Akryl Vattenbaserad Lack: Dispersion Färglös Blank Version För Väggar Och Parkett, Komposition Och Färger, "Lacra" Och Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Akryl Vattenbaserad Lack: Dispersion Färglös Blank Version För Väggar Och Parkett, Komposition Och Färger, "Lacra" Och Andra Märken

Video: Akryl Vattenbaserad Lack: Dispersion Färglös Blank Version För Väggar Och Parkett, Komposition Och Färger,
Video: The Matt, Satin And Gloss Water-based Varnish For Acrylic Paints 2024, April
Akryl Vattenbaserad Lack: Dispersion Färglös Blank Version För Väggar Och Parkett, Komposition Och Färger, "Lacra" Och Andra Märken
Akryl Vattenbaserad Lack: Dispersion Färglös Blank Version För Väggar Och Parkett, Komposition Och Färger, "Lacra" Och Andra Märken
Anonim

Vattenbaserat akryllack har dykt upp för inte så länge sedan, men samtidigt blir det mer och mer populärt bland köpare. Polyakrylfärg och lackmaterial beror på sin popularitet på ett stort antal fördelar. Denna artikel diskuterar egenskaperna och fördelarna med sådana beläggningar, liksom nyanser av deras användning.

Vad det är?

Tillverkare som skapar akryllack använder hartsernas speciella egenskaper. Sådana färger och lacker tillverkas på basis av en plastdispersion som helt löser sig i en vätska. Efter att lacken har härdat skyddas basen av en film som kännetecknas av ökad hållfasthet. Denna beläggning är mycket resistent mot olika yttre påverkan.

Konsumenterna uppskattade snabbt de unika egenskaperna hos sådana färger och lacker . De används för en mängd olika ändamål, till exempel för att skapa olika lim och byggblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förening

En vattenbaserad akryllack är perfekt om du vill framhäva det vackra träkornet och skydda det. Sådana färger och lacker består av olika komponenter.

Vid tillverkning av sådana beläggningar används följande:

  • mjukgörare (det är denna komponent som säkerställer beläggningens motståndskraft mot olika mekaniska påverkan);
  • antiseptisk;
  • akryldispersion (flytande polymer).
Bild
Bild

Egenskaper

Sådan lack är helt transparent, den har ingen färg, dess konsistens är enhetlig. Detta material kan lösas upp i vatten, eter, etanol, dietyllösning.

Fysikalisk -kemiska egenskaper hos ett sådant material:

  • kompositionen är viskös;
  • har ingen obehaglig lukt;
  • beläggningen torkar när vattnet avdunstar, varefter en glänsande film visas på basen, kännetecknad av färglöshet och transparens;
  • beläggningen är mycket elastisk;

När färg- och lackmaterialet blir helt torrt förlorar det sin förmåga att lösa sig i vatten;

Bild
Bild
  • blir inte gul med tiden när den utsätts för UV -strålning;
  • fäster bra på underlag (i fall där det inte finns damm och smuts på ytan);
  • torkar ganska snabbt;
  • helt klar för användning;
  • kan blandas med alla färgämnen som löser sig i vatten;
  • vid applicering kan sådant lack vara både pasta och flytande (filmen blir elastisk och hållbar i alla fall);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • när du applicerar materialet på basen kan du inte bara använda standardverktyg (borstar, rullar), utan också mycket praktiska aerosoler att använda: material i burkar sprutas på baserna så enkelt och snabbt som möjligt, så många väljer sprayen i dag;
  • liknande beläggningar kan appliceras på tegelytor, stenbaser;
  • vid behov kan sådant material spädas med vatten.

Huvudsakliga fördelar

Det finns många fördelar med akryllack.

De viktigaste fördelarna för konsumenterna kan identifieras:

  • brandsäkerhet;
  • estetik;
  • antiseptiska egenskaper (beläggningen skyddar basen från effekterna av mikroorganismer, mögel);
  • miljövänlighet, säkerhet för människors hälsa;
  • lättviktig;
  • motstånd mot vätska, värmeledningsförmåga;
  • motståndskraft mot temperaturförändringar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Akryllack skiljer sig från varandra i sammansättning. Materialet kan skapas på basis av organiska lösningsmedel eller vattendispersion. Den senare är mer miljövänlig, den är utmärkt för inomhusreparationer.

Liknande material är:

  • tvåkomponent (polyuretan och akryl - en grupp ämnen som fungerar som bindemedel);
  • enkomponent (endast akryl är bindemedlet).

Sådana beläggningar skiljer sig också i utseende. Filmen kan vara:

  • blank (en sådan film är mycket blank);
  • matt (beläggningen gör ytan sammetslen);
  • halvmatt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryllack framhäver i alla fall mycket väl träytans naturliga skönhet, oavsett dess typ. Det finns porer i träet, där detta material tränger in.

Används vid konstruktion och reparation

Eftersom akryllack är unikt och mångsidigt används det ofta i konstruktion och vid genomförande av reparationsarbete. Specialister som känner till särdragen hos olika färger och lacker väljer ofta inte färg, utan en färglös lack - en sådan beläggning kan göra ytan ännu mer estetisk.

Oftast väljs dessa beläggningar vid konstruktion av lanthus och dekorativ träfinish . I det första fallet ändrar denna beläggning inte färgen på den naturliga ytan - den betonar dess skönhet. Akryllack torkar snabbt, vilket gör den mycket lämplig för utomhusbruk.

Bild
Bild

I det andra fallet skyddar en sådan lack på ett tillförlitligt sätt träet och ser bra ut på sådana ytor. Den kan användas på stolar, bänkskivor, väggar, skänk, pallar och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Parkettgolvslack är ganska populärt.

Förberedelse av basen

Om du vill spendera så lite material som möjligt och få en jämnare yta, applicera en primer på basen innan du använder lacken. Det rekommenderas att välja en tonad impregnering eller en speciell vattenbaserad primer.

För en "spegelliknande" yta, blöt substratet med vatten och sand innan du använder primern. Denna metod kallas "våtslipning". För bästa resultat, slipa varje beläggning (förutom finishen) med ett fint sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en lämplig beläggning, överväg om det finns många oegentligheter på grunden. Glans markerar bara alla befintliga defekter. Om du vill dölja dem väljer du ett matt lack.

Akryllack är ganska lämpligt för att renovera underlag som redan har ett lager gammal färg på sig. Det kommer att vara nödvändigt att förbehandla ytan med färg med hjälp av finkornigt sandpapper för detta. Sedan måste du tvätta bort smutsen med en tvålösning.

Applikationsfunktioner

Kom ihåg att endast vatten är lämpligt för gallring av sådana material. Blanda inte akryllack med torkolja, organiska lösningsmedel. För att inte förstöra träytans naturliga struktur, använd 10% vätska för utspädning, inte mer.

Om lacken är tonad och efter öppnandet kan du märka att nyanserna är olika, oroa dig inte - det är helt normalt . För att uppnå enhetlighet, jämnt fördela tonen, blanda materialet noggrant före användning.

Vid applicering av sådana material bör fuktinnehållet inte vara för lågt. Annars torkar beläggningen för snabbt och kan utveckla brister. Ytan ska inte vara fet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder tonat material, se till att skikttjockleken är densamma överallt . Om beläggningen på något ställe är för tjock blir skuggan ganska mörk. Det är bättre att applicera på ytan inte ett tjockt lager lack, utan flera tunna. Detta hjälper dig att uppnå maximal enhetlighet.

När du applicerar materialet på en yta som har en ojämn färg (som redan har målats tidigare) måste du se till att det inte finns någon diskontinuitet efter applicering av en ny topplack. För att undvika problem, rengör den gamla färgen med sandpapper och applicera en ny färgkomposition på det rengjorda träet. Det finns ett annat sätt att dölja ojämnheten i ytfärgen: du kan applicera en mörkare lack.

Innan den färgade lacken appliceras rekommenderas att applicera ett material som inte har någon färg på ytan (en annan lack eller impregnering). Detta kommer att förbättra träets absorptionsförmåga.

Kända tillverkare

Idag erbjuds vattenbaserade akryllacker av en mängd olika tillverkare, men de mest populära av dem kan särskiljas.

Många konsumenter föredrar produkter Tikkurila … Material från denna tillverkare kan användas för utomhus- och inomhusbruk. De jämnar effektivt ut ytor, gör dem mer estetiska, ger pålitligt skydd och har antiseptiska egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lack från företaget " Tex " är mångsidiga. De är avsedda för dekorativa och skyddande funktioner.

Tillverkare Pinotex erbjuder material som används för bearbetning av möbelartiklar, golvlister, dörrar, träfat, väggar, fönster. De skyddar också fundamenten och får dem att se väldigt vackra ut.

Produkter från företaget " Lacra " kan användas för externt och internt arbete. Sådana lacker gör ytor glänsande, skyddar dem från negativa mekaniska och atmosfäriska påverkan.

Material från Eurotex lämplig för spånskiva, fiberboard, gamla och nya ytor av trä, plywood. De ger skydd av träbaser mot extrema temperaturer, nederbörd, olika mikroorganismer.

Rekommenderad: