Interiörfärg: Silikat- Och Polyvinylacetatfärger För Tapeter I Glas, Träliknande Gipskompositioner

Innehållsförteckning:

Video: Interiörfärg: Silikat- Och Polyvinylacetatfärger För Tapeter I Glas, Träliknande Gipskompositioner

Video: Interiörfärg: Silikat- Och Polyvinylacetatfärger För Tapeter I Glas, Träliknande Gipskompositioner
Video: Så här sätter du upp tapeter – snabbt och enkelt 2024, Maj
Interiörfärg: Silikat- Och Polyvinylacetatfärger För Tapeter I Glas, Träliknande Gipskompositioner
Interiörfärg: Silikat- Och Polyvinylacetatfärger För Tapeter I Glas, Träliknande Gipskompositioner
Anonim

Färger är ett av de mångsidiga materialen som används både för att skydda produkter och för att dekorera ytor. Den moderna marknaden erbjuder många sorter av sådana produkter. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt kompositioner för inredningsarbete. De skiljer sig åt i praktiska och fysiska parametrar för skyddsskiktet. Dessa faktorer är viktiga att tänka på när du väljer denna typ av färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Färger är speciella lösningar som har en homogen konsistens. Konventionellt kan dessa produkter delas in i två grupper: fasadbruk och blandningar för inredningsarbeten. Det finns också universella formuleringar som är lämpliga för alla driftsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inomhusfärger skiljer sig fundamentalt från varandra. De har olika egenskaper:

  1. Resistent mot fukt . Efter torkning bildas en stark film på ytan, som inte tillåter vatten att passera igenom. Denna typ av färg är lämplig för användning i badrum eller kök.
  2. Styrka . Denna parameter är viktig för lägenheter med ett stort antal invånare. Materialet måste motstå nötning väl och behålla sina ursprungliga egenskaper under hela driftstiden. Men inte alla inre färger har liknande egenskaper. Detta är viktigt att tänka på när du väljer en produkt.
  3. Miljövänlighet … Denna faktor är till viss del närvarande för varje typ av lösning. Material för inomhusbruk, efter torkning, avger inga skadliga ämnen i luften, vilket inte påverkar människors hälsa.
Bild
Bild

Denna typ av lösning är unik och praktisk. Olika nyanser gör att du kan välja färg för nästan alla rum. Marknaden erbjuder modifieringar för både inhemska förhållanden och industrianläggningar där det finns särskilda krav på motstånd och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Interiörfärg är en allmän term som sammanför nästan alla typer av blandningar som finns på marknaden i denna grupp. Beroende på struktur och sammansättning kan dessa lösningar delas in i flera stora typer.

Emulsionsfärger

Huvudkomponenten i sådana blandningar är vatten, som ofta fungerar som lösningsmedel. Bland fördelarna med sådana produkter finns miljövänlighet och brandsäkerhet (icke brandfarlig färg). Lösningarna innehåller endast naturliga ingredienser som inte påverkar miljön och människor på något sätt . Ett annat plus är frånvaron av en obehaglig lukt som följer med andra typer av blandningar.

För att få ett starkt och hållbart lager är det lämpligt att grunda ytan för målning med speciella vätskor.

Bild
Bild

Beroende på kompositionen är emulsionsfärger uppdelade i flera grupper:

  • vattenbaserade och vattendispergerade blandningar . Dessa lösningar är nästan identiska i sammansättning. De skiljer sig bara i motståndskraft mot fukt. Vattenbaserade färger är mycket mindre motståndskraftiga mot fuktiga miljöer, men de har ett brett urval av färgnyanser. Färgen på många av dem kan ändras genom att lägga färg till vätskans struktur;
  • akryl -… Färger av denna typ är baserade på akrylharts, som blandas med fint damm av naturligt eller artificiellt ursprung. Ett särdrag hos blandningarna är deras höga motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Filmen stöter bort vatten väl, men tillåter samtidigt inte att luft passerar igenom, vilket är viktigt för vissa material. Den enda nackdelen med akrylfärg är dess höga pris jämfört med liknande produkter;
  • polyvinylacetat . Dessa produkter är de billigaste, eftersom färgerna praktiskt taget inte tål vatten och kan enkelt tvättas av med en fuktig trasa. Fördelen med dessa blandningar kan betraktas som deras absoluta miljövänlighet och säkerhet. Många tillverkare lägger till olika komponenter i kompositionen för att förbättra teknisk prestanda;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

latex … Latexbaserade blandningar är också mycket populära idag. Lösningen torkar snabbt, vilket gör att du kan få önskad effekt inom 60-80 minuter efter applicering av färgen. Latex har unika egenskaper som leder till att det översta lagret efter torkning avvisar vatten perfekt. I detta fall ändras inte filmens färg även efter utgången av en betydande livslängd.

Tvättbara latexfärger används i stor utsträckning, eftersom de är lätt lämpliga för att måla struktur tapeter, dekorativa plåster, keramiska plattor och skydda gipsskivor (tak, väggar, skiljeväggar, etc.);

silikon . Blandningar är gjorda på grundval av speciella mineralkomponenter. Detta gör att du kan måla med deras hjälp nästan alla typer av plåster och andra liknande material. Bindningselementet är silikonharts, som håller färgämnet väl ihop. Vätskan torkar ut i flera dagar, beroende på den specifika sammansättningen och torkningsförhållandena. Det bör nämnas att filmen som bildas på ytan tillåter luft att passera mycket bra, men stöter bort vattenmolekyler. Därför är sådana lösningar mångsidiga, men används sällan på grund av deras höga kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd

Dessa färger gjordes på basis av alkyder, som efter torkning bildar en mycket hållbar film. Torktiden för dessa lösningar nådde 2 dagar, vilket inte alltid är praktiskt i den moderna världen. Alkydblandningar avger när de torkar skadliga flyktiga ämnen i luften. Du kan bara arbeta med sådana färger i skyddskläder och andningsskydd. Men samtidigt är de inomhus ganska vanliga, eftersom de efter torkning blir ofarliga och stöter bort vatten väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Emalj

Huvudkomponenten i en sådan lösning är lack av olika slag. Emaljer är mångsidiga, eftersom de kan användas både utanför och inne i lokalerna. Det resulterande lagret torkar ganska snabbt (allt beror på dess tjocklek) och överför enkelt ultraviolett strålning. Färgerna har en optimal balans mellan styrka och vattenbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim

Kompositioner av detta slag är gjorda av vattenbaserade organiska polymerer. Produkterna marknadsförs som torra blandningar. För att få färg måste den spädas med vatten i den andel som anges av tillverkaren . Bland fördelarna finns ett brett utbud av färger. Material av denna typ är av begränsad användning eftersom toppskiktet lätt tvättas av med vatten och förstörs också av koldioxid.

Experter rekommenderar att du endast använder dessa produkter i rum med låg luftfuktighet.

Bild
Bild

Silikat

Dessa är unika lösningar, eftersom de består av flytande glas. För att binda det tillsätts alkaliska mineralblandningar till strukturen. Efter härdning är toppskiktet luftgenomsläppligt och tål betydande temperaturfluktuationer. Den enda nackdelen är den minimala fuktbeständigheten. Blandningar används för att måla betongytor i behov av dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polymercement

Material av denna typ har dykt upp på marknaden relativt nyligen. På många sätt liknar produkterna silikatblandningar. Huvudkomponenterna i polymer-cementfärger är vit Portland-cement, slipad kalk, ljusfasta pigment och vattenhaltig dispersion. För att binda alla dessa komponenter tillsätts syntetiska latexer och polyvinylacetatbaserade emulsioner till kompositionen.

Kompositionerna används för att måla betong-, tegel- eller träytor. Vissa sorter kan också användas för att täcka konstruktioner av armerad betong. Lösningar kan endast användas vid en temperatur som inte är lägre än +2 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyester

Färger av denna typ är torra blandningar som erhålls vid homogenisering av olika ämnen. Det appliceras på metallytan med hjälp av den elektrostatiska metoden. De används sällan för efterbehandling av inhemska lokaler, eftersom färgsmältning i vissa fall kan uppstå vid mycket höga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Valet av färg för interiörarbete är ett ganska komplicerat och ansvarsfullt förfarande. Här måste du ta hänsyn till många faktorer, bland vilka flera huvudsakliga kan särskiljas.

Rumstyp

Mycket ofta används dessa blandningar vid renovering av lägenheter eller privata hus. Här målar vi både dörrar, trälist och många andra beläggningar. Den optimala lösningen för hushållslokaler är vattenbaserad latexfärg. Det skyddar ytan väl mot korrosion och har också hög glans och hållbarhet . Dekorationen av badrummet utförs endast med hjälp av lösningar som tål hög luftfuktighet.

I de flesta fall inkluderar sådana produkter alkydföreningar, men det är oönskat att använda dem.

Det universella materialet är emalj, som kan användas i alla lokaler. Det kan enkelt appliceras både över tapeter och texturerade väggar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Många blandningar är mångsidiga eftersom de kan täcka olika ytor. Dessa produkter inkluderar akryl, vattendispersion och silikatföreningar. De kan användas för målning på gips eller tegel samt på trägolv eller fönsterkarmar. Om du behöver täcka golvparketten, bör du använda olja eller emaljföreningar, som perfekt tål betydande belastningar. Ecopol används sällan i konstruktion, det rekommenderas att använda produkter baserade på latex eller olika typer av emaljer för att skydda det.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt användning av glasfiber och andra liknande material . De målas endast med akryl, latex eller andra liknande blandningar. Det är viktigt att de fyller materialets struktur jämnt och tillåter luft att passera in i produkten. Målning av sten- eller gummiprodukter är endast möjlig med specialiserade föreningar. De kan tillverkas på valfri basis, men närvaron av speciella tillsatser är viktig här för att få en stark och hållbar bindning av filmen med basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färg

Denna faktor är inte grundläggande idag, eftersom tillverkare presenterar många olika färger. Men några av dem (polymercement och andra) produceras endast i vitt, vilket begränsar miljön för deras användning. Men idag kan de flesta lösningar färgas med speciella färgämnen. Detta gör att du kan uppnå den färg du vill ha när du målar trä eller golvplattor.

Observera att du på så sätt kan ändra inte bara färgen utan även konsistensen. Det är här viktigt att färgen matchar materialet och rummets huvuddesign . Om denna faktor inte är avgörande, bör produktens kvalitet beaktas och sedan dess utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Produkterna tillverkas med olika tillsatser som drastiskt kan förändra färgens fysiska egenskaper. Dessa funktioner är viktiga att tänka på när du väljer. Vissa typer av föreningar är elektriskt ledande, så de bör endast användas i torra rum där risken för elektriska stötar är minimal.

Om du fortfarande behöver skydda metallen från rost är det viktigt att köpa färger som absorberas djupt i materialets struktur. anteckna det det är omöjligt att ta bort dessa ämnen med deras hjälp. Därför måste metallen förrengöras.

Färger för trä eller betong kan kompletteras med speciella formuleringar som minimerar risken för mögel och mögelutveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra kriterier, bland vilka säkerhet för människor kan särskiljas. Vattenbaserade formuleringar anses vara de mest miljövänliga, eftersom de inte bara luktar utan också består av naturliga och giftfria ämnen.

Bild
Bild

Tillverkare: recension och recensioner

Ett av kriterierna vid val av färg för inomhusbruk är dess märke och tillverkare. I de flesta fall är de välkända modellerna av hög kvalitet, vilket noteras av konsumenter som har valt dessa färger för användning i reparationsprocessen. Oftast har sådana populära märken nyligen fått positiva recensioner:

  • Dali . Denna typ av färg används för att skydda metall mot korrosion. Människor gillar särskilt det faktum att blandningen kan appliceras även över ett litet lager av rost. Lösningar används för nästan alla typer av metaller, liksom för galvaniserade produkter.
  • Zinga . Materialen är avsedda för målning av metaller. Ett starkt lager bildas på ytan av materialet, vilket effektivitetsmässigt kan jämföras med endast galvanisering. Detta beror på att lösningen innehåller zink, som utgör den huvudsakliga skyddsfilmen.
  • Tikkurila. Produkterna från detta företag är mycket populära och behöver ingen introduktion. Företaget tillverkar både träfärger och universalalkyd och andra produkter. Kompositionerna av detta märke är av hög kvalitet, säkerhet och ett brett färgintervall, vilket har fått utmärkta kundrecensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Zobel . Ett tyskt märke som tillverkar färger för träytor. Bland de positiva egenskaperna finns unika skyddande egenskaper, liksom filmens höga motståndskraft mot ultraviolett strålning. Blandningarna tål betydande temperaturförändringar.
  • " Drevoplast " … Företaget tillverkar alkydbaserade skyddsemaljer. I de flesta fall används lösningar för att belägga träprodukter. Blandningens homogena konsistens gör att den kan fördelas jämnt över hela basen. Den frysta filmen liknar flytande plast i sina känsliga känslor, men samtidigt låter den luft passera väl, vilket är viktigt för trä.
  • Bayramix . Akrylfärger från detta företag tillverkas på basis av marmorflis. Här hittar du både vanliga lätt tvättade och vattentäta lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Adler Lignovit färg . Akrylföreningar för trä produceras under detta märke. Färger skiljer sig åt i sin mångsidighet, eftersom de kan användas i och utanför huset. Bland de positiva egenskaperna noterar användarna hög elasticitet och minimal risk för flagnning.
  • Sherwin Williams . Företaget tillverkar så kallade gummifärger, som används för att måla betonggolv. Lösningen är inte rädd för biologiska och kemiska irriterande ämnen och tillhör också miljövänliga formuleringar. Fördelen med färgen är närvaron av en antistatisk effekt, liksom hög elasticitet, vilket bidrar till minimal skada på toppskiktet.
  • Bytkhim … Under detta märke kan du hitta speciella akrylemaljer, som inkluderar polyuretan. Denna murbruk är avsedd för täckning av betonggolv.
  • Teknos, Biofa . Tillverkare är specialiserade på tillverkning av golvfärger av polyuretanbetong. Fördelarna med denna produkt är hög mekanisk hållfasthet och kemisk beständighet. Men det är oönskat att använda dessa lösningar i vardagen, eftersom när de torkar frigör de många skadliga ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer färg för inredningsarbeten bör du först och främst fokusera på dess säkerhet och det material som det är avsett för.

Rekommenderad: