Poolmassa: Ceresit För Kakel. Vilken Ska Du Välja För Fogar: Epoxi, Tvåkomponent Eller Vattentät?

Innehållsförteckning:

Video: Poolmassa: Ceresit För Kakel. Vilken Ska Du Välja För Fogar: Epoxi, Tvåkomponent Eller Vattentät?

Video: Poolmassa: Ceresit För Kakel. Vilken Ska Du Välja För Fogar: Epoxi, Tvåkomponent Eller Vattentät?
Video: Hur du använder fog och fogar till golv och vägg. 2024, April
Poolmassa: Ceresit För Kakel. Vilken Ska Du Välja För Fogar: Epoxi, Tvåkomponent Eller Vattentät?
Poolmassa: Ceresit För Kakel. Vilken Ska Du Välja För Fogar: Epoxi, Tvåkomponent Eller Vattentät?
Anonim

Simbassänger i ett privat hus eller på en personlig tomt är inte längre en sällsynthet. Men deras organisation är en tekniskt svår process där du måste ta hänsyn till ett antal nyanser, inklusive att välja rätt injekteringsmedel korrekt.

Bild
Bild

Beskrivning

Fogning är processen att fylla kakelfogen i poolen med en speciell förening. Det senare kallas också injektering. Det är ett misstag att tro att denna process endast tjänar estetiska ändamål. Fugen ger faktiskt hygroskopicitet och soliditet i poolskålen . Det räcker inte med att kompositionen säger”vattentät”, det är viktigt att injekteringen är speciellt utformad för poolens foder.

Driftförhållandena för injekteringsblandningen är extrema - hög luftfuktighet, exponering för klor och liknande föreningar, konstant tryck och vid tömning av skålen - negativa miljöpåverkan. Därför ställs särskilda krav på egenskaperna hos denna komposition.

Bild
Bild

Först och främst är det hög vidhäftning för vidhäftning till ytan, liksom styrka (hårdhet), annars kommer inte injekteringen att klara tryck. Kompositionens elasticitet bestäms av dess förmåga att inte spricka efter härdning . Det är logiskt att injekteringen ska vara fukt- och frostbeständig, samt tål exponering för kemikalier.

Produktens miljövänlighet avgör dess säkra drift och svampdödande egenskaper säkerställer att det inte bildas mögel på sömmarnas yta. Till sist, injekteringsbrukets estetiska kvaliteter säkerställer skålens attraktivitet.

Bild
Bild

Visningar

Beroende på kompositionens grund skiljer sig följande typer av injekteringsblandningar.

Cement

Prisvärda cementmassor ska vara fria från sand. Lämplig för små pooler, liksom för områden som inte har konstant kontakt med vatten (till exempel sidor). De kräver blandning med speciella latexlösningar . Detta gör injekteringen motståndskraftig mot kemikalier i poolvattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi

Denna injekteringsmedel är baserad på reaktiva epoxihartser. När det gäller deras egenskaper (förutom brandfarlighet, men detta är irrelevant i poolen), är sådana kompositioner betydligt överlägsna cement, och därför är deras pris 2-3 gånger högre. Dessutom kräver vissa färdigheter och förmågor att arbeta med epoximut.

Fuktresistent epoximassa kännetecknas av hög vidhäftning i vissa fall kan detta dock visa sig vara en nackdel (till exempel om det är nödvändigt att demontera defekta brickor).

Det är den höga vidhäftningen som är ansvarig för den snabba härdningen av den utspädda injekteringen i det fria.

Bild
Bild

Tillverkare

Bland de tillverkare som har fått förtroende hos specialister och vanliga användare är det värt att lyfta fram flera märken (och deras injekteringsbruk för simbassänger).

Ceresit CE 40 Aquastatic . Elastisk, vattenavvisande, cementbaserad injekteringsbruk. Lämplig för fyllning av fogar upp till 10 cm breda. Finns i 32 nyanser, så kompositionen kan matchas med vilken keramisk färg som helst. Tillverkaren använder unik innovativ teknik för produktion av blandningen, vilket ger den ökade vidhäftnings-, hydrofoba och svampdödande egenskaper, samt förmågan att arbeta vid temperaturer på -50 … +70 grader.

Bild
Bild

Varumärket Mapei och dess Keracolor FF poolmassa . Det är också baserat på cement, men med tillsats av en liten mängd epoxihartser och modifierande tillsatser. Produkten har ökad tryck- och böjhållfasthet, samt ökad frostbeständighet (vilket säkerställs genom låg fuktabsorbering). För blandning används en vattenlösning av en polymertillsats från samma tillverkare, vilket ökar injekteringsbrukets hållfasthet och tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Litokol producerar Starlike C. 250 Sabbia poolspackellim . En epoxiförening som garanterar fullständig fuktbeständighet i sömmarna. Lämplig för fyllning av fogar mellan kakel och mosaik. Ett särdrag hos kompositionen är dess inertitet mot alkalier och syror, förbättrade antibakteriella egenskaper och motståndskraft mot UV -strålar. Miljövänlig komposition, lätt att applicera och använda.

Bild
Bild

Urvalsregler

När du väljer en fogmassa, se till att den är avsedd för pooling och är lämplig för utomhusbruk. Endast i detta fall kommer kompositionen att motsvara de tidigare angivna egenskaperna.

För slipning av inre sömmar, det vill säga i kontakt med vatten, bör företräde ges till kompositioner baserade på epoxihartser . De uppvisar bästa vidhäftning och hållfasthet, och är också resistenta mot klor, havssalt och andra aggressiva komponenter som tillsätts till vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att slipa sömmarna i sidornas område kan cementbruk också användas runt poolen. Det är billigare och eftersom det inte ständigt kommer i kontakt med vattenmassan kommer det att kännetecknas av högpresterande egenskaper.

När det gäller estetiska kvaliteter har epoximosaiker vanligtvis fler nyanser (vissa tillverkare har upp till 400) än cement. När du lägger skålen med mosaik, rekommenderas det att välja epoxiföreningar, eftersom resultatet på en mosaikyta till stor del beror på injekteringens ton.

Bild
Bild

Det är viktigt att förstå att förbrukningen av injekteringsbruk vid användning på en mosaikyta väsentligt överstiger den förbrukning som krävs för utformningen av fogarna mellan plattorna.

Vid användning av genomskinliga plattor väljs en vanligtvis vit injekteringsbruk . Om en färgad produkt köps bör det förstås att en transparent produkt absorberar injektionsfärgen, varför den inte längre kommer att se transparent ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Fogning av fogarna mellan brickorna är det sista steget i poolens konstruktion, efter att skålen och andra områden runt den (sidor, rekreationsområde) är kaklade med kakel eller mosaik.

Först och främst måste du damma ytan mellan sömmarna och sedan torka av den med en mjuk trasa . Sömmarna måste vara helt torra (du kan verifiera detta genom att vänta exakt så länge som anges i instruktionerna för kakellimet). För att applicera injekteringen behöver du en triangulär eller rektangulär gummispackel.

Fugen späds ut enligt instruktionerna. Det är bäst att göra detta i små portioner för att undvika snabb inställning av materialet före applicering.

Bild
Bild

För att späda kompositionen bör en konstruktionsblandare användas, med vilken det blir möjligt att få en homogen blandning. Det är viktigt att följa tillverkarens angivna proportioner av torrspackelpulver till vätska.

En liten mängd injekteringsmedel sprids över ytan på sparkel, varefter den pressas med tryck längs sömmen.

Det är viktigt att injekteringsmassan fyller lederna jämnt, annars förblir obehandlade områden. Överskottskomposition på plattorna bör tas bort omedelbart.

Bild
Bild

Användningen av ett eller annat lim för sömmarna bestämmer tiden efter vilken du kan fylla skålen med vatten. Om en tvåkomponents cementmassa användes kan poolen fyllas med vatten på en dag. Om epoxi - efter 6 dagar. Innan du fyller skålen med vatten bör du studera instruktionerna och se till att den förflutna tiden är tillräcklig för att sömmarna ska bli helt hårda.

Rekommenderad: