattenbaserad lack inte är lämplig för utomhusarbete och för metall, bör den endast användas på träytor efter att ha förberett dem i förväg.

Den innehåller följande steg:

  • Ta bort den gamla beläggningen (om sådan finns). Denna procedur kan utföras med en kvarn.
  • Därefter måste du rengöra träytan från smuts och låta materialet torka.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Grundning av träet är ett obligatoriskt steg. Du kan köpa speciella typer av primers, eller du kan avsevärt minska mängden arbete och köpa en självprimande lösning. Den innehåller både primer- och lackkomponenter. Det rekommenderas att applicera primerblandningen i flera lager.
  • Beroende på densitet och komponenter i lackkompositionen appliceras den i ett visst antal lager. Ju mindre tät beläggningen är, desto fler lager måste appliceras. Till exempel appliceras akryl 8 gånger på ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

  • Innan beläggningen appliceras, var noga med att skaka den väl innan du öppnar och blanda sedan noggrant.
  • För att hålla kompositionerna i rätt kvalitet är det värt att bara ha dem i ett rum med en positiv lufttemperatur.
  • Det rekommenderas inte heller att utföra arbete med lackering av ytan under den kalla årstiden. Under påverkan av låga temperaturer spricker lacken ofta, förlorar sitt estetiska utseende och kräver ytterligare ytreparation.
Bild
Bild
  • Använd inte tunnare istället för vatten för att späda ut kompositionen.
  • Tänk på de inre funktionerna när du väljer en lack. Glansiga sorter passar inte alla stilar.
  • När du applicerar lack, var noga med att vänta tills varje tidigare lager är helt torrt. Om du applicerar igen på en torr yta, finns det risk för oegentligheter och oegentligheter i dess lättnad.
  • Många föredrar att tona trä. För att göra detta, lägg till färgen på önskad nyans till lackkompositionen. Kom ihåg att du måste lägga till en sådan komponent i små mängder.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra lackbeläggningen till en riktig dekoration av ditt interiör, följ rekommendationerna från proffsen och var försiktig när du köper och applicerar kompositionen. Då kommer ytorna på väggar, möbler eller golv att glädja dig varje dag med sitt vackra och lakoniska utseende.

Rekommenderad: